ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Εγκατάσταση νέου Σεβασμίου στη Στοά Benefisenza της Κέρκυρας


Με μεγάλη επισημότητα και λαμπρότητα, έλαβε χώρα  το Μάρτιο στο ξενοδοχείο CORFU HOLIDAY PALACE η Τελετή Εγκαταστάσεως του νέου Σεβασμίου Διδασκάλου της Στοάς Benefisenza της Κέρκυρας, Σεβ. Αδ. Ι.Τ.

 Στην Τελετή παρευρέθηκε ο Σεβτ. Μεγάλος Διδάσκαλος, ο Αναπληρωτής Μεγάλος Διδάσκαλος και ο Βοηθός Μεγάλος Διδάσκαλος της ΕΜΣΤΕ, Μεγάλοι Αξιωματικοί της ΕΜΣΤΕ νυν και πρώην, ο Επαρχιακός Μεγάλος Διδάσκαλος Δυτικής Ελλάδος και πληθώρα Επαρχιακών Μεγάλων Αξιωματικών, ενώ 22 συνολικά Σεβάσμιοι Στοών και πολλοί προσκεκλημένοι αδελφοί λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εργασίες.

Μετά το πέρας της Τελετής επακολούθησε στον ίδιο χώρο Επίσημο Δείπνο 

πηγή: http://www.beneficenza.gr/

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Το Διάγγελμα του ΥΜΤ αδ. Λέανδρου Λεφάκη

Διαβάστε το  Διάγγελμα  του ΥΜΤ αδ. Λέανδρου Λεφάκη





πηγή: http://www.supreme-council.gr/images/news/0416dep02.png

Τα νέα της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελλάδος

 
Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, έγινε στο Helsinki η Μεγάλη Συνέλευση της «Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Φινλανδίας». Μετά από σχετική πρόσκληση, η ημετέρα Μεγάλη Στοά τού Σήματος εκπροσωπήθηκε από τον Πσεβ.Αδ. Δημήτριο Κοντέση, ΠρΜΑ΄Επ, ο οποίος είναι και ο Μέγας Αντιπρόσωπος της «Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Φινλανδίας» παρά την ημετέρα Μεγάλη Στοά του Σήματος. Παρέστησαν, επίσης, δύο Μεγάλοι Διδάσκαλοι του Σήματος από την Ελβετίa και την Εσθονία, ο Ύπατος και Μέγας Βασιλεύς του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Βασιλικής Αψίδος της Ιρλανδίας μετά του Μεγάλου Αρχειοφύλακος, καθώς και Αντιπροσωπείες από την Μεγάλη Στοά του ΣήματοςΑκτής Ελαφαντοστού, και του Σουηδικού Ελευθεροτεκτονικού Τάγματος. Τέλος, παρέστη από τηνΓερμανία (Περιφερειακή της Αγγλίας), ο Περιφερειακός Αναπληρωτής Μέγας Διδάσκαλος.


Πηγή: http://www.markandmariner.gr/

Το μήνυμα του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου αδ. Σπ. Καμαλάκη προς τους αδελφού εν όψει του Πάσχα


Διαβάστε το μήνυμα του ΥΜΤ. Αδ. Σπ. Καμαλάκη







Πηγή: https://www.facebook.com/Γαλήνιες-Σκέψεις

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πορεία προς τιμήν των μαρτύρων της Κομμούνας του Παρισιού



Όπως κάθε χρόνο η  Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας μαζί με το Τάγμα La Droit Human, τη Μεγάλη Στοά της Γαλλίας, τη Μεγάλη Γυναικεία Στοά της Γαλλίας, τη Μεγάλη Μικτή Στοά της Γαλλίας, την Οικουμενική Μεγάλη Μικτή Στοά και άλλες Τεκτονικές Δυνάμεις της χώρας θα πραγματοποιήσουν την 1η Μαΐου την καθιερωμένη πορεία προς τιμή των μαρτύρων της Κομμούνας του Παρισιού.

