ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος – Στοά Τριπτόλεμος


Σ.·. Στ.·.  Τριπτόλεμος, υπ’ αριθμ. 122, εν Αν.·. Αθηνών
_____________________________________________

Ιδρυτική Συνεδρίασις: Παρασκευή, 7η Δεκεμβρίου του έτους 1973
Ιδρυτικά Μέλη: Επτά ιδρυτικά μέλη

Λίγα λόγια για το όνομα της Στοάς:  Τριπτόλεμος

Ήταν γιος του Διαύλου η Δισαύλου που σημαίνει το διπλό αυλάκι που χαράζει το βόδι καθώς πηγαινοέρχεται στον αγρό.

Μυήθηκε στα Μυστήρια από την ίδια την θεά Δήμητρα και έγινε ο πρώτος ιερέας, ο ιδρυτής της λατρείας της, ο ιδρυτής και ο αρχικός βασιλιάς της πόλης της Ελευσίνας. Αυτόν έστειλε η θεά να διαδώσει σε όλον τον κόσμο τα δύο πολύτιμα δώρα της την γεωργία και την καλλιέργεια της γης που έχει σαν συνέπεια την εξημέρωση των ηθών.

H Δήμητρα είναι η θεά με διττή όψη. Είναι αυτή που παρέχει τους καρπούς του εδάφους κυρίως δε τον σίτο και ταυτόχρονα συμβολίζει, τα μυστηριώδη βάθη της γης που δίνουν ζωή στα φυτά και συγχρόνως τον κόσμο του θανάτου.
Στις αναπαραστάσεις ζωγραφιστών αγγείων, βλέπουμε συνηθέστατα τον Τριπτόλεμο την ώρα της αναχώρησης του για το μεγάλο ταξίδι του. Είναι καθισμένος σε άρμα που το σέρνουν φτερωτά φίδια, κρατά στο χέρι του το σκήπτρο και στο άλλο ένα στάχυ και δέχεται από την θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη τα πολύτιμα δώρα που θα πήγαινε να δώσει στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα Ελευσίνια Μυστήρια, ο Τριπτόλεμος ήταν και ένας από τους κριτές του Άδη, μαζί με τον Μίνωα (ήρωα της Κρήτης και γιο του Δία), τον Ραδάμανθυ (αδελφό του Μίνωα) και τον Αιακό (γιο του Δία και της Αίγινας).

Σε ένα χαμένο έργο του Σοφοκλή με τίτλο ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ, αναφέρονται τα θαυμαστά ταξίδια του ήρωα, οι κίνδυνοι που διέτρεξε και οι αντιστάσεις που συνάντησε μέχρι να βγει στο τέλος νικητής, να διαδώσει τα δώρα της θεάς Δήμητρας, να γυρίσει νικητής στην πατρίδα και να ιδρύσει την πόλη της Ελευσίνας και την λατρεία της θεάς.

Μικρό ιστορικό :

Η Στ.·. προήλθε από αδ.·. αδ.·. της μητρικής Στ.·. ΗΣΙΟΔΟΣ υπ’ αριθμ. 49, εν Αν.·. Αθηνών, η οποία έχει ιδρυθεί το έτος 1908. Έκτοτε και από της ιδρύσεώς της, ως κατωτέρω, η Στ.·. λειτουργεί αδιαλείπτως, πλην της ολιγοήμερης περιόδου από 19ης Νοεμβρίου μέχρι της 10ης Δεκεμβρίου 1981, που είχαν ανασταλεί αι εργασίαι της.

Πρώτη συνεδρία της Σ.·. Στ.·. :

Ημέρα Τρίτη, την 29η Ιανουαρίου 1974, οπότε και εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Στ.·. , αποτελούμενο από 13 αδ.·. αδ.·.

Τελετή εγκαθιδρύσεως και εγκαταστάσεως των νέων αρχών:
Πέμπτη, 7η Φεβρουαρίου 1974, οπότε και εγκατεστάθη ο πρώτος Μεγ.·. Επιθ.·. της Στ.·.

Ο Από της ενάρξεως ως άνω λειτουργίας της Στ.·. μέχρι και σήμερα έχουν εκλεγεί 22 Σεβάσμιοι.
Επίτιμα μέλη της Στ.·. :

Οι Ενδοξ.·. Μεγ.·. Διδ.·. Χρήστος Μανέας και Σπυρίδων Παϊζης.

Ένδ.·. αδ.·. αδ.·. της Στ.·. :

Ο αείμνηστος αδ.·. Θ. Σαρίκας , ο αδ.·. Μ. Τριανταφυλλίδης και ο αδ.·. ΄Αγις Παπαδόπουλος.

Διεθνείς σχέσεις:

Σημαντική στιγμή της Σ.·. Στ.·. ήταν μεταξύ άλλων, η διδυμοποίηση της Στοάς μετά της Σ.·.  Στ.·. εν Αν.·. Τάραντος Ιταλίας «G.VANINI», την 28η Ιουνίου του 1998.

πηγή:  Μεγάλη Στοά της Ελλάδος


Ποδηλατικός γύρος του Yorkshire από αδελφούς


Έναν ιδιαίτερο και επίπονο τρόπο σκέφτηκαν δύο έμπειροι ποδηλάτες , Martyn Bolt και  Craig Johnson, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Royal Masonic Benevolent. Να διοργανώσουν ποδηλατικό γύρο στην Επαρχία του Yorkshire της Αγγλίας.


Έτσι στις 23 Αυγούστου, 30 ποδηλάτες με επικεφαλής τον Phil Atkinson, θα διανύσουν 280 μίλια σε 3 ημέρες ενώ θα επισκεφτούν και 24 Στοές που θα συναντήσουν στο δρόμο τους .

150 χρόνια Στοά The Lodge of the Three Grand Principles





Τα 150 χρόνια ζωής συμπλήρωσε η Στοά The Lodge of the Three Grand Principles στην πόλη Penryn  της Κορνουάλης (Αγγλία).

Στον εορτασμό συμμετείχε ο Επαρχιακός Μεγάλος Διδάσκαλος της Κορνουάλης Peter Robertsn ενώ είναι από τις σπάνιες φορές που ο ναός άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Οι πρώτοι αδελφοί στην περιοχή συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο The Kings Arms το 1782.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Παρουσία της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελλάδος στην Μεγάλη Συνέλευση των Τεκτόνων του Σήματος της Γερμανίας


Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 έγινε στο Bad Iburg της Γερμανίας η Ετήσια Μεγάλη Συνέλευση της «Περιφερειακής Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Γερμανίας» (υπό την Αγγλική δικαιοδοσία).

Μετά από σχετική πρόσκληση, παρέστη ο Μέγας Διδάσκαλος  της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελλάδος, Σεβτ.Αδ. Αλέξανδρος-Ιωάννης Μπάσης, συνοδευόμενος από τον Μέγα Νομοφύλακα. 

Πέραν της Ελληνικής Εκπροσωπήσεως παρέστησαν οι Περιφερειακοί Μεγάλοι Διδάσκαλοι της Ολλανδίας και του Βελγίου συνοδευόμενοι υπό Περιφερειακών Μεγάλων Αξιωματικών, καθώς επίσης και ο Αντιπρόσωπος στην Γερμανία του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Σκωτίας. 

Πηγή: markandmariner.gr

125 χρόνια Τεκτονισμός στην πόλη Markinch


Αγγλία :Τα μέλη της Στοάς Balgonie no764  γιόρτασαν τα 125 χρόνια παρουσίας της αδελφότητας στην πόλη τους.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με το λόγο του Επαρχιακού Μεγάλου Διδασκάλου  της Επαρχίας Fife & Kinross  ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχουν προσφέρει στην τοπική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια οι αδελφοί.


Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε απονομή διπλωμάτων σε αδελφούς οι οποίοι συμπλήρωσαν 50 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην αδελφότητα. 

Οικονομική βοήθεια από τους Τέκτονες του Durham προς τον Καθεδρικό Ναό της πόλης


Αγγλία: Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Durham προχώρησε στην ενίσχυση των έργων αποκατάστασης τους Καθεδρικού Ναού της Πόλης με το ποσό των 50.000 λιρών. Σε μια λιτή τελετή ο Επαρχιακός Μεγάλος Διδάσκαλος , αδ. Norman Eric  Heaviside , παρέδωσε την επιταγή στον Αιδεσιμότατο  Michael Sadgrove και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά να ενισχύει οικονομικά το έργο.
Από την πλευρά του ο Αιδεσιμότατος    Michael Sadgrove δήλωσε: Είμαστε πολύ χαρούμενη που οι Τέκτονες αποφάσισαν να μας ενισχύσουν οικονομικά προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα αποκατάστασης . ΄΄


Να σημειωθεί ότι η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά θα προσφέρει συνολικά πάνω από 100.000 λίρες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ Α.Α.Σ.Τ -Εγκατάσταση του Συμβουλίου Αξξιωματικών Σεπτής Στοάς με το διακριτικό όνομα "Προμηθεύς"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΟ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Μ. Στ. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Α. &  Α. Σ. Τ.
Σ.Στ. ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ

Την 22α Μαΐου, στο Τεκτονικό Μέγαρο της οδού Κοδριγκτώνος,  έγινε σε αδελφικό και φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και πολύ χαρά, η αφή φώτων και η εγκατάσταση του Συμβουλίου Αξξιωματικών Σεπτής Στοάς με το διακριτικό όνομα "Προμηθεύς", επανασυσταθείσα υπό την αιγίδα της Μ.Στ. του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος, από Επιτροπή αυτής, κατά τα θέσμια του Τάγματος.

Η  Επιτροπή απαρτιζόταν από τον Μεγάλο Διδάσκαλο, τον Α' Μεγ. Επόπτη και τον Μεγ. Δοκιμαστή της Μεγάλης Στοάς.   Μετά τις σχετικές ομιλίες, με ιστορικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές - τεκτονικές  σχετικές αναφορές, η τελετή έληξε με ευχές για την μακροημέρευση της Στοάς και γόνιμο έργο, με αρμονία μεταξύ των αδελφών και τεκτονική τάξη. Ακολούθησε εξαιρετικό δείπνο που προσέφεραν τα μέλη της νέας στοάς που ολοκλήρωσε την εδήλωση, με τεκτονικές προπόσεις,  πολλή συζήτηση, τεκτονική τάξη και ευεξία των αδελφών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί αδελφοί επισκέπτες, αντιπροσωπείες Στοών μετά των Σεβασμίων τους,τα μέλη της Μεγάλης Στοάς και  ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης του Α. και Α. Σ. Τ. συνοδευόμενος από μέλη του Υπάτου Συμβουλίου.
Από την Μ. Γραμματεία
Σ. Π.
Ο Μ. Γρ.