ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Παράδοση και νεοτερισμός στον Γαλλικό Τεκτονισμό



Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 , ο πρώην Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας και γνωστός συγγραφέας , αδ. Alain Pozarnik, θα μιλήσει σε ημερίδα με θέμα << Παράδοση και νεοτερισμός στον Γαλλικό Τεκτονισμό>>. 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο l'Université Inter-Âges de Parthenay και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. 

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων 

Faure Gnassingbé Essozimna - Ένας Τέκτονας Πρόεδρος



To site Masonic Times of Africa παρουσιασε  πρόσφατα αφιέρωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Τόγκο  αδ.  Faure Gnassingbé Essozimna. Ο Faure, ήλθε σε επαφή με τον Τεκτονισμό κατά την διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλία όπου σπούδασε στο Παρίσι Διοίκηση Επιχειρήσεων . Αργότερα απέκτησε Master από το πανεπιστήμιο George Washington.

Μυήθηκε στον Τεκτονισμό από τον Μεγάλο Διδάσκαλο  Denis  Sassou  Nguesso της Μεγάλης Στοάς του Κονγκό στο Μπραζαβίλ.

Για πρώτη φορά εξελέγη Πρόεδρος στις 24ης Απριλίου 2005 ενώ το 2010  επανεξελέγη στη θέση .

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αστέρας της Ανατολής αρ.880 - Επισκευή του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών στην Ζάκυνθο



Φέτος η Στοά Αστέρας της Ανατολής αρ.880 της Ζακύνθου κάνει ανακατασκευή του τεμπλου, αντικατάσταση παραθύρων και άλλες εσωτερικές επισκευές στον Ναό του Αγίου Γεωργίου  των Φιλικών στην Ζάκυνθο.  


Ο Άγιος Γεώργιος των Φιλικών βρίσκεται στον δρόμο για Μπόχαλη, δηλαδή 500 μ. από το κέντρο της Ζακύνθου. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε τον 17ο αιώνα από την οικογένεια Λατίνου. Ο σκοπός της ήταν η ορκωμοσία της πασίγνωστης φιλικής εταιρίας. Επίσης εδώ θα βρείτε στον κατάλογο όρκου τα ονόματα του Θ. Κολοκοτρώνη, του Πλακούντα, του Αναγνωσταρά και άλλων πολλών γνωστών αρχαίων Ελλήνων. Επιπλέον εκεί υπάρχει το Εβραϊκό κοιμητήριο δίπλα από την εκκλησία το οποίο  ιδρύθηκε το 1281. Τέλος η εικόνα που ορκίστηκαν φυλάσσεται στο μεταβυζαντινό μουσείο για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων



Δωρεά στο νοσοκομείο Royal United



Οι αδελφοί από την πόλη Bath (Νότια Αγγλία)  συγκέντρωσαν το ποσό των 1000 λιρών προκειμένου να ενισχύσουν το νοσοκομείο Royal United  να αγοράσει εξοπλισμό.

Ό αδ. και ταμίας της Στοάς Roger Penny  ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου  δήλωσε ‘’ ..το προσωπικό του νοσοκομείου κάνει πραγματικά σπουδαία δουλεία και αξίζει κάθε βοήθεια’’.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου της Μεγ. Στοάς των Ελευθεροτεκτόνων Ανδρών και Γυναικών της Ελλάδος

                                               
(Σημ. Blog :Ευχαριστούμε τους αδελφούς - αδελφές της της Μεγ.Στοάς Ελευθεροτεκτόνων  Ανδρών και Γυναικών της Ελλάδος για το υλικό και τους ευχόμαστε καλές εργασίες.)    
 
