ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Καλή Ανάσταση


Κάθε τέλος είναι και μια αρχή! Κάθε σταύρωση και μια ανάσταση! Καλό Πάσχα!








Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αλέξανδρος Τζαζόπουλος


Ο Αλέξανδρος Τζαζόπουλος (Κωνσταντινούπολη 1896 - Αθήνα 30.08.1975) σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε την δικηγορία μέχρι το 1963, οπότε εξελέγη Μεγάλος Διδάσκαλος

Εισήλθε στον Τεκτονισμό το 1924 στην Στ. Όμηρος υπ’ αρ. 61, ενώ τον Ιανουάριο του 1928 η Στ. Μέλης με ενέργειές του υπήχθη στην Μεγ. Ανατολή της Ελλάδος με τον αρ. 76. Διετέλεσε Σεβάσμιος της Στ. Μέλης (1932 - 1941 και 1945 - 1950) και μέλος του Συμβουλίου της Μεγ. Στ. (1953—1963) Διετέλεσε Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος από την 22/02/1963 έως την 04/02/1975. Ανεκηρύχθη ισόβιος Επίτιμος Μεγ. Διδ.

Στον Σκωτικό Τύπο εισήλθε την 29.11.1930 στο εργαστήριο “Μυσταγωγία”, ιδρυτικό μέλος του Περιστυλίου “Φώς” (1934), το 1955 ανήλθε στον 33ο βαθμό και το 1962 έγινε ενεργό μέλος του Υπ. Συμβουλίου.

Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, στο φιλοσοφικό περιοδικό “Ιλισσός” και εξέδωσε πολλές μελέτες. Το 1934 ίδρυσε τις αναμορφωτικές σχολές “Μέλης”, νυχτερινά σχολεία για τους αναλφάβητους νέους, που λειτουργούσαν αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτών, κυρίως τεκτόνων. Οι απόφοιτοί τους ξεπέρασαν τους 200.000 νέους και νέες, που δεχόταν την αρωγή και την φροντίδα των τεκτόνων για την μόρφωση και την μετέπειτα ζωή τους. Ο Αλέξανδρος Τζαζόπουλος και ο αδ. Γ. Κατσαφάδος οργάνωσαν την ανέγερση του Νοσοκομείου Καρκινοπαθών “Άγιοι Ανάργυροι”, έργο για το οποίο τιμήθηκαν από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Το 1965 απεφάσιε να κατεδαφίσει το ανεπαρκές για τις σύγχρονες ανάγκες τεκτονικό μέγαρο Αθηνών και να ανεγείρει σύγχρονο οικοδόμημα. Με πολλές προσπάθειες συνεκέντρωσε χρήματα από το εξωτερικό και την Ελλάδα έτσι ώστε να εγκαινιαστεί το 1967 ένα άρτιο και λειτουργικό κτίριο.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος το 2005 ως ελάχιστο χρέος τιμής αποφάσισε να δώσει μια σειρά υποτροφιών στο όνομά του, τιμώντας την μνήμη του.

Πηγή:Μεγάλη Στοά της Ελλάδος

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ορθόδοξος Τύπος-Τα Τάγματα τω Νεοσυντηρητικών και τα Τάγματα των Νέο- Μασόνων

Οι περισσότεροι θα γνωρίζεται την Εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος. Πρόκειται για μια εφημερίδα η οποία αγωνίζεται για την Ορθοδοξία με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις φθάνει στο βαθμό του φανατισμού. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται κατά του Τεκτονισμού. Ή οι εν Χριστό αδελφοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ότι ο Τεκτονισμός δεν αποτελεί θρησκεία ή δεν έχουν με τι να γεμίσουν τις σελίδες της εφημερίδας και αναλώνονται με τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα από το δημοσίευμα ( 19/03/2010 )


Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Τέλος στην Εσωστρέφεια

Οι Αυστραλοί Τέκτονες αποκαλύπτουν

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας ένα βιβλίο που έχει ως κύριο στόχο να απομακρύνει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τον Τεκτονισμό. Ο συγγραφέας Peter Lazar προχώρησε στην συγγραφή του βιβλίου It’s no secret με την υποστήριξη της Μεγάλης Στοάς της Αυστραλίας.

Μετά την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Τεκτονισμό , ύστερα από το βιβλίο του Dan Brown, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν ξανά επάνω στην αδελφότητα. Έτσι έγινε μια προσπάθεια να παρουσιασθούν θέματα όπως είναι τα Τυπικά, οι Πίνακες Χάραξης, ακόμη και φωτογραφίες από το εσωτερικό των Στοών.
Στο Σύδνεϋ υπάρχουν πάνω από 200 Στοές και η Μεγάλη Στοά της Αυστραλίας στεγάζει Μουσείο, ανοιχτό προς το Κοινό, με πλούσια εκθέματα.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ιστορική Αναδρομή στον Ελληνικό Τεκτονισμό

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά στον ελληνικό Τεκτονισμό (αν και σε αρκετά σημεία διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις).
Ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει επαρκώς και δημοσίως αναλυθεί, είναι η ιστορική διαδρομή των Ελευθέρων Τεκτονικών Στοών στην Ελλάδα. Σε όσες περιστάσεις τα ανωτέρω καθίστανται σημεία συζητήσεως, μεγάλες διαφωνίες εκρήγνυνται και με τη σειρά τους οι καθ'έξην συνομωσιολόγοι προσπαθούν να θέσουν όλα τα βάσανα του νεώτερου Ελληνικού κράτους στην ύπαρξη των Στοών. Η παρούσα αναφορά θα επιχειρήσει να πραγματευθεί συνοπτικά την πορεία της λεγόμενης «Μασονίας» στον Ελλαδικό χώρο όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τους τελευταίους δύο αιώνες.

