ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πλαστά τα έγγραφα που αποκάλυπταν την Τεκτονική ιδιότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν


Τα έγραφα που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σχετικά με την Τεκτονική ιδιότητα του Φετουλάχ  Γκιουλέν ( ο  υπ' αριθμόν 1 «εσωτερικός εχθρός» του Ερντογάν ) αποδείχτηκαν πλαστά.

Σε ένα από τα χαρτιά (ημερ. 1975) που παρουσιάζονται εμφανίζεται ότι ο Γκιουλέν ορκίστηκε σε μια Τεκτονική  Δύναμη με το όνομα Μεγάλη Στοά των Φιλελεύθερων Ελευθεροτεκτόνων της Τουρκίας (προερχόμενη από διάσπαση της Μεγάλης Στοάς). Ωστόσο πέρα από το λάθος στο όνομα του Γκιουλέν το κοινοβούλιο της Τουρκίας είχε από το 1973 απαγορεύσει σε όλες τις ενώσεις και τους  συλλόγους να χρησιμοποιούν τη λέξη Τουρκία , Τούρκος κτλ στον επίσημο τίτλο τους.


Την <<απάτη>> αποκάλυψε ο δικηγόρος του Γκιουλέν  ο οποίος απέδωσε τα κατασκευασμένα δημοσιεύματα στην οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης  του.

"LE DROIT HUMAIN" - Ελληνική Ομοσπονδία- Τελετή αναπαράστασης εργασιών του 1914


Στις 5/3/2015 η Στοά "Αναγέννηση, 1337" οργάνωσε - για πρώτη φορά στην Ελληνική Ομοσπονδία - τελετή αναπαράστασης εργασιών του 1914 μιάς Γαλλικής Στοάς στη Μασσαλία.  Στα πρακτικά των αρχών του 1914 αναφερόταν εργασίες του Νοεμβρίου 1913, που πραγματοποιήθηκαν με το πρώτο Τυπικό που συνέταξε ο συνιδρυτής του ΔΜΤΤ "Le Droit Humain", Dr Georges Martin, για το Τάγμα μας το 1895. Στις εργασίες τού 1913, όπου έγινε μύηση δύο ανδρών, είχε μετάσχει τόσο ο ίδιος, ως Ρήτορας, όσο καί η σύζυγός του Marie Georges Martin, τότε Μεγάλη Διδασκάλισσα της Μεγάλης Συμβολικής Σκωτικής Στοάς "Le Droit Humain". Η τελετή αυτή, στην οποία συμμετείχαν καί πολλοί Αδελφοί άλλων Στοών, ήταν ιδιαίτερα υποβλητική καί συγκινητική, προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες για τις τεκτονικές μας ρίζες καί αποτέλεσε, επίσης, μια μικρή συμβολή στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς υπήρχε αναφορά στις απόψεις για τα δύο φύλα που προωθούσε το Τάγμα μας ήδη από την εποχή εκείνη.

ΠΗΓΗ: .droit-humain

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Οι Βραζιλιάνοι αδελφοί πρωτοστατούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς


Στις 21 Μαρτίου , η Μεγάλη Στοά της Αμαζόνας (πόλη της Βραζιλίας,) πραγματοποίησε εκστρατεία για τη συγκέντρωση υπογραφών,σχετικά με το δημοφιλές στη χώρα νομοσχέδιο  ,κατά της διαφθοράς στο Δημόσιο Τομέα.

Η συνάντηση για τη συγκέντρωση υπογραφών είχε οριστεί στις 8:30 το πρωί ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε σε 27 Τεκτονικά Μέγαρα σε ολόκληρη τη χώρα.

Με βάση  το σύνταγμα της χώρας για να φθάσει μια πρόταση  να συζητηθεί στο Κογκρέσο χρειάζονται 1.500.000 υπογραφές πολιτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις  εκπροσώπων της Μεγάλης Στοάς η πρωτοβουλία αυτή έχει να κάνει με την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φοβερό πρόβλημα της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.


Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα (13 Μαρτίου) 500 αδελφοί της Μεγάλης Στοάς της Αμαζόνας πραγματοποίησε πορεία κατά της διαφθοράς προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος 

Συνέδριο από την GODF με θέμα << Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ>>


Το Σάββατο 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας , από του Τέκτονες της Πόλης, συνέδριο με θέμα << Η Απόρριψη του άλλου>>.


Στο συνέδριο παραβρέθηκε και απευθύνθηκε στο κοινό ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας αδ. Daniel Keller ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να υπάρξει   ανεκτικότητα  απέναντι στην διαφορετική γνώμη και ιδέες. 

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι διασκέψεις για την δημιουργία μιας "Ομοσπονδίας των Βαλκανικών Λαών" στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ο ρόλος του Ελληνικού τεκτονισμού

Η υπογραφή του τετραμερούς Βαλκανικού Συμφώνου το 1934


Μετά το τέλος του Α΄ παγκοσμίου πολέμου σημειώθηκε μια ζωηρή πολιτική κίνηση για την δημιουργία ευρύτερων υπερεθνικών οργανισμών που θα οδηγούσαν τους λαούς σε στενότερη συνεννόηση και συνεργασία, αλλά κυρίως θα απομάκρυναν την πιθανότητα νέων πολέμων, μέσω μιας διακρατικής διαιτησίας. Ένας τέτοιος οργανισμός υπήρξε η Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ), υπό την σκέπη των νικητών του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας). Στην Βαλκανική αναπτύχθηκε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στα τέλη της δεκαετίας του 1930 για την δημιουργία μιας Βαλκανικής ομοσπονδίας όλων των Εθνών της Χερσονήσου συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Οι πρώτες επίσημες συζητήσεις έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου 1929 στην Αθήνα και στους Δελφούς όπου συνήλθε το 27ο παγκόσμιο Συνέδριο της Ειρήνης.

Η κάθε Βαλκανική χώρα προσήλθε στην συζήτηση με διαφορετική προσέγγιση, που αποτελούσε κάτοπτρο των εθνικών επιδιώξεων της. Η Γιουγκοσλαβία επιθυμούσε μια Βαλκανική συνεννόηση στον οικονομικό τομέα με υπερεθνικό χαρακτήρα, εποφθαλμιόντας μια εμπορική έξοδο στο Αιγαίο μέσω της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε βασική της επιδίωξη στην εξεταζόμενη περίοδο (ας θυμηθούμε και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την δικτατορία του Παγκάλου που 



αρνήθηκε να επικυρώσει μετά ο Βενιζέλος). Η Ρουμανία έδινε μεγαλύτερη σημασία σε μια πολιτιστική προσέγγιση των λαών της Βαλκανικής. Η Βουλγαρία είχε ως βασική της θέση ότι η νέα ομοσπονδία όφειλε να έχει ως βασική της προτεραιότητα τον σεβασμό των Βουλγαρικών μειονοτήτων στην Δοβρουτσά και στην Δυτική Θράκη. Η Ελληνική πλευρά είχε ως πρωτεργάτη και οραματιστή τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, ο οποίος υποστήριζε μια ομοσπονδία ανεξάρτητων εθνοτήτων που θα παγίωνε την ειρήνη μεταξύ τους και θα συστηματοποιούσε την συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτιστικό κτλ). Επειδή οι εκπρόσωποι της Βουλγαρίας έθεταν ως όρο για την συμμετοχή τους σε μελλοντική διάσκεψη τον σεβασμό των μειονοτήτων, υποκρύπτοντας μια ενδόμυχη βλέψη στην Μακεδονία, ο Παπαναστασίου δέχθηκε στην πρώτη συνδιάσκεψη να συζητηθεί το θέμα κατ΄αρχήν. Ο Βενιζέλος στάθηκε επιφυλακτικός έναντι της ιδέας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι ανεξάρτητες προσωπικότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μια Βαλκανική συνεννόηση.

Ακολούθησε η συνδιάσκεψη των Αθηνών (Οκτώβριος 1930), της Κωνσταντινούπολης (Οκτώβριος 1931) και του Βουκουρεστίου (Οκτώβριος 1932).  Τα αποτελέσματα σε αυτές τις συνδιασκέψεις υπήρξαν πενιχρά έως ασήμαντα λόγω κυρίως των διαφορετικών επιδιώξεων των εκπροσώπων των συμμετεχόντων. Ήταν φανερό πως τουλάχιστον η Βουλγαρία συμμετείχε καθαρά για να πετύχει μια αναθεώρηση του εδαφικού status qvo των Βαλκανίων ώστε να εξασφαλίσει μια έξοδο στο Αιγαίο, αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι απλώς προσπαθούσαν να προωθήσουν τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων τους οι οποίες άλλωστε είχαν εμπλακεί στην επιλογή τους ως εκπρόσωποι στις συνδιασκέψεις αυτές. Στις συνδιασκέψεις οργανώθηκαν επιτροπές για να εξετάσουν τις Βαλκανικές διακρατικές σχέσεις ανά κατηγορία, αλλά τα πορίσματα των εργασιών αφ΄ενός ήταν γενικόλογα και αποτελούσαν την συνισταμένη διαφορετικών απόψεων, αφ΄ετέρου δεν μπορούσαν να δεσμεύσουν τις κυβερνήσεις τους. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα ζητήματα που υπήρξε ομοφωνία (ταχυδρομική ένωση, νομική ισότητα των δύο φύλων, δικαίωμα της έγγαμης γυναίκας να διαλέξει την εθνικότητα της, ίδρυση Βαλκανικού αγροτικού επιμελητηρίου) δεν υπογράφτηκε καμία συμφωνία και δεν εφαρμόστηκε απολύτως τίποτε γιατί οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να δεσμεύσουν της κυβερνήσεις τους καθώς ο χαρακτήρας των συνδιασκέψεων ήταν ανεπίσημος. 

Ο ηγέτης και βασικός εμψυχωτής της όλης δραστηριότητας από Ελληνικής πλευράς ήταν αναμφίβολα ο Παπαναστασίου, ο οποίος πίστευε στην Διεθνή αλληλεγγύη, αλλά και στην δυνατότητα υπερεθνικών οργανισμών να αυξήσουν την διακρατική συνεννόηση. Από την άλλη, σημαντικός υποκινητής της δραστηριότητας για μια παμβαλκανική ένωση των λαών ήταν και ο Ελληνικός τεκτονισμός, που έτσι και αλλιώς υποστήριζε πάντοτε ιδέες υπερεθνικής συνεργασίας ήδη από την εποχή του Ρήγα Φεραίου, αλλά και αργότερα με ιδέες για μια Ελληνοτουρκική συνεργασία στην βάση μιας πιθανής πολιτικής ενότητας στην βάση της αναγνώρισης των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ελληνικού τεκτονισμού κ. Ιωάννη Λουκά, ο Ελληνικός τεκτονισμός στην συγκυρία του 1930 εκπροσωπούσε κυρίως την εμπορική αστική και μεγαλοαστική τάξη που προσπαθούσε να βρει διέξοδο δραστηριότητας στα Βαλκάνια, αλλά και μια έμμεση επιστροφή στα Μικρασιατικά παράλια και στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα Ελληνικά κεφαλαιουχικά συμφέροντα είχαν καταρρακωθεί. Οι σχετικές διεργασίες είχαν ξεκινήσει στην "στοά της Μεγάλης Ανατολής" το 1929 πριν την συνδιάσκεψη της ειρήνης, με συμμετοχή Γιουγκοσλάβων και Ευρωπαίων πολιτικών προσώπων, όπως ο Γ. Παγιάλοβιτς μεγάλος διδάσκαλος αλλά και ο αντιπρόεδρος της γερουσίας του Βελγίου Λαφονταίν Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής" του Βελγίου.Οι επαφές αυτές έγιναν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και οργανώθηκαν από τον Παπαναστασίου.

Ο ίδιος ο Παπαναστασίου υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της "μεγάλης στοάς της Ανατολής", καθώς εκτός ότι ήταν Αγγλόφιλος, πίστευε ότι η μασονία ήταν όχημα εκδημοκρατισμού των λαών, όπως επίσης εκτιμούσε στον τεκτονισμό την οικουμενική του διάσταση. Όταν ανέλαβε για ένα πολύ μικρό διάστημα Πρωθυπουργός το 1932 προσπάθησε να καταστήσει την ερχόμενη Βαλκανική 

συνδιάσκεψη τεκτονική υπόθεση καθώς πίστευε ότι αυτό θα βοηθούσε στην ευόδωση τους. Στις 5 Μαΐου 1932 σε μια υψηλού επιπέδου τεκτονική συνδιάσκεψη με την παρουσία μελών των Αθηναϊκών τεκτονικών στοών "Υψηλάντης", "Ακρόπολις" και "Κοραής" με θέμα τις ενέργειες του Ελληνικού τεκτονισμού για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια, Ο Παπαναστασίου ήταν ο βασικός ομιλητής και αφού ανέπτυξε τις θέσεις του για το είδος της Βαλκανικής συνεργασίας που θα εξασφάλιζε την ειρήνη στην περιοχή, χαρακτήρισε την ποθούμενη Παμβαλκανική Ένωση ως την νέα μεγάλη Ιδέα του Ελληνισμού την οποία οφείλει να στηρίξει πάσι δυνάμει ο Ελληνικός τεκτονισμός.

Η τέταρτη συνδιάσκεψη έγινε στην Θεσσαλονίκη το 1933 και είχε ως βασικό αντικείμενο την συζήτηση για μια τελωνειακή ένωση των Βαλκανικών χωρών και μια σύμβαση για μια τοπική οικονομική συνεννόηση. Παρά τις στομφώδεις δηλώσεις του Παπαναστασίου στο τέλος των εργασιών της συνδιάσκεψης για "πολιτική προσέγγιση που επιτεύχθηκε" και για "βήματα εμπρός", τίποτε ουσιαστικό δεν είχε προκύψει καθώς οι όποιες συμφωνίες αγνοούνταν από τις κυβερνήσεις των Βαλκανικών Χωρών

Τελικώς όλη η προσπάθεια των συνδιασκέψεων αξιοποιήθηκε μερικώς από τέσσερα μόνο Βαλκανικά κράτη με την υπογραφή ενός Βαλκανικού Συμφώνου στις 8 Φεβρουαρίου 1934 στην Αθήνα. Το Βαλκανικό σύμφωνο αφορούσε κυρίως την προσπάθεια των κρατών που ευνοούσαν την διατήρηση του υφιστάμενου εδαφικού διακανονισμού (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία), απείχε η Βουλγαρία, αλλά και η Αλβανία που είχε ενταχθεί καθαρά στην σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Το πρώτο άρθρο του συμφώνου προέβλεπε την διασφάλιση των συνόρων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και το δεύτερο προέβλεπε μια σειρά από "χαλαρές" υποχρεώσεις των μερών για την αποφυγή πολεμικής εμπλοκής στα Βαλκάνια. Είναι φανερό πως οι συνδιασκέψεις που είχαν προηγηθεί δεν είχαν συνεισφέρει ούτε στο ελάχιστο στην διαμόρφωση του Συμφώνου που αποτελούσε απλώς μια αμυντική κίνηση των ενδιαφερόμενων μερών έναντι πιθανών πολεμικών εξελίξεων που δεν έμοιαζαν τόσο μακρινές.

Το σύμφωνο υπογράφτηκε από Ελληνικής πλευράς από τον Πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη, αλλά από την πρώτη στιγμή βρήκε πολλούς αντιπάλους εντός και εκτός Ελλάδας. Στο εξωτερικό, η Ιταλία και η Γερμανία ως αναθεωρητικές δυνάμεις κατήγγειλαν την συμφωνία, ενώ και η Αγγλία εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς το σύμφωνο προφανώς υποβάθμιζε την Κ.Τ.Ε. που ήδη είχε χάσει πολύ έδαφος στις διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Η υποδοχή του Συμφώνου στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αρνητική από τον Βενιζέλο και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς υπήρχε η υποψία ότι η αμυντική αυτή συμφωνία αφορούσε και χώρες εκτός Βαλκανίων όπως την Μουσολινική Ιταλία που την εποχή εκείνη πρόβαλλε ως υπερδύναμη της περιοχής. Ταυτόχρονα η άποψη των "Φιλελευθέρων" βάραινε καθώς είχαν την δυνατότητα να ματαιώσουν την κύρωση της σύμβασης, καθώς διέθεταν πλειοψηφία στην Γερουσία. Ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάξιμου, ο οποίος δήλωσε ότι το αμυντικό σύμφωνο αφορούσε  μόνο τις Βαλκανικές χώρες, ενώ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το σύμφωνο δεν δέσμευε την Τουρκία σε περίπτωση Ρουμανο-Τουρκικού πολέμου. Αυτές οι δηλώσεις μείωσαν αμέσως την ισχύ του συμφώνου, ενώ και η πτώση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Τιτουλέσκου οπαδού της Βαλκανικής συνεννόησης μείωσαν ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες από το Σύμφωνο.

Ι. Β. Δ.

Πηγές

Ιωάννης Λουκάς, Ιστορία της ελληνικής μασονίας, εκδόσεις Παπαζήση

Αρετή - Τούντα - Φεργάδη, Θέματα Ελληνικής διπλωματικής Ιστορίας (1912-1934), εκδόσεις Παρατηρητής 

Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική 1900-1945 (τόμος πρώτος), εκδόσεις "βιβλιοπωλείο της Εστίας"


ΠΗΓΗ: http://www.istorikathemata.com/

ΝΑΟΣ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ




Ο ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος εντοπίστηκε το 1925 στην παραλία της Αρτέμιδος (Λούτσας), ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και ερευνήθηκε συστηματικά κατά τα έτη 1956 και 1957 από την Αρχαιολογική Εταιρεία. 

Σώζεται μόνο το θεμέλιο του ναού από πωρόλιθο, ο οποίος ήταν δωρικός περίπτερος. Ο σηκός διαιρείται σε ένα μεγάλο ανατολικό τμήμα και σε ένα μικρότερο δυτικό, το οποίο έχει ερμηνευτεί ως άδυτο. Η κατασκευή του ναού, στον οποίο ανήκουν τα ορατά σήμερα θεμέλια, χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. 

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Μεγάλη Γυναικεία Στοά της Γαλλίας δεν υπέγραψε κοινό δελτίο τύπου για τις Νομαρχιακές Εκλογές

Η Μεγάλη Διδάσκαλος της GLFF αδ Catherine Jeannin-Naltet

Η Γυναικεία Μεγάλη Στοά της Γαλλίας (GLFF) αρνήθηκε να υπογράψει το  δελτίο τύπου της  16 Μαρτίου  (δελτίο που συνυπέγραψαν όλες οι άλλες μεγάλες τεκτονικές δυνάμεις της Γαλλίας) όπου καλούσε τους  πολίτες να συμμετάσχουν στις Νομαρχιακές Εκλογές  στις 22 και 29 Μαρτίου.

Η Μεγάλη Διδάσκαλος της GLFF αδ Catherine Jeannin-Naltet,  δήλωσε σχετικά ‘’Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν και όχι να νοιαζόμαστε τόσο για τις Νομαρχιακές Εκλογές ΄΄.

Να σημειωθεί ότι το δελτίο το υπέγραψαν οι άλλες Τεκτονικές Δυνάμεις με το σκεπτικό ότι ΄΄ Η αποχή αποδυναμώνει τη Δημοκρατία΄΄.


Μεγάλη Στοά της Ελλάδος – Εκδήλωση για τους Φιλικούς



Εντός του Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για τους Φιλικούς στο μνημείο του Εμμανουήλ Ξάνθου στο Α’ Νεκροταφείο. Κατάθεση στεφάνου  θα γίνει από τον Μεγ. Διδ. Της ΜΣτΕ αδ.Γεώργιο Βασιλογεώργη  και τον Σεβ. της Στοάς Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ αρ. 93 (Τρίπολη) αδ. Χ.Μ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

283 Χρόνια από τη γέννηση του Τζορτζ Ουάσιγκτον - Εκδήλωση μνήμης από τους αδελφούς της Νοτίου Καρολίνας


Τον περασμένο μήνα, αδελφοί από την Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στην Πολιτιακή Βουλή προκειμένου να γιορτάσουν τα 283 χρόνια από τη γέννηση του Tζορτζ Ουάσιγκτον. Τα  μέλη της Στοάς ACACIA No 24 , που διοργάνωσαν την εκδήλωση, φιλοξένησαν πάνω από 150 αδελφούς οι οποίοι ταξίδεψαν από κάθε άκρη των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης.


Η πρώτη Τεκτονική Στοά της Νοτίου Καρολίνας ιδρύθηκε στο Τσάρλεστον το 1735. 

Οι Άγγλοι Ελευθεροτέκτονες στην υπηρεσία της κοινωνίας



Με ένα δεύτερο ελικόπτερο πρόκειται να ενισχυθεί η υπηρεσία αεροδιακομιδής του Λονδίνου από τα τέλη του καλοκαιριού με την βοήθεια των Ελευθεροτεκτόνων.

Πιο συγκεκριμένα , οι αδελφοί του Λονδίνου , οι οποίοι ανέρχονται σε 40.000, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να καλύψουν το 50% του κόστους απόκτησής του. Όπως αναφέρει αδελφός της ΗΜΣτΑ  με την ένταξη στην υπηρεσία του δευτέρου ελικοπτέρου θα εξυπηρετούνται ετησίως επιπλέον 400 ασθενείς.


ΠΗΓΗ: BBC

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

50 Χρόνια στην Αδελφότητα


Πρόσφατα ο αδελφός Geoffrey Smith γιόρτασε τα 50 χρόνια στην αδελφότητα αφού μυήθηκε το 1965 στη Στοά Whalley Arches στην Αγγλία.

Ο αδελφός  Geoffrey κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως πιλότος σε μοίρα μαχητικών της RAF τύπου Spitfires.


Σήμερα, παρά τα 92 του χρόνια είναι ενεργός Τέκτονας και παρακολουθεί ανελλιπώς τις εργασίες της Στοάς του.

Εγκατάσταση Νέων Αρχών από το Υπερτ. Περιστ. ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ υπ’ αριθ. 36 και τη Στοά Τελ. ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΣ υπ’. Αριθ. 15



Στις 4 Απριλίου 2015 αμφότερα τα εργαστήρια Υπερτ. Περιστ. ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ υπ’ αριθ. 36 και η Στοά Τελ. ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΣ υπ’. Αριθ. 15 θα προβούν σε εγκατάσταση Νέων Αρχών στην Τρίπολη.  
Θα διατεθεί λεωφορείο δωρεάν για την μεταβίβαση και την επιστροφή.

Το Πρόγραμμα των Εργασιών
16:00 Υπερτ. Περιστ. ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ υπ’ αριθ. 36
18:00 Στοά Τελ. ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΣ υπ’. Αριθ. 15

20:00 Ποτήριον Αγάπης

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΣΤΟ HELSINKI Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Το Σάββατο 18 Απριλίου 2014, θα γίνει στο Helsinki η Μεγάλη Συνέλευση της «Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Φινλανδίας». Κατά την Μεγάλη αυτήν Συνέλευση θα εγκατασταθεί ο νέος Μέγας ΔΙδάσκαλος του Σώματος. Μετά από σχετική πρόσκληση, θα παραστεί ο Μέγας Διδάσκαλος της ημετέρας Μεγάλης Στοάς του Σήματος, Σεβτ.Αδ. Αλέξανδρος-Ιωάννης Μπάσης, συνοδευόμενος υπό Μεγάλων Αξιωματικών.

ΠΗΓΗ: markandmariner.gr

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΘΡΗΝΗΣΩΜΕΝ - ΕΦΥΓΕ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΟΠΟΥΛΟΣ


Επί τη αναγγελία της Μεταστάσεως εις την Αιωνίαν Ανατολήν του εκλεκτού και φιλτάτου αδελφού Κωνσταντίνου Λεόπουλου 32°ΕΜΕ εξεδόθη το ακόλουθο:

ΠΗΓΗ: ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 33ου 


Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ - ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Οι εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Βιβλίου
ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ  - ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - 
του ΑΝΔΡΕΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 - 8μ.μ
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΠΙΤΕΡ ΟΥΣΠΕΝΣΚΙ -ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ



Πήτερ Ουσπένσκι ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ
 Μια θεατρική αφήγηση βασισμένη στο  βιβλίο του Πήτερ Ουσπένσκι Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού . 
Η αναζήτηση του σπουδαίου στοχαστή και συγγραφέα για την Ανώτερη Γνώση. 
Η καταλυτική συνάντηση με τον Γκουρτζίεφ και η ανακάλυψη του Τέταρτου Δρόμου.
 