Δελτίο Τύπου
 
Στις 7 Δεκεμβρίου 2013, σε μια λαμπρή τελετή η Μεγάλη Στοά Ελευθεροτεκτόνων Ανδρών και Γυναικών της Μεγάλης Βρετανίας προέβη στην ενσωμάτωση μιας σημαντικής σε αριθμό και αξιώσεις ομάδας τεκτόνων στον ελλαδικό χώρο. Η Μεγ. Διδάσκαλος της Μ.Βρετανίας Shirley Ellick βοηθούμενη από τους πρώην Μεγ. Διδασκάλους Nick  Ferrari  και Jeanne Heaslewood  με τους Μεγ. Αξιωματικούς ανέλαβαν να ενθρονίσουν τον Μεγ. Διδάσκαλο Παντελεήμονα Βούλη καθώς και το Συμβούλιο Αξιωματικών της Μεγ. Στοάς των Ελευθεροτεκτόνων Ανδρών και Γυναικών της Ελλάδος.

Αυτή τη σημαντική ημέρα ήλθαν να τιμήσουν  υψηλοί καλεσμένοι από την Μεγ. Στοά Ελευθεροτεκτόνων Ανδρών και  Γυναικών της Βουλγαρίας, ο Μεγ.Διδασκαλος Lubomir Petrov και η πρώην Μεγ. Διδάσκαλος Toska Ianeva με πολυμελή αντιπροσωπεία, και η Σεβ. Διδάσκαλος της Σεπτής Στοάς Slobodni Gradineli Νo 1 των Σκοπίων Karolina Stankova επικεφαλής αντιπροσωπείας . Η τελετή έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μετροπόλιταν στην Αθήνα. Χαιρετισμούς απέστειλε η νεοσύστατη Μεγάλη Στοά της Γαλλίας (Grand Lodge Europeene) καθώς και άλλες δυνάμεις που υπάγονται στο Eastern Order.
 
 Ο Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας
της Μεγ.Στοάς Ελευθεροτεκτόνων
Ανδρών και Γυναικών της Ελλάδος
Κυριάκος Ταρατίτας, Β.Μεγ.Διδ.
 
 
 
 
 
 
Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον Μεγ. Διδ. της Βουλγαρίας, Lubomir Petrov
 
 
Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στην Σεβ. Διδ. της Σεπτ. Στοάς Slobodni Gradineli Νo 1 των Σκοπίων.
 
 
 
Με την Πρώην Μεγ. Διδ. της Μ. Βρετανίας, Jeanne Heaslewood 

 
Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στη Μεγ. Διδάσκαλο της Μ.    Βρετανίας, Shirley Ellick    
 
   

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η εκκοσμίκευση και το ριζοσπαστικό Ισλάμ



Στις 18 Ιανουαρίου η GODF έχει προγραμματίσει  διάλεξη με θέμα  <<Η εκκοσμίκευση και το ριζοσπαστικό Ισλάμ>>.

Ο ανθρωπολόγος Dounia Bouzar θα προσπαθήσει να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα εάν μπορεί το κοσμικό κράτος της Γαλλίας να αντιμετωπίσει  το ριζοσπαστικό Ισλάμ  όπως αυτό αναπτύσσεται σήμερα.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων 

200 Χρόνια Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (UGLE)


Το 1813 ο πρίγκιπας Αύγουστος Φρειδερίκος (1773-1843), Δούκας του Σάσεξ και έκτος γιος του βασιλέα Γεωργίου του 3ου, έγινε Μέγας Διδάσκαλος της Premier Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας και ο αδερφός του ο πρίγκιπας Εδουάρδος Αύγουστος (1767-1820), Δούκας του Κεντ και τέταρτος γιος του Βασιλέα Γεωργίου του 3ου, έγινε Μέγας Διδάσκαλος της Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας. Την εποχή αυτή πραγματοποιήθηκαν τα πιο σοβαρά βήματα για την επανένωση. Σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων είχαν συνταχθεί και ψηφιστεί τα 21 "Άρθρα της Ένωσης" των δύο Μεγάλων Στοών, και στις 27 Δεκεμβρίου 1813, την ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, η Premier Μεγάλη Στοά της Αγγλίας και η Αρχαία Μεγάλη Στοά της Αγγλίας σχημάτισαν την Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (UGLE).

