ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη Στοά της Γαλλίας - Γιατί να γίνει κάποιος Τέκτονας;



Ο Μεγ. Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της σημερινής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Dinan της Βορείου Γαλλίας.

Θέμα της εκδήλωσης: Γιατί να γίνει κάποιος Τέκτονας;.Με το πέρας της ομιλίας  θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 200 Τέκτονες .

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

20 χρόνια Σ.Σ. La France



H Σ.Σ. La France ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου του 1994 υπό την αιγίδα της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας. Εργάζεται ακολουθώντας το Γαλλικό τυπικό της Grande Loge Nationale de France. Είναι αδελφοποιημένη με την αρχαιότερη Στοά της Γαλλίας RL “L'Anglaise 204” n°1 και την RL “Bartholdi” n°500. 



Διπλή εκπροσώπηση για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Μεγ. Γραμματέων




Στις 10-11 Οκτωβρίου , πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη , με ευθύνη της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας και συμμετοχή 41 ξένων αντιπροσωπειών η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Μεγάλων Γραμματέων και Μεγάλων Καγκελαρίων των Ευρωπαϊκών Ταγμάτων.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε διπλή εκπροσώπηση  με τον Μεγ. Γραμ. της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος , αδ. Α.Μ και τον Μεγ. Γραμ. της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος αδ. Α.Α

Πηγή: Έλληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Εκδήλωση από τους αδελφούς της Αστόρια



Η Seaport Lodge no 7 της Αστόρια των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια μεγάλη εκδήλωση – γεύμα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την επισκευή του Τεκτονικού Μεγάρου της οδού Franklin & 16 Street το οποίο χτυπήθηκε  προσφάτως από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το κτίριο που κατασκευάστηκε το 1922 έχει υποστεί ζημιές στην πρόσοψη ύψους 50.000 δολαρίων. 

Οι αδελφοί κατάφεραν τελικά να συγκεντρώσουν 21.000 δολάρια και θα ξεκινήσουν άμεσα τις επισκευές.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 33ο -Δ' Αμφικτυονικό Συνέδριο



(φωτογραφία από το Συνέδριο)

26 Οκτωβρίου 2013

“ ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 33ο
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΓMΕΝΟΥ ΣΚΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δ' ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Το Σάββατον 26ην Οκτωβρίου 2013 επραγματοποιήθη το 4ον Πανελλήνιον Αμφικτυονικόν Συνέδριον των Εργαστηρίων του Υπ:. Συμβ:. του 33ο και τελευταίου βαθμού δια την Ελλάδαν του Α:.Α:.Σ:.Τ:. με συμμετοχή αδ:. από όλα τα εργαστήρια στο κάστρο των Ιπποτών στην ιστορική πόλη της Ρόδου. 

Επί τη ευκαιρία του συνεδρίου ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης Ραφαήλ Ντε Σιγούρα 33ο εξέδωσε το ακόλουθο διάγγελμα: 

Χαιρετίζω ευλαβώς τις εργασίες τις εν Κοιλάδι Ιαλυσού και Ανατολή Ρόδου εργασίες της Δ’ Αμφικτιονίας των Εργαστηρίων του Α.'.Α.'.Σ.'.Τ.'.. Υποκλίνομαι δε στον ζήλο και την τεκτονική αξία όσων εργάσθηκαν το διαρρεύσαν ημερολογιακό έτος προκειμένου σήμερα όλοι οι συμμετέχοντες να δυνηθείτε να οραματισθείτε από κοινού επ’ αγαθώ του μεγίστου τεκτονικού ιδεώδους του ημετέρου Τύπου. Το Τεκτονικό ιδεώδες, αποβλέπει στον εξευγενισμό του παρόντος. Για αυτό απορρίπτει εξαρχής οτιδήποτε δεν φέρει την σφραγίδα του ευγενούς και του υψηλόφρονος. Αυτός ο εξευγενισμός της ζωής που επιδιώκει το αενάως επιδιωκόμενο ιδεώδες, πρέπει να αλλάζει τον τέκτονα–άνθρωπο. Φέρει μαζί του την καλή συμπεριφορά, την ευγενική χειρονομία, την ευγενική ομιλία. Πάνω από όλα εμπλουτίζει τον άνθρωπο με ευγενικές ιδέες, με ανάταση ψυχική. Η ιδέα της αξιοπρέπειας, ο σεβασμός της αλήθειας, του νόμιμου και του ηθικού, η ιδέα της υπηρεσίας για το γενικό καλό, η συναδέλφωση μεταξύ των ανθρώπων, η αγάπη προς τον πλησίον που επιτάσσει ο Σκωτικός Τύπος, αποτελούν δείγματα από τα ευγενικά ιδεώδη του. Όλες αυτές οι ιδιότητες συνθέτουν το επιδιωκόμενο και όχι ουτοπικό πρότυπο, χωρίς να αποτελούν είναι φυσικά χαρίσματα. Είναι αρετές. Και η άσκηση της αρετής απαιτεί εθισμό, συνεχή καλλιέργεια. 

Εύχομαι ες αεί η δραστηριότητα των εργαστηρίων που σήμερα εκπροσωπούνται στην Δ’ Αμφικτιονία -και ιδίως του αξίου προσκαλούντος Υπερτάτου Περιστυλίου «Απολλώνιος ο Ρόδιος»- να μεθοδεύεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δίδει την ευκαιρία για την ανάπτυξη των ιδιοτήτων αυτών που οδηγούν στον εξευγενισμό του ανθρώπου, στον εθισμό της Αρετής. Είναι μία απαίτηση μεγάλη και δύσκολη για έκαστο εξ ημών, που όταν όμως την πραγματοποιήσει, του επιφυλάσσεται – σαν επαλήθευση της υπόσχεσης που του δόθηκε, η πιο σπουδαία ανταμοιβή. Η ευδαιμονία! Γιατί όπως είπε και ο Επίκουρος: «Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχής, αν δεν είναι συνετός, αγαθός και Δίκαιος». 

ΠΗΓΉ: http://www.supreme-council.gr/main/news.html

Ο αντιτέκτονας Ερντογάν



To 1974  ο σημερινός Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ  Ταγίπ  Ερντογάν σκηνοθέτησε και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα θεατρικό έργο με τίτλο <>. Το έργο είχε ως υπόθεση την σχέση μεταξύ κομμουνισμού , Εβραίων και Τεκτόνων (!!!!!)  σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι προς εξυπηρέτηση του Ιουδαϊσμού. 

