ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Απειλή για βόμβα σε Τεκτονική Στοά

 Τηλεφώνημα για βόμβα στην Τεκτονική Στοά, Αχαρνών 19, στα Πατήσια, έγινε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες άγνωστος τηλεφώνησε στις 16.10 και προειδοποίησε ότι η βόμβα θα εκραγεί σε 45’.


 Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις όπου πραγματοποιούν έρευνες, ενώ η Αχαρνών παραμένει κλειστή.

πηγή: http://tvxs.gr

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Τεκτονισμός και Καββαλά (Μέρος 1ο)

Καββαλά και Τεκτονισμός


Η μυστική φιλοσοφία ή θεοσοφία των Εβραίων η κατά την παράδοση μεταδωθείσα υπό του αγγέλου Ραζιήλ στον Αδάμ. Πρόκειται περί φιλοσοφικού συστήματος που περιλαμβάνει μυστικές ερμηνείες των Γραφών και μεταφυσικές θεωρίες περί Θεότητος , ανθρώπου και πνευματικών όντων. Η Καββαλά στο σύνολο της περικλείει βαθύτατες θρησκευτικές αλήθειες οι οποίες όμως δίνονται συμβολικός και αλληγορικός για να κατανοηθούν μόνο από μυημένους. Ο Buxtorf καθορίζει την Καββαλά ως μυστική επιστήμη που πραγματεύεται , κατά μυστικό και αινιγματικό τρόπο ,θέματα θεία, αγγελικά , θεολογικά, ουράνια και μεταφυσικά , με μυστικές μεθόδους διδασκαλίας και με διάφορα σύμβολα..

Σε πολλούς ανώτερους Τεκτονικούς βαθμούς γίνεται χρήση της Καββαλά ολόκληρα δε Τεκτονικά Δόγματα έχουν στηριχθεί επί των αρχών της.

Στο βιβλίο του <<Καμπαλά>> σελ. 84 ο Δόκτωρ Ginsburg συνοψίζει ως εξής τις παραδόσεις στις οποίες οφείλεται η υπό των Εβραίων αποδιδόμενη εκτίμηση στο βιβλίο αυτό. Κατά την παράδοση λοιπόν η Καββαλά << εδιδάχθη το πρώτον υπό αυτού του Θεού εις εκλεκτήν ομηγυριν αγγέλων εν τω Παραδείσω. Μετά την πτώσιν οι άγγελοι ανεκοίνωσαν την θείαν διδασκαλίαν εις τον Αδάμ δια να παράσχουν ούτο εις τους πρωτοπλάστους τα μέσα της ανακτήσεως της πρωτέρας τους ευτυχίας. Από τον Αδάμ η διδασκαλία μεταδόθη εις τον Νώε και εξ αυτού εις τον Αβρααμ, τον φίλο του Θεού, τον μεταναστεύσαντα εις Αίγυπτον, ένθα ο πατριάρχης διέδωσε μέρος του μυστηριώδους αυτού δόγματος. Κατ΄αυτόν τον τρόπο απέκτησαν γνώση οι Αιγύπτιοι ως και τα λοιπά Ανατολικά έθνη τα οποία ηδυνήθησαν να την εισαγάγουν εις τα φιλοσοφικά τους συστήματα. Ο Μωυσής όστις είχε διδαχθή όλη την σοφίαν της Αιγύπτου, εμυήθη τον πρώτον εις αυτήν εις τον τόπον της γεννήσεώς του. Ετελειοποιήθη όμως κατά τας περιπλανήσεις του ανά την έρημον όπου οι άγγελοι τον δίδαξαν.>>

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια της Ελευθέρας Τεκτονικής , υπό Ν.Λάσκαρη, 1951

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Νίκος Καζαντζάκης

«Και ποια είναι η πιο αψηλή εντολή; Ν' αρνηθείς όλες τις παρηγοριές

-θεούς, πατρίδες, ηθικές, αλήθειες- ν' απομείνεις μόνος και ν' αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου. Ποια 'ναι η πιο αντρίκια χαρά; Ν' αναλαβαίνεις την πάσα ευθύνη».

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο, ημέρα Παρασκευή, των ψυχών, και όλοι είπαν ότι θα γινόταν δεσπότης. Ο πατέρας του, Μιχάλης, με καταγωγή από τους Βαρβάρους, ήταν έμπορος γεωργικών προϊόντων και αργότερα έμελλε να γίνει μία από τις πηγές έμπνευσης για τον Καπετάν Μιχάλη, στο ομώνυμο μυθιστόρημα του γιου του.

Μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον αυστηρά θρησκευτικό και υπερπατριωτικό, με το όραμα της απελευθέρωσης της Κρήτης από τους Τούρκους. Η αναζήτηση του νοήματος της ζωής ήταν η δική του εσωτερική επανάσταση στο κατεστημένο. «.Να διαταράξω την τάξη, να συντρίψω το πρωτόκολλο, να ξεστρατίσω από τους προγόνους. Να αλητεύσω στ' απαγορευμένα, στις αγέρωχες κι επικίνδυνες περιοχές του αβέβαιου. Να δεχτώ ατάραχος -ακόμη περισσότερο: σαν ευλογία- την κατάρα του πατέρα και της μάνας. Να έχω το θάρρος να είμαι μόνος».

Τελειώνοντας το γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, το 1902, για να σπουδάσει νομικά. Αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι, όπου και συνάντησε τον έναν από τους τρεις «μεγάλους δασκάλους» του, τον Henri Bergson -οι άλλοι δύο ήταν ο Όμηρος και ο Dante. Ο Bergson τού ενέπνευσε το όραμα της προσωπικής λύτρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά και τα «πρέπει» χωρίς την αναμονή μιας μεταθανάτιας δικαίωσης. «Σωτηρία δεν υπάρχει», έλεγε. «Οι άνθρωποι, ο καθένας χωριστά, λυτρώνουν το θεό τους, γίνονται Σωτήρες του Θεού. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος, όχι μισθοφόρος. Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε όσο λίγοι άνθρωποι. Έκανε πολύμηνα ταξίδια στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου παρακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο ως ανταποκριτής της «Καθημερινής», και έζησε μεγάλα διαστήματα της ζωής του στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη γαλλική Antibes. Εμπνεύστηκε από τα ταξίδια του, κατέγραψε τις εμπειρίες του, έγινε πολίτης του κόσμου. Ωστόσο, όπως συνήθιζε να λέει, «όπου πάω κρατώ πάντα ανάμεσα στα δόντια μου, σα φύλλο δάφνης, την Ελλάδα».

Υπήρξε ένας μεγάλος στοχαστής του καιρού του. Τίποτα δεν τον ικανοποιούσε. Βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση. Εργαζόταν ακατάπαυστα, μέρα και νύχτα, γράφοντας και ξαναγράφοντας, μεταφράζοντας, μελετώντας. Για μεγάλα διαστήματα απομονωνόταν για να εργαστεί -συχνά στο Άγιον Όρος, που το επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1914 με τον Άγγελο Σικελιανό όταν ονειρεύονταν να δημιουργήσουν μια καινούργια θρησκεία, σ' ένα αγρόκτημα στην Τσεχοσλοβακία, στην Πομπηία ή την Αίγινα, όπου απέκτησε για πρώτη φορά μια σταθερή κατοικία. Πίστευε πάντα πως «μια από τις πιο νόμιμες χαρές του ανθρώπου είναι να μοχτάει και να βλέπει πως ο μόχτος του φέρνει καρπό».

Ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος. Λάτρης του οράματος της Μεγάλης Ελλάδας, συνεργάστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως την Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί, τον θεώρησε υπεύθυνο και απογοητευμένος αποσύρθηκε. Το 1922 ασπάστηκε τον σοσιαλισμό και ίδρυσε την πρώτη «Πολιτική Σοσιαλιστική Ομάδα» στο Ηράκλειο, με έμβλημα το τρίπτυχο Ελευθερία - Δημοκρατία - Σοσιαλισμός. Έκανε επανειλημμένα ταξίδια στη Σοβιετική Ένωση, σκέφτηκε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, έγραψε σενάρια για τη Ρωσική Επανάσταση και τον Λένιν, και αντιμετώπισε δίωξη στην Αθήνα ως οργανωτής, με τον Δημήτρη Γληνό, και κεντρικός ομιλητής, με τον Παναϊτ Ιστράτι, σε μια μεγάλη συγκέντρωση για το σοβιετικό πείραμα. Αργότερα, μετά την Απελευθέρωση, θα ηγηθεί ενός μικρού κόμματος με τη φιλοδοξία να ενώσει όλες τις ομάδες της μη κομμουνιστικής Αριστεράς, με την οποία βρισκόταν ήδη σε ρήξη. Οι συνεντεύξεις που ως δημοσιογράφος πήρε από τον Ισπανό δικτάτορα Πρίμο ντε Ριβέρα και τον Ιταλό Μπενίτο Μουσολίνι, το 1926, και από τον στρατηγό Φράνκο στη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, έγιναν αιτία να αντιμετωπίσει επικρίσεις.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή του έπαιξαν και οι γυναίκες. Παντρεύτηκε δύο φορές -το 1911 με την Γαλάτεια Αλεξίου, Ηρακλειώτισσα διανοούμενη που διατήρησε το επώνυμο Καζαντζάκη και μετά το διαζύγιό τους, και το 1945 με την Ελένη Σαμίου, πιστή σύντροφό του στα ταξίδια και τις πνευματικές αναζητήσεις από το 1924, όταν γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, σ' ένα διάλειμμα των συνεχών μετακινήσεών του στον κόσμο. Ήταν άνθρωπος ανήσυχος, ανικανοποίητος, ιδιόρρυθμος.

Το 1952 μια μόλυνση στο μάτι τον υποχρέωσε να νοσηλευτεί για μεγάλο διάστημα στην Ολλανδία και το Παρίσι, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Η μόλυνση ήταν προχωρημένη, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά την όραση από το δεξί του μάτι.

Την ίδια εποχή, η Ορθόδοξη Εκκλησία επιχειρεί τη δίωξή του για ιεροσυλία επικαλούμενη ορισμένες σελίδες του Καπετάν Μιχάλη και ολόκληρο τον Τελευταίο Πειρασμό. Ο ίδιος, απαντώντας στην απειλή, γράφει στους ιεράρχες: «Μου δώσατε μία κατάρα, Άγιοι πατέρες, σας δίνω και εγώ μία ευχή: σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο είναι η δική μου και να 'στε ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ». Ανάλογη ήταν η απάντησή του και προς το Βατικανό, το οποίο ενέγραψε τον Τελευταίο Πειρασμό στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων: «Ad tuum, Domine, tribunal appello». «Στο δικαστήριό Σου, Κύριε, ασκώ έφεση». Τελικά, με παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα που είχε δηλώσει ότι τα έργα του συγγραφέα κοσμούν την πατριαρχική βιβλιοθήκη, η Εκκλησία δεν θα προχωρήσει στον αφορισμό.

Ο Νίκος Καζαντζάκης βραβεύτηκε πολλές φορές με ελληνικά και διεθνή βραβεία για το μεγάλο συγγραφικό του έργο και τη δημόσια δράση του. Το 1946 η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον πρότεινε για το βραβείο Νόμπελ μαζί με τον Άγγελο Σικελιανό. Και το 1956, προσωπικά υποψήφιος αυτή τη φορά, θα χάσει το Νόμπελ την τελευταία στιγμή, ύστερα και από παρεμβάσεις αθηναϊκών κύκλων που τον αντιμετώπιζαν σαν πολιτικά ακραίο και ηθικά επικίνδυνο.

Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 74 ετών, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, αλλά η Εκκλησία της Ελλάδος αρνήθηκε να την εκθέσει σε λαϊκό προσκύνημα. Το προσκύνημα έγινε, τελικά, στον μητροπολιτικό ναό του Ηρακλείου. Δεν εψάλη νεκρώσιμος ακολουθία, αλλά πλήθος κόσμου ακολούθησε τον νεκρό στην ταφή του, στα ενετικά τείχη της πόλης. Αργότερα, στον τάφο του θα χαραχθεί η επιγραφή που ο ίδιος είχε επιλέξει: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

πηγή: http://www.sekb.gr/

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ν. Καζαντζάκης ασχολήθηκε με την μεταφυσική, κάτι που είναι φανερό στο έργο του.


Η μεταφυσική χροιά του Καζαντζάκη καθορίστηκε από τον Ελευθεροτεκτονισμό, στον οποίο είχε ενταχθεί, και τις μελέτες του στη Θεοσοφία. Η φιλοσοφική αναζήτηση του μεγάλου Έλληνα στοχαστή ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Ήταν 26 ετών όταν έφυγε από την Ελλάδα για να παρακολουθήσει στο Παρίσι μαθήματα φιλοσοφίας. Λέγεται πως εκείνη τη χρονιά μυήθηκε στον Τεκτονισμό σε κάποια στοά της Αθήνας. Το πιθανότερο, όμως, είναι να πραγματοποιήθηκε η μύησή του στα τέλη του 1920 στη Γαλλία. Σχετικά με την Τεκτονική του ιδιότητα γνωρίζουμε λίγα, που προκύπτουν από τα λεγόμενα του φίλου του και συγγραφέα Παντελή Πρεβελάκη. Η Έλλη Αλεξίου τονίζει την τεκτονική σημασία που έχουν οι τρεις τελείες στην υπογραφή του, καθώς θα πρέπει να αποτελούν ένδειξη των τριών συμβολικών βαθμών στους οποίους μάλλον είχε μυηθεί.

Παρά την, φαινομενικά, μικρή του εμπλοκή με τον επίσημο τεκτονισμό, οι ιδέες του θεωρούνται βαθιά τεκτονικές και κυρίως ο ουμανιστικός χαρακτήρας του τάγματος αυτού επηρέασε βαθιά τόσο τη ζωή του όσο και το έργο του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο βιβλίο του “Ο Καζαντζάκης μιλάει για το Θεό”, γράφει: « Στο 1907 όπως αναφέρει ο βαθυνούστατος Παντ. Πρεβελάκης, ο Καζαντζάκης είχε μυηθεί στον Τεκτονισμό. Δεν γνωρίζουμε τίποτ’ άλλο απ’ την τεκτονική του σταδιοδρομία. Αν ανέβηκε σε ανώτερους βαθμούς μύησης, αν παρακολούθησε για πολλά χρόνια τεκτονικές εργασίες. Η κ. Αλεξίου γράφει ότι θυμάται τις τρεις μυστηριακές τεκτονικές τελείες στ’ όνομά του. » Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναφέρεται σε μια επιστολή του Καζαντζάκη προς τον αδελφικό του φίλο Παπαστεφάνου, ιερέα της ορθόδοξης εκκλησίας, και λέει: « Παρατηρώ μόνο πως σ’ αυτό το γράμμα ο Καζαντζάκης επηρεασμένος ίσως απ’ τον Τεκτονισμό, μιλάει για οργάνωση με τρεις βαθμούς μυήσεως. Ο πρώτος= φανερός, ο δεύτερος= μυστικός, και ο τρίτος= μυστικώτατος. »

Ο Καζαντζάκης γράφει στον φίλο του:

« Λέω μ’ ένα φίλο μου να ιδρύσω περιοδικό ( όχι φιλολογικό ). Θα ετοιμάζει κοινωνιολογικά το δρόμο μας. Θα ΄ναι κομμουνιστικό, θα ζητά την ανατροπή του αστικού καθεστώτος, θα θέλει όπως έλεγαν οι Στωϊκοί την “εκπύρωση”- να καθαρίσει δηλ. η γης με τη φωτιά ( πώς καψαλίζουν τα χωράφια ) για να ριχτεί ο νέος σπόρος.

Θα οργανώσουμε τους Έλληνες σε συνδέσμους “Όσοι ζωντανοί”, με τρεις βαθμούς.
Ο πρώτος = φανερός: να μορφωθεί ο λαός, ελευθερία πνευματική, οικονομική, πολιτική, θρησκευτική.
Ο δεύτερος = μυστικός: εκπύρωση, ανατροπή της σύγχρονης ζωής.
Ο τρίτος = μυστικότατος, ο δικός μας • θρησκεία.»

Εδώ θα κάνω μια μικρή παρένθεση. Για τους φίλους μας, θα αναφέρω ότι στον συμβολικό Τεκτονισμό υπάρχουν τρεις βαθμοί μύησης: του μαθητού, του εταίρου και του διδασκάλου.

Τόσο στην επίσημη θρησκεία, όσο και στα μεταφυσικά ρεύματα πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι συμβολισμοί. Η φωτιά έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Καζαντζάκη. Στην αυτοβιογραφία του μέσα από την “Αναφορά στον Γκρέκο”, γράφει:

« Η φωτιά είναι η Παρθένα Μάνα που γεννάει το γιο τον αθάνατο• ποιο γιο; το φως. Καθαρτήρι η ζωή και καιγόμαστε• ο Παράδεισος τη φλόγα, που του ετοιμάσαμε, ας την κάμει φως• αυτή είναι η δουλειά του.

Αυτή, για να ξέρεις, είναι η συνεργασία του ανθρώπου με το Θεό. Μερικοί με λεν αιρετικό, ας με λένε• έχω εγώ τη δικιά μου “Αγια Γραφή”• αυτή λέει ό,τι η άλλη ξέχασε ή δεν τόλμησε να πει• την ανοίγω και διαβάζω στη “Γένεση”: O Θεός έκαμε τον κόσμο, και την έβδομη μέρα αναπαύτηκε• κάλεσε τότε το στερνό του πλάσμα, τον άνθρωπο, και του ‘πε: - Άκου, γιε μου, να ‘χεις την ευκή μου: εγώ έκαμα τον κόσμο, δεν τον τέλειωσα, τον αφήκα στη μέση• ξακλούθα εσύ τη δημιουργία• κάψε τον κόσμο, κάμε τον φωτιά και παράδωσέ μου τον• θα τον κάμω εγώ φως.»


