ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Δύσκολος καιρός για Πρίγκιπες



Στις 21 Μαΐου του 2011 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ο εορτασμός των 200 χρόνων. Όπως πληροφορηθήκαμε η τιμή της πρόσκλησης ήταν 100 ευρώ. Μάλιστα καλά ακούσατε……100 ευρώ.

Δηλαδή εάν κάποιος ήθελε να παραβρεθεί με τη συμβία του έπρεπε να καταβάλει 200 ευρώ . Σε μια εποχή όπου ο μέσος πολίτης με δυσκολία ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα είναι πρόκληση τέτοιες κινήσεις. Όπως είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν και για την ΕΜΣΤΕ (αντίστοιχες εκδηλώσεις κόστιζαν 70 ευρώ) οι διάφορες ανοιχτές εκδηλώσεις είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να φέρουμε κοντά μας και με έμμεσο τρόπο να γνωρίσουν τον Τεκτονισμό οι φίλοι μας και ο κύκλος μας. Με τέτοια <<τιμολόγια>> όμως όχι μόνον δεν φέρνουμε κοντά μας νέους αδελφούς και φίλους αλλά χάνουμε και αυτούς που έχουμε.

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το σκεπτικό τέτοιων κινήσεων. Εκτός εάν κάποιοι θέλουν να προσελκύσουν μόνο την οικονομική ελίτ και να αφήσουν εμάς τους κοινούς θνητούς απ’ έξω. Εκτός εάν κάποιοι θέλουν να δώσουν υπόσταση στο ρητό που λέει ότι <<οι μαλ….ιες , οι πουτ…..ες και τα γούστα πληρώνονται>>.

Δημόδοκος

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Βοήθεια στον Ben






O 17χρονος Ben είναι ένα από τα 600 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο που πάσχουν από το σύνδρομο Rubinstein – Taybi

Λίγο μετά από τη γέννησή του διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο και τότε άρχισε ένας Γολγοθάς τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του. Η νόσος αυτή προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη , σωματική και διανοητική, αστάθεια , δυσκαμψία κτλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και να έχει ανάγκη από συνεχή φροντίδα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το 2009 ο Ben έμεινε ανάπηρος από την αριστερή πλευρά.

Όταν έμαθε την ιστορία αυτή ο Γραμματέας της Στοάς Morwell (Αυστραλία), Jack Huxtable ,κινητοποιήθηκε άμεσα και μαζί με 31 Στοές συγκέντρωσαν το ποσό των 13820 δολαρίων και τα προσέφεραν στην οικογένεια.

Η μητέρα του Ben δήλωσε ΄΄ ήταν μια συγκινητική χειρονομία η οποία θα μας βοηθήσει πολύ. Για 17 χρόνια είμαστε δίπλα στον Ben και έχουμε δώσει όλο μας το είναι

O Γραμματέας Jack Huxtable από την πλευρά του είπε ΄΄ όταν πληροφορηθήκαμε το γεγονός συγκινηθήκαμε πολύ. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να συγκεντρώσουμε τα χρήματα ΄΄

Τώρα οι αδελφοί έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν άλλα 7000 δολάρια για τον Ben.


(Σημ. Blog: Μήπως , λέω μήπως ακούει κανείς εδώ στην Ελλάδα;;;;;;)

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος




Στην Κω βρίσκεται σήμερα κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Μεγάλης Τεκτονικής Στοάς της Ελλάδος πραγματοποιώντας διάφορες επαφές και επισκέψεις  από το πρωί, συνοδεία των μελών της νεοϊδρυθείσας Τεκτονικής Στοάς Κω που φέρει την επωνυμία " Ο Ιπποκράτης "(έτος ίδρυσης σύμφωνα με το σχετικό site της Στοάς  το 2010).
Απόψε μάλιστα πραγματοποιούν κλειστή μελών (παρουσία και εκπροσώπων της Στοάς Ρόδου αλλά και από Κάλυμνο.) συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης (όχι σε αυτό στο οποίο διαμένουν), με τα μέλη της Στοάς από την Κω (επιχειρηματίες, επιστήμονες από Ιατρικό, εκπαιδευτικό χώρο, ασχολούμενοι με τα κοινά κλπ).
Μεταξύ άλλων έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας με τον "τρισάκτινο ήλιο" στον Μέγα Διδάσκαλο της Στοάς και έπειτα συνέχισαν όσοι από τους παρευρισκόμενους ήθελαν για ποτό στο άλλο ξενοδοχείο.