Τι ήταν η περίφημη Κομμούνα  του Παρισιού;
(Το κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα www.sansimera.gr)
 Επαναστατική απόπειρα της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία στα χέρια της σε τοπικό επίπεδο, καταργώντας τις συγκεντρωτικές δομές του κράτους. Το πολιτικό πείραμα έλαβε χώρα στο Παρίσι και αποδείχτηκε θνησιγενές. Διήρκεσε 72 ημέρες (18 Μαρτίου - 28 Μαΐου 1871) και πνίγηκε στο αίμα από την κυβέρνηση του Λουί Τιερ (γνωστός και με το εξελληνισμένο επίθετο Θιέρσος).
Η Κομμούνα αναπτύχθηκε από το πολιτικό κενό που προέκυψε μετά τη συντριπτική ήττα της Γαλλίας στον πόλεμο με την Πρωσία (19 Ιουλίου 1870 - 10 Μαΐου 1871). Στις αρχές του 1871 οι Πρώσοι πολιορκούσαν το Παρίσι και μάλιστα στις 17 Φεβρουαρίου έκαναν θριαμβευτική πορεία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Την ίδια μέρα, ο μετριοπαθής δημοκράτης Λουί Τιερ, που είχε αντιταχθεί στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο και είχε κατηγορηθεί ως προδότης, κέρδισε τις εκλογές, μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ'.
Το Παρίσι εκείνη την περίοδο ξεχώριζε από την υπόλοιπη Γαλλία για την πολυπληθή του εργατική τάξη, που διεκδικούσε μαχητικά τα δικαιώματά της και το 1864 είχε κερδίσει το δικαίωμα της απεργίας. Το 1866 το Παρίσι αριθμούσε 1.799.980 κατοίκους, το 57% των οποίων εργαζόταν στη βιομηχανία.
Το βράδυ της 17ης προς τη 18η Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να επιβάλει την εξουσία του στο ανυπότακτο Παρίσι, ο Τιερ αποφάσισε να αφοπλίσει την πόλη για τον φόβο εργατικής εξέγερσης. Στη Μονμάρτη και την Μπελβίλ υπήρχαν 227 κανόνια για την άμυνα της πόλης υπό τον έλεγχο της ριζοσπαστικοποιημένης Εθνοφρουράς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που εστάλησαν δεν κατόρθωσαν να τα καταλάβουν, καθώς κυκλώθηκαν από εθνοφρουρούς και πολίτες. Οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν κατά του πλήθους, αλλά συνέλαβαν τους επικεφαλής τους στρατηγούς Λεκόντ και Τομά, τους οποίους εκτέλεσαν δια τυφεκισμού.
Ο Τιερ, που είχε συνθηκολογήσει με τους Πρώσους, διέταξε το στρατό να εκκενώσει την πόλη, ενώ ο ίδιος κατέφυγε σε ασφαλές καταφύγιο, στο οχυρό των Βερσαλιών, για να μην συλληφθεί. Η Εθνοφρουρά, που είχε εξελιχθεί σε επαναστατική δύναμη, αποφάσισε οι προαποφασισμένες δημοτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου. Όλο αυτό το διάστημα ενεργούσε ως κυβέρνηση, με τη βοήθεια των μαρξιστών εργατών της Α' Διεθνούς. Στις 26 Μαρτίου 1871 έγιναν με υποδειγματικό τρόπο οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες πήρε μέρος το 50% των Παριζιάνων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε ήταν 92μελές και εγκαταστάθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο στις 28 Μαρτίου. Έλαβε την ονομασία «Κομμούνα των Παρισίων» («Commune de Paris») και ανέλαβε τις εξουσίες τις Εθνοφρουράς, εκπροσωπώντας ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα: Δημοκράτες και ριζοσπάστες αστούς, σοσιαλιστές, ανεξάρτητους επαναστάτες, σοσιαλιστές, μαρξιστές και αναρχικούς. Από τη σύνθεσή της είναι προφανές ότι η ηγεσία της Κομμούνας δεν είχε σαφές ιδεολογικό περίγραμμα κι έτσι δεν κατάφερε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ένα από τα ηγετικά μέλη της Κομμούνας ήταν κι ένας Έλληνας, ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης από την Καστοριά.
Λουί Μπλανκί
Πρόεδρος της Κομμούνας εξελέγη ο πολιτικός ακτιβιστής Λουί Μπλανκί, ο οποίος, όμως, είχε συλληφθεί στις 17 Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι κομουνάροι προσπάθησαν πολλές φορές ανεπιτυχώς να τον απελευθερώσουν, συλλαμβάνοντας ομήρους από την άλλη πλευρά, μεταξύ αυτών και τον αρχιεπίσκοπο των Παρισίων, Ζορζ Νταρμπουά.
Παρά τις αδυναμίες της, το έργο που επιτέλεσε ήταν σημαντικό, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας και της παιδείας. Στον τομέα της εργασίας είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ένας ούγγρος μαρξιστής, ο Λέον Φράνκελ, που πήρε μια σειρά από μέτρα για να ανακουφίσει τους εργάτες και τους μικροαστούς: κολλεκτιβοποίηση βιομηχανιών, χρεοστάσιο στο εμπόριο και τα ενοίκια, κατάργηση της νυχτερινής εργασίας στα αρτοποιεία, απαγόρευση τοκογλυφικών γραφείων και καθιέρωση της δεκάωρης ημερήσιας εργασίας.
Η Επιτροπή Παιδείας υπό τον Βαγιάν προχώρησε στην καθιέρωση της δωρεάν παιδείας και τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας, ενώ έλαβε μέτρα φεμινιστικού χαρακτήρα. Στην Επιτροπή Οικονομικών τοποθετήθηκε ένας έντιμος λογιστής, ο Φρανσουά Ζουρντ, ο οποίος αρνήθηκε να «εθνικοποιήσει» την Τράπεζα της Γαλλίας, στερώντας από τους κομμουνάρους πολύτιμο χρήμα για την επιτυχία του αγώνα τους.
Πολύ γρήγορα, η προσπάθεια της Κομμούνας αφιερώθηκε στον αγώνα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, που εν τω μεταξύ είχαν ενισχυθεί σημαντικά, μετά την αποχώρηση των Πρώσων. Διέθεταν 200.000 άνδρες απέναντι στους 60.000 άνδρες της Κομμούνας. Ο στρατός άρχισε τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του Παρισιού στις 3 Απριλίου με την πολιορκία της πόλης. Μετά τις πρώτες στρατιωτικές αποτυχίες, η Κομμούνα σκλήρυνε τη στάση της, με την Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας που συνέστησε την Πρωτομαγιά του 1871, παρά την αντίδραση των αναρχικών.
Στις 21 Μαΐου οι δυνάμεις του Τιερ μπήκαν στο Παρίσι, όπου συνάντησαν σκληρή αντίσταση από τους κομμουνάρους. Σκληρές μάχες διεξάγονταν από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά. Τα ανάκτορα του Κεραμεικού, το Δημαρχείο και το Μέγαρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τυλίχτηκαν στις φλόγες. Ο στρατός προέβη σε μαζικές σφαγές αμάχων και οι Κομμουνάροι απάντησαν με την εκτέλεση 52 επιφανών Παριζιάνων, τους οποίους κρατούσαν ως ομήρους. Ανάμεσά τους, ο αρχιεπίσκοπος της πόλης Ζορζ Νταρμπουά.