Οι πρώτες ημέρες: Βενετική επιρροή και επαναστατικό πνεύμα
Η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά ιδρύθηκε στη Κέρκυρα το 1782. Εκείνη την περίοδο η νήσος ευρισκόταν σε Βενετική διοίκηση σε αντιδιαστολή με την Οθωμανική που κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού κορμού. Η ονομασία της Στοάς ήταν " Beneficenza" και υπαγόταν στην Μεγάλη Στοά της Βερόνα, εδρεύουσα στην Πάδοβα της Ιταλίας. Την περίοδο κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, ενυπήρχε δραστήρια και πολυπληθής Ελληνική Διασπορά στη Βόρειο Ιταλία αποτελούμενοι από εμπόρους, φοιτητές και επαγγελματίες. Σε γενικές γραμμές αυτοί αποτέλεσαν και τον πυρήνα της πρώτης Ελληνικής Στοάς, μεταλαμπαδεύοντας κατά αυτό τον τρόπο τις νέες Δυτικές τάσεις και στον Ελλαδικό χώρο. Μεταγενέστερα οι Στοές θα πολλαπλασιαστούν και θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα αστικά και μη κέντρα.
Το 1790 στη Βιέννη ένας οργανισμός παραπλήσιος με τους Τέκτονες σχηματίσθηκε από τους Έλληνες εμπόρους και διανοουμένους της Κεντρικής Ευρώπης. Αποκαλούνταν « Οι Καλοί Εξάδελφοι» ( Bon Cuisins), και κατά τα φαινόμενα συνδεόταν και με το Ρήγα Φεραίο. Η περίοδος μετά τη Γαλλική Επανάσταση - 1789- είχε ως χαρακτηριστικό γνώρισμα την απελευθέρωση από τη κυριαρχία των Αυτοκρατοριών και την ενεργοποίηση του Εθνικισμού ως συστατικού στοιχείου πολιτικής δράσης. Υπό αυτή την έννοια οι πρώιμες αυτές Ελληνικές οργανώσεις στελεχώνονταν από τους νέους φορείς που διέδιδαν σχέδια για εθνική απελευθέρωση.
Περαιτέρω, οι Στοές αυτές αποτέλεσαν και ταμιευτήρες γνώσεις, βάση των οποίων πληροφορίες αλλά και ιδανικά διαδίδονταν με σκοπό τη δημιουργία επαναστατικού πνεύματος. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι οι γνώστες των παραπάνω ήταν οι λίγοι και εκλεκτοί λόγω μόρφωσης, καταγωγής και ικανοτήτων που είχαν εξαρχής τη δυνατότητα εισχώρησης στις ομάδες αυτές.
Τη τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα μία σειρά Τεκτονικών Στοών ιδρύθηκε στα Επτάνησα και φυσικά η γεωγραφική επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού ήταν οι μόνες περιοχές όπου μπορούσαν να συγκροτηθούν ομάδες ατόμων σε σχετική ελευθερία σε σύγκριση με την κατάσταση στην Ηπειρωτική Ελλάδα, μόλις μερικά ναυτικά μίλια εγγύτερα.
Το 1810 μία από τις ηγετικές μορφές της Κέρκυρας, ο Διονύσιος Ρώμας συνένωσε τις Στοές «Αγαθοεργία» και «Φιλογενεία» δημιουργώντας την Μεγάλη Ανατολική Στοά της Ελλάδος και Κερκύρας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και σταθμό για την ενδυνάμωση των Στοών σε κοινωνικό επίπεδο όπως και την μετέπειτα εξάπλωση τους. Το 1812 η σημαντική Ελληνική παροικία της Μόσχας πρωτοστάτησε στη συγκρότηση μία μυστικής εταιρείας «Φοίνικας» της οποίας βασικός πρωταγωνιστής ήταν ο μετέπειτα Υπουργός Εξωτερικών της Τσαρικής Ρωσίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Το σύνολο των μελών αυτής της οργάνωσης, ανήκε στο Τσαρικό κατεστημένο της εποχής και ήταν Ελληνικής καταγωγής και ανατροφής. Επιπλέον ο κύριος σκοπός ήταν η ενδυνάμωση επαναστατικού πνεύματος με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδος. Είναι ενδιαφέρον να ειπωθούν και σχετικές πληροφορίες με το σύμβολο της εταιρείας, το Φοίνικα. Το μυθικό πτηνό «Φοίνιξ» που αναγεννάτε από τις στάχτες του, είναι ένα πανάρχαιο Εσωτερικό σύμβολο που απεικονίζεται σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους του Ελληνισμού. Ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν εξελέγη Κυβερνήτης του νέου Ελληνικού κράτους - 1827 με 1831-, ονόμασε το πρώτο Ελληνικό νόμισμα «Φοίνικα» και η δραχμή γεννήθηκε άμα την έλευση της Βαυαροκρατίας και την επικράτηση των παραδοσιακών οικογενειών οι οποίες συγκροτούσαν τους Προκρίτους της Οθωμανικής περιόδου.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι και η Φιλική Εταιρεία χρησιμοποιούσε το Φοίνικα ως το διακριτικό της σύμβολο, όπως και η περιώνυμη «Ελληνική Εταιρεία» που έδρασε στο τέλος του 19ου αιώνα. Τη σήμερον εποχή εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα εμβλήματα Τεκτονικών Στοών στην Ελλάδα. Τέλος η αναγόρευση του Φοίνικα ως συμβόλου της επτάχρονης δικτατορίας, 1967 με 1974, έχει τις ρίζες τις στη συμμετοχή ορισμένων εκ των πραξικοπηματιών στις τάξεις των τεκτόνων.
