ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τα νέα της Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος


Το Σάββατο, 26 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε από την Στοά Σήματος ΔΗΛΟΣ υπ' αρ. 9 η Τελετή Προαγωγής 6 γαλλόφωνων Αδελφών Διδασκάλων, μελών της Συμβολικής Στοάς LA FRANCE υπ' αρ. 58, υπό την δικαιοδοσία της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Η Τελετή έγινε στην γαλλική γλώσσα από ομάδα γαλλόφωνων Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος. Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Εγκαθιδρύσεως νέας Στοάς Σήματος, η οποία θα λειτουργεί στην γαλλική γλώσσα.
----
Την Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο η Μεγάλη Συνέλευση της «Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Αγγλίας και Ουαλίας και των Υπερποντίων Αυτής Περιφερειών και Στοών». Θα παραστεί ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς του Σήματος, Σεβτ.Αδ. Α.Ι.Μ


Πηγή: http://www.markandmariner.gr/

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η 82η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Χαλκίδας για τον τεκτονισμό



(Σημ. Blog : Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα www.eviaportal.gr την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας για τον Τεκτονισμό. )

Την 82η Εγκύκλιό του προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, η οποία αφορά στο ζήτημα του Τεκτονισμού. Ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος.


Το περιεχόμενο της Εγκυκλίου έχει ως εξής:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της υπ’ αριθμ. 2950/28.3.2014 Σεπτής Εγκυκλίου Της, επανεβεβαίωσε την επισήμως εκπεφρασμένη πάλιν και πολλάκις κατά το παρελθόν (1933, 1970, 1972 και 1996) θέση Της, ότι η ιδιότητα του Ορθοδόξου Χριστιανού τυγχάνει ασυμβίβαστη προς αυτήν του Τέκτονος (Μασώνου).

Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει επισήμως τον Τεκτονισμό, θεωρώντας τον ως ένα συγκρητιστικό μυσταγωγικό θρησκευτικό σύστημα, ασυμβίβαστο, άκρως αντίθετο και ξένο προς το ήθος, την Πίστη και τη διδασκαλία της Εκκλησίας, ενώ η ιδιότητα του Τέκτονος, υπό οποιαδήποτε μορφή, είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του Χριστιανού, ως μέλος του Σώματος του Χριστού.

Η Ιερά Σύνοδος, ακόμη, ανανεώνει την διαβεβαίωσή Της προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και πληροφορεί υπεύθυνα ότι, από τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, κανένας απολύτως δεν ανήκει στην Τεκτονική Στοά, ούτε διατηρεί οποιαδήποτε σχέση με τον Τεκτονισμό, ενώ κάθε αντίθετη διάδοση είναι ανυπόστατη και ψευδής, η οποία έχει σαν στόχο την πρόκληση συγχύσεως μεταξύ του ορθοδόξου πληρώματος και την φθορά της Εκκλησίας και του κύρους των Ποιμένων Της.

Γνωρίζοντάς σας όλα τα παραπάνω, παρακαλώ, τέλος, και προτρέπω, μετά πολλής ευθύνης, όσους πιθανώς διατηρούν την οποιαδήποτε σχέση με τον Τεκτονισμό, να επιστρέψουν στην επίγνωση της Αληθούς Πίστεως του Χριστού, αποκηρύσσοντας κάθε αλλότρια προς την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας διδασκαλία.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος


Πηγή:http://www.eviaportal.gr

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Δράση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για συλλογή παιχνιδιών



Ξεκίνησε δράση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για συλλογή παιχνιδιών για τα παιδιά των τροφίμων των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θήβας, μετά από ιδέα της Σεπτής Στοάς Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αρ.144 .

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η τελετή του ...καλαμποκιού


Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε στις Βερμούδες η τελετή του κόκκου καλαμποκιού μια παράδοση που ξεκίνησε το 1816 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το State House το οποίο είναι και το παλαιότερο κτήριο των Βερμούδων χτίστηκε το 1620 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1816 από τη Γενική Συνέλευση  των Βερμούδων. Στη συνέχεια δόθηκε στην Στοά Bermuda no 200 (Μεγάλη Στοά της Σκωτίας) έναντι ενοικίου  ενός κόκκου καλαμποκιού το χρόνο.