Ο τίτλος προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Mason-Komunist-Yahudi.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ύπατα Συμβούλια


Τον τελευταίο καιρό έχουμε δεχθεί αρκετά μηνύματα από μη Τέκτονες αλλά και νεομυηθέντες οι οποίοι εκφράζουν την απορία τους σχετικά με τα Ύπατα Συμβούλια που λειτουργούν στην Ελλάδα . 

Θα θέλαμε λοιπόν να ενημερώσουμε , προς αποφυγή συγχύσεως ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν τα εξής Ύπατα (που αφορούν αμιγή Τεκτονισμό) τα οποία είναι αυτόνομα και δεν έχουν σχέσεις μεταξύ τους (τουλάχιστον επίσημες).

Ύπατο Συμβούλιο της Ελλάδας του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου (http://www.aasr.gr/supremeCouncil/gr/call.html) με Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη τον Κρατ. Αδ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ύπατο Συμβούλιο του 33ο δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου (http://www.supremecouncilforgreece.gr/index.html#) με Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη τον Κρατ. Αδ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΜΑΛΑΚΗ.

Ύπατο Συμβούλιο του 33ο και Τελευταίου Βαθμού δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου (http://www.supreme-council.gr/main/news.html) με Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη τον Κρατ. Αδ. ΡΑΟΥΛ ΝΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ


Αποχαιρετισμός στον αδ. Αντώνιο Παπαναστασόπουλο από το ΥΣ του Α&ΑΣΤ της Ελλάδος


(Σημ. Blog: Ένα μεγάλο μπράβο στο Ύπατο Συμβούλιο του Α&ΑΣΤ για την Ελλάδα  (Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης  Κρατ. Αδ. Ιωάννης Βασιλείου) που παρά το γεγονός ότι ο αδ Αντώνιος Παπαναστασόπουλος (που μετέστη προσφάτως στην Αιώνια Ανατολή) δεν άνηκε στη δύναμη του, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του έργου και της προσφοράς του στην αδελφότητα  εξέδωσε αποχαιρετιστήρια επιστολή. )

Αποχαιρετισμός στον αδ. Αντώνιο Παπαναστασόπουλο

15 Οκτωβρίου 2013

Ένας καλότροπος άνθρωπος, ένας συνεπής και έντιμος, ακούραστος ερευνητής του ελληνικού τεκτονισμού, ο κρ. αδελφός Αντώνιος Παπαναστασόπουλος, μετέστη εις την Α. Ανατολή το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου 2013, επί του βήματος του ομιλητή Στοάς, πιστός στο καθήκον του τέκτονα διδασκάλου.
Εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας για την απώλεια αυτή του ελληνικού τεκτονικού κόσμου, τα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους και τους αδελφούς του χώρου του και την ευχή μας για μακαριότητα ψυχής και συναυλισμό εφεξής με αγαθές ψυχές και μόνον.
Για τους αδελφούς, του Α&ΑΣΤ της Ελλάδος, που τον γνώρισαν, 
Ο ΜΚ-ΜΓΓ του ΥΣ του Α&ΑΣΤ της Ελλάδος
Π. Θαλάσσης
Κοδριγκτώνος, Αθήνα

ΠΗΓΉ: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων και http://www.aasr.gr/supremeCouncil/gr/papanastasopoulos.html

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Προσοχή!!!!


 
San Antonio – ΗΠΑ : Ο πρώην δάσκαλος Robert Louis Rossau ,41 ετών, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων κοριτσιών.

Ο Rossau   είχε ιδρύσει μια μυστική οργάνωση (με την επωνυμία <<κοινωνία>>) η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες στηρίζονταν σε μια θεωρία  με στοιχεία του Χριστιανισμού, του Αποκρυφισμού και του Τεκτονισμού με σκοπό την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πλησίαζε νεαρές κοπέλες , τις δελέαζε και τις κακοποιούσε σεξουαλικά ως απαραίτητο μυητικό  δρώμενο για την πλήρη ένταξη τους.

Η δράση του βιαστή αποκαλύφθηκε όταν δυο μαθήτριες Λυκείου  μίλησαν στους γονείς τους και την αστυνομία για ότι τους είχε συμβεί.

Μεγάλη Προσοχή!!!!

Επειδή οι καιροί είναι περίεργοι  θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όσους διαβάζουν το site και το blog μας και δεν έχουν σχέση με τον Τεκτονισμό. Ο Τεκτονισμός , πέραν το ότι απευθύνεται σε ενήλικα άτομα , ουδεμία σχέση έχουν τα δρώμενά του με σεξουαλικές πράξεις ή πράξεις που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια . Αν κάποιος έλθει σε επαφή με <<Τέκτονες>> (κατ’ όνομα) και αντιληφθεί ότι οι προθέσεις τους είναι άλλες πέραν αυτών που πρεσβεύει η Ελευθεροτεκτονική καλό είναι να το αναφέρει άμεσα στις  αστυνομικές αρχές.
 
Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων / DailyMail

Καλύτερα πεθαμένοι παρά να μας εξετάζουν Μασόνοι!!!!!!!!!!!


Παρακολουθήστε τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Μανώλη (πηγή: http://www.katanixis.blogspot.gr) σε ομιλία του σχετικά με το Ρόταρυ και την ταύτισή του με την Μασονία. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του (03:35 ) αναφέρει σχετικά με την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας από Ροταριανούς  <<..καλύτερα πεθαμένοι παρά να μας εξετάζουν οι Μασόνοι>>.

Οι τοποθετήσεις αυτές  νομίζουμε ότι είναι τουλάχιστον  άστοχες όταν στην Ελλάδα του 2013 , σε μια περίοδο δύσκολη για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, όπου όλοι προσπαθούν (ή θα έπρεπε να προσπαθούν) να προσφέρουν λίγη ανακούφιση στο συνάνθρωπό τους , να υπάρχουν τέτοιες ακραίες θέσεις οι οποίες οδηγούν στο φανατισμό και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.



Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σοβαρές εξελίξεις στο Υπάτο Συμβουλίο του 33ο βαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ του  Υπάτου Συμβουλίου του 33ο βαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2013

Περιήλθεν εις γνώσιν μας ότι ο φερόμενος ως Ύπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. του μη νομίμου Υπάτου Συμβουλίου του 33ο βαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, αδελφός Σ.K. (διάδοχος του Χ.Μ.), έχει αποστείλει σημείωμα προς Ύπατα Συμβούλια της αλλοδαπής, αναφερόμενος σε γεγονότα που συνέβησαν τον Δεκέμβριο του έτους 2009. 

Σύμφωνα με το σημείωμά του, ουδεμία αναφορά γίνεται στην τελεσίδικη και εκτελεστή απόφαση του Εφετείου Αθηνών, αλλά μόνον στο ότι υπό την τότε ιδιότητά του ως Ανθ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. ο αδελφός Κ., κάλεσε μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης και δήθεν σεβόμενος αυτήν, τον Ύπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. Ραφαήλ Ντε Σιγούρα 33ο να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να συζητηθούν «επείγοντα ζητήματα». Επειδή, κατά τα λεγόμενά του, ο Ύπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. Κραταιότ.'. αδ.'. Ραφαήλ (Ραούλ) Ντε Σιγούρα 33ο δεν παρουσιάστηκε θεωρήθηκε ότι αυτός είχε, βάσει του Γενικού Κανονισμού, αυτοδικαίως παραιτηθεί (sic). 

Διά της παρούσης θέλουμε -για ακόμα μία φορά- να σας πληροφορήσουμε ότι ο Ύπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. του Υπ.'. Συμβ.'. του 33ο και τελευταίου βαθμού δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Κραταιότ.'.αδ.'. Ραφαήλ Ντε Σιγούρα 33ο ουδέποτε και κατ’ οιονδήποτε τρόπο παραιτήθηκε και παραμένει ο μόνος νόμιμος Ύπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. του Υπ.'. Συμβ.'. του 33ο και τελευταίου βαθμού δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου. Επίσης, έκτοτε ανέλαβε δράση ώστε το φερόμενο ως «Ύπ.'. Συμβ.'. του 33ο», το οποίο σήμερα εκπροσωπεί ο Σ.Κ. 33ο, να κηρυχθεί παράνομο και έκπτωτο σύμφωνα με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. 

Τα αναφερόμενα στην υπογεγραμμένη υπό του αδελφού Κ. επιστολή παραλείπουν σκοπίμως να αναφέρουν ότι το υπό τον Χ.Μ. «Ύπατο Συμβούλιο» όχι μόνον δεν εδέχθη και εσεβάσθη την πρωτόδικη απόφαση, αλλά άσκησε έφεση κατά αυτής παραπονούμενο για την ορθότητά της. Ο δε Χ.Μ. συνέχισε –αν και διαγραφείς- να ασκεί παρανόμως εξουσία και δη αύτη του δήθεν Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη. Επομένως, ουδέποτε ο υπογράφων Σ.Κ., όσο και ο προκάτοχός του Χ.Μ. και τα υπ’ αυτούς μη νόμιμα συμβούλια, εσεβάσθησαν την την πρωτόδικη απόφαση. Άλλωστε, αν το είχαν πράξει δεν θα είχε ασκηθεί έφεση κατ’ αυτής. 

Αυτή η θέση του Υπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. του Υπ.'. Συμβ.'. του 33ο και τελευταίου βαθμού δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου κραταιότ.'. αδ.'. Ραφαήλ (Ραούλ) Ντε Σιγούρα 33ο έγινε δεκτή με την υπ’ αριθ. 5886/2013 τελεσίδικη και εκτελεστή απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στην οποία αναφέρεται ότι «ο Ραφαήλ ντε Σιγούρα ουδέποτε παραιτήθηκε, ούτε είχε λήξει η θητεία του, ώστε να συντρέχει περίπτωση εκλογής διαδόχου…». Επιπροσθέτως, εκρίθη ότι «επεβλήθη παράνομα και κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού σε βάρος του Ραφαήλ Ντε Σιγούρα η ποινή της οριστικής διαγραφής …”. Επιβεβαιώνει δε η ως άνω απόφαση ότι «… ο Ραφαήλ ντε Σιγούρα αντέδρασε στη λήψη των προαναφερομένων αποφάσεων … αρνούμενος να συμμορφωθεί … απέστειλε δε προς όλα τα Φιλοσοφικά Εργαστήρια επιστολή, στην οποία περιέγραφε τα όσα παρανόμως έλαβαν χώρα κατά τη συνεδρίαση του Υπάτου Συμβουλίου, δηλώνοντας συγχρόνως ότι εξακολουθεί να φέρει και να ασκεί τα καθήκοντα του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη … μάλιστα εξέδωσε διάταγμα καθαίρεσης και αποπομπής του Χ.Μ.».

Πηγή: http://supreme-council.gr/main/news.html

Camerano , Οικογένεια Corraducci και Τεκτονισμός


H Camerano είναι μια πόλη της κεντρικής Ιταλίας με 7000 κατοίκους.  Το χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σπηλαίων, δωματίων, ναών κτλ τα οποία συνθέτουν στην κυριολεξία μια υπόγεια πόλη.

Σε αυτή την πόλη έζησε μια οικογένεια ευγενών , οι Corraducci ,η οποία είχε μεγάλη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας ειδικά την περίοδο της Ναπολεόντειας κυριαρχίας. Η οικογένεια είχε  στενή σχέση με τον Τεκτονισμό καθώς πολλά μέλη της οικογένειας ήταν μυημένα. 

Η δράση της οικογένειας

Το 1815-1819 όταν ένας μεγάλος λιμός θα πλήξει την Ιταλία, απόρροια της οικονομικής ύφεσης που ακολούθησε την μετά Ναπολέοντα εποχή , η οικογένεια παρείχε καθημερινά τροφή στους κατοίκους της πόλης. Επίσης αναφέρετε ότι στο παλάτι των Corraducci διέμεινε μια νύχτα στα 1800 ο Οράτιος Νέλσον (Βρετανός ναύαρχος του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού, που αναδείχθηκε από τα επιτεύγματά του κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων "θρύλος των θαλασσών" )και η Λαίδη Χάμιλτον  σε ένα ταξίδι από την Ανκόνα στο Λορέτο. 



Η λαίδη Olympia Corraducci έσωσε το Camerano από την καταστροφή  όταν στις 11 Απριλίου του 1798 δολοφονήθηκε στην περιοχή ένας Γάλλος Αξιωματούχος. Ο Γαλλικός στρατός κινήθηκε απειλητικά προς την πόλη αλλά η Λαίδη  πήγε στη γαλλική διοίκηση στην Ανκόνα και κατάφερε να αποτρέψει τα αντίποινα.

Ένα χαρακτηριστικό σημείο των υπογείων του Παλατιού των Corraducci είναι το ονομαζόμενο <<Σπήλαιο της Συνομωσίας>> όπου πιστεύεται ότι εκεί τελούνταν οι Τεκτονικές τελετές μακριά από τα αδιάκριτα μάτια. Ακόμη ένα  ιδιαίτερο αξιοθέατο αυτής της υπόγειας πόλης είναι μια θέση που υπάρχουν  δύο κίονες όπου μαζί με κάποια άλλα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε ιερό χώρο ενός αρχαίου ναού . Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν ναός αφιερωμένος στο  θεό Μίθρα.



Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τα υπόγεια δημιουργήθηκαν το 9ο π.Χ αιώνα και ότι χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα από τους Ναϊτες Ιππότες κάτι που επιβεβαιώνεται από τα σύμβολα που συναντά κανείς διάσπαρτα στην υπόγεια πόλη.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τέκτονας ο νέος Πρόεδρος του Νορβηγικού Κοινοβουλίου


Ο αδ.  Olemic Thommessen, ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός, διορίστηκε πρόσφατα Πρόεδρος του Νορβηγικού Κοινοβουλίου . 
Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Aftenposten αναφέρεται εκτεταμένα στην Τεκτονική ιδιότητα του νέου Προέδρου και μάλιστα φιλοξενεί και δηλώσεις τόσο του ιδίου όσο και της Προέδρου της χώρας κας  Erna Solberg.

Ο αδ Olemic δήλωσε ότι  λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, την τελευταία τριετία, δεν έχει  καταφέρει να παραβρεθεί  σε συνεδρίες του Τάγματος κάτι το οποίο θα ήθελε. Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου σχετικά με τα τυπικά και τις τελετές του Τάγματος λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες μη κοινοποιήσιμες τελετές αλλά όχι λόγο κάποιου μυστηρίου αλλά για να μην χαθεί η μαγική εμπειρία από τους νέους αδελφούς .

Η Πρόεδρος της Νορβηγίας , κα  Erna Solberg, δήλωσε ότι γνώριζε την ιδιότητα του συνεργάτης της από πριν και ότι Ελευθεροτέκτονες στη χώρα της  δεν αποκλείονται από την ανάληψη μεγάλων δημόσιων ρόλων. 

Το Τεκτονικό Μέγαρο του Όσλο είναι απέναντι από το Κοινοβούλιο. 


πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων 

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση για τη συμβολή του Τεκτονισμού στο Ιταλικό Σύνταγμα




Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου η Στοά Giordano Bruno θα πραγματοποιήσει στη Φερράρα της Ιταλίας διάσκεψη με θέμα  ΄΄ Η συμβολή του Τεκτονισμού στο ιταλικό Σύνταγμα΄΄.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου κος Morris Ghezzi και ο καθηγητής δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Angelo Scavone.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση της Στοάς.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

77 χρόνια στην υπηρεσία του Τάγματος



Η κα. Viola Enstron μέλος του Κεφαλαίου (Στοά)Herman των ΗΠΑ , τιμήθηκε για τα 77 χρόνια προσφοράς της  στο Τάγμα του Αστέρα της Ανατολής. 

Η κα. Enstron εντάχθηκε στο Τάγμα στις 26 Μαΐου του 1936 (στο κεφάλαιο Herman)  και από τότε δεν σταμάτησε στιγμή να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Η ίδια δήλωσε  ότι ποτέ δεν σκέφτηκε πόσα χρόνια είναι μέλος της αδελφότητας.

Λίγα λόγια για το Τάγμα...

Το Τάγμα του Αστέρα της Ανατολής ιδρύθηκε το 1850 από τον Τέκτονα Rob Morris. Είναι ανοιχτό για άνδρες Τέκτονες και γυναίκες οι οποίες έχουν συγγένεια με Τέκτονες. Δραστηριοποιείται στην φιλανθρωπία ενισχύοντας ιατρικές έρευνες, ιδρύματα, γηροκομεία , παρέχει υποτροφίες σε νέους φοιτητές κ.α. 

Σήμερα διαθέτει περί τα 10.000 κεφάλαια (Στοές) σε ολόκληρο  τον κόσμο και 500.000 μέλη. 

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ελλάδα παντού....



Στη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου , τα μέλη της King Solomon Lodge (Κονέκτικατ – ΗΠΑ) αποφάσισαν να διαθέσουν ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να ανακαινίσουν το Αρχαιοελληνικού χαρακτήρα Τεκτονικό Μέγαρο που στεγάζει τις εργασίες τους.

Το μέγαρο , με έντονα τα αρχαιοελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, χτίστηκε το 1834 ενώ το 1975 προστέθηκε μια αίθουσα υποδοχής.
Ο Σεβάσμιος της Στοάς ,αδ Albin Weber, δήλωσε σχετικά:

 ΄΄ Στόχος μας είναι να διατηρηθεί και να αναδειχθεί το αρχαιοελληνικό στοιχείο του Μεγάρου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2014. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ίδρυση της Στοάς μας΄΄

Η Στοά King Solomon είναι από τις παλαιότερες Στοές όχι μόνο στο Κονέκτικατ αλλά και στις ΗΠΑ.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΙΩΝ 2026


Την Παρασκευή 18/10/2013 πραγματοποιήθηκε από τη Στοά Χρυσούς Αιών αρ.2026 ,της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος ΟΡΦΕΥΣ , τελετή εισδοχής τριών νέων αδελφών.

Ο Σεβάσμιος και οι Αξιωματικοί της Στοάς , με την βοήθεια του Αναπληρωτή Μεγ. Διδασκάλου αδ Ι.Π , δημιούργησαν μια εξαιρετικά όμορφη  ατμόσφαιρα δίνοντας στους νέους αδελφούς μια δυνατή πνευματική εμπειρία.

Εμείς να ευχηθούμε στους νέους αδελφούς καλή Τεκτονική πορεία και να εργαστούν τόσο για την προσωπική τους εξέλιξη όσο και για το καλό της κοινωνίας.

Φεράρα -Διάσκεψη κατά του Τεκτονισμού


Σήμερα ,20/10/2013 και ώρα 10:30, ξεκίνησε στη Φεράρα της Ιταλίας η διάσκεψη της Καθολικής Συμμαχίας υπό τον τίτλο <<Σταυρός και Διαβήτης>> . Η διάσκεψη σύμφωνα με τους διοργανωτές θα προσπαθήσει να αποκαλύψει τι είναι ο Τεκτονισμός , να αποκαλύψει τα προβλήματα που δημιουργεί και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του(!!!).

Στη διάσκεψη θα συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος της Φεράρα , Luigi Negri ο οποίος θα επικεντρώσει στις ποιμαντικές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχουν υπ ‘ όψη τους οι Χριστιανοί σε ότι έχει να κάνει με τον Τεκτονισμό.

Να σημειώσουμε ότι την Καθολική Συμμαχία αποτελούν οι οργανώσεις, Καθολική Δράση, Κοινωνία και Απελευθέρωση, Κέντρο Ιωάννης Παύλος ο Β’, Φίλοι του Πηδαλίου.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Επεισόδιο κατά του Τεκτονισμού στο Κογκρέσο



Ένα παράξενο περιστατικό διαδραματίστηκε την ώρα που ψηφίζονταν στη Γερουσία ο επίμαχος νόμος που αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον οποίο γίνεται δυνατή η επαναλειτουργία των κλειστών από την 1η Οκτωβρίου ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η στενογράφος του Κογκρέσου κα Dianne Reidy  ανέβηκε στο βήμα και άρχισε να φωνάζει κατά του Τεκτονισμού. Συγκεκριμένα , απευθυνόμενη στη Γερουσία, φώναξε: 

 ΄΄ Οι ΗΠΑ δεν είναι κράτος του Θεού. Ποτέ δεν ήταν. Αν ήταν , το Σύνταγμά μας δε θα το είχαν γράψει Τέκτονες. Δεν μπορείτε να υπηρετείτε δύο κυρίους. Δόξα στο Θεό , τον Κύριο Ιησού Χριστό.΄΄

Η ασφάλεια απομάκρυνε την κα Reidy την οποία οδήγησε αργότερα στο νοσοκομείο. 

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Έλληνας ο Σεβάσμιος της Στοάς Essex Lodge του Σάλεμ



Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε μια είδηση που μας έστειλε από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ο Έλληνας αδελφός E.Λ  , Σεβάσμιος Διδάσκαλος της Essex Lodge του Σάλεμ.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση νέων αρχών στη Στοά Essex του Σάλεμ της Μασαχουσέτη για την Τεκτονική Περίοδο 2013-2014. 

Στην τελετή παραβρέθηκαν πάνω από 100 αδελφοί της 9ης και 10ης Τεκτονικής Περιφέρειας καθώς και υψηλόβαθμοί Τέκτονες όπως:

Alan J. Martin, the Commander of Massachusetts Consistory Scott Inglis,
 R.W. Kenneth Scott, secretary of the Valley of Boston,
 R.W. Charles Austin, 
R.W. Eugene Cappobianco

Στην τελετή παραβρέθηκαν και πολλοί Σεβάσμιοι Στοών 9ης και 10ης Τεκτονικής Περιφέρειας.

Εμείς να ευχηθούμε στον αδελφό μας Ε.Λ και στο πλήρωμα της Στοάς του καλές και δημιουργικές εργασίες και  θα χαρούμε στο μέλλον να παρουσιάζουμε ειδήσεις από τη δράση της Στοάς του. 

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων 

Γιάννης Λαγός - Μασονικές Στοές και ....μασονάκια



Σε δηλώσεις του από τις φυλακές Κορυδαλλού ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής  κος Γιάννης Λαγός , αναφερόμενος στον κο Δένδια κάνει λόγο για μασόνους, μασονάκια και μασονικές στοές.
Το blog αυτό δεν θα κρίνει ούτε τον κο Λαγό ούτε θα υπερασπιστεί τον κο Δένδια. Είναι όμως κρίμα ο Τεκτονισμός να γίνεται για άλλη μια φορά ο αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς λόγο. 

Η ανακοίνωση του βουλευτή Γιάννη Λαγού αναφέρει:

«Βγήκε, λοιπόν, ο μασόνος Δένδιας και αποφάσισε ότι δεν θα απαντάει στις ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής. Δεν θα απαντάει σε 460.000 Έλληνες. Γιατί; Γιατί έτσι «γουστάρει» δημοκρατικά και πολιτισμένα. Και ποιος του έδωσε το δικαίωμα αυτό; Κανείς. Το αποφάσισε μόνος του, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς έτσι κι αλλιώς το είχε πράξει ατύπως εδώ και πολλούς μήνες. Στα δεκάδες ερωτήματά μας δεν είχε απαντήσει παρά σε ελάχιστα. Και καλά έκανε, γιατί με τις κωμικές του απαντήσεις είχε δημιουργήσει στιγμές απείρου κάλλους στη Βουλή. Είχαμε δακρύσει από τα γέλια ακούγοντας τον Δένδια να μην μπορεί να δώσει μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση. «Αυτός» ο «σοβαρός» και «έγκυρος» πολιτικός είχε εξευτελιστεί όσες φορές τόλμησε να προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα της Χρυσής Αυγής. Και τώρα προκαταλαμβάνοντας την απόφαση της δικαιοσύνης, μας λέει ότι δεν απαντάει.

Αυτός ο δημοκράτης. Αυτός που κατηγορεί εμάς για φασίστες, για εγκληματίες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για έλα δημοκράτη Δένδια. Δείξε μας που μένεις εσύ και που εγώ. Δείξε μας τι καταθέσεις έχεις στις τράπεζες εσύ και τι εγώ. Πες μας με πόσους αστυνομικούς συνοδεία κινείσαι εσύ και με πόσους εγώ. Έλα δημοκράτη Δένδια, περιμένω. Έλα. Κάντο να γελάσει ο κόσμος. Έλα να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ποιος είναι ο δημοκράτης και ποιος ο φασίστας. Σε περιμένω Δένδια. Είσαι τόσο καθαρός, άλλωστε, τόσο δημοκράτης.

Α! και κάτι άλλο. Τα πιστά σκυλιά σου που έστειλες και μου ρήμαξαν το σπίτι, τι έγινε; Δεν βρήκαν τελικά ούτε ναρκωτικά, ούτε όπλα, ούτε εκδιδόμενες γυναίκες, ούτε «ξεπλυμένα χρήματα»; Τα βαλιτσάκια της ΕΥΠ που με παρακολουθούσαν τι βρήκαν; Τίποτα; Και πως εσύ με βαφτίζεις ένοχο όπως και τους Συναγωνιστές μου; Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα; Μήπως οι φίλοι σου στις μασονικές στοές; Πάντως ο κόσμος ξέρει την αλήθεια. Εσύ με τα μασονάκια και τις δημοσιογραφάρες είστε εναντίον μας. Ο απλός λαός που τραβάει την ταλαιπωρία είναι μαζί μας. Είναι με την Χρυσή Αυγή. Το 7,5% και το 8% των δημοσκοπήσεων δεν είναι τίποτα. Και γι' αυτό τρέμετε. Ξέρετε την αλήθεια. Άντε τώρα, βρείτε κανέναν ακόμα από τους αξιόπιστους μάρτυρες που έχετε βρει. Εξάλλου που ξέρεις μπορεί εκτός από το ότι σφάζαμε αρνιά στις στάνες, να αρμέγαμε κιόλας. Θα είναι κι αυτό μια συνταρακτική εξέλιξη στην υπόθεση. Γρήγορα τον επόμενο μάρτυρα.

Υ.Γ. Περιμένω την αντιπαράθεση που ανέφερα πιο πάνω. Του δημοκράτη Δένδια και του φασίστα Λαγού. Θα έχει πλάκα.

Συναγωνιστές το παραμύθι τους καταρρέει καθημερινά. Η πίστη μας και η ιδεολογία μας θα κερδίσουν κι αυτή τη μάχη. Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες αφοσιωμένοι στον αγώνα μας. Με τιμή και απόλυτη αφοσίωση.
ΖΗΤΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
ΚΑΙ επειδή τον πειράζει πολύ...
ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!»

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

100 χρόνια μετά .....στα ίδια βήματα


Η Στοά Nyanza στο Ilminster της Αγγλίας ιδρύθηκες το 1867 και συνεδρίαζε σε ένα κτήριο στην βόρεια πλευρά της πόλης. Το 1913 οι αδελφοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο που συνεδρίαζαν και μετακόμισαν στo  Berrymans Lane  όπου εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι και σήμερα. 


Τότε η αλλαγή της Στοάς έγινε με μία μεγάλη δημόσια πομπή όπου οι αδελφοί με πλήρη Τεκτονική περιβολή διέσχισαν την πόλη .

Εκατό χρόνια μετά τα μέλη  της Στοάς , προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των αδελφών τους ,  πραγματοποίησαν την ίδια ιστορική πορεία μέσα στην πόλη ,και όπως και τότε, με την Τεκτονική τους περιβολή.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πένθος για τον Ελληνικό Τεκτονισμό


Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι προς την Αιώνια Ανατολή μια μεγάλη μορφή του Ελληνικού Τεκτονισμού ,ο αδ. Αντώνιος Παπαναστασόπουλος.

Από τους σημαντικότερους Ερευνητές – Ιστορικούς του Ελληνικού Τεκτονισμού ήταν μέλος της  Σ.ΣΤ. ΜΕΛΗΣ, της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος .  

Όπως μας είχε εκμυστηρευτεί  φέτος το καλοκαίρι, αφιέρωνε πάνω από 10 ώρες ημερησίως στην έρευνα προκειμένου να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές του Ελληνικού Τεκτονισμού .

Πολυμαθέστατος και πολυγραφώτατος, άφησε μοναδικό συγγραφικό έργο.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του αγαπημένου μας αδελφού και Διδασκάλου.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Σημαδιακές χρονιές στην ιστορία του ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού


(Ευχαριστούμε τον κο  Ρεπούνδιο Λάζαρο που μας εμπιστεύτηκε το πόνημά του)

  
                                                      του Λάζαρου Ρεπούνδιου

Ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσω να γράψω μια τεκμηριωμένη ιστορία του ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού. Μια ιστορία χωρίς όλα τα λάθη και τις παρερμηνείες που εμφανίζονται στα περισσότερα κείμενα από άτομα είτε ακόμα και από Μεγάλες Στοές.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προσπάθησα να επισημάνω κάποιες σημαδιακές χρονιές που εμφανώς ή αφανώς επηρέασαν αποφασιστικά την τεκτονική πορεία. Τα σχόλια σε κάθε χρονιά είναι «τηλεγραφικά» ώστε να λειτουργούν απλώς σαν aide-mémoire. Οι δύο πρώτες χρονολογίες αναφέρονται μόνο και μόνο γιατί έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν και εξακολουθούν να εμφανίζονται ακόμα σε κείμενα.

1714 Σε διάφορα κείμενα αναφέρεται ότι η πρώτη Στοά λειτούργησε στην Κέρκυρα το 1714. Είναι προφανώς παντελώς ασύστατο δεδομένου ότι συμβολικές στοές στο μεν Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν από τον 17ο αιώνα αλλά παντού αλλού δημιουργήθηκαν μετά την ίδρυση της Μεγάλης Στοάς του Λονδίνου το 1717. Έχω νομίζω εντοπίσει την πηγή της πληροφορίας σε ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο του Γεωργίου Παλατιανού (1828-1910) στο οποίο οι περισσότερες ημερομηνίες είναι λάθος.

1740 Έχει αναφερθεί ότι αυτή τη χρονιά ιδρύθηκε η στοά Beneficenza (Αγαθοεργία) στην Κέρκυρα και ότι πρώτος Σεβάσμιος ήταν ο προβλεπτής της Ενετικής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα απίθανη η πληροφορία εφόσον γνωρίζουμε ότι η Ενετική Πολιτεία ακολούθησε πιστά τις εντολές του Πάπα με την βούλα in Eminenti και κατεδίωξε στον τεκτονισμό σε όλη την περιοχή εξουσίας της. Η πληροφορία φαίνεται να προέρχεται από τον Αντώνιο Δάνδολο.

1781 Στις 30 Αυγούστου υποβλήθηκε η αίτηση ίδρυσης της στοάς Beneficenza στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας-Πάντοβα, με Μεγάλο Διδάσκαλο τον Μάρκο Χαρβούρη. Η στοά είχε την πρώτη της συνεδρία στις 13 Ιουνίου 1782. Περίπου την ίδια εποχή αλλά με αβέβαιη ημερομηνία ιδρύεται και η πρώτη στοά στη Ζάκυνθο.

1810 Πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρία των συνενωμένων στοών Beneficenza και Philogénie réunis. 

1811 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι το Νοέμβριο ο Διονύσιος Ρώμας προσεγγίζει τη Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας και θέτει τη συνενωμένη στοά υπό την αιγίδα της. Ταυτόχρονα χορηγείται από τη Γαλλία ειδικό δίπλωμα από κοινού στους Ρώμα και Lesseps το οποίο τους παρέχει την εξουσία να ιδρύουν στοές στα Επτάνησα και να τις θέτουν υπό τη Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας.

1816 Η συνενωμένη στοά μετατρέπεται τον Μάρτιο σε Περιφερειακή Μεγάλη Στοά και ένα μήνα μετά (26 Απριλίου 1816) μετατρέπεται σε Μεγάλη Ανατολή με τον τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος». Παράλληλα με την μετατροπή η στοά, με προτροπή του Διονυσίου Ρώμα, αποφασίζει να αποσυρθεί από τη Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας και να τεθεί υπό την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (ΗΜΣτΑ) και προσφέρει το αξίωμα του Μεγάλου Διδασκάλου στον Δούκα του Σάσεξ πρώτο Μεγάλο Διδάσκαλο της ΗΜΣτΑ. Αποφασίζεται παράλληλα η εκλογή του Άγγελου Χαλκιόπουλου ως πρόσθετου Μεγάλου Διδασκάλου.

1823 Μετά από παρακλήσεις πολλών χρόνων ο Δούκας του Σάσεξ αποδέχεται το Δεκέμβριο το αξίωμα του Μεγάλου Διδασκάλου της Γαληνοτάτης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και υπογράφει το σχετικό κονκορδάτο. Ο Δούκας παρέμεινε Μέγας Διδάσκαλος ως το θάνατό του τον Απρίλιο του 1843. Αντίστοιχα και ο Χαλκιόπουλος παρέμεινε Πρόσθετος Μέγας Διδάσκαλος ως το δικό του θάνατο τον Νοέμβριο του 1843.

1843 Ο Αντώνιος Δάνδολος ζητά από τη Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας και του χορηγείται άδεια λειτουργίας της στοάς Φοίνιξ. Η στοά λειτουργεί ως σήμερα.

1858 Από τα υπάρχοντα τεκμήρια φαίνεται να είναι η τελευταία χρονιά λειτουργίας της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος. Πληροφορίες που εμφανίζονται στα περισσότερα κείμενα ότι δήθεν είχε διακόψει το 1843 ανατρέπονται από τα σαφή τεκμήρια στη διάθεση των ερευνητών εδώ και αρκετά χρόνια. Την πληροφορία για το 1843 φαίνεται να είχαν κυκλοφορήσει κύκλοι του Δάνδολου.

1857 Στην ηπειρωτική Ελλάδα εμφανίζονται να λειτουργούν εφτά στοές υπό τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας με εγκύκλιο του Κυβερνήτη Καποδίστρια είχαν απαγορευθεί όλες οι «μυστικές» εταιρίες και ο τεκτονισμός.

1862 Ιδρύεται στη Ζάκυνθο υπό την ΗΜΣτΑ η στοά Αστήρ της Ανατολής η οποία το 2012 γιόρτασε τα 150 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

1863 Οι στοές που λειτουργούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα παίρνουν ημι-αυτονομία με τη μορφή Διευθυντηρίου από τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας.

1867 Η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας χορηγεί πλήρη αυτονομία στις στοές του Διευθυντηρίου οι οποίες από το 1868 εμφανίζονται ως Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος. Φυσικά η νέα Μεγάλη Ανατολή παρά το γεγονός ότι μεταξύ των μελών είναι τέκτονες προερχόμενοι από τα Επτάνησα, δεν αποτελεί συνέχεια της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Κερκύρας. Η νέα Μεγάλη Ανατολή τα επόμενα τέσσερα χρόνια λειτουργεί με Διευθυντήριο χωρίς Μεγάλο Διδάσκαλο λόγω ασυμφωνίας των μελών του Διευθυντηρίου για τον κατάλληλο για το αξίωμα.

1871 Έρχεται στην Ελλάδα από την Αγγλία ο Δημήτριος Ροδοκανάκις ο οποίος προσκλήθηκε να αναλάβει Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής και ταυτόχρονα ανέλαβε να ιδρύσει και εγκαταστήσει Ύπατο Συμβούλιο του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου. Ο Ροδοκανάκις περιηγείται την Ελλάδα για να οργανώσει την πρώτη γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιείται τον Ιούλιο 1872 οπότε ιδρύεται και το Ύπατο Συμβούλιο.

1893 Η Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος επεκτείνει την εξουσία της στην τότε κατεχόμενη από τους Άγγλους Κύπρο με την ίδρυση της στοάς Ζήνων στη Λεμεσό.

1895 Πραγματοποιείται σχίσμα στη Μεγάλη Ανατολή και το Ύπατο Συμβούλιο. Ως το 1911 λειτουργούν παράλληλα δύο ως τρεις Μεγάλες Στοές και Ύπατα Συμβούλια.

1911 Εξομαλύνονται οι διαφορές και πλέον λειτουργεί μία Μεγάλη Στοά και ένα ανεξάρτητο Ύπατο Συμβούλιο. Οι σχέσεις των δύο σωμάτων διέπονται από μία σειρά συμφωνιών (κονκορδάτων) που υπογράφηκαν από το 1911 με τελευταίο το 1985. Επισημαίνεται ότι σε όλα τα κονκορδάτα υπήρχε έντονη η εκχώρηση εξουσιών από τη Μεγάλη Στοά προς το Ύπατο Συμβούλιο και αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα του 1992. Η εκχώρηση αφορούσε κυρίως παροχή ετεροδικίας στα μέλη του Υπάτου Συμβουλίου και επίσης περίπου ως τα μέσα τη δεκαετίας του 50 τα τυπικά των συμβολικών βαθμών φέροντο να εκδίδονται από το Ύπατο Συμβούλιο.

1932 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κυκλοφόρησε την καταδίκη του τεκτονισμού παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής οι οποίοι είχαν κληθεί να γνωματεύσουν είχαν αποφανθεί κατά της καταδίκης.

1935 Στον Καταστατικό χάρτη τροποποιείται ο τίτλος σε Μεγάλη Ανατολή-Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Μετά το τέλος του Πολέμου το 1945 η επωνυμία έγινε πλέον Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.

1941 Με την έναρξη της γερμανικής Κατοχής αναστέλλονται οι εργασίες της Μεγάλης Στοάς. Το κτίριο της στοάς επιτάχθηκε από τους κατακτητές οι οποίοι και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μέσα από έπιπλα, αρχεία κοκ.

1945 Πραγματοποιείται στις 3 Μαρτίου η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς μετά την απελευθέρωση και καθορίζονται οι διαδικασίες για την επανάληψη των εργασιών. Μεταξύ των διαδικασιών είναι κι η απομάκρυνση από την αδελφότητα όσων είτε συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις είτε συμμετείχαν σε «ανατρεπτικές» οργανώσεις. Με τη υλική βοήθεια των τεκτόνων των ΗΠΑ και τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης το μέγαρο της Μεγάλης Στοάς απελευθερώνεται από την επίταξη και κάποιους καταληψίες και ανακαινίζεται.