Η Φιλική Εταιρεία της οποίας η διαδρομή δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και αποκρυπτογραφηθεί, ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1814 στην Οδησσό, άλλο ένα κομβικό αστικό κέντρο της Ελληνικής Διασποράς. Κατά πάσα πιθανότητα οι Φιλικοί αποτελούσαν ένα τμήμα - Το πλέον δημοσίως γνωστό- της εταιρείας του «Φοίνικα» με σκοπό την μαζική εξάπλωση του κινήματος. Οι ηγέτες της Φιλικής Εταιρείας ήταν τρεις σχετικά άγνωστοι έμποροι. Ο Νικόλαος Σκουφάς από την Άρτα, Κ Εμμανουήλ Ξανθός από την Πάτμο και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από την Ήπειρο. Οι τρεις αυτοί πρωτεργάτες της Ελληνικής αφύπνισης συμμετείχαν και σε προγενέστερες εθνικές προσπάθειες, και σε Στοές μέσα στους κόλπους του παροικιακού Ελληνισμού. Ο Ξανθός ήταν μέλος της Στοάς της Λευκάδος και ο Σκουφάς είχε προσχωρήσει στο Ιταλικό κίνημα των «Καρμπονάρων». Τέλος ο Τσακάλωφ ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου» το οποίο απετέλεσα τελικά και το πρότυπο δημιουργίας της Εταιρείας των Φιλικών. Προφανώς η συμμετοχή των Τριών σε συνωμοτικές δράσεις και μυστικές εταιρείες Πανευρωπαϊκού βεληνεκούς ήταν μία καθ'όλα πολύτιμη εμπειρία για τη μετέπειτα δράση τους.
Επιπλέον είναι διαφωτιστικό να σημειωθεί και η σημασία της ημερομηνίας ιδρύσεως των Φιλικών. Η ημερομηνία του εορτασμού του «Τιμίου Σταυρού» στις 14/09 συνδέθηκε άρρηκτα με τη μοίρα του Ελληνισμού από την εποχή της θαυματουργής επιβίωσης του Βυζαντίου στις 14/09 του 614 μΧ. από τη συνδυασμένη πολιορκία των Αβαρών και των Περσών. Επιπλέον αποτέλεσε και ένα ιστορικό σημείο καμπής από όπου συνδέθηκε μακροιστορικά και η μοίρα του Ελληνισμού με αυτή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και επετεύχθη και ο εξελληνισμός διαμέσου των Ελληνικών Γραμμάτων, τόσο της Εκκλησίας όσο και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει αν αξιολογηθεί ως σημαντικό το γεγονός ότι και η «Ελληνική Εταιρεία» προσπάθησε να συνδεθεί με αυτή την ημερομηνία επιλέγοντας ως λογότυπο της το «Εν τούτω Νίκα». Φαίνετε λοιπόν ότι οι μυστικές οργανώσεις στην Ελλάδα έχουν μία άρρηκτη συνέχεια.
Έχοντας υπ'όψη το βαθύ συμβολικό νόημα της ημέρας αυτής, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι ιδρυτές, αλλά και οι καθοδηγητές της Φιλικής Εταιρείας θέλησαν να υπογραμμίσουν το βαθύ ιστορικό νόημα της προσπάθειας τους και το ρόλο που η ομάδα τους διεκδικούσε για το μέλλον. Επιπλέον η στελέχωση των Φιλικών με τα στελέχη των μεγαλύτερων Ελληνικών Οίκων της Διασποράς εξασφάλιζε τη Πανελλήνια συμμετοχή για την Επανάσταση. Βεβαίως η Εταιρεία διεπόταν και από πολύ αυστηρούς «Όρκους σιωπής» περί των πεπραγμένων της που δήλωνε την αποφασιστικότητα της να χρησιμοποιήσει τη θανατική ποινή για όσους πρόδιδαν τα μυστικά της, όπως και έγινε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.
Με βάση τη στέρεα συγκρότηση της και την οργάνωση της η Εταιρεία κατάφερε εκ του αποτελέσματος σε λιγότερο από εφτά έτη να αγκαλιάσει το σύνολο του Ελληνισμού από την Αλεξάνδρεια στη Βηρυτό και από τη Τεργέστη στην Αγία Πετρούπολη. Επιπροσθέτως δημιούργησε το κρίσιμο κλίμα Εθνικής αισιοδοξίας το οποίο επέτρεψε στο χειμαζόμενο Ελληνισμό να αναθαρρήσει έπειτα από αιώνες πνευματικής και διοικητικής υποτέλειας.
Οι Στοές και Εταιρείες ύστερα του 1830: Φιλανθρωπία, σκάνδαλο και σχίσμα
Τα πρώτα έτη του νεώτερου Ελληνικού κράτους δεν υπήρξε κάποια φανερή συγκρότηση Στοών των Τεκτόνων. Μόλις το 1863, το έτος κατά το οποίο εγκαθιδρύθηκε η Δυναστεία των Γλυξμπουργ-Χολσταιν στην Ελλάδα, εμφανίστηκε η Στοά «Πανελλήνιο». Το 1867 η Ανατολική Στοά της Ιταλίας αποδέχθηκε την αυτονομία των Ελλήνων Τεκτόνων και η «Μεγάλη Ανατολική Στοά της Ελλάδος» δημιουργήθηκε. Το όνομα της οργάνωσης αυτής όπως προαναφέρθηκε χρησιμοποιείται από το 1936. Η αυτονόμηση των Ελληνικών Στοών συνδέεται άρρηκτα με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μετά το 1863. Η πρόσδεση στην Αγγλική σφαίρα επιρροής διαμέσων των Δανών φορέων και η απόδοση των Επτανήσιων, εξέλειπαν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα σε Τεκτονικό επίπεδο παρέμενε ένας γόνος του Ιταλικού-Ενετικού πνεύματος του ύστερου 18ου αιώνα. Συνεπώς η Ελλάδα αυτονομείται στο παγκόσμιο Τεκτονικό δίκτυο, παραμένοντας πάντοτε υπό τη βελούδινη Βρετανική επιρροή, τουλάχιστον μέχρι το 1974.
Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποτέλεσε εποχή συνεχούς στρατολόγησης νέων μελών στη λεγόμενη «Μασονία» στους κύκλους των επαγγελματιών, καθηγητών, πολιτικών και όλων όσων χάρης τη θέση ή μόρφωση τους διατηρούσαν κοινωνική επιρροή. Παράλληλα η εξάπλωση των Στοών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλαδικής Εκκλησίας η οποία άρχισε να χαρακτηρίζει τις Στοές ως αιρετικές. Επιπλέον διάφοροι πολιτικοί κύκλοι οι οποίοι λειτουργούσαν με τα παλαιότερα πρότυπα της προεπαναστατικής πατριαρχικής και δομημένη σε «Φάρες» κοινωνία, ενοχλούνταν σφόδρα με την έλευση νεωτεριστικών αντιλήψεων κοινωνικής οργάνωσης που αντιπροσώπευαν οι Στοές, Λέσχες και Όμιλοι. Ένας πολιτικός που έμεινε στην ιστορία για τη προβολή του νέου αυτού τρόπου διακυβέρνησης, ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος στηρίχθηκε αποφασιστικά στα πρώτα του βήματα από τις Στοές, αλλά και μειώθηκε από αυτές όταν οι ίδιες αντιλήφθηκαν τη δράση του στο βαθμό που τις χρησιμοποιούσε ως σχηματισμούς και ο ίδιος ο Τρικούπης για λόγους είτε πολιτικούς, είτε Εθνικούς.