Η παράδοση θέλει το διοικητή των Βερμούδων να πηγαίνει με άμαξα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Χάμιλτον   και να παραλαμβάνει από το Σεβάσμιο της Στοάς το ενοίκιο  (τον κόκκο καλαμποκιού) το οποίο του προσφέρεται επάνω σε ένα βελούδινο μαξιλάρι.







Οι Βερμούδες (Αγγλικά: Bermuda/Μπερμιούντα) είναι νησιωτική χώρα στον Ατλαντικό Ωκεανό, με έκταση 53 km² και πληθυσμό 67.837 κατοίκους, με βάση εκτιμήσεις του 2009. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Χάμιλτον. Είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.


Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Οι αδελφοί της πόλης Timaru της Νέας Ζηλανδίας γιόρτασαν την ANZAC DAY


Οι αδελφοί της πόλης Timaru της Νέας Ζηλανδίας γιόρτασαν στο Τεκτονικό Μέγαρο της οδού Maltby Ave την εθνική ημέρα μνήμης για τους πεσόντες Αυστραλούς  και Νεοζηλανδούς στα πεδία της μάχης.

Η ημέρα αυτή , γνωστή και ως ANZAC DAY από το  Australian and New Zealand Army Corps, αρχικά ήταν αφιερωμένη στα θύματα του εκστρατευτικού σώματος της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας που πήραν μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ στη συνέχεια συμπεριέλαβε τα θύματα όλων των πολέμων στα οποία ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα δύο κράτη.


<< Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους στρατιώτες μας που έπεσαν στο πεδίο της μάχης . Πολλοί δε εξ αυτών ήταν αδέλφια μας>>  δήλωσε στην ομιλία του ο Επαρ.. Μεγ. Διδάσκαλος , αδ.   Ian Dryden. 

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ενίσχυση νεαρού αθλητή από τη Στοά Elizabethan


Οι αδελφοί της Στοάς Elizabethan (Αγγλία) αποφάσισα να ενισχύσουν την προσπάθεια του νεαρού αθλητή του Tae Kwon Do , Ollie Cortel , ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Αγγλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ITF εφήβων  που θα διεξαχθεί στην Ιταλία.

Οι αδελφοί συγκέντρωσαν το ποσό των 415 λιρών Αγγλίας  ποσό που θα καλύψει κάποια από τα έξοδα της αποστολής.

O Σεβάσμιος της Στοάς , αδ. Paul Mallon    δήλωσε ότι οι αδελφοί αποφάσισαν να βοηθήσουν αυτόν τον νεαρό αθλητή διότι αψηφά όλα τα στερεότυπα τα οποία συνήθως συνδέονται με τους νέους αυτής της ηλικίας. 

πηγή: Ελληικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στα μονοπάτια του ΔΗΜΟΔΟΚΟΥ


Ο περιηγητής Δημόδοκος, ξέκλεψε λίγες ώρες από τις πασχαλινές του διακοπές και παρουσιάζει στους φίλους του Τεκτονισμού και της αναζήτησης την Ακρόπολη του αρχαίου Λεπρέου. 

Πρόκειται για έναν εξαιρετικού ενδιαφέροντος αρχαιολογικό χώρο αλλά και μοναδικής φυσικής ομορφιάς που θα πρέπει να επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία.

Πoυ; Χωριό Λέπρεο , Νομός Ηλείας

Απόσταση  :  300 χλμ από Αθήνα και 47 χλμ από Πύργο 

Από το χωριό Λέπρεο ξεκινά ανηφορικός δρόμος 2 χλμ  όπου μας οδηγεί στην αρχαία Ακρόπολη.