Σκηνοθετική Επιμέλεια Αλεξάνδρα Θεολόγου
Συντονισμός & Διασκευή Κειμένου Στέφανος Ελμάζης
Με τους Γιώργο Πελέχρα, Μιχάλη Τέζια, Σάββα Ορφανίδη, Μαρία Ιωαννίδου, Σίσσυ Τσιομπάνου, Βούλα Βαρταλά, Δήμητρα Κωτσοπούλου
Μουσική Γκουρτζίεφ / ντε Χάρτμαν
Για 2 μόνο παραστάσεις
Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, ώρα έναρξης 9 μ.μ.
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, ώρα έναρξης 8 μ.μ.
 ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ      http://www.theatroalma.gr

Αγίου Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15-17, Αθήνα- Στάση Μετρό: Μεταξουργείο Τ. 215055935


Πληροφορίες και κρατήσεις για την παράσταση:Τ. 2310 429200
Γενική είσοδος 10 ευρώ.
 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΑΒΑΤΟΝ
Παραγωγή Κέντρο Γκουρτζίεφ www.gurdjieff-center.gr

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ISLE OF MAN – ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ



Με 3.304 λίρες ενίσχυσαν το νεοϊδρυθέν ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων του Βρετανικού Νησιού Isle of Man  οι Άγγλοι αδελφοί. Ο Επαρχιακός Μεγάλος Διδάσκαλος για το νησί, αδ. Keith Darlymple , όπου και παρέδωσε την επιταγή δήλωσε <<Είμαστε ευχαριστημένοι που μπορέσαμε να βοηθήσουμε ένα  ζωτικής σημασίας ίδρυμα για την τοπική κοινωνία>> ενώ η διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος κα. Margaret Simpson   φανερά συγκινημένη είπε << είμαστε ευγνώμονες στους Ελευθεροτέκτονες  και  τις οικογένειές τους για την βοήθεια που μας προσφέρουν>>. 

ΠΗΓΗ: GMNA

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ



Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε μια σημαντική αλλαγή στην ηγεσία του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου  και τελευταίου βαθμού για την Ελλάδα καθώς μετά από παραίτηση του αδ. Ραούλ Ντε Σιγούρα  το Συμβούλιο εξέλεξε ως επικεφαλής τον αδ. Λ. Λ.

Πρόκειται για έναν νέο (ηλικιακά)  αδελφό , δημιουργικό και προικισμένο με την <<τέχνη>> να εκφράζει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και όσους είναι δίπλα του. Με άρτια επιστημονική κατάρτιση στη Νομική Επιστήμη, αγάπη για την αδελφότητα και όραμα ,είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στο Ύπατο Συμβούλιο και στην αδελφότητα .


Ευχόμαστε, το στοιχείο που διακρίναμε στον νέο Ύπατο από το σύντομο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε στα ίδια εργαστήρια, αυτό δηλαδή του να βρίσκει ακόμη και στα πιο ταπεινά και κοινά πράγματα  στοιχεία άξια προσοχής, να εμπνεύσει τους αδελφούς και να δώσει μια νέα ώθηση στην αδελφότητα που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δωρεά των Άγγλων Ελευθεροτεκτόνων στην μονάδα φροντίδας Pilgrim Hospices


10.000 λίρες Αγγλίας προσέφερε το Μέγα Αγαθοεργό Σώμα της Αγγλίας στη μονάδα φροντίδας  Pilgrim Hospices στο ΚΕΝΤ .

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο Αν. Επαρχ. Μεγάλος Διδάσκαλος, αδ. Peter Rodd ευχαρίστησε όσους που συμμετείχαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων καθώς για το σκοπό αυτό εργάστηκαν αδελφοί από το Canterbury,το Margate και το Ashford.


Από την πλευρά του ο διευθύνον σύμβουλος του Pilgrim Hospices δήλωσε << Ευχαριστούμε από καρδιάς τους Ελευθεροτέκτονες οι οποίοι είναι δίπλα μας εδώ και 33 χρόνια , από τη στιγμή δηλαδή που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια>>.