Ο Τεκτονικές Στοές δημιούργησαν πλείστα φιλανθρωπικά σωματεία και βοήθησαν στη συγκρότηση νοσοκομείων, ορφανοτροφείων και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων. Από το έτος 1927 το Ελληνικό κράτος έχει υπαγάγει την Ελληνική Στοά στο υπουργείο Υγείας, λόγω και των ανωτέρω δραστηριοτήτων της.
Η περίοδος 1909 μέχρι 1941, αποτέλεσε ένα οξύτατο πεδίο μάχης μεταξύ των μελών των Στοών λόγω των συνεχών πολέμων. Οι κοινωνικές μεταβολές, η Μικρασιατική Καταστροφή, η δημιουργία του Κομουνιστικού κόμματος και οι λοιποί δομικοί μετασχηματισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των Στοών σε χώρους κυρίως επαγγελματικής δραστηριοποίησης και δράσης αντιτιθέμενων ξένων επιρροών. Αξιοσημείωτη είναι και η δημιουργία των πρώτων Στοών Γαλλικής εμπνεύσεως οι οποίες είχαν διαφορετική κοσμοθεώρηση από τη καθιερωμένη Αγγλική.
Η εισβολή στην Ελλάδα και η κατοχή το 1941 κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου της Στοάς των Αθηνών. Επιπλέον η λειτουργία των Στοών έπαυσε μεταξύ 1941 και 1944. Μεταπολεμικά επανασυστάθηκαν και αποτέλεσαν πυρήνες σκέψης και δραστηριοποίησης των μελών της ανώτερης - Αλλά όχι πάντα και της ανώτατης- αστικής τάξης με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση από το Κέντρο και δεξιότερα. Ακόμα η στρατολόγηση νέων μελών επεκτάθηκε σημαντικά και στην Ελληνική επαρχία ενώ η οικονομική δυναμική του όλου σχήματος μπορεί ακροθιγώς να σχηματοποιηθεί και στο επιβλητικό μέγαρο ευρισκόμενο και τη σήμερον στο κέντρο των Αθηνών. Η εχεμύθεια περί των λεπτομερειών οργάνωσης, στρατολόγησης και λειτουργίας, έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, εάν και δεν είναι αντιληπτό εάν αυτό συμβαίνει λόγω της ικανότητος, επιρροής των μελών της ή λόγω αδιαφορίας της Ελληνικής κοινωνίας ως προς την ύπαρξη των Στοών γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ουκ ολίγοι αξιωματικοί εκ των συνωμοτών, ήταν και μέλη Στοών και το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα βαρύτατο πλήγμα για τις δημόσιες σχέσεις του Ελληνικού Τεκτονισμού. Στις αρχές τις δεκαετίας του '80, δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ονομάτων μελών των Στοών προκάλεσε πολλαπλές συζητήσεις στην Ελληνική κοινωνία. Η εκλογή του ΠΑΣΟΚ το 1981 στην εξουσία, θεωρήθηκε από πολλούς ως η απαρχή του τέλους της επιρροής των Στοών, εάν και μέλη του είχαν υπάρξει μέλη αυτών. Στια αρχές της δεκαετίας του '90 η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος κατηγορήθηκε από τη μητρική στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι είχε αναμιχθεί σε πολιτικές διεργασίες, εάν και αυτό ρητώς απαγορεύεται. Η εικόνα των Στοών στην Ελλάδα για μία ακόμη φορά αμαυρώθηκε και ένα σχίσμα επακολούθησε το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών ανταγωνιζόμενων Στοών διαφορετικού ύφους και χαρακτήρα.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά τα λεγόμενα η Πολιτική και ο Τεκτονισμός είναι συνυφασμένα εκ των πραγμάτων. Θα ήταν παράλογο να υποθέσει ο οποιοσδήποτε ότι μία τάξη ανθρώπων οι οποίοι εκ της θέσεως τους απασχολούνται και σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να μην επηρεάζουν εμμέσως η αμέσως πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα σε μία κοινωνία όπως η Ελληνική οι οποία χαρακτηρίζεται από τον εξωστρεφή, αυθόρμητο και διαδικτυομένο πολιτικό πολιτισμό της. Η διαφωνία του 1993 με τη Στοά της Βρετανίας προήλθε σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, από τη σύγκρουση Άγγλων και Ελλήνων για το οποίος θα αναλάβει τη κηδεμονία των εμφανιζόμενων Στοών από τις πρώην χώρες του Σοβιετικού στρατοπέδου, ιδίως στα Βαλκάνια. Βεβαίως αυτό αποτελεί και μία μορφή «Υψηλής Πολιτικής» διεθνούς επιπέδου μάλιστα. Επιπλέον το παγκόσμιο Τεκτονικό δίκτυο ή κίνημα, επηρεάζεται σαφώς από τις Αγγλοσαξονικές Στοές και κατά πολλούς αποτελεί και έναν από τους άξονες «Μαλακής επιρροής» της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα η Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Νότια Αφρική είναι η χώρες που διαθέτουν τη συντριπτική πλειονότητα των μελών Στοών παγκοσμίως και φυσικά εξακολουθούν να κατέχουν τα ηνία σε όλα τα επίπεδα της Τεκτονικής σκέψης και δράσης.
πηγή:http://www.greekamericannewsagency.com