 Το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο

Η ακρόπολη του αρχαίου Λεπρέου βρίσκεται στις τελευταίες απολήξεις του όρου Μίνθη, βορείως του ποταμού Νέδα. Η μεγάλη στρατηγική της σημασία στην αρχαιότητα οφείλεται στην θέση της, αφού είχε τον έλεγχο των χερσαίων οδών που οδηγούσαν από την Μεσσηνία προς την Ηλεία και από το Ιόνιο προς την Αρκαδία.
Το 219 π.χ. το Λέπρεο παραδόθηκε αμάχητη στο βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε΄ και το 196 π.χ. εισήλθε ως ανεξάρτητο κράτος στην αχαϊκή συμπολιτεία. Από την κατάκτηση των ρωμαίων το 146 π.χ. αρχίζει η παρακμάζουσα πορεία της πόλης. Ίχνη κατοίκησης εντοπίζονται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή περίοδο αλλά τα σωζόμενα κατάλοιπα ανήκουν στα ύστερα κλασσικά και κυρίως στα ελληνιστικά χρόνια. Το τείχος με περίμετρο περί τα 800 μέτρα και ανώτατο σωζόμενο ύψος 4.5 μέτρα διαθέτει πύργους και είναι κατασκευασμένο με πώρινους και ασβεστολιθικούς δόμους. Οι πρώτες έρευνες του Dorpfeld το 1891 και στη συνέχεια οι ανασκαφές του Knell το 1978 στο νότιο τμήμα της ακρόπολης αποκάλυψαν τον δωρικό περίπτερο ναό της Δήμητρας (6*11 κίονες) με το βωμό του, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.χ.. Λείψανα της κάτω πόλης σώζονται στα νοτιοανατολικά της ακρόπολης.

Η συστηματική ανάδειξη της ακροπόλεως πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2002-2003από την Ζ΄ εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.
 Η είσοδος της Οχύρωσης (1)
  Η είσοδος της Οχύρωσης (2)

Κτίσματα εντός της Ακροπόλεως 



Ο Ναός της Δήμητρας:


Γενική άποψη του Ναού
 Ο ναός της Δήμητρας είναι κτισμένος στο νότιο τμήμα της κλασικής ακρόπολης του αρχαίου Λεπρέου, πάνω σε ένα άνδηρο που βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο αυτής και που εποπτεύει στα δυτικά τη θάλασσα, ενώ στα νότια και ανατολικά την κοιλάδα του ποταμού Νέδα και την οροσειρά με το ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες. Μνημονεύεται από τον Παυσανία, ο οποίος αναφέρει πως ήταν κτισμένος από ωμές πλίνθους και πως δεν είχε λατρευτικό άγαλμα.
Δυστυχώς η αλλοίωση του πωρόλιθου είναι μεγαλύτερη από αυτήν του μαρμάρου

 Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος με 6 x 11 κίονες. Έχει πρόναο με κίονες εν παραστάσι, σηκό χωρίς εσωτερική κιονοστοιχία, ενώ δεν υπάρχει οπισθόδομος. Είναι κατασκευασμένος από κογχυλιάτη λίθο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και για τη νεώτερη φάση του τείχους της πόλης. Από το ναό σώζεται η ευθυντηρία της περίστασης, το θεμέλιο του σηκού και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη (σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα, τμήματα του θριγκού). Η είσοδος στο ναό γινόταν από τρία σκαλοπάτια. Οι σπόνδυλοι των κιόνων φέρουν είκοσι ραβδώσεις και μερικοί σώζουν ίχνη λευκού επιχρίσματος. Οι μετόπες ήταν ακόσμητες, ενώ η κεράμωση από πηλό.

 Στο εσωτερικό του σηκού έχουν αποκαλυφθεί θεμέλια που ανήκουν προφανώς σε παλαιότερο ναό. Σε απόσταση 7 μ. περίπου από την πρόσοψη του ναού έχει αποκαλυφθεί ορθογώνιο θεμέλιο διαστάσεων 4,90 x 1,46 μ., που είναι επίσης κατασκευασμένο από κογχυλιάτη λίθο και ανήκει προφανώς στο βωμό.

Μνημείο της φύσης που θυμίζει τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007


 Η χρονολόγηση του ναού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αρχιτεκτονική του, καθώς δεν είναι γνωστά άλλα ευρήματα. Μπορεί να συγκριθεί με ναούς που βρίσκονται στη γειτονική περιοχή και συγκεκριμένα με το Μητρώο της Ολυμπίας και με το ναό στο Μάζι. Θα πρέπει να χρονολογηθεί στις πρώτες δεκαετίες του -4ου αιώνα.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Δημόσια εμφάνιση Τεκτόνων στην Πάτρα!-Έδωσαν τρόφιμα και άλλα είδη στο ΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ




(Σημ.Blog: Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.dete.gr)


Το "παρών" στην κοινωνική και φιλανθρωπική πρωτοβουλία «Δώσε το Παρών», που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Πλατεία Γεωργίου έδωσαν και οι Τέκτονες της Πάτρας.