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις επικράτησαν πλήρως στις 28 Μαΐου 1871, έπειτα από μια εβδομάδα άγριων μαχών, που έμεινε στην ιστορία ως «Η Ματωμένη Εβδομάδα» («La semaine sanglante»). Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων 30.000 - 40.000 κομμουνάροι σκοτώθηκαν, ενώ οι απώλειες για τους κυβερνητικούς ανήλθαν σε 1000 άνδρες. Μετά έπιασαν δουλειά τα στρατοδικεία, που εξέδωσαν 10.137 καταδικαστικές αποφάσεις: 93 σε θάνατο, 251 σε καταναγκαστικά έργα και 4586 σε εξορία στο υπερπόντιο νησί της Νέας Καληδονίας. Χιλιάδες, εξάλλου, από τους ηττημένους αναγκάσθηκαν να αυτοεξορισθούν.
Πτώματα μαχητών της Παρισινής Κομμούνας
Η Γαλλία έζησε υπό στρατιωτικό νόμο έως το 1876, ενώ αμνηστία για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Παρισινής Κομμούνας δόθηκε το 1880. Καταπνίγοντας στο αίμα την επανάσταση των λαϊκών τάξεων του Παρισιού και εξουδετερώνοντας τους μοναρχικούς, το αστικό καθεστώς σταδιακά σταθεροποιείται και επιβάλλεται.
Η Γαλλική Δεξιά θεωρεί την Παρισινή Κομμούνα ως ένα κλασσικό παράδειγμα οχλοκρατίας και τρομοκρατίας. Η παγκόσμια αριστερά την αποθεώνει και τη θεωρεί ως δείγμα ωριμότητας της εργατικής τάξης, η οποία για πρώτη φορά αναλαμβάνει την εξουσία.
Ο Καρλ Μαρξ ανακήρυξε την Παρισινή Κομμούνα ως σύμβολο της εργατικής εξέγερσης κατά της αστικής τάξης. Στο έργο του «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία» (εκδόσεις «Στοχαστής») γράφει: «Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης, απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους».
Ασκεί, όμως, κριτική στους επικεφαλής της, γιατί έχασαν πολύτιμο χρόνο, εφαρμόζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, αντί να επιτεθούν και να συντρίψουν τις δυνάμεις του Τιερ. Ο Λένιν μελέτησε προσεκτικά την Παρισινή Κομμούνα, προκειμένου να διατυπώσει τη θεωρία του για τη δικτατορία του προλεταριάτου και να εφαρμόσει τα διδάγματά της στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
Για τον αναρχικό Μιχαήλ Μπακούνιν, η Παρισινή Κομμούνα ήταν η «καθαρή άρνηση του κράτους», ενώ αντίθετη ήταν η άποψη ενός άλλου εξέχοντος αναρχικού, του Πιοτρ Κροπότκιν, ο οποίος τη θεωρεί ως μια μικρογραφία του κράτους σε τοπικό επίπεδο, αφού δεν τόλμησε να καταργήσει τους θεσμούς του.
Ο αντίκτυπος της Παρισινής Κομμούνας έφθασε και στην Ελλάδα. Το σύνολο των αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής τάχθηκε εχθρικά στην Κομμούνα και μόνο η εφημερίδα «Μέλλον» του Δήμου Παπαθανασίου την υπερασπίστηκε. Γράφει ο εκδότης της στις 11 Μαΐου 1871: «Ναι, χαίρετε οι πρόμαχοι και οσονούπω μάρτυρες των αρχών εφ' ων μόνον δύναται να θεμελιωθή η αληθής, η ακράδαντος, η λαοσώτηρα ελευθερία. Αι αρχαί σας θέλουν καταπνιγή εν τω αίματι και τω πυρί υπό των διαπλέων εκ της απορροφήσεως και του δεσποτισμού κιβδήλων δημοκρατών, αλλ' αι αρχαί σας εισί προωρισμέναι να αναπλάσσουν τα έθνη και τους λαούς».