1967 Εγκαινιάζεται το Μάρτιο το νέο τεκτονικό μέγαρο το οποίο είναι σήμερα σε χρήση. Η ανέγερση χρηματοδοτήθηκε με την έκδοση ομολογιακού δανείου μεταξύ των μελών.

1975 Εισάγεται στην Ελλάδα ο αμερικανικός τύπος γνωστός ως Τύπος της Υόρκης από πρωτοβουλία ορισμένων αδελφών σε επαφή με δύο Έλληνες του εξωτερικού μέλη του Τύπου. Στις ιδρυτικές τελετές συμμετέχουν μέλη του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς και του Υπάτου Συμβουλίου. Όμως στη συνέχεια κρατούν αποστάσεις και η Μεγάλη Στοά εμμέσως αρνείται να υπογράψει συνθήκη αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο σωμάτων.

1981 Στο τέλος της χρονιάς σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος μετά από αιφνίδια παραίτηση του τότε Μεγάλου Διδασκάλου και με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία εκλέγεται νέος Μέγας Διδάσκαλος. Στη διαδικασία αυτή αντιτίθενται διάφοροι αδελφοί με πρώτο τον τότε Πρόσθετο Μεγάλο Διδάσκαλο. Το θέμα παραπέμπεται στη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου 1982 όπου μετά από μια συνεδρίαση με εντάσεις η οποία διάρκεσε περίπου δώδεκα ώρες και μετά από ψηφοφορία η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή του νέου Μεγάλου Διδασκάλου. Την επομένη το βράδυ ο τότε Πρόσθετος Μέγας Διδάσκαλος πέφτει σε κώμα μετά από εγκεφαλικό και πεθαίνει δυο βδομάδες μετά.

1985 Με την εγκύκλιο 7 η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος απαγορεύει ουσιαστικά τη συμμετοχή των μελών στον Τύπο της Υόρκης.

1986 Μεγάλη ομάδα τεκτόνων της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος από την Πάτρα και την Αθήνα με επικεφαλής στελέχη του Τύπου της Υόρκης αποχωρούν ομαδικά και ιδρύουν την Εθνική Μεγάλη Στοά. Το ενδιαφέρον είναι ότι αποφασίζουν να ακολουθήσουν πιστά τα Τυπικά και τις διαδικασίες της ΗΜΣτΑ καθώς και τα συστήματα επιγενόμενων βαθμών της Αγγλίας εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον Τύπο της Υόρκης.

1992 Η ΗΜΣτΑ θέτει διάφορα ζητήματα σχετικά με την εξουσία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος σε συνάρτηση με τα κονκορδάτα μεταξύ Μεγάλης Στοάς και Υπάτου Συμβουλίου και επίσης καθόσον αφορά την συμμετοχή της σε θέματα πολιτικού περιεχομένου με επίκεντρο το θέμα της Μακεδονίας. Μετά από ένα αδιέξοδο ανταλλαγής επιστολών η ΗΜΣτΑ αίρει την αναγνώριση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος την επόμενη χρονιά και σχεδόν ταυτόχρονα αναγνωρίζει της Εθνική Μεγάλη Στοά.

1993 Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος καταγγέλλει το ισχύον κονκορδάτο και ταυτόχρονα θέτει υπό την αιγίδα της τον Τύπο της Υόρκης ενώ παράλληλα μεταφέρει στον καταστατικό της χάρτη την αγγλική ορολογία κατά την οποία ο τεκτονισμός έχει τρεις βαθμούς συμπεριλαμβανόμενης της τάξεως της Βασιλικής Αψίδας.

1999 Αίρεται η αναγνώριση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς σε μια προσπάθεια της ΗΜΣτΑ να πιέσει τις δύο Μεγάλες Στοές να έλθουν σε κάποια μορφή συνεργασίας ή και συνένωσης.

2000 Με δεδομένο ότι η άρση της αναγνώρισης των δύο Μεγάλων Στοών δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Αγγλία στην Κύπρο και τη Ζάκυνθο επαναφέρεται από την ΗΜΣτΑ η αναγνώριση προς τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος με παράλληλη δήλωση ότι και η Εθνική θεωρείται Κανονική έστω και χωρίς αναγνώριση.


Δωρεά σε ίδρυμα φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες



Αγγλία:Οι αδελφοί της Στοάς Pillars of Friendship στο Sindlesham της Αγγλίας ενίσχυσαν το Hellen & Douglas House  , οίκος φροντίδας και απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες, με το ποσό των  3.075 λιρών .

Τα χρήματα, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του οίκου, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ειδικής αναπηρικής πολυθρόνας .

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Απαγόρευση σε Τέκτονες-Αστυνομικούς να συμμετάσχουν στην έρευνα για το τραγικό ατύχημα στο Χίλσμπορο.



Μια απόφαση αρκετά περίεργη για τα δεδομένα της Αγγλίας όπου ο Τεκτονισμός κατέχει δεσπόζουσα θέση στην κοινωνία πήρε η Διοίκηση της Αστυνομίας . Συγκεκριμένα η Ανεξαρτητη Υπηρεσία Παραπόνων της Αστυνομίας (IPCC) απαγόρευσε τη συμμετοχή Τεκτόνων – Αστυνομικών στην έρευνα για  το τραγικό ατύχημα του Χίλσμπορο το 1989.

Η IPCC πείρε αυτή την απόφαση μετά από αίτηση των οικογενειών των θυμάτων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη λόγω του ότι πολλοί από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση και φαίνεται να έχουν σοβαρότατες ευθύνες  (αξιωματικοί που είχαν υπηρεσία στο στάδιο εκείνη την ημέρα) αλλά και αστυνομικοί που συμμετέχουν στην έρευνα είναι Τέκτονες.

Η έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί 170 αστυνομικούς μεταξύ των οποίων 70 είναι αξιωματικοί.

Λίγα λόγια για το ατύχημα……

Στις 15 Απριλίου του 1989 το στάδιο του Χίλσμπορο φιλοξενεί τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αντιπάλους την Νότιγχαμ Φόρεστ και την Λίβερπουλ Φ.Κ.. Μετά από μια σειρά από σοβαρά λάθη (εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, προχειρότητα, κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης), αψυχολόγητες ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ Φ.Κ. στην εξέδρα Λέπιγκς λέιν (αγγ.Leppings Lane), την βόρεια κερκίδα του σταδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήσουν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου. Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που δεν πρόλαβαν. Ως αποτέλεσμα 96 οπαδοί της Λίβερπουλ Φ.Κ. έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων