ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Χαμός στις Στοές της Πάτρας - Αντιδράσεις για δύο "σεβάσμιους" των Μασονικών Στοών

(Είδηση που δημοσιεύτηκε στο Portal www στις 27/10/2011).dete.gr


To τι γίνεται αυτές τις ημέρες στους κύκλους των τριών Μασονικών Στοών της Πάτρας... δύσκολα μπορεί να περιγραφεί! Και μπορεί ο όρκος να δεσμεύει τα μέλη των Στοών να μην αναφέρονται σε εσωτερικά τους ζητήματα, όμως είναι τέτοια η κατακραυγή που ο «θόρυβος» έχει απλωθεί σε αρκετά «σημεία» της πόλης! Αιτία για τις αντιδράσεις οι πρόσφατες εσωτερικές αρχαιρεσίες για την εκλογή των «Σεβάσμιων», των «αρχηγών» δηλαδή των Στοών!
Πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Κόσμος", αναφέρουν πως υπάρχουν έντονες ενστάσεις για δύο Στοές σε σχέση με τα πρόσωπα που εξελέγησαν να κρατούν τα ηνία της Μασονίας στην πόλη.


Σύμφωνα με όσα λέγονται, ο ένας εξ αυτών είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης, ενώ (όπως λέγεται) οφείλει στο προσωπικό του μισθούς μηνών, ενώ για τον άλλον έχουν ακουστεί... τα χίλια μύρια σε σχέση με εμπλοκή του σε σκάνδαλο που είχε δει προ ετών το φως της δημοσιότητάς και που του είχε στοιχίσει την εξέλιξή του στην υπηρεσία που εργαζόταν.
«Ένας από τους βασικούς στόχους της Μασονίας είναι τα μέλη της να είναι οι άριστοι της κοινωνίας, και να προσπαθούν προσωπικά να επιτυγχάνουν αυτόν τον σκοπό», μας είπε μέλος της μίας Στοάς. Και συνέχισε: «Πώς είναι δυνατόν να έχουμε "Σεβάσμιο", ένα πρόσωπο το οποίο αμφισβητεί η ίδια η κοινωνία και για το οποίο έχουν ακουστεί τόσα πολλά»; Αλλά και για τον δεύτερο των «Σεβάσμιων» τα ίδια ακούγονται.

Απευθύνθηκαν στη «Μεγάλη Στοά»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετά μέλη των δύο Στοών έχουν ήδη απευθυνθεί στην Αθήνα. Η «Μεγάλη Στοά» έχει ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα της Πάτρας και από αυτήν ζητείται να παρέμβει ώστε να μην «διαταραχθεί» η ηρεμία στις τάξεις των Τεκτόνων. Όπως επεσήμαναν, μπορεί οι «Σεβάσμιοι» να εξελέγησαν, αλλά η εκλογή έγινε με βάση... πελατειακές σχέσεις και επετεύχθη χάρη σε «μηχανισμούς» που δρουν ακόμη και στο στενό πλαίσιο μιας Μασονικής Στοάς. Έτσι ζητούν από τους ηγέτες της Μασονίας στην Ελλάδα να αποκαταστήσουν την τάξη στις δύο μασονικές Στοές της πόλης και να προβούν σε δυναμική παρέμβαση, ώστε να εκλέγονται στα ύπατα αξιώματα, Τέκτονες που διαπρέπουν στην τοπική κοινωνία και αποτελούν τον «καθρέφτη» της.


Αγία Ζώνη -Πούτιν και Τεκτονισμός

(Σημ. Blog.Ποιος είπε ότι έχει χαθεί η πνευματικότητα στις ημέρες μας. Ποιος είπε ότι οι αρχές , οι αξίες, η Θρησκευτικότητα έχουν απολεσθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο. Όσο οι συνθήκες δυσκολεύουν τόσο περισσότερο ο άνθρωπος θα στρέφεται προς το θείο και σε αξίες οι οποίες είναι δοκιμασμένες και αν μη τι άλλο μπορούν να προσφέρουν, αν όχι λύσεις, ανακούφιση.

Δείτε τι έγινε με την έλευση της ιεράς ζώνης της Παναγίας στη Ρωσία. Παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες ότι είναι Τέκτονας από το 1980 (υπάρχει μαρτυρία ότι έλαβε μέρος σε συνεδρία η οποία έγινε σε Ρωσικό Μοναστήρι στο Ισραήλ το 1980).


800.000 προσκύνησαν την Αγία Ζώνη στην Αγία Πετρούπολη
26 Οκτωβρίου 2011


Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης, η Αγία Ζώνη της Παναγίας, έφτασε στις 20 Οκτωβρίου από το Άγιο Όρος στην Αγία Πετρούπολη. Στο αεροδρόμιο, όπως μετάδωσαν τα ρωσικά κανάλια (первый канал), την υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την προσκύνησε με ευλάβεια ενώπιον των βατοπαιδινών μοναχών που τη συνοδεύουν.

