ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ιστορία -Τέκτονας ο εφευρέτης της Coca Cola


 Το όνομα του αδελφού Δρ. John Pemberton μπορεί σε πολλούς να μην είναι γνωστό. Είναι όμως σίγουρα γνωστή μια ανακάλυψη του: Η Coca Cola.

 O Πέμπερτον γεννήθηκε στην Georgia των ΗΠΑ . Σπούδασε ιατρική και υπηρέτησε στον Ομοσπονδιακό Στρατό κατά την διάρκεια του εμφυλίου όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος. Έκτοτε έκανε  χρήση μορφίνης για τους πόνους που του προξενούσε το τραύμα. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε να πειραματιστεί στην παρασκευή κάποιου αναλγητικού το οποίο δεν θα βασίζονταν στο όποιο. Έτσι προχώρησε στην παρασκευή ενός σιροπιού το οποίο αποτελούνταν από φύλλα κόκας, κρασί και καρύδια.

 Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς.Εκεί πρόσθεσαν στο μίγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, το οποίο στην αρχική μορφή του και ως το 1905 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Έτσι, το φαρμακείο του Τζάκομπς άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι. Ο λογιστής του Πέμπερτον, ο Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca-Cola και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

 Κατά το πρώτο έτος, η εταιρία πουλούσε περίπου 9 ποτήρια Coca Cola την ημέρα. Έναν αιώνα αργότερα, είχαν παραχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια γαλόνια σιρόπι. Όμως, ο Πέμπερτον ήταν περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και δεν είχε ιδέα ότι είχε εφεύρει ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα στον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα πούλησε την εταιρία του σ' έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Άστι Γκριγκς Κάντλερ, έναντι περίπου 2.300δολαρίων.

 Μπορεί να μην  απέδωσε τα αναμενόμενα η ανακάλυψή του, καθώς μέχρι το τέλος της ζωής του έκανε χρήση μορφίνης, ωστόσο το σιρόπι αυτό αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία του γνωστού αναψυκτικού της Coca Cola.
Ο αδ. Πέμπερτον απεβίωσε σε ηλικία 57 ετών στην Ατλάντα και θάφτηκε στο κοιμητήριο του   Linwood. Η πλάκα που τοποθετήθηκε στο μνήμα του έχει χαραγμένο επάνω της το σύμβολο της αδελφότητας.