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Τεκτονικό Μουσείο – Παρισι


Στο Τεκτονικό Μουσείο της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας που ανακαινίστηκε πρόσφαρα φυλάσσονται πάνω από 10000 αντικείμενα συμπεριλαμβανομένης και μιας συλλογής του 18ου αιώνα η οποία αγοράστηκε προσφάτως με τη βοήθεια της Γαλλικής Κυβέρνησης!
Η Μεγ. Ανατολής της Γαλλίας, η παλαιότερη Τεκτονική δύναμη στη Γαλλία έχει συγκεντρώσει αντικείμενα από το 1720, την εποχή που ιδρύθηκε ο Ελευθεροτεκτονισμός στην Γαλλία (Η Μεγάλη Ανατολή αριθμεί 140000 μέλη. Μεταξύ των μελών βρίσκονται γυναίκες και άθεοι).
Στο Μουσείο ο επισκέπτης θα δει το ξίφος του Lafayette , το περίζωμα του Βολταίρου, κοσμήματα και έγγραφα των Ροδοσταύρων κτλ.
Για αυτούς που θα επισκεφτούν το Παρίσι το Μουσείο λειτουργεί 2-6 μμ και η είσοδος είναι 6€. (Grand Orient de France, 16 rue Cadet)
Ηλεκτ. Διεύθυνση: www.museedelafrancmaconnerie.org
Πηγή: The New York Times

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα-Το κώλυμα του Μητρ. Πειραιώς με τους Τέκτονες


Οι Μασόνοι πίσω από την επιχείρηση αποκαθήλωσης των Ιερών Συμβόλων
Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2009

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
''ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΗΚΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ
ΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ''


Καταιγιστικός ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ανοίγει την καρδιά του στην «Ε.Ω.Κ.» και μιλά για τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας, αναφέρεται στον μακαριστό Χριστόδουλο, καυτηριάζει την τουρκική στάση απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στηλιτεύει τους… νοσταλγούς της λεγομένης «Τρίτης Ρώμης», ενώ τάσσεται δογματικά απέναντι στον Πάπα.
Χωρίς φόβο και πάθος καταγγέλλει το νομοσχέδιο Ραγκούση για τις «ιερές» προσλήψεις, επισημαίνοντας πως «Δυναμιτίζει την Αυτονομία της Εκκλησίας» και αποκαλύπτει ότι πίσω από την απόπειρα αποκαθήλωσης των ιερών συμβόλων κρύβονται τα Μασονικά δίκτυα. Καταθέτοντας για μία ακόμη φορά «Ομολογία Πίστεως», επιτίθεται κατά των «εργολάβων» της Νέας Εποχής που, μέσω του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, υπονομεύουν τη σχέση Εκκλησίας – Έθνους και χαρακτηρίζει δεσμία νομική ενέργεια την καθαίρεση Παντελεήμονα. Παράλληλα, ΔΕΝ διστάζει να τοποθετηθεί για την ομοφυλοφιλία μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας.
- Η επιχείρηση αποκαθήλωσης των ιερών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και τα δικαστήρια άρχισε απ’ την Καταλωνία της Ισπανίας. Πώς θα αντιμετωπίσετε τους σύγχρονους Εικονομάχους;
- Πίσω απ’ τους διαφόρους διεθνείς Οργανισμούς δήθεν προστασίας των μειονοτήτων κρύβεται ο διεθνής Σιωνισμός, ο οποίος επιδιώκει – για την υλοποίηση των σχεδίων του περί Παγκόσμιας κυβέρνησης, εγκαθίδρυσης πανθρησκείας και σίγουρα καταδολίευσης της ανθρώπινης ελευθερίας – την ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Όταν στις λειτουργούσες Στοές της Μασονίας – και μόνο στον Πειραιά, λειτουργούν 15 – πίσω απ’ το προσωπείο του κρυπτογραφικά αναφερομένου Θεού της Μασονίας, Ματσ, βρίσκεται ο Εωσφόρος, όπως άλλωστε ομολογούν σε εσωτερικά τους κείμενα οι ίδιοι οι Μασόνοι και όταν υπάρχει Παγκόσμιο Δίκτυο των Μασονικών Στοών, που εξαρτάται από τη Σατανιστική Υπερκυβέρνηση του Σιωνιστικού λόμπυ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής – η οποία διαχωρίζεται σαφώς απ’ τον εβραϊκό λαό – τα συμπεράσματα είναι εύκολα για τον καθένα. Συνεπώς, καλούμαστε οι εν ΕΠΙ ΓΝΩΣΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, μαζί και οι Ποιμενάρχες σε πνευματική εγρήγορση, σε προσωπικό Αγιασμό και σε διαμόρφωση αγωνιστικού φρονήματος που θα τροφοδοτείται απ’ τα ηρωικά πρότυπα των Μαρτύρων της Εκκλησίας. Σχετικά με την ελληνική Πολιτεία και παρά τις έωλες θέσεις του αρμόδιου υπουργού Χάρη Καστανίδη, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί αυτή η πολεμική των σκοτεινών δυνάμεων διότι ΥΠΑΡΧΕΙ το μέγιστο ανάχωμα του ελληνικού Συντάγματος στο προοίμιο του οποίου τίθεται το ΟΝΟΜΑ του εν Τριάδι προσκυνούμενου Αληθινού Θεού. Στο άρθρο 13, επίσης, ορίζεται επικρατούσα Θρησκεία στην Ελλάδα και στο άρθρο 16 προβλέπεται ο ελληνοχριστιανικός προσανατολισμός της παιδείας του Έθνους. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε λαϊκό κράτος για να υφίσταται νομική ανάγκη θρησκευτικής ουδετερότητας.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ελληνική Στοά Παρθενών 1101 - Νέα Υόρκη



Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε πριν από λίγες ημέρες (και ήρθαμε σε επαφή) για την ύπαρξη μιας , κατά βάση, Ελληνικής Στοάς στην Νέα Υόρκη με το χαρακτηριστικό όνομα Παρθενών 1101. Η Στοά αυτή, η οποία αποτελείται κατά 90% από έλληνες της Νέας Υόρκης , είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Στοά της 10ης Περιφέρειας της Ν.Υ και συνεχώς αναπτύσσεται.
Ιδρύθηκε το 1929 από τον αδελφό S.Chavana.
Αξίζει να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Στοάς (http://parthenonlodge-no1101-fandam.com/ParthenonHistory.html).

Άνοιγμα Άγγλων Τεκτόνων προς τους Νέους


Η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας σε μια προσπάθεια να αποτινάξει πάνω από τον Τεκτονισμό την εικόνα της Μυστικής Οργάνωσης έκανε μια προσπάθεια ανοίγματος προς τους φοιτητές εννέα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Αγγλίας, προκειμένου ενημερωθούν για την αδελφότητα οι νέοι. Μεταξύ των Ιδρυμάτων ήταν και τα Πανεπιστήμια Oxford, Cambridge και Durham.
H Η.M.Σ .τ. Α μάλιστα προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση. Μείωσε τις συνδρομές για νέους κάτω των 25 ετών (Σημ Blog: Μήπως θα πρέπει και οι Τεκτονικές Δυνάμεις στην Ελλάδα να εξετάσουν ένα παρόμοιο μέτρο;).
Όπως δήλωσε ο Βοηθός Μέγας Διδάσκαλος David Williamson '' ο στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές και τα μέλη των Πανεπιστημίων να γνωρίσουν τον Ελευθεροτεκτονισμό. Ο Ελευθεροτεκτονισμός κάνει έργο και οι νέοι είναι καλό να το γνωρίζουν’’.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Η.M.Σ .τ. Α Chris Connop δήλωσε ότι η μείωση των τελών , για τους νέους, θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά , για την προσέλκυση νέων (ηλικιακά) αδελφών.

Αξίζει η συμμετοχή όλων

H Γραμμή Ζωής (www.lifelineshellas.gr) θα πραγματοποιήσει στις 6 Μαρτίου στο Σύνταγμα (στάση Μετρό, αίθουσα εκδηλώσεων) μονοήμερη εθελοντική αιμοδοσία για τη σύσταση της Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος υπέρ της Τρίτης Ηλικίας.

Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εθελοντικές αιμοδοσίες σε δήμους και επιχειρήσεις.

Ευελπιστούμε στη διάδοση του μηνύματος και στη στήριξή σας για την προώθηση των δράσεών μας.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΟΝΙΑ († Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος)



Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΄΄Θεοδρομία στο 2ο τεύχος.
Αν και είναι μονοδιάστατη η προσέγγιση του θέματος (από την οπτική της Εκκλησίας) από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζηλανδίας , εντούτοις παρουσιάζουμε το κείμενο προκειμένου οι μελετητές του Τεκτονισμού να γνωρίζουν τις θέσεις όλων των πλευρών .