Ευχαριστήρια δέηση προς τιμή της Θεοτόκου τελέστηκε από τους εκπροσώπους του κλήρου της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης, ενώ την ιερή λειψανοθήκη προσκύνησαν με τη σειρά τους και οι συνοδεύοντες τον Βλαντιμίρ Πούτιν, Αντιπρόεδρος Νμίτρι Κοζάκ και ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολταφτσένκο.
 
Σύμφωνα με πηγές του διαδικτύου (Vesti.ru), o Διευθυντής του Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέα και Πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν δώρισε στον πρωθυπουργό εικόνα που αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος με αφορμή τη φιλοξενία του ιερού κειμηλίου στη χώρα.
 
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, από το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί στο προαύλιο χώρο της γυναικείας μονής Νοβοντέβιτσι της Πετρούπολης, για να υποδεχθεί την Αγία Ζώνη και έως την τελευταία ημέρα της φιλοξενίας της στην πόλη περίπου 800.000 πιστοί την προσκύνησν. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί η είσοδος στον ναό να επιτρέπεται από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ., η ουρά που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι ιερείς του ναού αποφάσισαν εκτάκτως να επιτρέψουν την είσοδο όλο το εικοσιτετράωρο, ενὠ ειδικά στα γυναικόπαιδα δόθηκε η δυνατότητα να προσέρχονται στο ιερό προσκύνημα εκτός σειράς. Ειδικά για τους συγκεντρωμένο πλήθος πιστών στήθηκαν φορητές τουαλέτες, ενώ το Σάββατο προσφέρθηκαν ακόμα και γεύματα.

Τη λειψανοθήκη με το ιερό κειμήλιο, που τοποθετήθηκε στο κέντρο του αφιερωμένου στην Παναγία του Καζάν ναού της μονής Νοβοντέβιτσι, υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκα Βλαδίμηρος. Οι παρόντες ιερείς τέλεσαν ευχαριστήρια δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ καθημερινά από όλους τους ναούς της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκα προσέρχονταν ιερείς, για να τελέσουν παρόμοιες δεήσεις. Επιπλέον, κάθε μέρα τελούνταν Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των καλύτερων χορωδιών ψαλτών της πόλης.

Η ιστορία της Αγίας Ζώνης ξεκινά στην Παλαιστίνη, όπου φυλασσόταν για αιώνες, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του Δ’ αιώνα μέσα σε μια πολυτελή λειψανοθήκη. Όταν ανοίχθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα, η σύζυγος του αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ με τη χάρη της Θεοτόκου θεραπεύτηκε από ψυχική νόσο. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και έως τις μέρες μας η Αγία Ζώνη φυλάσσεται στο Άγιος Όρος. Εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που διέπει το Άγιο Όρος, στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες, η φιλοξενία της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες της Ρωσίας να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο. Για το λόγο αυτό οι προσκυνήτριες που συρρέουν είναι εκατοντάδες και με τις προσευχές τους στην Υπεραγία Θεοτόκο και την Τιμία Ζώνη της θεραπεύονται από διάφορες ασθένειες και από την ατεκνία.

Σύμφωνα με μια παλαιά παράδοση, στους προσκυνητές της Αγίας Ζώνης μοιράζονται κορδέλες με ευλογία από την Παναγία και όσοι έχουν επισκεφτεί το Άγιος Όρος, τις μοιράζονται με τους υπόλοιπους πιστούς.

Η Αγία Ζώνη, που συνοδεύεται από μοναχούς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου με επικεφαλής τον ηγούμενο της Μονής γέροντα Εφραίμ, θα παραμείνει στη Ρωσία για ένα μήνα και θα φιλοξενηθεί σε 11 πόλεις. Στην Πετρούπολη φιλοξενήθηκε για τέσσερις ημέρες και υπολογίζεται ότι την προσκύνησαν περίπου 800 χιλιάδες πιστοί, επόμενος δε σταθμός είναι το Αικατέρινμπουργκ. Στο Αικατέρινμπουργκ η θαυματουργική Ζώνη θα βρίσκεται κατά το χρονικό διάστημα 24-27 Οκτωβρίου, για να φιλοξενηθεί στη συνέχεια στο Νόριλσκ (27-29 Οκτωβρίου), στο Βλαδιβοστόκ (29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου), στο Κρασνογιάρσκ (1-4 Νομεβρίου), στο Νίζνι Νόβγκοροντ (4-6 Νοεμβρίου), στο Ντιβέγιεβο (6-7 Νοεμβρίου), στο Σαράνσκ (7-10 Νοεμβρίου), στη Σαμάρα (10-13 Νοεμβρίου), στο Ροστώφ να Ντονού (13-16 Νοεμβρίου), στο Καλίνινγκραντ (16-19 Νοεμβρίου) και, τέλος, στη Μόσχα (19-23 Νοεμβρίου).

Πηγή: pemptousia.ru, οι φωτογραφίες είναι από pravmir.ru


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εκ Βαθέων


Η ζωή είναι ένα ατέλειωτο ταξίδι και καθένας μας έχει μόνο μια ζωή για να το πραγματοποιήσει.

      Και μέσα σ’ αυτή τη ζωή τί να πρωτοκάνεις; Να παρατηρήσεις τον κόσμο, να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να γνωρίσεις τους άλλους;

       Ν’ αποκτήσεις αγαθά, γνώσεις, να καταξιωθείς, να γίνεις χρήσιμος στην κοινωνία;

       Να κατανοήσεις το μυστήριο της ζωής, να προσεγγίσεις το μυστήριο του θανάτου, να αναζητήσεις το Θεό;

     Σε πόσους δρόμους ανάμεσα στ’ αστέρια πρέπει ο άνθρωπος να πορευθεί στην αναζήτηση του τελικού μυστικού; γράφει η Λωρήν Άσλεϋ στο Απέραντο Ταξίδι.

       Θα μπορούσα να πω ότι ήμουν τυχερή που βρήκα τον δρόμο αυτό στον Τεκτονισμό.

      Ο δρόμος που έχω διανύσει στον Τεκτονισμό είναι βραχύς μεν, αλλά ήταν αρκετός ώστε να με οδηγήσει στο βαθμό του διδασκάλου. Συνεπώς σήμερα που καλούμαι να εκφράσω τις σκέψεις μου, είναι στη διακριτική μου ευχέρεια η επιλογή του θέματος.

      Οι προκλήσεις πολλές:  Πρώτον,  να προσεγγίσω και να προσπαθήσω να αναλύσω κάποιο σύμβολο από αυτά που ευρίσκονται μέσα στο χώρο ή κάποια ρήση από το Τυπικό των εργασιών.

        Δεύτερον,  να προσπαθήσω να μελετήσω κάποια φιλοσοφική έννοια.

       Μετά από ώριμη σκέψη άφησα το πρώτο για τα αντίστοιχα "φροντιστήρια" και το δεύτερο για τα φιλοσοφικά εργαστήρια. Και υπέκυψα στην έντονη εσωτερική ανάγκη ν’ ανοίξω την καρδιά μου και να μιλήσω προσωπικά για τη δική μου σχέση με τον Τεκτονισμό.

       Εξάλλου, ο τεκτονισμός δεν είναι μια φιλοσοφική θεωρία, αλλά είναι βιωματική εμπειρία που καθοδηγεί βάσει φιλοσοφικών θεωριών  την ατομική πορεία εκάστου μέλους του.

        Έτσι σίγουρα καθένας από εμάς θα είχε να δώσει κάποια άλλη διάσταση.

        Ο Τεκτονισμός είναι μια πορεία ταυτόχρονα καθοδική και ανοδική. Όσο κατερχόμεθα στα βάθη της συνειδήσεως, τόσο ανερχόμεθα στην σφαίρα της αλήθειας. Αυτή η πορεία είναι σταδιακή και συμβολίζεται από τους τεκτονικούς βαθμούς,  οι  οποίοι ,  πιστεύω,  πως έχουν ουσιαστικό ρόλο, γιατί ο Τεκτονισμός είναι σαν ένα ποτό που πίνεται γουλιά- γουλιά. Σε τίποτα δε θα ωφελούσε να το πιεί κανείς μεμιάς.

            Το τελικό αποτέλεσμα δε θα ήταν το ίδιο. Αποδεικνύεται  αυτό,  από το αποτέλεσμα που έχει επάνω στους αδελφούς, που η άνοδος στην τεκτονική ιεραρχία τους προικίζει με μια σιγουριά και αυτοπεποίθηση και τους μεταμορφώνει σ’ αυτήν την «ήρεμη δύναμη» που αποτελεί το συνεκτικό ρευστό της στοάς.

       Η τήρηση της ιεραρχίας δεν έχει το ίδιο κίνητρο με την στρατιωτική πειθαρχία ή τα γυμνάσια, κάτι που μπορεί κανείς να πιστέψει όταν εισέρχεται στον τεκτονισμό, αλλά είναι μια φιλοσοφική άποψη που πηγάζει από την ίδια τη φύση και αποδεικνύεται χρήσιμη στην πορεία του τέκτονα.

       Πιστεύω πως ο Τεκτονισμός ενισχύει την ατομικότητα, αλλά δεν ευνοεί τον ατομικισμό ούτε την εγωπάθεια.

       Ο Τέκτων, όπως και ο άνθρωπος εν γένει στη ζωή θα αγωνισθεί προσωπικά για να λειάνει το λίθο του. Δε θα το κάνει κανείς άλλος για λογαριασμό του. Οι αδελφοί, όμως,  θα του κρατούν την πυξίδα και θα του συμπαραστέκονται.

     Ο Τέκτων έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και έκφρασης των απόψεών του, αλλά παράλληλα αισθάνεται  ότι ανήκει στην τεκτονική οικογένεια, της οποίας οι δεσμοί δε θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν απλά ως πνευματικοί, γι' αυτό προτιμώ να τους αποκαλώ απλά «τεκτονικούς».

       Αυτός ο δεσμός είναι που σε κάνει να ανοίγεις άφοβα την καρδιά σου και να εκφράζεις σκέψεις και συναισθήματα.

      Σήμερα σας καλώ να δείτε τον Τεκτονισμό από τη δική μου άποψη και εμπειρία.