πηγή : Aegean News

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Εμανουελ Σικανέντερ 1751-1812




Πολλοί γνωρίζουν ότι ο Μότσαρτ ήταν Τέκτονας και  ότι ο Μαγεμένος Αυλός βρίθει από συμβολισμούς. . Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ο λιπρετίστας του  ο Εμανουελ Σικανέντερ  ήταν και αυτός Τέκτονας στη Στοά  9 Μούσες  (Lodge of The Nine Muses).

Ο Γερμανός ηθοποιός τραγουδιστής γεννήθηκε στην πόλη Στράουμπινκγ  το 1751. Σε ηλικία 22 ετών έγραψε την πρώτη του οπερέτα στην οποία πρωταγωνίστησε ο ίδιος και πέντε χρόνια αργότερα δημιούργησε το δικό του θίασο όπου ανέβασε μεταξύ άλλων έργα του Γκαίτε, Καλντερόν, Λέσινγκ. Η ενασχόλησή του με το μουσικό θέατρο είχε σαν αποτέλεσμα να γνωριστεί με την οικογένεια Μότσαρτ το 1780.

Το 1784 ο θίασος εγκαταστάθηκε στη Βιέννη όπου ανέβασε όπερες σε δικά του λιμπρέτα. Εκεί έγραψε το λιμπρέτο της όπερας Μαγεμένος Αυλός και έφθασε στο απόγειο της δημοτικότητάς του όταν ερμήνευσε το ρόλο του Παπαγκένο στην πρώτη εκτέλεση το 1791.
Πέθανε στη Βιέννη πάμπτωχος το 1812.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Β’ Αμφικτιονικό Συνέδριο




Στις 4 Ιουνίου του 2011 στις  7μμ το Υπέρτατο Περιστύλιο ‘’Φιλική Εταιρεία’’ υπ. Αρ2  διοργανώνει στην Πάτρα, υπό την αιγίδα  του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος , το
Β’ Αμφικτιονικό Συνέδριο

Για δηλώσεις συμμέτοχων (συμμετοχή στο δείπνο, κράτηση δωματίου) στο e-mail labirisn@yahoo.gr  ή στο τηλ:6944466115

Περιοδικό << Φαινόμενο >>




Κατεβάστε από το site της Εφημερίδος Ελεύθερος Τύπος το τεύχος του Περιοδικού <<Φαινόμενο>> το οποίο αναφέρεται στις Μυστικές Εταιρείες.

250 χρόνια Winchester Lodge of Economy



Η παλαιότερη Στοά στο Hampshire (Αγγλία) γιόρτασε την 250η της επέτειο.

H Winchester Lodge of Economy λειτούργησε για πρώτη φορά το 1761 και τα μέλη της προέρχονται τόσο από το Hampshire όσο και από το Isle of Wight.

Την εκδήλωση προλόγισε ο αδ. Peter Small ο οποίος ήταν και το μόνο μέλος που συμμετείχε και στη 200η επέτειο της Στοάς.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣ ΜΑΣΩΝΟΥ

Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε
Κατεβάστε το από την παρακάτω δ/νση

Διόρθωση

Αγαπητοί φίλοι

(Σημ. Blog: Ο αδ. Ανδρέας Ριζόπουλος είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει σχετικά με μια ανακρίβεια η οποία υπήρξε στην ανάρτησή μας σχετικά με τον Πρίγκιπα William. Πριν παρουσιάσουμε την διόρθωση - τοποθέτηση του αδελφού να δηλώσουμε ότι αυτό οφείλεται σε λανθασμένη πληροφόρηση που είχαμε. Λόγω του ότι θεωρούμε τον αδ. Ριζόπουλο από τους πλέον έγκριτους στα περί του Τεκτονισμού Θέματα παραθέτουμε την σχετική του παρατήρηση αυτούσια.)