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Διάγγελμα του Υ.Μ.Τ κρ. αδ. Ραούλ Ντε Σιγούρα


 
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

23 Δεκεμβρίου 2013
 
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 33ο

ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΓMΕΝΟΥ ΣΚΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 ΗΜΕΙΣ
 Ο ΥΠΑΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
 ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 33ο ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 ΤΟΥ Α:.Α:.Σ:.Τ:.
Αδελφοί μου,
 
Ο ημέτερος Τύπος αενάως σκοπεί στη συνένωση πάντων των δοκιμασμένης αρετής ανθρώπων διά της οδού της Αληθείας, της Δικαιοσύνης, της Ηθικής και της Επιστήμης. Κατά το διαρρεύσαν έτος η προσήλωση στις αρχές μας οδήγησε στην επίτευξη υψηλού έργου με γνώμονα την αγάπη προς τον πλησίον, την αγαθοεργία, την αδιάλειπτο πνευματική εργασία, αποσκοπώντας στη βελτίωση των μελών ημών, καθώς εν γένει της ανθρωπότητος σύμπασας.
 
Εν όψει του υψηλού συμβολισμού των ημερών που ακολουθούν επιτρέψτε μου να αποδώσω ευχαριστίες προς τον Μεγάλο Αρχιτέκτονα για το δώρο της μεγαλο-σύνης των έργων Του και το ασύλληπτον της αγάπης Του προς ημάς. Εύχομαι, αδελφοί μου ολόψυχα να γίνουμε αναμεταδότες του εν ημίν Θείου σπινθήρος, προκειμένου να βιώσουμε την πρόγευση όσων αγαθών διακηρύσσει ο Θείος Λόγος.

Είθε η ανθρώπινη διάνοια να εισδύσει εις τους νόμους της Φύσεως.
Είθε οι ασθενείς και καταδυναστευόμενοι να βρουν αξίους υπερασπιστές και συνοδοιπόρους.

Είθε η δικαιοσύνη να ανυψώσει τας ψυχάς ημών και να αποκαλύψει νέες αλήθειες.

Αδελφοί μου, εύχομαι να είσθε υγιείς, ευτυχείς εις τας πράξεις σας και άξιοι της ιεράς στοργής προς τας οικογενείας υμών, Καλές εορτές και ευτυχές το νέον έτος.
 
Δέξασθε επί τούτοις τους αδ:. ημών ασπ:. διά των Ι:.Ι:.Α:.Α:.
Ο Κραταιότατος Ύπ:. Μέγ:. Ταξ:.
Ραφαήλ Ντε Σιγούρα, 33ο
 

Massimo Fersino – Είμαι Τέκτονας και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό

 
Πέζαρο: Ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Πέζαρο της Ιταλίας σε δήλωσή του προς τον τύπο παραδέχτηκε ότι είναι Τέκτονας και μάλιστα δήλωσε ότι είναι υπερήφανος γι’ αυτό .

’Είμαι Τέκτονας για πολλά χρόνια και είμαι υπερήφανος. Το γεγονός ότι κάποιος ανήκει στην αδελφότητα δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται με εγκληματικές ενέργειες. Η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας στην οποία ανήκω δεν έχει σχέση με την P2  και τις έκνομες ενέργειές της.''
 
πηγή: .ilmessaggero.it

Ευχές από την Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος ΟΡΦΕΥΣ



Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΦΟΙ Πρόβλημα με τις επισκέψεις

 


 
(Σημ:.Δημοσιεύουμαι επιστολή που μας απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φίλος του Blog. Μαζί με την επιστολή λάβαμε και την σχετική οδηγία – διάταγμα με ημερ. 17/9/2013 και αρ. πρωτ. 16881 σε ηλεκτρονική μορφή).
Αγαπητοί συντάκτες του blog Tektonismos
Πήρα την απόφαση να σας αποστείλω την παρακάτω επιστολή διότι όπως αποδεικνύεται στις ημέρες μας η υποκρισία  περισσεύει ακόμα και μέσα στην αδελφότητα . Τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι ομιλούν για την περισπούδαστη συσπείρωση και ενότητα της αδελφότητας στις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι.
Κάποτε υπήρξε ένας οραματιστής Τέκτονας ο οποίος ονειρεύτηκε μια πραγματική αδελφότητα όπου θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε όλοι , σεβόμενος ο καθένας την  παράδοση του άλλου. Έδωσε σάρκα και οστά στην ιδέα του αυτή ιδρύοντας το Διεθνές Τεκτονικό Τάγμα ΔΕΛΦΟΙ  και έχτισε  λιθαράκι – λιθαράκι μια νέα οικογένεια η οποία αγκάλιαζε όλους τους Τέκτονες ανεξάρτητα από  την Τεκτονική τους προέλευση και  παράδοση. Σχέσεις που αναπτύχθηκαν βασιζόμενες στο σεβασμό και την αμοιβαία αναγνώριση όσων Στοών εντάσσονταν  σ’ αυτήν την <<Ομοσπονδία>> αλλά και με αγαθές σχέσεις με όλες τις άλλες Τεκτονικές Δυνάμεις της χώρας.
Δυστυχώς , ο οραματιστής αυτός έφυγε για την αιώνια Ανατολή ξαφνικά δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στην οικογένεια των ΔΕΛΦΩΝ.  Όλοι τότε σαστισμένοι άρχισαν να σκέφτονται κατά πόσο θα μπορούσε το συγκεκριμένο Τεκτονικό όνειρο να συνεχιστεί. Κάποιοι είπαν ότι θα συνεχίσουν το έργο του αειμνήστου Βασιλείου Πάτκα ακριβώς επάνω στις βασικές αρχές που ο ίδιος το οικοδόμησε. Άλλοι άρχισαν να προβληματίζονται υποστηρίζοντας ότι το όραμα του Υπάτου δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί διότι λίγοι ήταν αυτοί οι οποίοι διακατέχονταν  πραγματικά από τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν οι ΔΕΛΦΟΙ.
Ποια ήταν η συνέχεια……;
Με έκπληξη  πληροφορήθηκα πριν από λίγους μήνες ότι προκειμένου να επισκεφτεί κάποιος  Στοά  που  δεν ανήκει στη  δύναμή της ΜΜΣτΕ   , ανεξάρτητα αν αυτή ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των ΔΕΛΦΩΝ , θα έπρεπε να πάρει την άδεια από τη Μεγάλη Γραμματεία της ΜΜΣτΕ (Διάτ. 17ης Σεπτεμβρίου 2013 με αριθμό πρωτ. 16881) . Το παράξενο είναι ότι την απόφαση αυτή, η οποία ουσιαστικά στέλνει στην κάλαθο των αχρήστων την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης και αλληλοσεβασμού των υπό των ΔΕΛΦΩΝ Στοών, κάτι που  αποτελούσε ουσιαστικά τον ακρογωνιαίο λίθο  του Τάγματος , την επικύρωσε και το Ύπατο Συμβούλιο των ΔΕΛΦΩΝ .
Δυστυχώς , οι Κασσάνδρες  που διέβλεπαν ανατροπές στην μετά Πάτκα εποχή  φαίνεται ότι επαληθεύονται.  Δεν νομίζω ότι από σκοπιμότητα κάποιοι αποδομούν το οικοδόμημα. Απλώς είναι θέμα ικανοτήτων, διαχείρισης αλλά και θέμα οράματος  το οποίο κάποιοι μάλλον δεν υιοθέτησαν ποτέ. Ευελπιστώ η συγκεκριμένη οδηγία να αποσυρθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το όραμα του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου αδ. Βασιλείου Πάτκα.
Μακάρι το αστέρι των Χριστουγέννων να φωτίσει αυτούς που πήραν την παραπάνω απόφαση πριν να είναι πολύ αργά για τη συνοχή του Τάγματος.
Με εκτίμηση …..
 
 

 

H ΗΜΣτΑ αρνήθηκε να παραχωρήσει το κτήριο στους Savage Messiah

 
Πριν από λίγες ημέρες  τα μέλη του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος  heavy metal  , Savage Messiah, ζήτησαν να τους παραχωρηθεί το Τεκτονικό Μέγαρο της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας για της ανάγκες φωτογράφισης εν όψει της κυκλοφορίας του νέου τους album.

H ΗΜΣτΑ αρνήθηκε να παραχωρήσει το κτήριο καθώς θεωρεί περίεργες τις προθέσεις αλλά και τα μηνύματά  που θέλει να περάσει προς την κοινωνία το συγκρότημα.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει τη στάση των μελών της ΗΜΣτΑ.  Τα βιβλικά σύμβολα και εικόνες που παρουσιάζουν στα εξώφυλλα των δίσκων τους , και που σε αυτά στηρίζεται και ο Τεκτονισμός, είναι τα πιο βάρβαρα την ανθρώπινης ιστορίας. <<Η δική μας εικόνα με τα μακριά μαλλιά, που στηρίζουμε την αγάπη και την αδελφοσύνη και την αγάπη φαίνεται ότι δεν χωράνε στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας>>
Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Carol Peralta: Ένας Τέκτονας δικαστής με θάρρος


Ο Δικαστής Carol Peralta απασχολεί αυτές τις ημέρες τον τύπο της Μάλτας καθώς κατηγορείται για κάποια πολεοδομική παράβαση. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που υποστηρίζουν ότι η δίωξη του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι Τέκτονας.

Ο Δικαστής Peralta έχει μια πλούσια δικαστική σταδιοδρομία καθώς το διάστημα 2003 – 2012 διορίστηκε Δικαστής από τα Ηνωμένα Έθνη στο Κοσσυφοπέδιο όπου υπήρξε υπεύθυνος για την λειτουργία της δικαιοσύνης στην χώρα.

Διατέλεσε Σεβάσμιος Στοάς την περίοδο 1989-1990 αλλά δεν γνωρίζει κανείς αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην αδελφότητα. Σε σχετική ερώτηση πάντως της εφημερίδας Malta Today  δήλωσε << …δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ Δικαστικής ιδιότητας και Τεκτονισμού>>.
 
πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Το Δημαρχείο και οι Τέκτονες

 
Τη λέξη Massoni  με κόκκινη μπογιά έγραψαν άγνωστοι στον τοίχο του Δημαρχείου της πόλης Viareggio της Ιταλίας. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαία ενέργεια λόγω της ενασχόλησης αρκετών μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον Τεκτονισμό. Μάλιστα ορισμένοι υποψιάζονται ότι έγινε από κάποια αριστερή οργάνωση.
 
Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων
 
 

Καλά Χριστούγεννα


Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Παιδική Γιορτή από το Μ.Α.Σ


 

Στις 22 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μία χρονιά η Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή του Μ.Α.Σ (ΕΜΣτΕ) για τα παιδιά των αδελφών.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Μεγάλη Συνέλεση της ΕΜΣτΕ


Το Σάββατο  21/12/2013 θα πραγματοποιηθεί στον Ν.Ο.Ε η Μεγάλη Συνέλευση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος κατά της εργασίες της οποίας θα υποβληθούν υποψηφιότητες   για τα αξιώματα του Μεγάλου Διδασκάλου και του Μεγάλου Θησαυροφύλακα.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Μοναχός Σεραφείμ - Ἡ μασονική προώθηση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ


(Σημ: Τα συμπεράσματα δικά σας. Πάντως είναι κρίμα να αναπτύσονται τέτοιες θεωρίες οι οποίες στηρίζονται σε εντελώς λανθασμένες διαπιστώσεις.  ‘Η επικρατεί άγνοια ή υποκρύπτεται σκοπιμότητα  )

τοῦ Μοναχοῦ Σεραφείμ
Α΄ Μέρος. Εἰσαγωγικά
«Ἀπό ὅλες τίς τέχνες πού οἱ Μασόνοι ἐπαγγέλλονται,
τούς διακρίνει εἰδικῶς ἡ τέχνη τῆς μυστικότητος» [1]
(G. Oliver, ἐπιφανής Μασόνος ἱστορικός)
Εἰσαγωγή
Ἡ ἰδέα τῆς μασονικῆς ἰδιότητος τῶν Κληρικῶν, καί μόνον ἀκουόμενη, ξενίζει τόν πιστό ὀρθόδοξο λαό καί τοῦ εἶναι ἀπεχθής· καί δικαίως ! Διότι ὅταν κάποιος Ὀρθόδοξος γνωρίσει καλῶς τήν ἐσωτερική οὐσία τῆς μασονικῆς θρησκείας, πού εἶναι ἡ συγκρητιστική μαγεία τοῦ «ἐσωτερισμοῦ» της, δέν μπορεῖ παρά νά νιώσει ἀποστροφή καί νά συναισθανθεῖ τήν τεράστια πνευματική ἀπειλή της. Ὁ ἁπλός λαός μας θέλει τους Κληρικούς του συμπαθεῖς πρός πάντας, φωτεινούς, εἰλικρινεῖς, πνεόντας πνευματικόν πῦρ κατά τῆς ἁμαρτίας καί τῆς πλάνης, ἐναρέτους, ἄν ὄχι ἁγίους· ἡ Μασονία, ὅσο καί ἄν χρησιμοποιεῖ τά ψιμύθια τῆς φιλανθρωπίας καί τοῦ εἰρηνισμοῦ, ὑποκρύπτει ὅλα τά ἀντίθετα.

Αιμοδοσία από το Μέγα Αγαθοεργό Σώμα της ΕΜΣτΕ



Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο Μέγα Αγαθοεργό Σώμα (ΜΑΣ) της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για την πρόσφατη αιμοδοσία που διοργάνωσε. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξάμηνο το Μ.Α.Σ διέθεσε πάνω από 20 μονάδες αίματος για τις ανάγκες αδελφών.

Το Μέγα Αγαθοεργόν Σώμα (ΜΑΣ), δια του οποίου τα μέλη της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ) ασκούν την φιλαλληλία και φιλανθρωπία, επιδιώκει να συντονίσει  την συλλογική Τεκτονική Αγαθοεργία. 

Ο Πρώην Μέγας Διδάσκαλος Αδελφός Γεώργιος Καμινάρης είπε χαρακτηριστικώς "Ο τέταρτος κίων επί του οποίου στηρίζεται ο Τεκτονισμός είναι η Αγαθοεργία". 

Αντικείμενο του ΜΑΣ είναι η χρηματοδότηση αγαθοεργών οργανισμών και προώθηση σκοπών οι οποίοι προάγουν την φιλανθρωπία, η στήριξη ασθενών προσώπων ή κοινωνικών ομάδων,  η συμπαράσταση και η έμπρακτη βοήθεια στον άνθρωπο.

Μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι Κανονισμοί, το Μέγα Αγαθοεργό Σώμα παρέχει, πλην άλλων, ενδεικτικά τα εξής:

Παροχή Επικουρικής Ιατρικής Βοηθείας / Γνωμοδοτήσεως από ομάδα αδελφών ιατρών.
Παροχή Επικουρικής Νοσοκομειακής Βοηθείας.
Αιμοδοσία.
Έκτακτα Χρηματικά Βοηθήματα.


Δωρεά από το Μεγάλο Αγαθοεργό Σώμα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς


Το Μεγάλο Αγαθοεργό Σώμα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας ενίσχυσε τρία γηροκομεία σε Dalton, Elland  και Brandley με το ποσό των 7.409 λιρών. Να σημειωθεί ότι από το 1984 το Μ.Α.Σ  έχει διαθέσει για την στήριξη γηροκομείων και ιδρυμάτων το ποσό των 10.5 εκατ. λιρών .

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Κοινό Δελτίο Τύπου του Υ.Σ της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ και της Μ.Σ της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ


Υ:.Σ:. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Α:. &  Α:. Σ:. Τ:.
Μ:. Στ:. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Α:. &  Α:. Σ:. Τ:.


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 16ης Δεκ. 2013

            Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, υπήρξε μια ιστορική 
ημέρα για τον Ελληνικό Τεκτονισμό του Α:. και Α:.Σ:.Τ:.