     Μετά την εισδοχή μου στο τάγμα, η ζωή μου δεν είναι πια ίδια. Παλαιότερα,  την διείπε μια ερευνητική και μελετητική δίψα και πνευματική απληστία και οι γνώσεις συσσωρεύονταν ασύνδετα. Η ζωή μου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανερμάτιστη, δίχως ραχοκοκαλιά, όχι βέβαια χωρίς ιδανικά, αλλά κάτω από μια σύγχυση.  Θα έλεγα άφοβα ότι, πριν αντικρύσω το τεκτονικό φως, ήμουν ουσιαστικά στο σκοτάδι, μπλεγμένη σ’ έναν πνευματικό ιστό. Μετά τη μύησή μου, ο ιστός αυτός άρχισε να μεταμορφώνεται σε μίτο της Αριάδνης που δείχνει να οδηγεί κάπου.

      Πιστεύω πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο Τεκτονισμός έχει να δώσει πολλά στον άνθρωπο.

      Σ’ έναν κόσμο όπου επικρατεί η βιασύνη και ταχύτητα, εμείς οι Τέκτονες βρίσκουμε κάθε βδομάδα τον χρόνο να τελέσουμε τις εργασίες για την ανοικοδόμηση του πνευματικού ναού, του ναού  της αρετής. Σ’ έναν κόσμο βίας και μίσους, έχουμε να αντιτάξουμε όχι μόνο ευχές για ειρήνη επί της γης, αλλά τους ιερούς δεσμούς της Αδελφότητας που συμβολίζονται με την τεκτονική άλυσο.

      Σ’ έναν κόσμο που επιδιώκει με απληστία υλικές απολαύσεις, ερχόμαστε να αρθούμε υπεράνω των φροντίδων της υλικής ζωής, στο ευρύ πεδίο του στοχασμού και της δράσεως.

      Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το σκοτάδι της ουσιαστικής άγνοιας, επιδιώκουμε και αναζητούμε το φως. Σ’ έναν κόσμο όπου δεσπόζει η κενή φλυαρία και ο θόρυβος, ασκούμεθα στη σιωπή και καλούμεθα να τηρούμε μεστή νοημάτων εύγλωττη σιωπή, σιωπή θαυμασμού, γνώσης και συμμετοχής σε επικοινωνία άλλης διάστασης.

      Σ’ έναν κόσμο όπου υπάρχει καταιγισμός ασύνδετης πληροφόρησης που οδηγεί σε σύγχυση, εμείς ζητούμε τη μια και μοναδική γνώση, την Αλήθεια.

     Σ’ έναν κόσμο όπου λαμπρύνεται η ασχήμια, εμείς άφοβα διακοσμούμε το Ναό μας δια του Κάλλους.

     Σ’ έναν κόσμο όπου νομιμοποιείται η απάτη και φορά το προσωπείο της εξυπνάδας, εμείς πλέ-κουμε στεφάνια στην Αρετή. Σ’ έναν κόσμο επιφανειακό, κατερχόμεθα στα βάθη ης Συνειδήσεως.

    Σ’ έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι θεωρητικά ελεύθεροι, ουσιαστικά, όμως, εξαρτημένοι παντοιοτρόπως, εμείς προσπαθούμε να κατανικήσουμε τα πάθη μας με στόχο να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Σ’ έναν κόσμο όπου η κοινωνία και το σχολείο σε τοποθετεί  σε καλούπια μιας χωρίς φαντασία ομοιομορφίας και ενός στεγνού πρακτικού θετικισμού, ο τεκτονισμός ενισχύει – τουλάχιστον αυτό έκανε για μένα –,  τη φαντασία με την χρήση συμβολισμών και το συναίσθημα με το άνοιγμα της καρδιάς.

      Τελικά ο Τεκτονισμός είναι μια μεγάλη καρδιά όπου χωρούν όλοι άνθρωποι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, πίστη και πολιτική. Μέσα στον Τεκτονισμό χωρά η ιστορία όλου του ανθρώπινου πνεύματος, όλη η φιλοσοφία, όλες οι θρησκείες. Χωρά η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, οι προσωκρατικοί: ο Θαλής με πρωταρχικό στοιχείο το ύδωρ, ο Αναξιμένης με τον αέρα, ο Πυθαγόρας με τους αριθμούς, τη μουσική αρμονία του κόσμου, τη μετεμψύχωση, ο Εμπεδοκλής με την αγάπη και το μίσος ως κινητήριες δυνάμεις των 4 στοιχείων, ο Αναξαγόρας με κινητήρια δύναμη το ΝΟΥ, ο Ξενοφάνης με την άποψη περί της ύπαρξης ενός Θεού, ο Ηράκλειτος με τα φιλοσοφικά ρητά «τα παντα ρει», «Πόλεμος πατήρ πάντων», με την πίστη σε μια ανώτερη δύναμη τον Λόγο.