Μπορώ να σου επισημάνω μια ανακρίβεια;


Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες ο πρίγκιπας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΤΟΝΑΣ. Ο δε πρόσθετος Μεγάλος Διδάσκαλος δεν είπε στην τριμηνιαία συνάντηση αυτά που αναφέρει η ανάρτηση.


Με μια επίσκεψη στον ιστότοπο της Ηνωμένης θα βρεις την πραγματική φράση:

We are all delighted about the engagement of His Royal Highness Prince William to Catherine Middleton. They have chosen the 29th April as their wedding day, which will be a bank holiday – two days after the Craft Investiture and the day after the Royal Arch Investiture. I wanted to confirm that both Investiture days are unaffected by the Royal wedding.


Η αναφορά γινόταν στο γεγονός ότι οι διάφορες εκδηλώσεις του γάμου δεν επρόκειτο να επηρεάσουν το πρόγραμμα της Μεγάλης Στοάς.





Παραίτηση του Μ.Δ της GLNF




Στις 16 Απριλίου του 2011 παραιτήθηκε ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Francois Stifani. Η παραίτηση τους Stifani είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Γαλλικού Τεκτονισμού. Ο Stifani καταργείται για κακοδιαχείριση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Όταν ο Δημόδοκος συναντά τον Σουρή



Ο Δημόδοκος προκειμένου να κατανοήσει αυτά που συμβαίνουν στην Τεκτονική οικογένεια ταξίδεψε πίσω στο χρόνο. Επισκέφτηκε την Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα και με τη βοήθεια του γνωστού σατυρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή κατέγραψε την Τεκτονική ζωή της εποχής.

Ιδού το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού.

Εις τας Αθήνας τας παλιάς
μες σε Στοάν  τελείαν
Έλαβε χώρα είπανε
σπουδαία συνεδρίαν.

Έχοντας Τέκτονας πολλούς
ταγμάτων αλλοτρίων  
Μα με ψυχήν ενάρετην
ως των σωστών κυρίων.

Με αγάπην συνεδρίασαν
εκείνην την εσπέραν
Φοβούμενοι το γεγονός
μη φύγη  παραπέραν.

Γιατί εάν θα έφθανε
στα ώτα των Μεγάλων
Εις το κλουβί θα κλείνονταν
ωσάν τον παπαγάλον.

Μα όπως πάντα γίνονταν
στα των Ελλήνων έθη
Θέλεις να φταίει το κρασί;
Θέλεις να φταίει η μέθη;

Ένας εκ της αλλότριας
παρέας της φιλτάτης
Πήγε και τους εκάρφωσε
ως νέος εφιάλτης.

Δεν το πραξε για αργύρια
είχε ψυχή Αγίου
Ήθελε όμως κόσμημα
αυτό του Σεβασμίου.

Και έτσι συγκροτήθηκε
για επιβολή ποινών
Συμβούλιον τεράστιον
ωσάν των νομικών.

Να βάλει εις την θέσιν τους
τα άναρχα χαμίνια
Μην τύχη και τους λείψουνε
τα ωραία μπικικίνια.

Διότι αν και έπραξαν
απείθειαν τρομερήν
Θα τους το συγχωρούσανε
αν έσταζαν μαλλίν .

Και έτσι βρέθηκαν με μιας
όλοι μιαν εσπέραν
Να αναζητούν ολονυχτίς
δια τα παραπέραν.

Θα πρεπε να δηλώσουνε
υποταγή στο Μπέη
Σε βάρκα να επιβιβαστούν
που με το ζόρι πλέει;

Ή να τραβήξουνε μπροστά
ως νέοι Καρμπονάροι
Μπας και το σύστημα μπροστά
κάποια στιγμή και πάρει;

Η απόφαση ήταν μόνον μια
συμφώνησε το όλον
Των δυσκινήτων  αρχηγών
Να κόψουνε τον κώλον;

Σηκώνοντας στους ώμους τους
τις τύχες των ταγμάτων
στέλνοντας εις τον διάολον
στρατιές των ακαμάτων.

Αν όλα τα γραφόμενα
σας φαίνονται γνωστά
Και η ψυχή σας τα έκρινε
απλά και αρεστά

Στη θέση των αλλότριων
βάλτε τους εαυτούς σας
Γιατί οι τρανοί θα κόψουνε
τους κώλους τους δικούς σας.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις .....είναι εντελώς συμπτωματική

Δημόδοκος

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τεκτονισμός και Γάμος



Κατά την τριμηνιαία Μεγάλη συνέλευση της Ηνωμένης Μαγάλης  Στοάς της Αγγλίας ο Πρίγκιπας William δήλωσε στον Αν. Μεγάλο Διδάσκαλο  Peter  Lowndes ότι ο γάμος του με την Kate Middleton δεν πρόκειται να επηρεάσει τα Τεκτονικά του καθήκοντα.

Μάλλον και οι πρίγκιπες χρειάζονται να δίνουν εξηγήσεις στις συζύγους προκειμένου να αποφύγουν την κρεβατομουρμούρα.

Ψήφισμα κατά της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας



Το Τεκτονικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρουμανίας  ενημέρωσε ότι κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μάιου 2011 μεταξύ των Ηνωμένων Μεγάλων Στοών της Γερμανίας, της Μεγάλης Στοάς της Αυστρίας, της Κανονικής Μεγάλης Στοάς του Βελγίου και της Μεγάλης Στοάς του Λουξεμβούργου εξεδόθη κοινό ψήφισμα προς την Εθνική Μεγάλη Στοά της Γαλλίας (GLNF) ότι πλέον δεν την αναγνωρίζουν ως Κανονική Μεγάλη Στοά. Το ψήφισμα αναφέρει ότι οδηγήθηκαν σε  αυτήν την απόφαση λόγω των γεγονότων που ξεκίνησαν το 2009 και συνεχίζονται έως σήμερα.

Ευτυχώς που κάποιοι οραματίζονται


Τελικά είναι απόλυτα σωστοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσα από τα προβλήματα και τις συγκρούσεις πάντοτε γεννιέται κάτι καλό, κάτι καινούργιο. Μια νέα ελπίδα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε οραματιζόμενοι ένα μέλλον καλύτερο απαλλαγμένο από τις ασχήμιες του παρελθόντος. Και ο Τεκτονισμός δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτόν το άγραφο κανόνα.

 Μέσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τεκτονισμός, με τις μη χαρισματικές διοικήσεις και τους αυλικούς που τις περιστοιχίζουν ,φαίνεται ότι αναδύεται δυναμικά ένα νέο <<είδος>> Τεκτόνων. Μια νέα <<τάξη>> αδελφών που με ανοιχτό πνευματικό ορίζοντα, απαλλαγμένοι από τα πάθη και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που θα ενώνει και όχι που θα χωρίζει. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που θα συμμετάσχει στα κοινωνικά δρώμενα και θα συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας με την ενεργό συμμετοχή των αδελφών στους ευρύτερους κοινωνικούς χώρους που διαμορφώνουν το παρόν αλλά και το μέλλον μας μη μένοντας <<ταμπουρωμένοι>> μέσα σε Στοές και Μέγαρα. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που θα προάγει κοινές αξίες, όπως την ανιδιοτελή προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή . Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που ο αδελφός θα ορίζεται όχι από την οδό που στεγάζεται η Στοά του αλλά από την αγάπη για την αδελφότητα, τον άνθρωπο, τον αδελφό. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό όπου τα μετάλλια και οι βαθμοί δεν θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις σχέσεις και τις συμπεριφορές. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που οι υποψήφιοι να καταλάβουν τα ανώτερα αξιώματα της αδελφότητας δεν θα συμπεριφέρονται όπως οι πολιτικοί αναζητώντας συμμαχίες και κάνοντας <<προεκλογικό αγώνα>>. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό όπου ο Τέκτονας δεν θα πηγαίνει στη Στοά για να καλύψει τη ματαιοδοξία του αλλά για να δει τους αδελφούς του και από κοινού να τελέσουν τις εργασίες τους. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που οι κανονισμοί και τα Συντάγματα θα συνεπικουρούν τις σχέσεις και δεν θα να τις προσδιορίζουν. Οραματίζονται την επιστροφή στις γνήσιες αρχές του Τεκτονισμού όπου το Ελευθερία – Ισότης – Αδελφότης θα συγκινεί αλλά συνάμα και θα εμπνέει.

 Αυτά οραματίζεται η νέα <<τάξη>> των Τεκτόνων. Και η ιστορία έχει διδάξει ότι οι νέες ιδέες που γεννιόνται μέσα σε μια κρίση συμπαρασύρουν στο πέρασμά τους τους πάντες και τα πάντα.

Δημόδοκος



Οι Τέκτονες στη μάχη κατά του Parkinson


Στη μάχη κατά του Parkinson έχουν μπει για τα καλά οι Άγγλοι Ελευθεροτέκτονες. Οι αδελφοί των Στοών της περιφέρειας του Dosert αλλά και των περιοχών Weymouth, Dorchester, Bridport και Wareham θα καταβάλουν συνολικά 45000 λίρες.

Τα χρήματα θα διατεθούν για να βοηθήσουν άτομα τα οποία πάσχουν από τη νόσο μέσω προγραμμάτων γυμναστικής και δραστηριοτήτων αλλά και για την έρευνα νέων θεραπειών.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

... και λίγη ιστορία


Η πρώτη κανονική τεκτονική Στοά ιδρύθηκε το 1782 στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα. Είναι η γνωστή μας Beneficenza (Αγαθοεργία) υπό τη Μεγάλη Ανατολή της Βερόνας, που είχε έδρα την Πάντοβα της Ιταλίας.

Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα (1811) ο Διον. Ρώμας, συνενώνει τις Στοές ‘‘Αγαθοεργία’’ και ‘‘Φιλογένεια’’ που εργάζονται στην Κέρκυρα, δημιουργώντας έτσι την πρώτη Μεγάλη Στοά επί ελληνικού εδάφους, με το όνομα ‘‘Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος’’ κατ’ Ανατολή Κερκύρας.


Για να ακολουθήσει μία ραγδαία εξάπλωση του τεκτονισμού τόσο στα Ιόνια Νησιά, όσο και σε άλλες εστίες του ελληνισμού (Κων/πολη, Σμύρνη, Οδυσσό). Όπου με δική του πάλι πρωτοβουλία και θερμή επικουρία των Ιωάννου Καποδίστρια και Αλέξανδρου Μαυρομιχάλη, εγκαθιδρύεται στη μεν Μόσχα (1812) η Στοά ‘‘Φοίνιξ’’, στο δε Παρίσι την ίδια περίπου χρονολογία η Στοά ‘‘Αθηνά’’ και το ‘‘Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο’’, και στη Βιέννη η ‘‘Εταιρία των Φιλομούσων’’.

Όσο για τα Επτάνησα πλην της Κέρκυρας, το 1812 ιδρύεται στη Λευκάδα Στοά υπό την ονομασία ‘‘ Ένωσις’’ ενώ στη Ζάκυνθο, στις 18 Μαρτίου του 1815 εγκαθιδρύεται η Στ. ‘‘Αναγεννόμενος Φοίνιξ’’. Η οποία λειτουργεί κανονικά επί 33 έτη (μέχρι δηλαδή το 1848). Μετά από δωδεκαετία (1860) οι εναπομείναντες αδελφοί ιδρύουν τη Στ. ‘‘Etoila’’ υπό την Μεγ. Αν. της Γαλλίας. Οι οποίοι πάλι, ύστερα από τα γνωστά γεγονότα που συμβαίνουν στον γαλλικό τεκτονισμό, διαμαρτυρόμενοι διακόπτουν κάθε εργασία. Και μετά διετία (1862) ιδρύουν νέα Στοά με την ονομασία ‘‘Αστήρ της Ανατολής’’, πετυχαίνοντας αναγνώριση από την Η. Μ. Σ. Τ. Α. όπου έκτοτε μέχρι και σήμερα (149 χρόνια) λειτουργεί κανονικά.