Ανταποκρινόμενος σε παράκληση Χριστιανών μας να μάθουν τι είναι η Μασονία αναφέρω με συντομία τα εξής:
Έχουμε τον παλαιότερο Μασονισμό που ήταν καθαρά επαγγελματικός και είχε ως μέλη του κτίστες και ξυλουργούς, που ανελάμβαναν εργολαβικά την ανοικοδόμηση διαφόρων οικοδομημάτων αποκρύπτοντας τα μυστικά της τέχνης στους άλλους συντεχνίτες τους, που δεν άνηκαν στην οργάνωσή τους.
Τα σωματεία αυτά των τεκτόνων και κτιστών συνεργάστηκαν και με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για το κτίσιμο Ιερών Ναών. Η Παπική αυλή τα έθεσε υπό την προστασία της, και διάφοροι Πάπες τους παρεχώρησαν προνόμια, ώστε να είναι απαλλαγμένοι από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις και ελεύθεροι να εξασκούν τις τέχνες τους. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ελεύθεροι Τέκτονες.
Όταν τα σωματεία αυτά των τεκτόνων και κτιστών ανελάμβαναν την ανέγερση κάποιου οικοδομήματος, έπρεπε κάπου εκεί κοντά να έχουν που να μείνουν. Έτσι δημιουργήθηκε η «Στοά», η οποία στην αρχή ήταν ένα παράπηγμα στο οποίο οι εργαζόμενοι στα διαλείμματα της δουλειάς τους πήγαιναν για να ξεκουραστούν και να φάνε κάτι.
Έκτος από τα επαγγελματικά μυστικά, οι συντεχνίες αυτές είχαν και κάποια συνθήματα με τα οποία εγνωρίζοντο με ομοϊδεάτες συναδέλφους τους, που ήρχοντο από άλλα μέρη και οι οποίοι εγένοντο δεκτοί σε ελεύθερη επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους.
Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι απλά και δεν υπάρχει στη Μασονία καμμιά μύηση για την πρόσληψη νέων μελών. Οι τέκτονες την Επαγγελματικής Μασονίας επίστευαν στην αγία Τριάδα και κάθε ένας απ’ αυτούς έπρεπε να είναι πιστός στο Θεό και στην Εκκλησία και να αποφεύγει τις πλάνες και τις αιρέσεις.
Από τον 17ο αιώνα μ.Χ. και μετά η Μασονία (από την αγγλική λέξη Mason = κτίστης) εγκατέλειψε τον επαγγελματικό της χαρακτήρα και άρχισε να παίρνει θεωρητικό χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο αυτή εισχώρησαν στη διδασκαλία των Μασόνων ειδωλολατρικά και Ιουδαϊκά στοιχεία, η θρησκεία τους εξακολουθεί να είναι η χριστιανική. Οι Τεκτονικές στοές έχουν ως προστάτη τους κυρίως τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.
Το 1717 μ.Χ. ιδρύθηκε στο Λονδίνο, με την συνένωση των τελευταίων τεσσάρων επαγγελματιών στοών η Μεγάλη Στοά, που είναι η μητέρα της θεωρητικής Μασονίας.
Από εδώ και πέρα η Μασονία χάνει την απλότητα που είχε πριν, καθώς και την αποκλειστική σχέση της με την Εκκλησία και τη Χριστιανική πίστη γενικά. Απλώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στη Γαλλία αναλαμβάνει την διεύθυνση των μασονικών στοών ο αδελφός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη Ιωσήφ. Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι του Κράτους μπαίνουν στη Μασονία, η οποία αποκτά πολιτική δύναμη και αναμιγνύεται στα δημόσια πράγματα με συνωμοσίες και άλλους κρυφούς και ύπουλους τρόπους. Στη Γαλλική Επανάσταση έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο.
Οι Μασόνοι σήμερα πιστεύουν σε ένα δικό τους απρόσωπο Θεό που τον ονομάζουν Μ.Α.Τ.Σ., δηλαδή Μέγας Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος. Στις στοές τους δεν θα ιδή κάποιος Σταυρό ή εικόνα του Χριστού. Ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, είναι γι’ αυτούς ένας απλός Μύστης, όπως περίπου ο Πυθαγόρας, ο Βούδας και άλλοι.
Το Σκωτικό Μασονικό δόγμα που ιδρύθηκε το 1804 περιλαμβάνει 3 μυήσεις και 33 βαθμούς. Στο τρίτο βαθμό γίνεται μια τελετή γύρω από τον δολοφονικό θάνατο του Διδασκάλου Χιράμ και την αναζήτηση του λειψάνου του. Πράγματι στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται λόγος για κάποιο Χιράμ από την Τύρο που τον κάλεσε ο βασιλιάς Σολομών να βοηθήσει στο κτίσιμο του Ναού των Ιεροσολύμων. Τα παρά πέρα όμως περί δολοφονίας, αναζητήσεως του λειψάνου του κ.λπ. είναι τελείως φανταστικά και μυθικά.
Η Μασονία, όπως είναι γνωστή σήμερα, δεν είναι απλή φιλανθρωπική και φιλοσοφική οργάνωση, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της. Είναι μια υπερθρησκεία με συγκρητιστικό χαρακτήρα. Έχει δηλαδή στη διδασκαλεία της στοιχεία Ειδωλολατρικά και Αποκρυφιστικά, Ιουδαϊκά και Χριστιανικά. Πιστεύουν οι Μασόνοι ότι αποτελούν μια παγκόσμια αδελφότητα. Αποκαλούν αδελφό κάθε ένα που ανήκει σ’ αυτούς, είτε αυτός είναι Μωαμεθανός είτε Βουδιστής, είτε οτιδήποτε, ενώ τον μη Μασόνο τον αποκαλούν βέβηλο, έστω κι αν αυτός είναι Χριστιανός.
Η Μασονία είναι θρησκεία και στηρίζεται κυρίως στα αρχαία ειδωλολατρικά μυστήρια. Έχει Ναό που τον ονομάζουν στοά, όπου γίνονται οι διάφορες τελετές τους: Υιοθεσία λυκιδέως (κάτι παρόμοιο με το Χριστιανικό Βάπτισμα), γάμος, μνημόσυνα και άλλα. Έχουν βαθμούς αξιωματούχων που κάμνουν τις τελετές τους, ντυμένοι με ιδιαίτερες στολές, όπως είναι ο Σεβάσμιος, ο Σεβασμιότατος, ο Διδάσκαλος, ο Μέγας Διδάσκαλος, οι επόπτες. Χρησιμοποιούν διάφορα σύμβολα. Κάπου φαίνεται και η Αγία Γραφή, όχι όμως όπως την εννοούμε εμείς οι Χριστιανοί, αλλά ως απλό σύμβολο. Στις μυστηριώδεις τελετές τους χρησιμοποιούν ανθρώπινο σκελετό και σε κάποιο βαθμό υποχρεώνουν τον μυούμενο στη Μασονία να πιεί κρασί μέσα σε νεκροκεφαλή που την έχουν φτιάξει να φαίνεται σαν Κύπελλο.
Ένας που γίνεται Μασόνος δεν υποχρεώνεται να αλλάξει την πίστη του. Ο Χριστιανός μπορεί να είναι πάλι Χριστιανός και ο Μουσουλμάνος να είναι Μουσουλμάνος, παράλληλα με τη Μασονική του ιδιότητα.
Γεννιέται όμως το ερώτημα. Επιτρέπεται ο Χριστιανός να είναι ταυτόχρονα και Μασόνος;
Για την Ορθόδοξη Πίστη μας κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι αδύνατο αλλά και αδιανόητο. Όταν μάλιστα η Εκκλησία μας έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψιν κατά τρόπο σαφή, υπεύθυνο και συγκεκριμένο απέναντι στο θέμα αυτό.
Υπενθυμίζουμε χαρακτηριστικά:

1. Η διορθόδοξη επιτροπή που συνήλθε από 8 έως 23 Ιουνίου 1930 στο Άγιον Όρος χαρακτήρισε τη Μασονία ως σύστημα αντιχριστιανικό και πεπλανημένο.
2. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 1933 υπογραμμίζει ότι ο Τεκτονισμός υπενθυμίζει τις παλιές εθνικές μυστηριακές θρησκείες και λατρείες, από τις οποίες κατάγεται και των οποίων αποτελεί συνέχεια και αναβίωση.
3. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1972 επαναλαμβάνει ότι η Μασονία είναι αποδεδειγμένως μυστηριακή θρησκεία, προέκταση των παλαιών ειδωλολατρικών θρησκειών και τελείως ξένη και αντίθετη προς την εξ αποκαλύψεως σωτηριώδη αλήθεια της Αγίας μας Εκκλησίας και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ιδιότης του Μασόνου, υπό οποιαδήποτε μορφή, είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του Χριστιανού, που είναι μέλος του Σώματος του Χριστού.
4. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1966 θεωρεί τη Μασονία παγανιστική θρησκεία ασυμβίβαστη με τον Χριστιανισμό χαρακτηρίζοντας τη ως αντίχριστο σύστημα.