      Χωρά το Δελφικό « Γνώθι σ' αυτόν», ο Σωκράτης με το θέμα της αρετής και του αγαθού, ο Πλάτωνας με τη θεωρία των ιδεών και τη μέθεξη, χωρά η Πολιτεία του, η άποψή του ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να φθάσει την γνώση του όντος παρά μόνο κάτω από το φως του Αγαθού, η ιδέα του για την Αρμονία του Σύμπαντος, η θεωρία της ανάμνησης, ο πλατωνικός Έρως, η αθανασία της ψυχής, εν ολίγοις όλος ο Πλάτων. Υπάρχει θέση και για τον Αριστοτέλη με τη μεσότητα, με την εντελέχεια, με τον ποιητικό (ενεργητικό) νου που έρχεται απ’ έξω (θύραθεν) και αποτελεί το "θείο" μέρος του ανθρώπου – τί άλλο από το θείο σπινθήρα;

      Είναι απόλυτα κατανοητοί και συμβατοί οι Στωϊκοί με την ηθική τους, τη φυσική και τη θεολογία τους, όπου η ύλη είναι παθητική έννοια και ο λόγος ενεργητική, όπου  Θεός είναι δημιουργός των πάντων, όπου ο σκοπός του ανθρώπου είναι να ζει αρμονικά προς τη φύση.

      Και φυσικά οι Νεοπλατωνικοί με τις θεωρίες κατά κύριο λόγο του Πλωτίνου περί Ενός, απ’ όπου απορρέουν τα πάντα και προς το οποίο τα πάντα τείνουν προς κάθαρση με ωστική δύναμη την αγάπη.

      Μετά την τεκτονική μου μύηση,  διαβάζω κάτω από άλλο πρίσμα την ελληνική φιλοσοφία, αλλά και βλέπω με διαφορετικό βλέμμα την αρχαία ελληνική θρησκεία. Ο υλοζωϊσμός, ο ανιμισμός, οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας δεν είναι πια προϊόν αφέλειας και άγνοιας, αλλά φαντασίας και γνώσης.

      Στον Τεκτονισμό χωρούν όλα τα μυστήρια. Πρώτα απ’ όλα τα μυστήρια της Αιγύπτου που μας δάνεισαν πολλά από τα σημεία της μύησης, τα Ορφικά με πολλές απόψεις περί αθανασίας, καθαρμού ψυχής, τα Ελευσίνια μυστήρια με το μυστήριο της γέννησης και του θανάτου, τα Αδώνια και ίσως και άλλα.

       Ο Αϊνστάιν έλεγε: Το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστήριο.

      Το μυστηριακό άλμα είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της πνευματικότητας. Οδηγεί τον άνθρωπο πέρα από τον εαυτό του και πέρα από την περιορισμένη πραγματικότητα.

      Η ζωή μας δίνει ελάχιστες εξηγήσεις. Δεν είμαστε σίγουροι ούτε για την προέλευση της ζωής, ούτε για το νόημά της, ούτε για τη ζωή μετά το θάνατο. Εξ ου και η υπαρξιακή αγωνία του Κίρκεγκααρ και η ναυτία του Σαρτρ.

      Όμως για τους τέκτονες δεν υπάρχει ναυτία. Ο τεκτονισμός χαρίζει τη μαγεία να μεταμορφώνει τις καταστάσεις και τα υπαρξιακά προβλήματα και δίνει τη δύναμη να υπερβούμε τα αισθητά και να οραματιστούμε τα ανύπαρκτα.

      Είναι το μαγικό ραβδί με το οποίο όταν αγγίζουμε τη φύση και τον άνθρωπο, αγγίζουμε το θεό. Είναι ο μαγικός καθρέπτης που μας επιτρέπει να βλέπουμε μέσα από εμάς τους άλλους και μέσα από τους άλλους τον εαυτό μας.

      Μέσα στον τεκτονισμό χωρούν απόλυτα τα χριστιανικά διδάγματα, η αγάπη, η αθανασία της ψυχής, η ανάσταση των νεκρών. Έχουν σημαντική θέση η Βίβλος, οι Προφήτες, αλλά και οι Απόστολοι και Πατέρες της χριστιανικής εκκλησίας.

      Και συνεχίζοντας μέσα στη μακρά σειρά των φιλοσόφων ή θεολόγων απ’ όπου μπορούν οι τέκτονες να αντλούν έμπνευση και να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους, συγκαταλέγονται ο Κλήμης, ο Ωριγένης, ο ψευδο-Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο ιερός Αυγουστίνος, ο Θωμάς Ακινάτης, ο Μέγας Αλβέρτος.

      Και στη συνέχεια ο Τζιορντάνο Μπρούνο και ο Πετράρχης και ο Δάντης και πολλοί ουμανιστές. Και φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πολλές ιδέες του Καντ, του Μονταίν, του Ντεκάρτ, του Σπινόζα,  καθώς και τη διαλεκτική του Χέγκελ που ακόμα σήμερα είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

      Ούτε βέβαια τον Γκαίτε, τους χριστιανούς υπαρξιστές, αλλά και πιο σύγχρονους, τον Γιάνκελεβιτς και τόσους άλλους που μου διαφεύγουν.

      Δεν μπορώ να μη συμπεριλάβω και τις θρησκείες όλου του κόσμου, από την θρησκεία των δρυίδων ως τον ινδουϊσμό, από τις αρχαίες θρησκείες ως το μονοθεϊσμό. Όλες έχουν πολλά να δώσουν και για ένα ανοιχτό μυαλό, όπως είναι του τέκτονα, τα πιο πολλά οδηγούν στο ίδιο σημείο.