Ήταν η πρώτη φορά που οι «Τέκτονες» (ή κατά το «λαϊκότερο» Μασόνοι) όχι μόνο εμφανίζονται δημόσια αλλά «σφραγίζουν» την παρουσία τους επωνύμως με μία δωρεά, μία φιλανθρωπική κίνηση.

Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία της Τεκτονικής Στοάς Φάρος, που έχει έδρα την Πάτρα, επισκέφτηκε τον χώρο συγκέντρωσης αγαθών στην Πλ. Γεωργίου και παρέδωσε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων και βιβλίων, που συγκεντρώσαν τα μέλη της το προηγούμενο διάστημα.Μάλιστα ανέφεραν στους υπεύθυνους του Δήμου Πατρέων, ότι οι Τέκτονες της Στοάς Φάρος θεωρούν χρέος τους να υποστηρίζουν, εκτός από τις δικές τους φιλανθρωπικές δράσεις και άλλες πρωτοβουλίες, σαν την συγκεκριμένη, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση, την προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Είναι γνωστό ότι τέτοιες οργανώσεις περιβάλλονται από μία «ομερτά», έναν μυστικισμό και προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς το γεγονός της δημόσιας παρουσίας Τεκτόνων (μελών Μασονικής Στοάς).

Πολλοί εκτιμούσαν πως από τη στιγμή που Τέκτονες της Πάτρας «ξεπέρασαν» και αυτό το «φράγμα», θα ξεκινήσουν την εντονότερη παρουσία τους στα «κοινά», δραστηριοποιούμενοι κυρίως σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Προφανώς θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να «περάσουν» το μήνυμα πως ο Τεκτονισμός είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση που έχει στόχο την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό και όχι κάτι το οποίο θα πρέπει να «φοβάται» και να αντιμετωπίζει εχθρικά η κοινωνία.

Η Πάτρα «πρωτοπορεί»

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, η Πάτρα είναι πόλη - πρωτοπόρος και στον Τεκτονισμό. Η πρώτη εμφάνισή τους καταγράφεται στις αρχές του 19ου αιώνα και η δραστηριότητά τους εντείνεται με την ίδρυση στην Πάτρα της τρίτης κατά σειρά τεκτονικής στοάς στην Ελλάδα το 1895. Από τότε έχουμε την συνεχή παρουσία τους στην Πάτρα με κάποιες βέβαια αναγκαστικές διακοπές. Η πρώτη πάντως ελληνόφωνη στοά που δημιουργήθηκε στην Πάτρα ήταν ο Αρχιμήδης, η τέταρτη κατά σειρά στοά της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1863. Σύντομα όμως πρέπει να έγινε ανενεργή.. Μετά τον Αρχιμήδη ακολούθησε ο Αχαϊκός Αστήρ, με έτος ίδρυσης το 1889, ο οποίος όμως διαλύθηκε το 1893. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (Νοέμβριος 1895) με αριθμό ιδρύσεως 22 και ο Φάρος που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1996. Ακόμη και σήμερα, επώνυμοι Πατρινοί από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της πολιτικής είναι Μασόνοι και τηρούν με ευλάβεια τα όσα προστάζει ο Τεκτονισμός. Συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, σε συζητήσεις, σέβονται την ιεραρχία τους. Έχουν όλοι την στολή τους, και συμμετέχουν με συνέπεια στις τελετές, δράσεις και εκδηλώσεις τους.


Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ




Το Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων 
σας εύχεται 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Μια συγκινητική ιστορία στα χρόνια της Κατοχής




(αναδημοσίευση από το http://tektonesagriniou.blogspot.gr)

Η συγκινητική ιστορία που ακολουθεί διαδραματίστηκε  στα χρόνια της Κατοχής,  στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και του Ξηρομέρου.