Στην μασονική εγκυκλοπαίδεια (Encyclopedia of Freemasonry vol. 2 Chicago 1947) διαβάζουμε τα εξής: οι ανώτεροι βαθμοί του Τεκτονισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμπύκνωσης των διάφορων μορφών του εσωτερισμού (Σελ. 127).
Στην ίδια σελίδα αναφέρεται ότι πέρα από τον 3ο βαθμό περικλείεται μέγιστο μέρος της αποκρύφου επιστήμης και του μυστηρίου συγχρόνως. Αλλιώς θα ήτο αδύνατον να κατανοηθούν οι βαθμοί αυτοί, τα σύμβολα και οι αλληγορίες τους. Στην σελίδα 510 αναφέρεται ότι σε πλείστους ανωτέρους τεκτονικούς βαθμούς γίνεται χρήση της Καβάλα (αποκρυφιστικό βιβλίο του Ιουδαϊσμού). Ολόκληρα δε τεκτονικά δόγματα έχουν στηριχθεί επάνω στις αρχές της.
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι μαρτυρίες που υπάρχουν στην μασονική αυτή εγκυκλοπαίδεια για την παρουσία του ειδωλολατρικού στοιχείου στον Τεκτονισμό. Κανείς, αναφέρεται στην εγκυκλοπαίδεια αυτή, εξετάζοντας προσεκτικά τους τρόπους με τους οποίους η ανάσταση ή η επιστροφή στην ζωή εδιδάσκοντο με σύμβολα και τελετές στ’ αρχαία μυστήρια και διδάσκονται και σήμερα στην τεκτονική μύηση, δεν μπορεί ν’ αρνηθεί ότι ο Τεκτονισμός προήλθε από τα αρχαία μυστήρια (τα ειδωλολατρικά). Στις σελίδες 127, 151, 633 της μασονικής αυτής εγκυκλοπαίδειας ομολογείται ότι οι τρεις πρώτοι συμβολικοί βαθμοί της Μασονίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά πιστή επανάληψη των περί αθανασίας της ψυχής διδαγμάτων των αιγυπτιακών, διονυσιακών, ορφικών, ελευσινίων και μιθραϊκών μυστηρίων.
Στην μασονική αυτή εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι ο Ελευθεροτεκτονικός εσωτερισμός δέχεται το δόγμα της μετενσάρκωσης, ότι δηλαδή η ψυχή του ανθρώπου μετά θάνατον πηγαίνει σε σώματα άλλων ανθρώπων, ζώων ή φυτών.
Θέλοντας οι μασόνοι να δώσουν κύρος στην οργάνωσή τους, που όπως είδαμε είναι συγκρητιστική θρησκεία, συγκαταλέγουν στους καταλόγους της ονόματα μεγάλων ανθρώπων, ακόμα και κληρικών. Αυτό δεν είναι σωστό, και πολλοί τέτοιοι άνθρωποι αντέδρασαν διαψεύδοντας τέτοιες πληροφορίες της Μασονίας.
Τελειώνοντας έχουμε να πούμε ότι με τους μασόνους δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε. Τους τιμούμε και τους αγαπούμε σαν συνανθρώπους μας. Όλοι είμαστε πλάσματα του Θεού. Έχουμε όμως το θάρρος και το καθήκον να πούμε στους Χριστιανούς μας που προσχώρησαν στη Μασονία ότι είναι καιρός να ξαναδούν την υπόθεση αυτή κάτω από το φως του Ιερού Ευαγγελίου και της σοβαρότητος που επιβάλλει η σωτηρία της αθάνατης ψυχής μας. Εκτός από εμάς τους Ορθοδόξους και οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Λουθηρανοί και οι Μεθοδιστές Χριστιανοί αποκηρύσσουν τη Μασονία ως αντίθετη με τη Χριστιανοσύνη.
Αν αγαπούμε το Χριστό μας περισσότερο από κάθε τι άλλο και θέλουμε να είμαστε μαζί του στην αιώνια βασιλεία Του, στον Παράδεισο, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας και να εφαρμόζουμε τους λόγους Του:
«Κάθε ένας που θα με ομολογήσει ως Σωτήρα του και Θεό του εμπρός εις τους ανθρώπους, που καταδιώκουν την πίστη μου, θα τον ομολογήσω και εγώ ως πιστό ακόλουθό μου εμπρός εις τον Πατέρα μου, που είναι εις τους ουρανούς. Εκείνον δε που θα με αρνηθεί ως Θεάνθρωπο Σωτήρα εμπρός εις τους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ και εγώ και δεν θα τον αναγνωρίσω ως ιδικόν μου, εμπρός εις τον Πατέρα μου, που είναι εις τους ουρανούς» (Ματθ. 10, 32-33).
Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να μάθουν ότι Ένας και μοναδικός είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου, ο Χριστός. Και ότι «δεν υπάρχει σε κανένα άλλον η σωτηρία ούτε υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τον Ουρανό, που έχει δοθεί στους ανθρώπους με το οποίο μπορούμε να σωθούμε» (Πράξ. 4, 12), εκτός από το όνομα του Χριστού μας στον Οποίο ανήκει η δόξα, η τιμή και η προσκύνηση μαζί με τον Ουράνιο Του Πατέρα και το άγιο Του Πνεύμα σε όλους τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.


Wellington 13 Νοεμβρίου 2007
Μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

† Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος