ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Φιλολογικό Μνημόσυνο στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων – Φιλικών στη Ζάκυνθο

Πραγματοποιήθηκε  για μια ακόμη χρονιά  το Φιλολογικό Μνημόσυνο στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων – Φιλικών από το Τεκτονικό Ίδρυμα Αστήρ της Ανατολής  (μια Τεκτονική Δύναμη κόσμημα για τον Ελληνικό Τεκτονισμό -Ζάκυνθος)  παρουσία  πλήθους κόσμου .
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του αδελφού Δ.Α)





(Γενικά ιστορικά στοιχεία για το εκκλησάκι – από την ιστοσελίδα του ΑΣΤΕΡΑ)
Στη Ζάκυνθο δημιουργήθηκε και ορκίστηκε, η «Φιλική Εταιρεία», η οποία προώθησε την εξέγερση κατά των κατακτητών ! Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών αποτελεί μνημείο εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αφού εδώ ορκίζονταν τα μέλη της. Χτισμένο τον 17ο αιώνα, αυτό το εκκλησάκι βρίσκεται στην Μπόχαλη (στο Ψήλωμα), στους πρόποδες του δάσους από την οικογένεια ευγενών του Γεωργίου Λατίνου. Έπεσε με τους σεισμούς του 1893 αργότερα ξαναχτίστηκε, καταστράφηκε πάλι με τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε αμέσως.


Περνώντας την πύλη, μέσα στον περίβολο σε καλωσορίζει η προτομή του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο λιτό εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεται ο πίνακας των κυριοτέρων μυημένων μελών της Φιλικής Εταιρίας κατά τα έτη 1819 και 1821.