Την δημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή την θλιβερή επέτειο της εκτέλεσης 120 συμπατριωτών μας από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Είναι ενδεικτικό παράδειγμα για την αδελφοσύνη που πρεσβεύει ο ο τεκτονισμός και η οποία είναι υπεράνω οποιασδήποτε πολιτικής ή θρησκευτικής ιδεολογίας. Δείχνει επίσης τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατούνται μεταξύ των τεκτόνων και την αδελφική αγάπη που τους ενώνει κάτω απο οιεσδήποτε συνθήκες.


Μια συγκινητική ιστορία στα χρόνια της Κατοχής

Βρισκόμαστε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Τον Οκτώβριο του 1943, έφθασε στην Κατούνα, μια περίεργη οικογένεια, προερχόμενη από την Αθήνα. Με το τρένο έφθασαν μέχρι το Αγρίνιο και από εκεί με σούστα στην Κατούνα (σημαντικό χωριό ΒΔ του Αγρινίου).Επρόκειτο για οικογένεια Εβραίων, αποτελουμένη από τον μεγαλέμπορο και πολύγλωσσο Αλβέρτο Κούλια, τη μητέρα του και την αδελφή του.

Ο Αλβέρτος είχε γνωρίσει στην Αθήνα, τον επ' αδελφή γαμβρόν του Στάθη, Νίκο Γεωργακόπουλο. Φθά­νοντας στο Αγρίνιο ο Αλβέρτος και περιφερόμενος στην κεντρικήΠλα­τεία, για να βρει κάποιο μέσο να καταφύγει στα βουνά της σωτηρίας του, για καλή του τύχη, συνάντησε το φίλο του Νίκο Γεωργακόπουλο. Ο Νίκος ήταν απόλυτα ενήμερος με το έγκλημα των Γερ­μανών εις βάρος των Ισραηλιτών, για αυτό και η διάθεσίς του να μαςφανεί χρήσιμος ήταν περισσότερο από φιλική.

«Εχετε υπομονή 4-5 μέρες διότι η κατάστασις στα Βουνά με τους Γερμανούς και τους Αντάρτες, είναι πολύ άσχημη, εγώ θα παρακο­λουθώ, θα βλέπω και ανάλογα θααποφασίσουμε, μου φαίνεται ότι η καλύτερη λύσις θα είναι να σας στείλω στους κουνιάδους μου». Πράγ­ματι μετά 5-6 ημέρες, λέγει: «απεφάσισα να σας στείλω στο χωριό. «Μας νοικιάζει μια σούστα, μας δίδει και μια θερμή συστατική επιστολή, απευθυνομένη στους κουνιάδους του και σουρούπωμα φθάνουμε στην Κατούνα. Οι κουνιάδοι, το γένος Χρή­στου Σαμαντά, μας υπεδέχθησαν θερμότατα, μας φιλοξένησαν λίγες ημέρες στο σπίτι τους, μας υπέδειξαν και ενοικιάσαμε σπίτι και υπήρξαν οι φρουροί μας, όχι μόνον αυτοί αλλά και ολόκληρο το χωριό, κατά την δεκαεπτάμηναν παραμονή μας, στην ωραία μας Κατούνα».

Ο Στάθης προμήθευσε στον Αλ­βέρτο ένα γαϊδουράκι και ο Αλβέρτος, με το εμπορικό του δαιμόνιο, προσαρμόστησε αμέσως στη νέα κατάσταση, κάνοντας τον πλανόδιο έμπορο φρούτων και λαχανικών και προφανώς και των αρκετών εμπο­ρευμάτων (υφασμάτων), που κατόρ­θωσε να πάρει μαζί του φεύγοντας από την Αθήνα.' Οταν πιάσανε οι Γερμανοί το Στάθη, όπως ήταν επόμενο, ο Αλβέρτος ανησύχησε πολύ για το φίλο και ευεργέτη του. Αλλά και ο Αλβέρτος, ο μικρέμπορος «με το γαϊδουράκι», δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, αφού όπωςαπεδείχθη είχε μεγάλες διασυνδέσεις.