Ο Ν. Καζαντζάκης θεωρεί σαν ύστατο κι ανώτερο σημείο της πνευματικής προόδου του ανθρώπου, να φτάσει στο σημείο να μην θέλει λυτρωτές, να μη θέλει σωτήρες. Η ψυχή βαδίζει μοναχική την πνευματική της ατραπό. Παίρνει την ατραπό της μαθητείας, μετά, όταν ωριμάσει περισσότερο, την ατραπό της υπηρεσίας, για να μπορέσει στο τέλος της πορείας, αφού απόβαλε κάθε είδους σκουριά να καταλήξει στην ατραπό της θυσίας. Τότε έχει πάρει το μεγαλύτερο μάθημά της, πως κανένας σωτήρας δε θα θυσιαστεί γι’ αυτήν. Ο Χριστός για τον Καζαντζάκη δεν ήρθε στη γη για να μας λυτρώσει, αλλά για να μας δείξει το δρόμο ν’ αυτολυτρωθούμε. Είπε: « εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή• ουδείς έρχεται προς τον πατέρα ει μη δι’ εμού », εννοώντας πως μας δείχνει τον αληθινό δρόμο, το δρόμο της ζωής για την ενσαρκωμένη ψυχή, που μέσα από τα βασικά γεγονότα της ζωής Του: γέννηση- βάπτιση- μεταμόρφωση- σταύρωση- ανάσταση κι ανάληψη, μας διδάσκει πώς να λυτρωθούμε.

Σ’ ένα θεατρικό του έργο, στο “Βούδα”, παρουσιάζει το διάλογο του ανατολίτη Δάσκαλου με τον μαθητή του Άναντα. Λέει το κείμενο:

« Κάμποση ώρα έμειναν αμίλητοι κάτω από το ανθισμένο δέντρο.
Ο Βούδας χάδεψε αργά, πονετικά, τα μαλλιά του αγαπημένου μαθητή.

- Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες• αυτή είναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;
Ο Άναντα είχε σκύψει το κεφάλι και δε μιλούσε.
Σώπασε, και σε λίγο, παίζοντας ανάμεσα στα δάχτυλά του έναν ανθό που ‘χε πέσει από το δέντρο:
- Ο Λύτρωτής που θα λυτρώσει τους ανθρώπους από τη λύτρωση. »

Η γνωριμία του Καζαντζάκη με τον Αγ. Σικελιανό θα σταθεί καθοριστική, γιατί ο ποιητής, ως βαθύς γνώστης της Θεοσοφίας, θα του μεταλαμπαδεύσει τις θεοσοφικές ιδέες. Ενδεικτικό στοιχείο της θεοσοφικής επίδρασης στον Κρητικό στοχαστή είναι η χρήση σε επιστολόχαρτα του ουροβόρου όφεως, στο εσωτερικό του οποίου ήταν τυπωμένη η φράση « εν το παν » και ένα από τα ψευδώνυμά του: Πέτρος Ψηλορείτης. Σε άλλα επιστολόχαρτα έχει τυπωμένο το ταοϊστικό σύμβολο Γιν- Γιανγκ με τις γραμμές ακτινωτά του Ι- Τσινγκ.

Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της επίδρασης είναι το γεγονός πως δημοσίευσε το πρωτόλειο έργο του “Όφις και Κρίνος” με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβανή. Σύμφωνα με την Ανατολική φιλοσοφία, όπως μας την μετέφερε η ιδρύτρια του θεοσοφικού κινήματος Έλενα Μπλαβάτσκι, Κάρμα είναι ο νόμος της ανταπόδοσης ή νόμος αίτιου και αιτιατού ( ό,τι σπείρει ο άνθρωπος αυτό και θα θερίσει ) και Νιρβάνα η κατάσταση της απόλυτης ανάπαυσης, στην οποία φτάνει ο άνθρωπος μετά από τις συνεχείς ενσαρκώσεις του, όταν τελειοποιηθεί.

Για τη θεοσοφία, η ζωή ξεκινάει από πολύ χαμηλά. Τίποτα στον κόσμο δεν είναι άψυχο. Απλά υπάρχουν διαβαθμισμένες ψυχές, ξεκινώντας από την ψυχή του ορυκτού και φτάνοντας στην ψυχή ενός ηλιακού συστήματος ή ενός γαλαξία. Η ψυχή ξεκινάει το ταξίδι της γνωριμίας με την ύλη από πολύ χαμηλά, από το ορυκτό βασίλειο και βαθμιαία εξελίσσεται, ξεπερνώντας το ανθρώπινο, για να φθάσει στο πνευματικό κι αγνή πλέον να ενωθεί το θείο.

Θα παραθέτουμε το μυστικιστικό ποίημα ενός Σούφι, του Τζαλάτ εντ- Ντιν Ρούμι, στο οποίο προσωποποιεί την ψυχή, που περιγράφει την εξέλιξή της μέχρι το ανθρώπινο αλλά κι αυτή που διαφαίνεται :

« Πέθανα σαν ορυκτό κι έγινα φυτό,

πέθανα σαν φυτό και ξαναγεννήθηκα σαν ζώο,

πέθανα σαν ζώο και γεννήθηκα άνθρωπος.

Γιατί λοιπόν να φοβάμαι; Πότε μίκρυνα πεθαίνοντας;

Την επόμενη φορά θα πεθάνω σαν άνθρωπος,

για να μπορέσω να βγάλω τα φτερά του αγγέλου.

Και από τον άγγελο πρέπει ακόμα να προχωρήσω,

για άλλη μια φορά θα τραβήξω το δρόμο μου

πάνω από τους αγγέλους και θα γίνω αυτό που

δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία.


Αληθινά σε ΕΚΕΙΝΟΝ επιστρέφουμε ».

Έχοντας ο Καζαντζάκης την επίδραση της θεοσοφίας, μας παροτρύνει :

« Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι συ.

Αγάπα τα ζώα και τα φυτά, γιατί ήσουνα συ, και τώρα σε ακλουθούν πιστοί συνεργάτες και δούλοι.

Αγάπα το σώμα σου• μονάχα με αυτό στη γης ετούτη μπορείς να παλέψεις και να πνεματώσεις την ύλη.

Αγάπα την ύλη• απάνω της πιάνεται ο Θεός και πολεμάει. Πολέμα μαζί του. »

Και συνεχίζει:

« Αν είσαι σοφός, πολέμα στο κρανίο, σκότωνε τις ιδέες, δημιούργα καινούριες. Ο Θεός κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα όπως μέσα σε σάρκα. Σύντριψε την ιδέα, λευτέρωσέ τον! Δώσε του μιαν άλλη ιδέα, πιο απλόχωρη, να κατοικήσει. »

Tί αποκόμισε ο Καζαντζάκης από τη θητεία του στον Τεκτονισμό και το συγχρωτισμό του με τη θεοσοφική σκέψη; Πρώτα απ’ όλα τις ουμανιστικές του ιδέες και την μεγάλη αγάπη για τον κατατρεγμένο άνθρωπο, τα οποία απόδειξε με την αποστολή για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από τον Πόντο και τη Ρωσία. Επίσης την τάση του για το θρησκευτικό συγκρητισμό, όπως φαίνεται στην “Ασκητική”, αλλά κυρίως το πλάσιμο της δικής του κοσμοθεωρίας, του δικού του Θεού, όπως τον λογιάζει η καρδιά του.

Ο συγγραφέας συμβουλεύει τον ανήσυχο κι ασυμβίβαστο μαχητή της ζωής:

« Ό,τι ζεις στην έκσταση ποτέ δε θα μπορέσεις να το στερεώσεις σε λόγο. Όμως μάχου ακατάπαυτα να το στερεώσεις σε λόγο. Πολέμα, με κοινές και σπάνιες λέξεις, με κραυγές και με ρίμες να του δώσεις σάρκα, να στερεώσει!

Όμοια κάνει κι ο Θεός, ο Μέγας Εκστατικός. Μιλάει, μάχεται να μιλήσει, με θάλασσες και με φωτιές, με φτερά, με χρώματα, με κέρατα, με νύχια, με αστερισμούς και πεταλούδες, με ανθρώπους, όπως μπορεί, για να στερεώσει την έκστασή του.
Είμαι κι εγώ, σαν κάθε πράμα ζωντανό, στο κέντρο του παγκόσμιου στρόβιλου. Είμαι στο μάτι των τεράστιων ποταμών, κι όλα γύρα μου χορεύουν κι ο κύκλος στενεύει ολοένα ορμητικότερος και χύνουνται ουρανός και γης στην κόκκινη καταβόθρα της καρδιάς μου.

Κι ο Θεός με αντικρίζει με τρόμο κι αγάπη – άλλη ελπίδα δεν έχει- και λέει: « Τούτος ο Εκστατικός, που όλα τα γεννάει, τα χαίρεται και τα εξαφανίζει, τούτος ο Εκστατικός είναι Γιός μου!»

πηγή:http://vagia-gr.blogspot.com/2009/02/4.html

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Εφημ. Μακεδονία 3-9-1966

Στο παρακάτω απόσπασμα παρουσιάζονται κάποιες μάλλον αναχρονιστικές απόψεις ότι κανείς οφείλει να είναι Ορθόδοξος και Συντηρητικός . Μια γεύση πως αντιμετωπίζονταν ο Τεκτονισμός πριν από λίγα χρόνια( μήπως ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο).

Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ 20-05-1914 ΜΑΛΛΙΑΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ







Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Τεκτονισμός και Διάστημα

Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα card-postal .


Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

1977-2007 30 Χρόνια Βασιλικής Αψίδος στην Ελλάδα


Τον Μάρτιο του 1976, ωρισμένοι ένθερμοι και ενθουσιώδεις Διδάσκαλοι Τέκτονες, η πλειοψηφία των οποίων μοχθούσε να φέρει την Ελληνική Ελευθεροτεκτονική σε σημείο που να συμμορφώνεται προς τα "Αρχαία Καθήκοντα", μυήθηκαν στο Σύστημα της Υόρκης (Διδάσκαλος του Σήματος, Πρώην Σεβάσμιος, Εξοχώτατος Διδάσκαλος, Βασιλική Αψίδα). Η μύησις έγινε από Μεγάλους Αξιωματικούς του Τάγματος της Υόρκης, με επι κεφαλής τον τότε Μέγα Προκαθήμενο του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Γερμανίας Εξοχώτατο Εταίρο Γουλιέλμο - Ευμένη Καλούδη. Οι Έλληνες Εταίροι σχημάτισαν τρία Περιστύλια, δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά, υπό την αιγίδα του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Γερμανίας. Τα Περιστύλια αυτά άρχισαν να εργάζονται στους βαθμούς του συστήματος της Υόρκης και πολλοί αδελφοί εξυψώθηκαν στον βαθμό της Βασιλικής Αψίδος, αφού προηγουμένως μυήθηκαν στους βαθμούς του Διδασκάλου του Σήματος, του Πρώην Σεβασμίου και του Εξόχωτάτου Διδασκάλου.

Την 9η Ιουνίου 1977, αυτά τα τρία περιστύλια "Ολυμπία" αρ. 29, "Αθηνά" αρ. 30 και "Αιγεύς" αρ. 32, υπό την αιγίδα του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Γερμανίας, έκαναν αίτηση για τη δημιουργία του Μεγάλου Περιστυλίου της Βασιλικής Αψίδος της Ελλάδος.

Την 27η Νοεμβρίου 1977, το Μέγα Περιστύλιον της Βασιλικής Αψίδος της Ελλάδος εγκαθιδρύθη κανονικώς σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Προήδρευσε ο Γενικός Μέγας Προκαθήμενος του Διεθνούς Γενικού Μεγάλου Περιστυλίου Εξ/τος Ετ. Gordon Merrick. Παρέστη ο Μέγας Προκαθήμενος του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Γερμανίας Εξ/τος Ετ. Gunther Kerres και άλλοι Μεγάλοι Αξιωματικοί. Ως Μέγας Προκαθήμενος εγκατεστάθη ο Εξ/τος Ετ. Γουλιέλμος - Ευμένης Καλούδης.

Το όραμα των Ετ. Γουλιέλμου - Ευμένη Καλούδη και Παντελέοντος Φραγκεδάκη να ιδρύσουν στην Ελλάδα ένα κανονικό Τεκτονικό Σώμα με διεθνή αναγνώριση, το οποίο να εργάζεται στους πέραν της Συντεχνίας βαθμούς, έγινε πραγματικότητα.

Το νέο αυτό Σώμα γρήγορα ενδυναμώθηκε καθώς πολλοί αδελφοί εντάχθηκαν σε αυτό, κυρίως εξ αιτίας της επιθυμίας των να επεκτείνουν την τεκτονική των γνώση και εμπειρία και να προοδεύσουν ως μέλη της Βασιλικής Αψίδος και των άλλων Βαθμών.

Τον Μάρτιο του 1993, η Γενική Συνέλευση του Μεγάλου Περιστυλίου της Ελλάδος απεφάσισε να εκχωρήσει την Τάξη της Βασιλικής Αψίδος στην Συντεχνία, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί τμήμα του Αρχαίου και Αγνού Ελευθεροτεκτονισμού. Οι Εταίροι ίδρυσαν σύμφωνα με τα αρχαία έθιμα Περιστύλια, τα οποία ακολουθούν το τυπικό Aldersgate. Η Τάξις της Βασιλικής Αψίδος κυβερνάται από το Ύπατον Μέγα Περιστύλιον της Ελλάδος, με βάση το δικό του Βιβλίο Γενικών Κανονισμών. Έκτοτε, για να εξυψωθεί ένας αδελφός ως Εταίρος της Βασιλικής Αψίδος πρέπει να είναι ταμειακώς εν τάξει Διδάσκαλος Τέκτων, μέλος Κανονικής Μεγάλης Στοάς.

Τα παλαιά Περιστύλια μετασχηματίσθηκαν σε Στοές Σήματος, ιδρύοντας την Μεγάλη Στοά των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος και των Υπερποντίων αυτής Στοών, με ιδιαίτερους Κανονισμούς, ανεξάρτητη διοίκηση και διάρθρωση. Η Μεγάλη αυτή Στοά εγκαθιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1993 από την Μεγάλη Στοά των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Αγγλίας και Ουαλλίας και των Υπερποντίων αυτής Περιφερειών και Στοών, με προεδρεύοντα τον τότε Αντικαταστάτη Μεγάλο Διδάσκαλο, Σεβ/το αδ. Λόρδο Swansea.

30 χρόνια αργότερα, το Ύπατον Μέγα Περιστύλιον της Ελλάδος έχει 14 Περιστύλια, 5 στην Αθήνα, 5 στον Πειραιά, και από 1 στην Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Πάτρα και την Λευκωσία. Προγραμματίζεται εντός του 2008 η ίδρυση ενός Περιστυλίου στην Ρόδο και ενός ακόμη στην Κέρκυρα.


Πηγή:http://www.royalarch.gr/Default.aspx?id=19

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι δίδασκαν τον Τεκτονισμό



Αγαπητοί φίλοι
Διαθέστε λίγο από το χρόνο σας για να μελετήσετε τα Δελφικά Παραγγέλματα. Σε αυτά συναντούμαι όλα τα νοήματα του Τεκτονισμού.

Διαθήκη των προγόνων μας *ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΙΣ ΒΙΟΝ* είναι τα παρακάτω παραγγέλματα , πολύτιμη κληρονομιά για τις επερχόμενες γενεές .

Αριθμούνται σε 145 και αποτελούνται από 2 εως 5 λέξεις εμποτισμένες με σοφία . Οι σοφοί που τα παρέδωσαν είναι οι Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πρηνεύς, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος και ήσαν χαραγμένα στους Δελφούς , στον πρόσθιο τοίχο του Πρόναου ή επί των παραστάδων της πύλης του μεγάλου ναού ή επί του υπέρθυρου ή επί των πολλών στηλών, που είχαν τοποθετηθεί στις πλευρές του ναού περιμετρικά .

Επιπλέον 2 παραγγέλματα βρεθήκαν στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς (*ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ* και *ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ* , εκατέρωθεν του ιερού γράμματος *Ε*) .


ΕΠΟΥ ΘΕΩ* . Να ακολουθούμε τον Θεό .

*ΘΕΟΥΣ ΣΕΒΟΥ* . Να σεβόμαστε τους θεούς .

*ΓΟΝΕΙΣ ΑΙΔΟΥ* : Να σεβόμαστε τους γονείς μας .

*ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΑΙΔΟΥ* . Να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους .

*ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ* . Να σεβόμαστε αυτούς που μας ικετεύουνε .

*ΣΕΑΥΤΟΝ ΑΙΔΟΥ* . Να σεβόμαστε τον εαυτό μας .

*ΦΟΝΟΥ ΑΠΕΧΟΥ* . Να μη φονεύουμε .

*ΟΡΚΩ ΜΗ ΧΡΩ* . Να μην ορκιζόμαστε (να είμαστε αξιόπιστοι χωρίς να ορκιζόμαστε σε Θεούς) .

*ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ, ΑΓΑΠΑ* . Να αγαπάμε αυτούς που τρέφουμε (παιδιά μας και γενικά την οικογένειά μας) .

*ΕΣΤΙΑΝ ΤΙΜΑ* . Να τιμάμε το σπίτι μας .

*ΓΑΜΟΥΣ ΚΡΑΤΕΙ* . Να σεβόμαστε (διαφυλάτουμε) τον γάμο μας .

*ΓΑΜΕΙΝ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙΡΟΝ ΓΝΩΘΙ* . Να παντρεύομαστε την κατάλληλη στιγμή .

*ΕΞ ΕΥΓΕΝΩΝ ΓΕΝΝΑ* . Να προσπαθούμε να συγγενεύσουμε με καλούς ανθρώπους .

*Ο ΜΕΛΛΕΙΣ ΔΟΣ* . Να δίνουμε φροντίδα (αγάπη) σε όσους νοιαζόμαστε .

*ΗΤΤΩ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ* να μαχόμαστε (ή να καταβαλλόμαστε) για το δίκαιο , το καλό, το σωστό, το χρήσιμο .

*ΦΡΟΝΕΙ ΘΝΗΤΑ* . Να σκεφτόμαστε όπως αρμόζει σε θνητούς (όχι ως Θεοί) .

*ΕΥ ΠΑΣΧΕ ΘΝΗΤΟΣ* . Να υπομένουμε ότι συμβεί ως θνητοί .

*ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ* . Να κυριαρχούμε (επιβαλλόμαστε) του εαυτού μας (αυτοπειθαρχία) .

*ΘΥΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ* : Να συγκρατούμε το θυμό μας .

*ΟΜΙΛΕΙ ΠΡΑΩΣ* . Να ομιλούμε με πραότητα (ηρεμία) .

*ΗΔΟΝΗΣ ΚΡΑΤΕΙΝ* . Να είμαστε εγκρατείς (όχι ηδονολάτρες) .

*ΓΛΩΤΤΑΝ ΙΣΧΕ* . Nα συγκρατούμε την γλώσσα μας .

*ΓΛΥΤΤΗΣ ΑΡΧΕ* . Να κυριαρχούμε στην γλώσσα μας .

*ΜΗ ΘΡΑΣΥΝΟΥ* . Μην είμαστε θρασείς .

*ΑΡΡΗΤΑ ΜΗ ΛΕΓΕ* . Μην αποκαλύπτουμε μυστικά .

*ΛΕΓΕ ΕΙΔΩΣ* . : Να λέμε ότι γνωρίζουμε (να διακρίνουμε που θα μιλάμε).

*ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ* .Να ελέγχουμε ότι βλέπουμε .

*ΠΙΝΩΝ ΑΡΜΟΖΕΣ* . Όταν πίνουμε να είμαστε συγκρατημένοι .

*ΑΚΟΥΣΑΣ ΝΟΕΙ* . Να κατανοούμε αφού ακούσουμε (να αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια του νου) .

*ΦΡΟΝΗΣΙΝ ΑΣΚΕΙ* . να καλλιεργούμε την σκέψη , νου μυαλό....

*ΜΕΛΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΝ* . Να μελετάμε τα πάντα .

*ΒΟΥΛΕΥΟΥ ΧΡΟΝΩ* . Να σκεπτόμαστε τα χρήσιμα .

*ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ* . Να
πράττουμε με επίγνωση (μετά λογικού γνώση) . Να πράττουμε με αυτογνωσία .

*ΠΑΣΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥ*. Να συνδιαλεγόμαστε με όλους .

*ΑΚΟΥΕ ΠΑΝΤΑ* . Να ακούμε τα πάντα .

*ΑΚΟΥΩΝ ΟΡΑ* . Όταν ακούμε βλέπουμε .

*ΔΟΞΑΝ ΔΙΩΚΕ* . Να επιδιώκουμε (την δόξα ή) να γνωρίζουμε και άλλες γνώμες .

*ΔΟΞΑΝ ΜΗ ΛΕΙΠΕ* . Να μην υποτιμούμε την δόξα .

*ΚΑΛΟΝ ΤΟ ΛΕΓΕ* . Να λέμε το ορθό, το δίκαιο, την αλήθεια .

*ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΑΝΤΑΣ* Να λέμε καλά λόγια για όλους .

*ΟΣΙΑ ΚΡΙΝΕ* . Να κρίνουμε με αγιότητα .

*ΕΥΓΕΝΕΙΑΝ ΑΣΚΕΙ* . Να είμαστε ευγενείς ή να έχουμε ευγενική ψυχή) .

*ΦΙΛΟΦΡΟΝΕΙ ΠΑΣΙΝ* . Να αγαπάμε τους πάντες (ανθρώπους) και τα πάντα .

*ΕΥΠΡΟΣΗΓΟΡΟΣ ΓΙΝΟΥ* . Να είμαστε ευπροσήγοροι (παρηγορητικοί) .

*ΕΥΦΗΜΟΣ ΙΣΘΙ* . Να έχουμε καλή φήμη .

*ΕΥΦΗΜΙΑΝ ΑΣΚΕΙ* . Να χρησιμοποιούμε την καλή μας φήμη (προκειμένου να επηρεάσουμε καταστάσεις) .

*ΦΥΛΑΚΗΝ ΠΡΟΣΕΧΕ* Να είμαστε σε εγρήγορση (να μην εφησυχαζόμαστε , να είμαστε σε επιφυλακή) .

*ΟΜΟΙΟΙΣ ΧΡΩ* . Να συναναστρεφόμαστε με τους όμοιους μας .

*ΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ* Να κοιτάμε (προνοούμε) το μέλλον μας .

*ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΕΙ* . Να μην βρίζουμε ή να μισούμε την ύβρη

*ΕΥΧΟΥ ΔΥΝΑΤΑ* . Να ευχόμαστε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας (αληθινά) .

*ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΘΑΥΜΑΣΕ* . Να εκτιμούμε τους χρησμούς .
*ΦΙΛΟΙΣ ΒΟΗΘΕΙ* . Να βοηθάμε τους φίλους (αυτούς που αγαπάμε) .

*ΦΙΛΙΑΝ ΑΓΑΠΑ* . Να αγαπάμε την φιλία (γενικά να επιδιώκουμε να αγαπάμε) .

*ΦΙΛΟΙΣ ΕΥΝΟΕΙ* . Να ευνοούμε (βοηθάμε) τους φίλους (ή να ευνοούμε τις προσπάθειες αυτών που αγαπάμε) .

*ΦΙΛΙΑΝ ΦΥΛΑΤΤΕ* . Να φυλάττουμε (ή να διαφυλάτουμε την αγάπη που έχουμε) τη φιλία .

*ΦΙΛΩ ΧΑΡΙΖΟΥ* . Να είμαστε πάντα διαθέσιμοι στους φίλους μας (ή σε αυτούς που αγαπάμε) .

*ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΔΙΔΑΣΚΕ* . Να διδάσκεις τους νεότερους (να μεταδίδουμε την γνώση στους νεότερους) .

*ΥΙΟΥΣ ΠΑΙΔΕΥΕ* . Να εκπαιδεύουμε (μορφώνουμε) τους γιους (παιδιά) μας .

*ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΤΕΙ* . Να αναζητούμε την σοφία ή να είμαστε φιλομαθείς (φίλοι της σοφίας) .

*ΜΑΝΘΑΝΩΝ ΜΗ ΚΑΜΝΕ* . Να μην κουραζόμαστε να μαθαίνουμε .

*ΓΝΩΘΙ ΜΑΘΩΝ* . Να γνωρίζουμε αφού μάθουμε (να αποκτάς γνώση , να γνωρίζεις από τις εμπειρίες) .

*ΣΟΦΟΙΣ ΧΡΩ* . Να συναναστρεφόμαστε με σοφούς ή να χρησιμοποιούμε την σοφία τους .

*ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΙΝΟΥ* . Να γίνουμε φιλόσοφοι (ή αγαπάμε την σοφία) .

*ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ* . Να μην χάνουμε τον εαυτό μας (να είμαστε ο εαυτός μας, να μην υποκρινόμαστε) .

*ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ* . Να γνωρίζουμε τον εαυτό μας (πρώτα) .

*ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΤΕΧΟΥ* . Να προσηλωνόμαστε στην εκπαίδευσή μας και να υπομένουμε τις δυσκολίες της

*ΗΘΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕ* . Να επιδοκιμάζεις το ήθος .

*ΤΕΧΝΗ ΧΡΩ* . Να ασκούμε ή να χρησιμοποιούμε την τέχνη .

*ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ ΤΙΜΑ* . Να εκτιμούμε (τιμούμε) το καλό (ή τις ευεργεσίες) που μας δίδονται .

*ΑΓΑΘΟΥΣ ΤΙΜΑ* . Να τιμούμε τους αγαθούς (τις καλές πράξεις των άλλων) .

*ΕΠΑΙΝΕΙ ΑΡΕΤΗΝ* . Να επαινούμε την αρετή (ή τον ενάρετο) .

*ΤΥΧΗΝ ΝΟΜΙΖΕ* Να έχουμε κατά νου *το τυχαίο* που θα συμβεί (πρόληψη) .

*ΤΥΧΗ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕ* . Να μην πιστεύουμε στην τύχη ( στα τυχερά παιχνίδια) ή να μην γινόμαστε τυχοδιώκτες .

*ΤΥΧΗΝ ΣΤΕΡΓΕ* . Να συμφωνούμε (αποδεχόμαστε) με την ειμαρμένη μας (τα μοιραία γεγονότα-ατυχίες της ζωής μας) .

*ΕΓΓΥΗΝ ΦΕΥΓΕ* . Να αποφεύγουμε να εγγυόμαστε για κάποιον ή για κάτι .

*ΧΑΡΙΝ ΕΚΤΕΛΕΙ* . Να κάνουμε χάρες .

*ΕΥΤΥΧΙΑΝ ΕΥΧΟΥ* . Να ευχόμαστε ευτυχία .

*ΟΝΕΙΔΟΣ ΕΧΘΑΙΡΕ* . Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό .

*ΥΒΡΙΝ ΑΜΥΝΟΥ* . Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη .

*ΛΕΓΕ ΠΡΑΤΤΕ ΔΙΚΑΙΑ* : Να πράττουμε δίκαια (στα έργα μας) .

*ΚΡΙΝΕ ΔΙΚΑΙΑ* . Να κρίνουμε δίκαια ή να είμαστε δίκαιοι στην κριτική μας .

*ΑΔΙΚΕΙΝ ΜΙΣΕΙ* . Να μισούμε την αδικία .

*ΚΡΙΤΗΝ ΓΝΩΘΙ* . Να γνωρίζουμε τον κριτή μας .

*ΑΔΩΡΟΔΟΚΗΤΟΣ ΔΙΚΑΖΕ* . Να δικάζουμε χωρίς δωροδοκία

*ΑΙΤΙΩ ΠΑΡΟΝΤΑ* . Να αιτιολογούμε όσα μας συμβαίνουν .

*ΥΙΟΙΣ ΜΗ ΚΑΤΑΘΑΡΡΕΙ* . Μην αποκαρδιώνουμε τα παιδιά μας .

*ΚΟΙΝΟΣ ΓΙΝΟΥ* . Να είμαστε κοινωνικοί (όχι απομονωμένοι) .

*ΑΠΟΚΡΙΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΩ* . Να αποκρινόμαστε τον κατάλληλο καιρό .

*ΠΡΑΤΤΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΣ* . Να πράττουμε με σιγουριά (δίχως αμφιβολίες) .

*ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΝΕΙ* . Να δοξάζεις την ελπίδα (να μην απογοητευόμαστε ή να μην χάνουμε την ελπίδα μας) .

*ΤΩ ΒΙΩ ΜΑΧΟΥ* . Να μαχόμαστε (αγωνιζόμαστε) για τη ζωή .

*ΑΤΥΧΟΥΝΤΙ ΣΥΝΑΧΘΟΥ* . Να συμπάσχουμε με το δυστυχή .

*ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ* . Να εκμεταλλεύομαστε τον χρόνο μας .

*ΠΕΡΑΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΛΙΩΝ* . Μη διστάζουμε να τελειώνουμε ότι αρχίζουμε .

*ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΣΥΝΤΟΜΩΣ* .
Να πληρώνουμε (τελειώνουμε) αμέσως ή χωρίς αναβολή .

*ΚΑΙΡΟΝ ΠΡΟΣΔΕΧΟΥ* . Να δεχόμαστε τον χρόνο .

*ΓΗΡΑΣ ΠΡΟΣΔΕΧΟΥ* . Να αποδεχόμαστε το γήρας .
ΑΜΑΡΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙ* . Να μετανοούμε για τις ανομίες, λάθη, αμαρτίες μας (ή όταν σφάλλουμε , να μετανοούμε) .

*ΕΡΙΝ ΜΙΣΕΙ* . Να μισούμε την έριδα (φιλονικία) .

*ΟΜΟΝΟΙΑΝ ΔΙΩΚΕ* . Να επιδιώκουμε την ομόνοια (ειρήνη , ομοψυχία) .

*ΒΙΑΣ ΜΗ ΕΧΟΥ* . Να μην έχουμε βία (να αποφεύγουμε να είμαστε βίαιοι) .

*ΒΙΑΝ ΜΗΔΕΝ ΠΡΑΤΤΕΙΝ* . Να μη κάνουμε τίποτα με βία .

*ΝΟΜΩ ΠΕΙΘΟΥ* . Να πειθαρχούμε στο Νόμο ή να είμαστε νομοταγείς .

*ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΦΟΒΟΥ* . Να φοβόμαστε τον ανώτερο (ή τον άρχοντα) .

*ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ* . Να πεθαίνουμε για την πατρίδα .

*ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ* . Να προφυλασσόμαστε από τους εχθρούς μας (ή να αμυνόμαστε πάντα από τους εχθρούς μας) .

*ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ* . Να μην καυχιόμαστε για τη δύναμή μας .

*ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΕΙΝ* . Να μην κυριαρχούμε με αλαζονεία .

*ΛΑΒΩΝ ΑΠΟΔΟΣ*. Όταν λαμβάνουμε να δίνουμε .

*ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΝΟΥ* . Να είμαστε ευγνώμων .

*ΠΡΟΝΟΙΑΝ ΤΙΜΑ* . Να εκτιμούμε την βοήθεια από όπου και αν προέρχεται (να μην είμαστε αχάριστοι) .

*ΥΦΟΡΩ ΜΗΔΕΝΑ* . Κανέναν να μην βλέπουμε με καχυποψία .

*ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΑΠΕΧΟΥ* . Να απέχουμε από κακίες, δολοπλοκίες (αλλότρια) .

*ΨΕΓΕ ΜΗΔΕΝΑ* . Να μην κατηγορούμε (κακολογούμε, κατακρίνουμε) κανένα.

*ΔΙΑΒΟΛΗΝ ΜΙΣEI* . Να μισούμε τη διαβολή (να μην βάζουμε λόγια) .

*ΦΘΟΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙ* . Κανέναν μην φθονούμε ή ζηλεύουμε .

*ΑΠΕΧΘΕΙΑΝ ΦΕΥΓΕ* . Να αποφεύγεις την απέχθεια (κακία) .

*ΕΧΘΡΑΣ ΔΙΑΛΥΕ* . Να διαλύουμε τις έχθρες .

*ΚΑΚΙΑΝ ΜΙΣΕΙ * . Να μισούμε (αποφεύγουμε) την κακία .

*ΚΑΚΙΑΣ ΑΠΕΧΟΥ* . Να απέχουμε από την κακία .

*ΔΟΛΟΝ ΦΟΒΟΥ* . Να φοβόμαστε το δόλο (τις δολοπλοκίες) .

*ΑΠΟΝΤΙ ΜΗ ΜΑΧΟΥ* . Να μην μαχόμαστε (μην κακολογούμε) αυτόν που είναι απών .

*ΠΛΟΥΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ* . Να πλουτίζουμε δίκαια (με δίκαιο τρόπο) .

*ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΤΩ* . Να αποκτούμε τίμια (δίκαια) .

*ΠΟΝΕΙ ΜΕΤ' ΕΥΚΛΕΙΑΣ* . Να κοπιάζουμε δίκαια .

*ΠΛΟΥΤΩ ΑΠΟΣΤΕΙ* . Να αποστασιοποιούμαστε από τον πλούτο (μην έχουμε «θεό» τον πλούτο) .

*ΧΡΩ ΧΡΗΜΑΣΙ* . Να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας .

*ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΡΧΟΥ* . Να ελέγχουμε τις δαπάνες μας (έξοδα) .

*ΕΧΩΝ ΧΑΡΙΖΟΥ* . Όταν έχουμε, να χαρίζουμε .

*ΧΑΡΙΖΟΥ ΕΥΛΑΒΩΣ* . Λογικά να χαρίζουμε .

*ΚΤΩΜΕΝΟΣ ΗΔΟΥ* . Να ευχαριστιόμαστε με αυτά που αποκτάμε (να μην είμαστε άπληστοι ή να είμαστε αυτάρκεις)

*ΕΡΓΑΖΟΥ ΚΤΗΤΑ* . Να κοπιάζουμε για πράγματα άξια κτήσης .

*ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ* . Κάθε τι που έχει Μέτρο είναι Άριστο δηλαδή το καλύτερο .

*ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ* . Τίποτα να μην είναι υπερβολικό .

*ΕΥΣΕΒΕΙΑΝ ΦΥΛΑΤΤΕ* . Να είμαστε ευσεβείς .

*ΑΙΣΧΥΝΗΝ ΣΕΒΟΥ* . Να σεβόμαστε την εντροπή (δηλαδή αυτούς που ντρέπονται) .

*ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΦΡΟΝΥΜΩΣ* . Με σύνεση και λογική να κινδυνεύουμε (να ρισκάρουμε την ζωή μας με λογική) .

*ΜΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ ΛΥΠΟΥ* . Να μην λυπόμαστε για το κάθε τι .

*ΑΛΥΠΩΣ ΒΙΟΥ* . Να επιδιώκουμε να ζούμε χωρίς λύπες .

*ΤΕΛΕΥΤΩΝ ΑΛΥΠΟΣ* . Να πεθαίνουμε χωρίς λύπη .

*ΙΔΙΑ ΦΥΛΑΤΤΕ* . Να προστατεύουμε τα δικά μας (ότι μας ανήκει) .

*ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΘΗΡΩ* . Να κυνηγάμε το καλό μας .

*ΣΕΑΥΤΟΝ ΕΥ ΠΟΙΕΙ* . Να ευεργετούμε τον εαυτό μας (ή να κάνουμε ότι καλύτερο για τον εαυτό μας) .

*ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ* . Να στεφανώνουμε τους προγόνους μας (να τιμούμε τους προγόνους)

*ΕΠΙ ΝΕΚΡΩ ΜΗ ΓΕΛΑ* . Να μην περιγελάμε (κοροϊδεύουμε) τους νεκρούς .

*ΕΠΑΓΓΕΛΟΥ ΜΗΔΕΝΙ* . Μη διατάζουμε κανένα .

*ΠΑΙΣ ΩΝ ΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΘΙ , ΗΒΩΝ ΕΓΚΡΑΤΗΣ , ΜΕΣΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ , ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΣΟΦΟΣ* . Παιδί να είμαστε κόσμιοι , έφηβοι εγκρατείς , άνδρες δίκαιοι , γέροντες σοφοί .

ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΟΝΙΑ


Το θέμα της Μασονίας είναι πάντοτε επίκαιρο, δεδομένου ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές της, πάντα στο σκοτεινό παρασκήνιο, καλυπτόμενη πίσω από το δήθεν προσωπείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού. Ωστόσο, διαρκής είναι και ο αγώνας, που γίνεται για την αποκάλυψη των πραγματικών δραστηριοτήτων των Μασονικών Στοών. Πρόσφατα μάλιστα, είχαμε την κατάθεση πλήρως τεκμηριωμένου υπομνήματος από τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με αίτημα την διάλυση της Μασονίας. Στα πλαίσια της συνεχούς ενασχόλησης με την Μασονία, δημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Καθολική» (φύλλο 16 Μαρτίου ε.έ.) των Παπικών, τη θέση των Λατίνων έναντι της Μασονίας, όπως αυτή καταγράφηκε στην στήλη «Σκέψεις και Γνώμες» του ανωτέρω φύλλου.

«Η θέση της Καθολικής Εκκλησίας έναντι της Μασονίας είναι ρητή, γραπτή και σαφέστατη: η χριστιανική ταυτότητα είναι ασυμβίβαστη με τη φιλοσοφία και την πράξη της μασονικής στοάς. Βασική αιτία αυτής της αρνητικής θέσεως είναι η άρνηση της Μασονίας να... "ανοίξει τα χαρτιά της", δηλαδή να διακηρύξει ανοικτά και ρητά ποια είναι η κοσμοθεωρία της, ποιοί είναι οι στόχοι της, ποιές είναι οι σκέψεις της και ποιές είναι οι δράσεις της... Όλα αυτά είναι αυστηρά κλειδωμένα στα άβατα των κτηρίων της, των τελετών της, των μυημένων της. Αυστηροί φρουροί περιφρουρούν κάθε συνάθροισή της, και αλίμονο στον μυημένο της, ο οποίος θα τολμήσει να "προδώσει" τα μυστικά της... Όλα αυτά και άλλα ανάλογα πως μπορούν να συμβιβασθούν με τον λόγο και τα έργα του Ιησού Χριστού, ο οποίος όταν ανακρίθηκε αυστηρότατα από τον Άννα, τον αρχιερέα του Ιουδαϊσμού, λίγο πριν από την Σταύρωσή Του, απάντησε: "Εγώ μίλησα φανερά στον κόσμο. Μιλούσα πάντοτε στις συναγωγές και στο ναό, όπου μαζεύονται πάντοτε οι Ιουδαίοι, κρυφά δε δίδαξα τίποτε. Γιατί ρωτάς εμένα; Ρώτησε αυτούς που άκουσαν τι τους είπα. Αυτοί ξέρουν όσα τους είπα εγώ" (Ιω. 18, 20-21).

Το βαθύ νόημα αυτών των λόγων φαίνεται ιδιαίτερα από τις γραμμές που ακολουθούν: "Μόλις είπε αυτά τα λόγια, ένας από τους φρουρούς, που ήταν εκεί κοντά, έδωσε ένα ράπισμα στον Ιησού και του είπε: ‘'Έσι απαντάς στον αρχιερέα;. Και ο Ιησούς απάντησε: ῾αν είπα κάτι κακό, πες ποιο ήταν αυτό, αν όμως μίλησα σωστά τότε γιατί με κτυπάς;. (Ιω. 18, 22-23)". Και στους αγαπημένους μαθητές της εποχής του, όπως και όλων των εποχών, ο Θείος Διδάσκαλος δεν είπε ποτέ να διδάσκουν η να ενεργούν στα κρυφά. Αντίθετα τους προειδοποίησε ότι "δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό, το οποίο να μη γίνει φανερό" (Μάτθ. 6,26) και τους παρότρυνε: "Έτσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας" (Μάτθ. 5,16).

Η καταδίκη της Μασονίας από την Καθολική εκκλησία ανέρχεται στο 1738, όταν ο Πάπας Κλήμης ΙΒ΄, με την αποστολική επιστολή του "IN EMINENTI" έριξε τον αφορισμό "σε κάθε πιστό, κληρικό ή λαϊκό, ο οποίος, με οποιοδήποτε τρόπο ή πρόσχημα, ιδρύει, διαδίδει ή ευνοεί τις προαναφερόμενες Εταιρείες των Ελευθέρων Τεκτόνων ή Μασόνων... να τις φιλοξενεί ή να τις κρύβει στο σπίτι του ή αλλού, να γράφεται ως μέλος τους ή να συνεταιρίζεται μαζί τους..."

Ο αφορισμός αυτός ποτέ δεν αναιρέθηκε από κανένα διάδοχό του Επισκόπου Ρώμης. Αντίθετα, ο ίδιος αφορισμός επαναλήφθηκε από τον Μεγάλο Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ το 1884, από την εγκύκλιο του "HUMANUM GENUS".

Το 1917 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄, δημοσιεύοντας τον Κώδικα του Κανονικού Δικαίου της Δυτικής Καθολικής Εκκλησίας, επανέλαβε τον αφορισμό κατά της μασονίας στους κανόνες 684 και 2335.

Τον Ιανουάριο του 1983, στη νέα και αναθεωρημένη έκδοση του ίδιου Κώδικα Κανονικού Δικαίου, μέσα στο πνεύμα της Β΄ Συνόδου του Βατικανού, δεν αναφερόταν το όνομα της Μασονίας, αλλά ο κανόνας 1374 έγραφε: "Όποιος εγγράφεται σε έναν σύνδεσμο, ο οποίος πολεμά κατά της Εκκλησίας, να τιμωρείται με μία δίκαιη ποινή, όποιος προάγει η διευθύνει ένα τέτοιο σύνδεσμο, να τιμωρείται με αφορισμό".

Στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, η Ιερά Σύνοδος για τη Διδασκαλία της Πίστεως, με πρόεδρο τον τότε Καρδινάλιο Ιωσήφ Ράτσιγκερ (τον σημερινό Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄), και με ειδική έγκριση του μεγάλου Πάπα Ιωάννου Παύλου Β΄, δήλωσε επίσημα: "Παραμένει απαράλλακτη αρνητική κρίση της Εκκλησίας έναντι μασονικών συνδέσμων, επειδή οι αρχές τους θεωρούνται πάντοτε ασυμβίβαστες με τη διδασκαλία της Εκκλησίας και επομένως η εγγραφή σ αυτούς τους συνδέσμους παραμένει απαγορευμένη. Οι πιστοί που ανήκουν στους μασονικούς συνδέσμους βρίσκονται σε βαρύ αμάρτημα και δεν μπορούν να προσέλθουν στη Θεία Κοινωνία" (πρβλ. AAS.LXXVI [1984] 300)».



Σημ. Βlog:Τελικά όταν πρόκειται για κοινούς σκοπούς
Άσπρα σκυλιά μαύρα σκυλιά όλοι οι σκύλοι μια γενιά


Πηγή: Από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ (14/5/2010)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η θέση της τεχνολογίας και της επιστήμης στον σύγχρονο Ελευθεροτεκτονισμό



Στο λυκαυγές της αδελφότητας οι διδαχές, οι συμβολισμοί, οι θεωρήσεις αποτυπώνονταν στο πάτωμα των χώρων όπου συνευρίσκοντο οι αδελφοί. Οι νέοι μαθητές, υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου <<μάστορα>> ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να σχεδιάζουν πριν από κάθε συνεδρία τους συμβολισμούς στο χώμα και με το πέρας της συνάντησης να τα σβήνουν.
Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάπτυξη της Τέχνης και της Επιστήμης σιγά σιγά αυτές οι τεχνικές αντικαταστάθηκαν από όμορφους πίνακες χάραξης σε καμβάδες, πολύτιμα χαλιά ως τάπητες, πίνακες κτλ.
Η συνέχεια όπως μπορείτε να αντιλήφθητε εύκολα ήταν και η εισαγωγή της νέας Τεχνολογίας στην ζωή των Ελευθεροτεκτόνων. Η χρήση του διαδικτύου όπου μας παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων, σε ψηφιακές βιβλιοθήκες , σε Πανεπιστήμια , Μουσεία κτλ επιτρέπει στον σύγχρονο Ελευθεροτέκτονα να διευρύνει το μαθησιακό του ορίζοντα βομβαρδίζοντας τον με τόνους πληροφοριών . Η συνετή αξιολόγηση και ορθολογική χρήση αυτών μόνον αρνητική δεν μπορεί να είναι.
Ακόμη τα νέα ηλεκτρονικά μηχανήματα, Η/Υ, Projectors κ.α, δίνουν τη δυνατότητα στους εισηγητές , μέσω της προβολής εικόνων, μουσικής, video, να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που διεγείρει τις αισθήσεις.
Υπάρχουν ωστόσο και οι φωνές που αμφισβητούν τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών υποστηρίζοντας ότι εκφυλίζουν την αδελφότητα και αφαιρούν από τον Τεκτονισμό την αίγλη του παρελθόντος. Πιθανως κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την <<αυθεντία>> που κατείχαν σε εποχές όπου η πρόσβαση στην πληροφορία ήταν δύσκολη για τους πολλούς με αποτέλεσμα διαπιστώσεις και αποτελέσματα να μην είναι εύκολα συγκρίσιμα και επαληθεύσιμα.
Νομίζω ότι η ορθή χρήση κάθε <<εργαλείου>> μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει όχι μόνο στον Τεκτονισμό άλλα και σε κάθε τομέα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ας θυμηθούν οι μυημένοι ότι η σφύρα , αυτό το πολύτιμο εργαλείο όπου στα χέρια των έμπειρων αδελφών μας έδινε μορφή στον ακατέργαστο λίθο προκαλώντας των θαυμασμό όλων κάποτε έγινε το φονικό όπλο που στέρησε από τους Χειρώνακτες Τέκτονες το μεγάλο τους Διδάσκαλο.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τι είναι η Μασονία;

Αν δεν γνωρίζεται τι είναι η Μασονία σας απαντά η <<έγκριτη >> εφημερίδα (;) Ελεύθερη Ώρα. Αυτό που συμβαίνει με κάποιες εφημερίδες είναι καταπληκτικό. Oί δημοσιογράφοι προκειμένου να γεμίσουν τις σελίδες τους γράφουν ότι ανοησία τους κατέβει στο μυαλό (από την έκδοση της 30-7-2009)

Από την τοπική εφημερίδα ΄΄Η Έκδοση της Ελασσόνας΄΄ Σεπ.2009

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την ανοιχτή επιστολή που εστάλη στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τν εημερίδα ΄΄Η Έκδοση της Ελασσόνας΄΄ . Διαβάζοντας το κανείς θα καταλάβει ότι <<όλα τα κακά προέρχονται από την Μασονία>>. Έλεος πια. Όσοι έχουν βήμα και κρατούν μια πέννα (ή μάλλον έναν υπολογιστή για την ακρίβεια) ας ασχοληθούν σε βάθος με αυτό που θέλουν να σχολιάσουν και μετά να το δημοσιεύουν. Η άγνοια και ο φανατισμός τους εκθέτει.