Στην απελευθερωμένη Ελλάδα η πρώτη κανονική τεκτονική Στοά ιδρύεται στην Αθήνα μετά το 1863 με την ονομασία ‘‘Πανελλήνιο’’ και υπό την Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας.

Στη συνέχεια τεκτονικές Στοές θα ιδρυθούν στον Πειραιά η ‘‘Ποσειδωνία’’, στη Χαλκίδα ο ‘‘Σκουφάς’’, στην Πάτρα ο ‘‘Αρχιμήδης’’, στη Σύρο οι ‘‘Παίδες Λεωνίδου’’, στη Λαμία ο ‘‘Ρήγας Φεραίος’’, στο Άργος η ‘‘ Προόδος’’ κ.λπ.

Το αίτημα ωστόσο επτά Στ. προς την Μεγ. Ανατολή της Ιταλίας για ίδρυση Μεγ. Στ. στην Ελλάδα, δεν γίνεται αποδεκτό. Και μόνο το 1864 ανοίγει στην Αθήνα τις πύλες του κάποιο ‘‘Ανώτατο Τεκ/κό Διευθυντήριο’’, με πρόεδρο τον Δημήτριο Μαυροκορδάτο και λοιπούς υψηλόβαθμου τέκτονες.

Και αυτά μέχρι τις 10/4/1867 όταν η ‘‘Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας’’, αναγνωρίζει αυτόνομο ελληνικό τεκτονισμό με την ονομασία ‘‘Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος’’. Η οποία με την αναθεώρηση του τεκτονικού Σντάγματος, το 1936 μετονομάζεται ‘‘Μεγάλη Στ. της Ελλάδος’’, όπου έκτοτε υπάγονται όλες οι κανονικές Στ. Ελλάδος και Κύπρου.


Ζάκυνθος 20/05/2011 Διον. Αλ. Μελίτας

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Π.La.Br.)

(Σημ. Blog. Το παραπάνω κείμενο το έστειλε φίλος του blog με την επιθυμία να δημοσιευτεί. Έτσι το <<ανεβάσαμε >> όπως ακριβώς εστάλη. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν συμφωνώ με την τελευταία πρόταση του κειμένου δηλαδή με την τοποθέτηση ότι ΄΄ Η οποία με την αναθεώρηση του τεκτονικού Σντάγματος, το 1936 μετονομάζεται ‘‘Μεγάλη Στ. της Ελλάδος’’, όπου έκτοτε υπάγονται όλες οι κανονικές Στ. Ελλάδος και Κύπρου.’’. Θέλω να πιστεύω ότι ο συντάκτης του κειμένου θέλει να πει υπήχθησαν και όχι υπάγονται. Θα τον παρακαλούσα να μας το διευκρινίσει .)

Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες Τέκτονες


Με το σύνθημα ΄΄ κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες ΄΄ οι Ισπανοί διαδηλωτές στη Μαδρίτη χλευάζουν την απάθεια των Ελλήνων. Μια απάθεια η οποία μας έχει φθάσει σε σημείο όπου δεν έχει ξαναβρεθεί η χώρα μας. Μια απάθεια η οποία μας έχει μετατρέψει σε αγωνιστές του καναπέ, του Facebook και των blogs.

Ο Έλληνας που ποτέ δεν ανέχονταν ζυγό στον τράχηλο του όχι μόνο βρίσκεται υπό την μπότα του (οικονομικού) κατακτητή αλλά δεν φαίνεται να έχει διάθεση να τον αποτινάξει.

Σας λέω ειλικρινά ότι δεν θα ανησυχούσα καθόλου αν η χρεοκοπία της χώρας ήταν μόνο υλική κι' απόρροια κακοδιαχείρισης. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι κυρίως ηθική. Χρεοκοπία οράματος, αρχών, αξιών. Με κυβερνήτες που μας άξιζαν απωλέσαμε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ήθους, εκπαιδευτήκαμε στη ρεμούλα την απάτη και στην κλεψιά, αποστρέψαμε το βλέμμα μας στην ιστορία μας και τις παραδόσεις μας και υιοθετήσαμε οτιδήποτε ξενόφερτο χωρίς να μπούμε στην διαδικασία να ελέγξουμε αν θα μπορούσε αυτό να ευδοκιμήσει στην πατρίδα μας. Αν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας.

Έτσι λοιπόν ξεμείναμε από ηθικές δυνάμεις και πλέον η προδιαγεγραμμένη πορεία μας είναι ένα αναξιοπρεπές τέλος τίτλων για μια χώρα που γεννήθηκε από τη Σοφία και τα ιερά κόκαλα των Ελλήνων ανά τους αιώνες.

Είμαστε κατηγορούμενοι σε μια στημένη δίκη. Σε μια δίκη όπου κατήγοροι είναι οι αγωνιστές του Μάη του 68 ,η γενιά του πολυτεχνείου, που στη νιότη τους έδειχναν ότι θα γινόταν άλλοι αφού τα συνθήματα τους που σήμερα προσποιούνται ότι δεν θυμούνται, ήταν:

νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και θεσμός είναι ο λαός,

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο,

ψωμί-παιδεία-ελευθερία.

Τώρα τρομεροί πολιτικοί, κατέχοντας θέσεις περίοπτες μας καλούν να βάλουμε πλάτη προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη. Να βάλουμε πλάτη χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Ξεπουλημένοι από αξίες , εξαργυρώνοντας αγώνες, πιστεύω ξεπουληθήκαμε μαζί με αυτούς και εμείς στο ‘’γιουσουρούμ για ένα κουστούμ΄΄ που έλεγε και ο Νικόλας ο Άσημος.

Και μέσα σε όλο αυτό το μόρφωμα, εμείς οι Ελευθεροτέκτονες να προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το ρόλο μας, τη θέση μας, το χρέος μας. Να προσπαθούμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να συλλογιζόμαστε εάν μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όπως έκαναν στο παρελθόν οι αδελφοί μας σε κρίσιμες στιγμές για τις πατρίδες τους.

Αυτή η κρίση έχει ακουμπήσει και εμάς . Και δεν εννοώ μόνο την οικονομική δυσχέρεια. Εννοώ την ηθική και αξιακή αλλοίωση που έχουμε υποστεί, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Η πνευματική και ψυχική μας βελτίωση μπορεί να περιμένει για παράδειγμα τις Τετάρτες που έχουμε συνεδρία αλλά τυγχάνει να έχει και champion league. Ε …δεν παίζει και κάθε μέρα η Barcelona μου είπε κάποτε ένας αδελφός….

Η αναλγησία μας είναι εμφανείς (όχι σε όλους για να μην είμαστε μηδενιστές) ακόμα και όταν αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση!! Προσφάτως έλαβε χώρα μια προσπάθεια , μέσω του διαδικτύου, να αναληφθεί από αδελφούς, ανεξαρτήτου Τεκτονικής Δυνάμεως που ανήκουν , κανονικών και <<ακανόνιστων>> Στοών, αμιγών και μεικτών, κοινωνική δράση στο τομέα της προσφοράς βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί. Αλλά πέρα από τις πολλές ιδέες, θεωρίες ,συζητήσεις , μεγαλόπνοα σχέδια, τίποτα το συγκεκριμένο. Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Τα ίδια και τα ίδια. Όπως είχε πει και ο αείμνηστος Μεταξάς Μπλα …μπλα….μπλα…

Είναι ικανός ο Τεκτονισμός να αντιδράσει και να αναλάβει δράση ; Προσωπικά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Και τίποτα να μην καταφέρουμε τουλάχιστον θα έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας ότι προσπαθήσαμε. Διαφορετικά , από κοινού , όλοι μαζί οι Τέκτονες θα πρέπει να κρεμάσουμε ,στα Τεκτονικά Μέγαρα της Αχαρνών και της Ερεσού και όπου αλλού υπάρχουν , μεγάλα πανό που θα γράφουν στα Ισπανικά πρότυπα:

΄΄ Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες Τέκτονες ΄΄

Δημόδοκος