Ευρι­σκόμενος ο Αλβέρτος προπολεμικά στη Γερμανία, εντάχθηκε σε κάποια τεκτονική Στοά Εφρόντισε, λοιπόν, να μάθει το όνομα του Γερμανού αξιωματικού, από τον οποίον εξηρτάτο η τύχη του Στάθη και διεπίστωσε ότι ήταν επίσης τέκτονας. Πληροφορηθείς το όνομα τον Γερμανού, με κίνδυνο της ζωής του, ήλθε στο Αγρίνιο και παρουσιάστηκε στο Γερμανό αξιωματικό, ο οποίος μόλις τον είδε κυριολεκτικά τα έχασε, αφού τον θυμήθηκε ως μέλος της Στοάς στην οποία ανήκε και αυτός. Ο Αλβέρτος του εξήγησε το σκοπό της επίσκεψής του και αξίωσε από τον Γερμανό να ελευθερώσει τον Στάθη. Ο αξιωματικός, αφού σκέφθηκε για λίγο, έδωσε εντολή τακτοποίησης των χαρτιών για ελευθέρωση τουΣτάθη. Αυτονόητο και ο Αλβέρτος επέστρεψε ελεύθερος στην Κατούνα.

Η ιδιότητα του τέκτονος εμέτρησε στον Γερμανό αξιωματικό, περισσότερο από την ιδιότητα του μέλους του Ναζιστικού Κόμματος και των όρκων πίστεως προς τον Χίτλερ.

Πάντως το διάβημα του Αλβέρτου, άκρως επικίνδυνο για τον ίδιο, υπήρξε συγκινητικό. 'Εχουμε ακούσει για παρεμβάσεις Ελλήνων, προκειμένου να σώσουν Εβραίους, αλλά παρέμβαση Εβραίου προς Γερμανούς για να σώσει 'Ελληνα, πρώτη φορά το μάθαινα.

Ένα μικρό μόνο δείγμα της αδελφοσύνης που πρεσβεύει ο τεκτονισμός και του ισχυρού δεσμού μεταξύ των μελών του.



(Πηγή : Περιοδικό «Ρίζα Αγρινίου»)

Μασονία – Νέα Ακρόπολη και Νέα Τάξη πραγμάτων – Τι άλλο θα ακούσουμε


Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ αρ. 880 - Φιλολογικό μνημόσυνο τη Δευτέρα του Πάσχα




Το ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ <ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ > πραγματοποιεί ,όπως καθε χρόνο, την Δευτερα του Πάσχα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών στη Ζακυνθο  Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και φιλολογικό μνημόσυνο. Ομιλητής ο Κ.Νικιας Λούντζης Δικηγορος,Λογοτέχνης. Ωρα Θεία Λειτουργίας 09.00 Φιλολογικού μνημοσύνου 10.00

Μεγάλη Στοά του Σήματος της Ελλάδος


Το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, έγινε στο Helsiniki η Μεγάλη Συνέλευση της «Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Φινλανδίας». Μετά από σχετική πρόσκληση, παρέστη ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της ΕλλάδοςΣεβτ.Αδ. Αλέξανδρος-Ιωάννης Μπάσης. Παρέστη και ο Μέγας Διδάσκαλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελβετίας, καθώς και αντιπροσωπείες από τηνΜεγάλη Στοά της Σουηδίας και την Μεγάλη Στοά του Σήματος της Εσθονίας. Τέλος, παρέστη από τηνΓερμανία (Περιφερειακή της Αγγλίας), ο Περιφερειακός Μέγας Διδάσκαλος του Σήματος.


Πηγή: http://www.markandmariner.gr/MarkGr/2014.html

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

300 Χρόνια Στοά St Bride 118


Το Σάββατο 12 Απριλίου , τα μέλη της Στοάς St Bride της Μεγάλης Στοάς της Σκωτίας γιόρτασαν τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Στοάς τους καθώς τα πρώτα πρακτικά της Στοάς έχουν ημερομηνία 12-4-1714 (Η Μεγάλη Στοά της Σκωτίας ιδρύεται το 1736).