            Οι Σ:.Στ:. «Πρόοδος» υπ’ αρ. 8 Ανατολής Άργους και «Των Δύο Φίλων Δάμωνος και Φιντίου» υπ’ αρ. 1/135 Ανατολής Ναυπλίου, απέκτησαν το δικό τους πλέον Ναό στην Αργολίδα.
Σημειώνεται προς αποφυγή κάθε παρανόησης ή παρερμηνείας, ότι στον Τεκτονισμό ονομάζουμε «ΝΑΟ» τον χώρο των συναθροίσεων και εργασιών μας, καθώς «ναός» εσήμαινε  χώρος συναθροίσεων προσώπων, ως μίας κοινότητας, ομάδας κλπ., για εκδηλώσεις κοινωνικοπνευματικού χαρακτήρα, δίχως καμία σχέση με τον χώρο θρησκευτικών τελετουργιών της χριστιανικής (την «εκκλησία», ως κτίριο) ή εβραϊκής (την συναγωγή) ή μουσουλμανικής (το τζαμί) θρησκείας και τις τελετουργίες τους.

Εγκατάσταση του νέου Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Νέας Ζηλανδίας


Φωτογραφίες από την εγκατάσταση του νέου Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Νέας Ζηλανδίας αδ. John West Litton.
(Παρατήρηση: Η μπάντα που είχε κληθεί να συνοδεύση την αγκατάσταση είναι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Της Νέας Ζηλανδίας).









Πηγή: New Zealand Freemason Magazine (Is.4)

Εκπομπή του CBS για τον Τεκτονισμό


To αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS  παρουσίασε την περασμένη Κυριακή άλλο ένα επεισόδιο σειράς που είναι αφιερωμένη στον Ελευθεροτεκτονισμό. Στο τελευταίο επισόδειο φιλοξενήθηκαν δηλώσεις αδελφών από το Ιλινόις και τη Στοά The Colonial 1821.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ενημέρωση για το Colloquium τού Droit Humain στη Ρώμη


Στις 12/12/2013 η Στοά «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, 1337» οργάνωσε συνάντηση ενημέρωσης προς ενδιαφερόμενους Αδελφούς για το πρόσφατο Colloquium τού Droit Humain στη Ρώμη. Τον πίνακα χάραξε η Ένδοξη Αδελφή Α. Μ., 32ο. Συμμετείχαν η Κραταιοτάτη Μεγάλη Διοικητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας, μέλη του Μεγάλου Συμβουλίου του 33ο, η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος των Περιστυλίων, Σεβάσμιοι Διδάσκαλοι και μεγάλος αριθμός Αδελφών από διάφορες Στοές. Συμμετείχε επίσης ως επισκέπτρια καί η Μεγάλη Διδασκάλισσα της Μεγάλης Γυναικείας Στοάς της Ελλάδας (ΜΓΣΕ). Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τον ρόλο των Τεκτόνων στη σύγχρονη κοινωνία.

πηγή: Droit Humain

La Droit Humain


Στις 12/12/2013 η Στοά «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, 1337» πραγματοποίησε τελετή του Αγίου Ιωάννου του Χειμώνος (Χειμερινό Ηλιοστάσιο) στην τεκτονική Στέγη για δεύτερη φορά. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με βάση το ιδιαίτερο τεκτονικό Τυπικό πού είχε εγκριθεί από το Ύπατο Συμβούλιο του “Droit Humain” το 1971. Συμμετείχαν η Κραταιοτάτη Μεγάλη Διοικητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας, μέλη του Μεγάλου Συμβουλίου του 33ο, η Πρόεδρος και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Περιστυλίων καί των Στοών Τελειοποίησης, Σεβάσμιοι Διδάσκαλοι και μεγάλος αριθμός Αδελφών από διάφορες Στοές. Συμμετείχαν επίσης ως επισκέπτριες η Μεγάλη Διδασκάλισσα της Μεγάλης Γυναικείας Στοάς της Ελλάδας (ΜΓΣΕ) συνοδευόμενη από άλλη μία Αδελφή της ΜΓΣΕ, καθώς καί μία Αδελφή από την Γαλλική Ομοσπονδία του Droit Humain. Ο Ναός είχε διακοσμηθεί με άνθη, κατά το Τυπικό, καί η τελετή συνοδεύτηκε από κατάλληλο πρόγραμμα της Στήλης της Αρμονίας.

ΠΗΓΉ-http://www.droit-humain.gr

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Βενετία - Μια πόλη με Τεκτονικό άρωμα


Η πανέμορφη πόλη της Βενετίας είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ελευθεροτεκτονισμό . Αυτό διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας ματιές σε μνημεία αλλά και σημαντικά πρόσωπα που έζησαν στην πόλη.

Ο γνωστός γόης Casanova λέγεται ότι συχνά πυκνά αποκάλυπτα ι στις υποψήφιες ερωμένες του την Τεκτονική του ιδιότητα διότι δημιουργούσε μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του αλλά και έλξη.


Η εκκλησία  La Maddalena χτίστηκε από τον Τέκτονα αρχιτέκτονα Thomas Temanza   ο οποίος είχει τοποθέτησε ι πολλά Τεκτονικά σύμβολα. Μάλιστα λέγεται ότι εντός της εκκλησίας υπήρχε μυστικό δωμάτιο όπου τελούνταν Τεκτονικές Τελετές.


Τέλος ο μεγάλος γλύπτης Antonio Canova  (1757-1822) φρόντισε το μνήμα του , το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος, να θυμίζει την Τεκτονική του ιδιότητα. 

πηγή - Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Δωρεά από τη Hamilton Lodge


Οι αδελφοί της Hamilton Lodge  της ΗΜΣτΑ που εδρεύει στην πόλη Lincolnshire συγκέντρωσαν και παρέδωσαν το ποσό των 500 λιρών Αγγλίας στην οργάνωση Alive & Kincking , μια οργάνωση που παρέχει κοινωνικές και αθλητικές υπηρεσίες σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο αδ. Χρήστος Μανέας





Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε το Σάββατο 14/12/2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης, ο αδελφός Χρήστος Μανέας. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακήρυξε το αδ.Χρήστο Μανέα, επίτιμο δημότη της πόλης, για τη συνολική οικονομική βοήθεια που πρόσφερε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης αλλά και ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και αναγνώρισης του έργου του.

Πηγή: http://myblogs.gr/source/wwwgatzoligr

Καθηγήτρια Μαρία Τζάνη - Ο Τεκτονισμός διαφυλάττει τη γνώση


Στην ένθετη Έκδοση του Ελεύθερού Τύπου  (Φαινόμενα) της 14 Δεκεμβρίου, φιλοξενήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντριας του Εργαστηρίου  <<Βιοφυσικό Περιβάλλον Νευροεπιστήμες και Μάθηση , κας Μαρίας Τζάνη, σχετικά με τον Ελληνισμό και τις Μυστικές Εταιρείες. 

Πέρα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που αναφέρει η καθηγήτρια τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή της σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τον Τεκτονισμό στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Ασπάζεστε την άποψη ότι οι σύγχρονες μυστικές εταιρείες , ανάμεσά τους και ο Τεκτονισμός , έχουν τις ρίζες τους στον Ελληνικό χώρο;

Καθηγήτρια: Βέβαια, και όχι μόνο τις ρίζες τους… Κάποιες από αυτές δημιουργήθηκαν από Έλληνες την ώρα που έπρεπε να διαφυλάξουν τη γνώση . Κάτι που κάνουν μέχρι και σήμερα οι Τεκτονικές στοές. Ένας από τους λόγους που όλες οι μυστικές εταιρείες πολεμήθηκαν και πολεμούνται τόσο φρικτά από τις θρησκείες είναι επειδή διατηρούν τη γνώση.
Η γνώση ήταν ανέκαθεν πρόβλημα για τα θρησκεύματα. Για την Ελλάδα η γνώση ήταν τα φώτα και ο πεπαιδευμένος άνθρωπος ήταν ο πεφωτισμένος. Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε πως ο Τεκτονισμός βασίζεται στη γνώση που έχουμε από τα αρχαία ελληνικά μυστήρια, τα οποία , όταν άλλαξαν οι συνθήκες , μεταλαμπαδεύτηκαν από τους μύστες στους μυουμένους. Κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα.

πηγή: ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - Ένθετη έκδοση ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