Το θέμα τής Μασονίας . Τι συμβαίνει στο θέμα αυτό; Εξακολουθεί η Ορθόδοξη
Εκκλησία να θεωρεί την Μασονία αντίχριστη οργάνωση η έχει αλλάξει γνώμη; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Ρωτάμε, γιατί περιπτώσεις και πληροφορίες, πού θέλουν ορισμένους Πατριάρχες μασόνους, έχουν αναστατώσει τις συνειδήσεις των πιστών και δικαιολογημένα εμφανίζουν το Φανάρι αλωμένο από την Στοά! Ό χριστιανικός λαός ζήτα μια υπεύθυνη πληροφόρηση πάνω αυτό, γιατί το θέμα είναι μέγα, και ή ζημιά πού γίνεται στην Ορθοδοξία ανυπολόγιστη!

Και όχι μόνο στην Ορθοδοξία, άλλα σ' όλη την ανθρωπότητα,
γιατί η Μασονία είναι η μήτρα όπου κυοφορείται ό Αντίχριστος, ό απεσταλμένος του Σα-
τανά, ό «Μεσσίας»- που περιμένουν οι αμετανόητοι Ιουδαίοι Σιωνιστές! Παναγιώτατε, το θέμα είναι πολύ σοβαρό! Μην το αντιπαρέλθετε! "Αν θέλετε στοιχεία να σας στείλουμε. Αγωνιζόμαστε ειλικρινά για την αλήθεια και το μόνο που ζητούμε είναι να δοξάζεται και τιμάται το Όνομα της Άγιας Τριάδος και της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Διεθνές Συνέδριο για την Ιστορία του Ελευθεροτεκτονισμού




Ανακοινώθηκε η πρόκληση για τη διεξαγωγή του Διεθνούς συνεδρίου για την Ιστορία του Ελευθεροτεκτονισμού που θα διεξαχθεί το Μάιο του 2011 στην Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα γίνει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν σπουδαστές καθώς και όσοι ασχολούνται με την ιστορία του Ελευθεροτεκτονισμού. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να είναι εισηγητές θα πρέπει να στείλουν την πρόταση – εισήγηση τους (θέμα και περιγραφή αυτού σε κείμενο που δεν ξεπερνά τις 300 λέξεις) το αργότερο έως 30 Ιουνίου του 2010.
Να μια καλή ευκαιρία ο Ελληνικός Τεκτονισμός να κάνει έντονη την παρουσία του μέσω των πολύ αξιόλογων ερευνητών που διαθέτει.

Northern Networking Events Ltd.
Glenfnnan Suite, Braeview House
9/11 Braeview Place
East Kilbride, Glasgow, G74 3XH
Scotland, UK
Tel: +44 (0) 1355 244966
Fax: +44 (0) 1355 249959
Email:
ICHF@northernnetworking.co.uk
Conference web: www.ichfonline.org
Conference organiser’s web:
www.northernnetworking.co.uk

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Σωπάστε λίγο. Μιλούν οι ψυχές


Μακάρι οι ένοχοι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς , όπως συμβαίνει πάντοτε σ' αυτή τη χώρα, δε θα πληρώσουν ποτέ.

Καλό ταξίδι συνάδελφοι

Photo (troktiko.blogspot)

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ο Δραπέτης της Σκακιέρας

(Αφιερωμένο στους μεγαλοσχήμονες και κατέχοντες τη γνώση <<αδελφούς>>)

Ποιος είσαι εσύ που θαρρείς ότι κατέχεις τη γνώση;

Που νομίζεις ότι σου αποκαλύφθηκε η αλήθεια
λες και η αλήθεια είναι μια πόρνη
που θα γίνονταν κτήμα του πρώτου περαστικού

Μπορείς να κοιτάξεις το φώς, τη ζωή;

Έχεις ποτέ βυθιστεί στα μονοπάτια της ψυχής σου;

Προσπάθησες ποτέ τον εαυτό σου να αλλάξεις;
Να αγαπήσεις, να ταπεινωθείς , να θυσιαστείς ;

Αν όλα αυτά δεν έπραξες είσαι ένας δραπέτης της σκακιέρας .

Ένας αδελφός ανάδελφος, καταδικασμένος όχι στην αιώνια προσπάθεια
αλλά στην αιώνια πλάνη.

Ένας κακός υποκριτής.

Καταδικασμένος να πολεμάς μόνος χωρίς συντρόφους.

Χωρίς κάποιος να βρεθεί με καρδιά που ραγίζει από πόνο
τον κλάδο της ακακίας να βάλει στο μνήμα σου.

Κι εγώ , ένας ταπεινός μαθητής, μάταια προσπαθώ

να δώσω εξηγήσεις όχι στα σύμβολα

αλλά στις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Αλήθεια , υπάρχει πιο ακατανόητο σύμβολο από τον ίδιο τον άνθρωπο.

……Δημόδοκος

Τεκτονισμός και Internet

Οι Ελευθεροτέκτονες είναι εδώ. Μετά από δεκαετίες μυστικοπάθειας η πιο μυστηριακή αδελφότητα του κόσμου κάνει άνοιγμα προς τη σύγχρονη κοινωνία. Όπως αναφέρει αξιωματούχος του Τεκτονισμού της Καλιφόρνια των Η.Π.Α το διαδίκτυο προσφέρει τόσες πολλές πληροφορίες ώστε πολλοί γνωρίζουν πολλά πράγματα για τον Ελευθεροτεκτονισμό πριν περάσουν την πύλη της Στοάς. Η νέα τεχνολογία φέρνει την αναγέννηση στην αδελφότητα.
(Σημ. Blog. Καλό είναι και οι Ελευθεροτέκτονες στην Ελλάδα να δουν με καλό μάτι παρόμοιες ενέργειες στην πατρίδα μας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο Τεκτονισμός δεν είναι ούτε δικό μας μόνον προτέρημα ούτε δική μας υπόθεση. Πρέπει να γίνει άνοιγμα προς την κοινωνία, τους νέους. Να εισέλθουν στην αδελφότητα νέοι αδελφοί με νέες ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Τουλάχιστον το blog αυτό , με τις ελάχιστες δυνατότητες που διαθέτει ,κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. )
πηγή: www.newsser.com

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Αν (Ποίημα του Ρ. Κίπλινγκ)

Παρακαλώ όλους τους αδελφούς να διαβάσουν με προσοχή το παρακάτω ποίημα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη εμπεριέχει όλο το νόημα του Τεκτονισμού.

Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη
κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,
αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία,
κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,
αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει,
στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,
αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιά
αν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,
αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα,
κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει,
αν μπορέσεις τ' όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρός σου,
κι αν μπορέσεις ν’ αγαπήσεις όσους σ’ έχουνε μισήσει,
αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη,
αν η πίστη στην ψυχή σου μπρος σε τίποτα δεν σβήνει,
αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δεν χάνεις,
αν μπορέσεις να χωνέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις,
αν ποτέ δεν σε μεθύσει του θριάμβου το κρασί,
αν στα ψέματα των άλλων δεν λες ψέματα κι εσύ,
αν μπορείς να μη θυμώνεις, αλλά μήτε και να κλαις
όταν άδικα σου λένε πως εσύ μονάχα φταις.
Αν μπορείς με ηρεμία δίχως νεύρα ή δυσφορία
και τα ίδια σου τα λόγια να τ’ ακούς παραλλαγμένα,
αν μπορείς κάθε λεπτό σου να ’ναι μια δημιουργία
και ποτέ σου να μην μένεις με τα χέρια σταυρωμένα.
Αν οι φίλοι σου κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουν
αν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δεν σου σηκώνουν
αν τους πάντες λογαριάζεις μα… κανένα χωριστά,
αν μπορέσεις να φυλάξεις και τα ξένα μυστικά…
Έ! Παιδί μου τότε…
Θα μπορέσεις ν’ απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωή σου…
Θα ’σαι άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα ’ναι δική σου!

(Ρ. Κίπλινγκ, Άγγλος ποιητής & πεζογράφος 1865-1936, Βρ. Νόμπελ 1907)