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος αδελφών μετά των οικογενειών τους με επίσημο προσκεκλημένο το Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς της Σκωτίας.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΠΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ OSMAT RIFAT IBRAHIM


 (Σημ.: Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Στοάς ΠΛΑΤΩΝ αρ. 63 εν. Ανατολή Καβάλας)


vraveysi1Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου και Πρίγκιπας στην Τουρκία Osman Rifat Ibrahim επισκέφτηκε την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 την πόλη της Καβάλας με την ιδιότητα του Ιδρυτή και Προέδρου του Βασιλικού Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι (Royal Institute Mohamed Ali) για να βραβεύσει τα μέλη της Διοίκησης, τους δωρητές και τους εθελοντές δύο Ιδρυμάτων του Κέντρου Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης που βρίσκονται στην περιοχή, του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Καβάλας (πρώην Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος») και του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ελευθερουπόλεως.


Ο Πρίγκιπας Ibrahim είναι ένας από τους λίγους εν ζωή απογόνους του «πατέρα» της Σύγχρονης Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι ο οποίος, ως γνωστόν, γεννήθηκε και έζησε στην πόλη μας. Ο ισχυρός αυτός «δεσμός» της Βασιλικής Οικογένειας με την Καβάλα ήταν η αφορμή για την πρώτη αυτή αναγνωριστική επίσκεψη του Πρίγκιπα Ibrahim και η έναρξη της δραστηριοποίησης του Βασιλικού Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι στην περιοχή μας, ενός Ιδρύματος που ως στόχο έχει την προώθηση του Πολιτισμού αλλά και της Φιλανθρωπίας.

Το βράδυ της Πέμπτης, 23 Ιανουαρίου 2014, ο Αδ.'. Ζήσης Βαπορίδης (Επιτ.'. Σεβ.'. της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ & 33°) συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Ibrahim μετά από αίτημα του πρώτου, με αφορμή την εργασία του ως ιστορικός–ερευνητής γύρω από τη ζωή και την κληρονομιά του Μοχάμεντ Άλι. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Imaret, το επιβλητικό μνημείο των 4.000 τμ που στα 1813 ο Μοχάμεντ Άλι «δώρισε» στην πόλη όπου γεννήθηκε και που σήμερα –υποδειγματικώς αναστηλωμένο– λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Αδ.'. Βαπορίδης είχε επιπλέον την ευκαιρία να τον ενημερώσει για το πλούσιο Πνευματικό αλλά και Φιλανθρωπικό έργο της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ και, μαζί με τους χαιρετισμούς του Σεβ.'. της Στ.'. Αδ.'. Κ.Κ., να του δωρίσει αναμνηστικό λεύκωμα. αλλά και να του επιδώσει τιμής ένεκεν το μετάλλιο της Στ.'. μας.

Το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου 2014, ο Πρίγκιπας επισκέφτηκε την Οικία του Μοχάμεντ Άλι στη «μύτη» της Χερσονήσου της Παναγίας (σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο) αλλά και το άγαλμα του προγόνου του (έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη) που, από το 1934, κοσμεί την ομώνυμη πλατεία της «Παλιάς Πόλης». Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, βράβευσε τον Αδ.'. Ζήση Βαπορίδη, επιδίδοντάς του τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο τιμής για το ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό του έργο, ενώ στο πρόσωπό του βράβευσε και τη Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι Τεκτ.'.!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Πρίγκιπα, στο σύντομο αυτό ταξίδι του στην Καβάλα, συνόδευε ο Γεώργιος Δ. Νικολαΐδης, Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι.


ΛΕΖΑΝΤΕΣ
Νο1  Καβάλα, Imaret, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014: Ο Αδ.'. Ζήσης Βαπορίδης επιδίδει τιμής ένεκεν στον Πρίγκιπα Osman Rifat Ibrahim το μετάλλιο της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ Αρ.'. 63 Εν Αν.'. Καβάλας

Νο2  Καβάλα, Οικία–Μουσείο Μοχάμεντ Άλι, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014: Ο Πρίγκιπας Osman Rifat Ibrahim βραβεύει τον Αδ.'. Ζήση Βαπορίδη τόσο ως ιστορικό–ερευνητή με σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της κληρονομιάς του Ιδρυτή της Σύγχρονης Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι όσο και ως εκπρόσωπο της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ Αρ.'. 63 Εν Αν.'. Καβάλας


Πηγή:http://www.platonlodge.gr/