     Αυτό που με θέλγει στον τεκτονισμό είναι αυτή η ελευθερία της έρευνας και μελέτης τόσο διαφορετικών χώρων, αλλά και η δυνατότητα να συνδεθούν όλα αυτά με φυσικότητα.

      Ας έρθουμε στο θέμα του συμβολισμού. Ο συμβολισμός μολονότι ανάγεται σε παλαιούς χρόνους, εντούτοις δεν είναι αναχρονιστικός. Οι σχολές της αναλυτικής ψυχολογίας και ψυχανάλυσης μελετούν τα σύμβολα για την κατανόηση της μυθικής, μαγικοθρησκευτικής νοοτροπίας και για τη διερεύνηση της ουσιαστικής ενότητας των λειτουργιών του ανθρωπίνου πνεύματος, πέρα από όρια φυλετικά, χρονικά και πολιτιστικά.

     Το σύμβολο αποτελεί έναν αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας που σήμερα, την εποχή της εικόνας και της ταχύτητας,  είναι κάτι το απόλυτα κατανοητό. Το σύμβολο είναι το απόσταγμα γνώσης και φιλοσοφίας και η χρήση του από τον σύγχρονο άνθρωπο δεν οδηγεί απλά στη μηχανική επανάληψη της αρχέγονης πράξης, πράγμα που συνέβαινε στις αρχαϊκές κοινωνίες, αλλά είναι το εργαλείο για την κατανόηση εννοιών και καταστάσεων.

    Από την άλλη πλευρά, η τελετουργία του τυπικού των εργασιών αποτελεί μια μέθοδο συνειδητοποίησης με το διδακτικό αποτέλεσμα που φέρνει  η θεατρικότητα και η «μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας».

     Μέσα στον τεκτονισμό κατέχει σημαντική θέση η αρχιτεκτονική ως καλλιτεχνική δημιουργία που ανεγείρει το πνευματικό οικοδόμημα με όλον τον κοσμολογικό συμβολισμό.

     Υπάρχουν και οι επιστήμες αδελφωμένες και η μια συμπληρώνει την άλλη. Πλάι στην αλχημεία που είναι φιλοσοφία, υπάρχει η χημεία, η φυσική και η βιολογία, πλάι στην αστρολογία,  η αστρονομία. Τα επιστημονικά επιτεύγματα δεν κλονίζουν τα τεκτονικά πιστεύω. Δεν είναι της παρούσης στιγμής μια παρόμοια ανάλυση. Μεγάλα μυαλά, όπως του Αϊνστάιν, του Χώκινγκ, του Ρηβς κ. ά. μπορούν να δώσουν ερείσματα στο πνευματικό οικοδόμημα του τεκτονικού ναού.

     Γι' αυτό με γοητεύει ο Τεκτονισμός: αφήνει το πνεύμα ελεύθερο να κινηθεί, αλλά έχει τη δυνατότητα να χωρέσει στους κόλπους του όλα τα επιτεύγματα και κατακτήσεις της ανθρώπινης διάνοιας, τα οποία τα αφομοιώνει και τα ρίχνει στο δικό του καλούπι. Αυτό που με δέος και θαυμασμό αντιμετωπίζω,  είναι το γεγονός,  ότι η παγκοσμιότητα του Τεκτονισμού  δεν στερεί την ατομικότητα και προσωπικότητα εκάστου τέκτονα, ακόμα το γεγονός  ότι έχει κινητήρια δύναμη την αγάπη και συνεκτικό ιστό την συμπόρευση, τη σύμπνοια, την αλληλεγγύη, την αγαθή «συνενοχή» στα υψηλά ιδεώδη, την ιερή συνομωσία.

      Δείχνει ένα δρόμο που οδηγεί στην αλήθεια και το θεό και δεν είναι δρόμος ασκητή ή μοναχού ή γιόγκα, αλλά ένας τέταρτος δρόμος μέσα από τη ζωή και τους ανθρώπους.

     Θα έλεγα ότι ο Τεκτονισμός γεννήθηκε με τον άνθρωπο ή κάτι  ακόμα πιο τολμηρό, γεννήθηκε με το θεό.

     Πού αλλού έχετε ακούσει, αδελφοί μου, πιο πυκνές ρήσεις από αυτές του τυπικού των εργασιών μας;

     Μελετώντες τη φύση, κατερχόμενοι στα βάθη της συνειδήσεως και εναρμονίζοντες τους εαυτούς μας προς τον παγκόσμιο ρυθμό.

     Συστάσεις ζωής, κάλεσμα για εσωτερική ζωή παράλληλα με την τοποθέτηση του ανθρώπου στο πραγματικό πλαίσιο της ζωής, κάλεσμα για συνύφανση με το σύμπαν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα περάσουμε αλώβητοι μέσα από τις συγκρούσεις της ύπαρξης και τίποτα δε θα ταράζει την εσωτερική μας γαλήνη.

     Και μέσα από αυτήν την ένωση με το σύμπαν, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα βάθη του εαυτού μας έχοντας βρει την αλήθεια και την ενότητα, έχοντας συνδέσει τη ζωή και το θάνατο και μόνο τότε, ίσως,  μέσα από την ανυπαρξία «υπάρξουμε» και μέσα από τον θάνατο ξαναγεννηθούμε κατανοώντας ότι η διατήρηση της ύπαρξης απαιτεί τη συγχώνευση του όντος με το περιβάλλον.

     Αδελφοί μου, σας ευχαριστώ που σήμερα γίνατε κοινωνοί των σκέψεών μου και σας ευχαριστώ ακόμα γιατί μέσα από εσάς βρίσκω τον εαυτό μου.

πηγή: http://www.osiris1129.gr/ek_va8ewn.htm

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η Κυβέρνηση και οι Μασόνοι


 Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 2011. Στην Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέσα σε θύελλα διαμαρτυριών και μικροσυμπλοκών από τον κόσμο ο οποίος διαμαρτύρεται για την στάση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα. Ό δημοσιογράφος του Alter Γιάννης Ρουμελιώτης πλησιάζει έναν διαδηλωτή και τον ρωτάει για την όλη κατάσταση. Και ο νεαρός απαντά:



<<Δεν καταλαβαίνετε γιατί γίνονται όλα αυτά. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Έχει καταλάβει ότι όλοι αυτοί στην κυβέρνηση είναι μπλεγμένοι με την Μασονία και τα ξένα κέντρα>>.


Για όλα φταίει η Μασονία λοιπόν. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η εσωστρέφεια των Μεγάλων Στοών στην πατρίδα μας έχει οδηγήσει στο να επικρατεί αυτή η λανθασμένη αντίληψη για τον Τεκτονισμό. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι  ο Τεκτονισμός πρέπει να βγει προς τα έξω , να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται. Επιτέλους πρέπει να μάθουν οι διοικήσεις από τα λάθη του παρελθόντος και να παρουσιάσουν στον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο του Τεκτονισμού.


Ξυπνήστε!!!!!!!!!!!!!!!!


Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αντιτεκτονική Ιστορία - Kurt Fervers 1942



Ο Kurt Fervers  θεωρείται ένας από τους λογοτέχνες που χρησιμοποίησαν οι Ναζί προκειμένου να προωθήσουν την προπαγάνδα τους σχετικά με τον Τεκτονισμό. Ας δούμε τι γράφει στο βιβλίο του ΄΄ Die Hochgrade der Freimauerei΄΄ (1942) για την δράση του Τεκτονισμού στην Ελλάδα.

΄΄ Στην Ελλάδα η πολιτική δεν χαράζεται από το λαό΄΄

‘΄΄ Οι βασικές αρχές της πολιτικής περνούν μέσα από τις σχέσεις της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος και της αντίστοιχης της Αγγλίας

΄΄ Σύμφωνα με πληροφορίες το 1939 ο αριθμός των Τεκτόνων στην Ελλάδα ανέρχονταν στου 1000 εκ των οποίων οι 950 άνηκαν στην Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος . Υπό την εποπτεία της είχε 18 Στοές

΄΄Από αυτούς τους 1000 <<Αδελφούς Hiram>> (?) οι περισσότεροι διέμεναν στην Αθήνα, κάποιοι στην Εβραϊκή Συνοικία της Θεσσαλονίκης και μερικοί στα νησιά των Επτανήσων΄΄

΄΄Στην Αθήνα οι Στοές αποτελούνταν από σημαίνοντες πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες ΄΄

΄΄ Επίσης ο ηγετικός κύκλος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούνταν από Τέκτονες.΄΄

΄΄ Ο βασιλιάς Γεώργιος , τις δύσκολες στιγμές που περνούσε η πατρίδα του άκουγε τις καταστροφικές συμβουλές των αδελφών της Αγγλίας΄΄

΄΄ Ο Πρωθυπουργός Κορυζής , ο οποίος είχε ενημερωθεί από συναδέλφους του της Τραπέζης της Ελλάδος για το σχέδιο των ΑγγλοΕβραίων σχετικά με την Παγκόσμια κυριαρχία, φαίνεται ότι τελευταία στιγμή δεν άντεξε , δεν ήταν τόσο ενδοτικός σε αυτό το σχέδιο και έπρεπε να πεθάνει όπως νωρίτερα ο Μεταξάς. Ο Ελληνικός λαός τελικά έπρεπε να υποφέρει και να αιμορραγεί για τα συμφέροντα της <<αδελφικής αλυσίδας>>  

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Freimaurer Verboten




Το 2000 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να ορίσει μια ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη στην μνήμη των κοινωνικών ομάδων που υπέφερα από τις δυνάμεις του Άξονα λόγω της ιδιότητά τους.. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι συγκεκριμένες ομάδες γνώρισαν ιδιαίτερες διώξεις, βασανιστήρια, θάνατο.

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Τέκτονες γνώρισαν ιδιαίτερες διώξεις. Μάλιστα η Ναζιστική Γερμανία πρωταγωνίστησε σ’ αυτές τις διώξεις από το 1933 κιόλας όταν οι Ναζί  ανέβηκαν στην εξουσία .

Το 1924 στο βιβλίο του Χίτλερ , Mein Kamph (Ο Αγών μου) ο Χίτλερ κατέστησε σαφές ότι οι Εβραίοι και οι Τέκτονες ήταν υπεύθυνοι για την κατάσταση της μεταπολεμικής Γερμανίας (μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Συγκεκριμένα ο Χίτλερ έβλεπε μια συνομωσία μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων προκειμένου να θέσουν τη Γερμανία από τον έλεγχο τους και να γονατίσουν τη Γερμανία πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά.. Έτσι μέσα σε ένα κλίμα που ευνοούσε τέτοιες θεωρίες, είχε καταφέρει να πείσει το μέσο Γερμανό ότι εάν εξαφανίζονταν Εβραίοι και οι Τέκτονες όλα θα πήγαιναν καλύτερα.

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι οι Τέκτονες δεν διώχθηκαν μόνον από τον Χίτλερ (Γερμανία) αλλά και από τον Franco (Ισπανία) , Στάλιν (Ρωσία) , Μουσολίνι (Ιταλία). Επίσης διώξεις ασκήθηκαν και σε όλα τα μέρη που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Άξονα όπως στη Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία.

Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των Τεκτόνων που εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  λόγω της ιδιότητάς του. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 80.000 Τέκτονες στην Γερμανία και 200.000 συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

             

Ο Θάνατος ενός αγωνιστή



Ο τραγικός απολογισμός των προσφάτων διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα , πέρα από τους δεκάδες τραυματίες, ήταν και ένας νεκρός. Πρόκειται για τον 53 χρονο  Δημήτρη Κοτσαρίδη , γραμματέα παραρτήματος συνδικάτου οικοδόμων Βύρωνα,  ο οποίος έχασε τη ζωή του από ανακοπή , μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους γνωστούς κουκουλοφόρους.

Ο Ελληνικός Τεκτονικός Κόσμος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το χαμό του συμπολίτη μας.

Οι Έλληνες Τέκτονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς συγκρούσεις. Γνωρίζουν καλά ότι ο αέναος πνευματικός αγώνας για την επικράτηση της αλήθειας  και του δικαίου συνδέεται πάντοτε με ανθρώπινο πόνο. Έναν πόνο που ο αληθινός Τέκτονας οφείλει να είναι έτοιμος να τον υποστεί καθώς αποτελεί υπέρτατο αγαθό να θέτεις τον εαυτό σου στη υπηρεσία της κοινωνίας, στην υπηρεσία του ύψιστου συλλογικού συμφέροντος.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες Τέκτονες δεν θα μείνουν απαθείς θεατές του εκφυλισμού του Ελληνικού έθνους. Θα κάνουν ότι έπραξαν οι πρόγονοί μας ανά τους αιώνες όταν οι περιστάσεις  το απαιτούσαν  δίνοντας τα πάντα για την πιστή τήρηση του τριπτύχου – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ –ΙΣΟΤΗΣ - ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τεκτονικά Λάβαρα

Τα Τεκτονικά λάβαρα είναι κάτι το συνηθισμένο στις Στοές των ΗΠΑ καθώς και της Αγγλίας. Πρόκειται συνήθως για μικρά έργα τέχνης τα θέματα των οποίων σχετίζονται με την ιστορία της Στοάς , επεξήγηση συμβόλων κτλ. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ιστορία μια Στοάς και υπάρχουν λάβαρα με ιστορία εκατοντάδων ετών που περνάνε από γενια σε γενιά. Ακολουθούν μερικά δείγματα από Αγγλικές Στοές. 



Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη Στοά Hirab Abif


Η Μεγάλη Στοά Hirab Abif ανοίγει Στοά , μετά από 28 χρόνια από την ίδρυσή της, στην πόλη Brockton της Αϊτής.

Η Μεγάλη Στοά δημιουργήθηκε το 1983 στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεταναστών από την Αϊτή. Σήμερα είναι ανοιχτή σε όλους.

Η Δήμαρχος της πόλης Linda Balzotti δήλωσε ΄΄ Ανυπομονώ να τους έχουμε στην πόλη μας . Νομίζω ότι η από κοινού συνεργασία και δράση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία .΄΄

Η τελετή εγκατάστασης θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου 2011 στις 2 μ.μ.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εικόνες από το Παρελθόν


Antony Sayer. Ο πρώτος Μεγ.Διδάσκαλος της Στοάς του Λονδίνου 1717. Δεξιά ο Πάπας Πίος XII . Αν και ο Τεκτονισμός είχε απαγορευτεί από τον Παπισμό, δεν είναι λίγοι οι Καρδινάλιοι που ήταν Τέκτονες.


Το Γαλλικό Μανιφέστο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρουσιάζεται όπως οι Δέκα Εντολές . Είναι όμως χαρακτηριστικά τα Τεκτονικά σύμβολα.




Ιωσήφ Βοναπάρτης: Βασιλιάς της Ισπανίας και Τέκτονας.





Ο Γερμανός Αυτοκράτορας Γουλιέλμος Α (1797-1888) με Τεκτονική ενδυμασία.



Friedrich III (1831-1888). Διάδοχος του Γερμανικού Θρόνου με Τεκτονική ενδυμασία.




Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ με Τεκτονικά εμβλήματα