Την Παρισινή Κομμούνα αποδοκίμασε και η Βουλή, στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 1871. Ο βουλευτής Λομβάρδος ανέφερε στην ομιλία του: «Μικρά και αδύνατος η Ελλάς αλλ' υπέρ της ελευθερίας πάντοτε αγωνισθείσα και αγωνιζόμενη δεν ημπορεί παρά να υψώσει δυνατά την φωνήν της αγανακτήσεώς της εναντίον εκείνων οι οποίοι εν τη καταχρήσει του ονόματος της ελευθερίας, την ελευθερίαν εσχάτως εν Παρισίοις επολέμησαν. Η Ελλάς μικρά και αδύνατος έλαβε την πείραν ότι ουδέν πολεμιώτερον της ελευθερίας όσον η αταξία. Εάν δεν εξασφαλίζη τι την ελευθερίαν, την εξασφαλίζει ο σεβασμός των νόμων και των δικαιωμάτων εκάστου».

Ύπατο Συμβούλιο του 33ου - Αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου ανοιχτή εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια  που διοργάνωσε το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου (ΥΜΤ αδ. Καμαλάκης) . Εξέχοντες ομιλητές έριξαν φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη.

Πολλά συγχαρητήρια στο ΄Ύπατο Συμβούλιο για αυτήν την όμορφη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση…..


Πηγή  : www.facebook.com/Γαλήνιες-Σκέψεις





Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ύπατο Συμβούλιο του 33ου -Επαναλειτουργία Φιλ:. Εργ:. Ευμολπίδαι Υπ. Αρ. 28 και Εύμολπος Υπ. Αρ. 29


Επαναλειτουργία Φιλ:. Εργ:. Ευμολπίδαι Υπ. Αρ. 28 και Εύμολπος Υπ. Αρ. 29 του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου.
Διαβάστε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση:
Πηγή: supremecouncilforgreece.gr/

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο των Υπάτων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Νοτίου Δικαιοδοσίας


Ο Ύπατος Μεγ. '. Ταξ.'. του 33ου και τελευταίου βαθμού δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Κραταιότατος Αδ. '. Σπυρίδων Θ. Καμαλάκης, ανακοίνωσε οτι θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο των Υπατων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Νοτίου Δικαιοδοσίας, το 2017 στην Ελλάδα από το Ύπατο Συμβούλιο.


Πηγή: www.facebook.com/Γαλήνιες-Σκέψεις

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι δικαστικοί λειτουργοί στη Βουλγαρία θα πρέπει να δηλώνουν την Τεκτονικής τους ιδιότητα



Οι δικαστικοί λειτουργοί στη Βουλγαρία θα πρέπει να δηλώνουν εάν είναι μέλη μη δημόσιων οργανισμών, όπως είναι οι Μασονικές Στοές.

 Αυτή, είναι μία από τις προτάσεις που ενέκρινε την Παρασκευή 8 Απριλίου το Συμβούλιο  για τη Δικαστική Μεταρρύθμιση, έπειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης.

Οι σχετικές δηλώσεις των Βουλγάρων Δικαστών θα πρέπει να υποβληθούν στη Δικαστική Επιθεώρηση- στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Το ζήτημα αυτό  απασχολεί εδώ και χρόνια τη δημόσια διοίκηση, αλλά ποτέ δεν έχει δοθεί λύση, τουλάχιστον σε επίπεδο δήλωσης.

Καμία επιλογή στις τρεις κύριες θέσεις για το δικαστικό σώμα (Γενικός Εισαγγελέας και επικεφαλής ανώτατων Δικαστηρίων) δεν έχει γίνει με τη δημόσια ερώτηση εάν ο προτεινόμενος είναι μέρος τεκτονικής (μασονικής) στοάς.

Η σημερινή υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλγαρία, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο έργο αυτό, ώστε να υπάρχει η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τη δικαστική εξουσία στο νέο σχέδιο νόμου, όπως σημειώνεται, γιατί οι  ιδιότητες του Μασόνου και του Δικαστικού Λειτουργού δεν συμβιβάζονται.


Πηγή: echedoros-a.gr

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Εκεί που οι πολιτικοί δεν φοβούνται τον Τεκτονισμό.................


Η Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας κα. Najat Vallaud-Belkacem άνοιξε στις 2 Απριλίου τις εργασίες του Συμποσίου που διοργάνωσαν από κοινού η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας με την  Μεγάλη Γυναικεία Στοά της Γαλλίας και που είχε θέμα την νεολαία. 

Στην έκθεση της BNF τα τρία αρχαιότερα Τεκτονικά Χειρόγραφα του Κόσμου


Τρία από τα αρχαιότερα Τεκτονικά Χειρόγραφα του κόσμου εκτίθενται από τις 5 Απριλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας όπου λαμβάνει χώρα μια έκθεση αφιερωμένη στον Τεκτονισμό.

Πρόκειται για το γνωστό βιβλίο των κανονισμών  ΄΄ William Shaw΄΄ με ημερομηνία έκδοσης 21/12/1583, το βιβλίο της Στοάς Aitcheson Haven με ημερομηνία 9/1/1599 και το μυθικό Χάρτη του Sinclair με ημερομηνία 1628.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα χειρόγραφα που ανήκουν στην Μεγάλη Στοά της Σκωτίας <<ταξιδεύουν>> για πρώτη φορά εκτός χώρας και συνοδεύονται από τον επιμελητή της Μεγάλης Στοάς αδ. Robert Cooper.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Επίσκεψη Γάλλων και Βέλγων αδελφών σε Στοές της Ελληνικής Ομοσπονδίας τού Droit Humain


  Στις 30 και 31 Μαρτίου 2016, 10 Αδελφές και Αδελφοί από 5 συνολικά Τεκτονικά Τάγματα τού Βελγίου και της Γαλλίας πραγματοποίησαν επισκέψεις σε Στοές της Ελληνικής Ομοσπονδίας τού Droit Humain. Ειδικότερα, 4 από αυτούς - κατέχοντες τον 18ο βαθμό - μετείχαν στις εργασίες των Περιστυλίων κατά τις οποίες αυξήθηκαν στον βαθμό αυτό τέσσερις νέοι Αδελφοί. Και οι 10, εξ ων οι τρείς ήταν Σεβάσμιοι Διδάσκαλοι, μετείχαν στις κοινές εργασίες πού οργάνωσαν οι κυανές Στοές "Αναγέννηση, 1337" και "Ίσις, 1119", με πίνακα χάραξης σχετικό με την Μυσταγωγία στη μουσική τού Μότσαρτ.  Ο Πίνακας είχε μεταφραστεί στα γαλλικά για διευκόλυνση των Αδελφών και υπήρξε μετάφραση της συζήτησης, επίσης. 

  Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα πρόσφατα θύματα της τρομοκρατίας στις Βρυξέλλες, οι Πρόεδροι των Εργαστηρίων εξέφρασαν σχετικές ευχές, οι ξένοι Αδελφοί ευχαρίστησαν συγκινημένοι με τεκτονικό τρόπο και ανταλλάχθηκαν δώρα. Μεταξύ των επισκεπτών συγκαταλεγόταν και η Σεβασμία Διδάσκαλος της Γαλλικής Στοάς "Τα Τέκνα της Υπατίας, 1959" του Droit Humain, με την οποία οι φιλοξενούσες Ελληνικές Στοές προγραμματίζουν Τελετή Αδελφοποίησης για τις 12 Μαϊου τρέχοντος έτους. Μετά τις εργασίες, ακολούθησε δείπνο αγάπης, που συνένωσε ακόμα περισσότερο με δεσμούς αδελφοσύνης Έλληνες, Βέλγους και Γάλλους Αδελφούς κι Αδελφές.

πηγή: http://www.droit-humain.gr

Μια είδηση που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά – Μπράβο στον Εθνικό Μεγάλο Διδάσκαλο της ΜΜΣτΕ αδ. Π. Μουτζουράκη


 Δεν είναι λίγες οι φορές που ο γράφων δια μέσου αυτής της ιστοσελίδας έχει κατηγορήσει κάποιες Ελληνικές Τεκτονικές Δυνάμεις για την ανάλγητη στάση τους σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιες δυνάμεις τις οποίες τέτοια θέματα δεν τις αφήνουν αδιάφορες και προσπαθούν με τις όποιες τους δυνάμεις να προσφέρουν λύσεις . Μεταξύ αυτών και ο Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος  αδ. Παναγιώτης Μουτζουράκης ο οποίος στο πλαίσιο των εργασιών της Alliance Masonnique Europeenne που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα προέτρεψε τα μέλη της επιτροπής να δραστηριοποιηθούν πολιτικά και κοινωνικά και να συμμετέχουν ενεργά προκειμένου να λυθεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό  το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας.


Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον Εθνικό Μεγάλο Διδάσκαλο αδ. Παναγιώτη Μουτζουράκη για την ευαισθησία του επάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Νέα Φιλοσοφικά Εργαστήρια στην Πάτρα



Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα Φιλοσοφικά Εργαστήρια των Πατρών, του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου (αδ. Ραούλ Ντε Σιγούρα) που ξεκίνησαν ήδη  τις εργασίες τους. 

Πηγή: SR Herald

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Μεγάλο Αφιέρωμα - 90 Χρόνια Μεγάλη Μικτή Στοά της Ελλάδος


17-20 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, με την συμμετοχή 25 ξένων αντιπροσωπειών Μεγάλων Στοών και 11 αντιπροσωπειών Υπάτων Συμβουλίων,  εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και των 20 χρόνων του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ «ΔΕΛΦΟΙ».


Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και το 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΡΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ, καθώς και η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ALLIANCE MAÇONNIQUE EUROPÉENNE (AME).

Διαβάστε το Ενημερωτικό Δελτίο που εξέδωσε η Μεγάλη Μικτή Στοά της Ελλάδος


 Η εναρκτήρια ομιλία του Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου αδ. Παναγιώτη Μουτζουράκη στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεαρών Τεκτόνων

Το ιστορικό Σημείωμα του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου αδ. Δημητρίου Λυμπέρη για τα 20 χρόνια του Υπάτου Συμβουλίου
Το εισαγωγικό ιστορικό σημείωμα του Μεγάλου Διδασκάλου αδ. Π..Μουτζουράκη


Συμπεράσματα του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεαρών Τεκτόνων




Οι αντιπροσωπείες των Ξένων Τεκτονικών Δυνάμεων







Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Νέα Φιλοσοφικά Εργαστήρια στην Πάτρα



Την ερχόμενη Τρίτη 5 Απριλίου 2016 και ώρα 20:00 θα τελεσθεί στο Τεκτονικό Μέγαρο Πατρών η εγκατάσταση των εκεί Φιλοσοφικών Εργαστηρίων. Των εργασιών θα προεδρεύσει ο Ανθύπατος αδ. Εμμανουήλ Γερακιός 33ο.
πηγή: SR Herald Gr.

Τα νέα του Τάγματος Le Droit Humain στην Ελλάδα


 Στις 25 καί 26/3/2016, η Στοά "Άρτεμις, 1894" στην Ανατολή Ζακύνθου πραγματοποίησε αντιστοίχως εργασίες αύξησης σε Β΄ βαθμό καί εισδοχής δύο νέων μελών. Στις εργασίες συμμετείχαν, επιπλέον των μελών της Στοάς 'Άρτεμις", πολλοί Αδελφοί επισκέπτες από την Αθήνα-Πειραιά μεταξύ των οποίων: ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας του "Ανθρώπινου Δίκαιου", ο Επιθεωρητής της Στοάς, η Πρόεδρος του Εθνικού Αρείου Πάγου, η Σεβασμία καί ακόμη ένα μέλος της Στοάς "Ορφέας-Ήλιος", η πρώην Σεβασμία της Στοάς "Αθηνά", 2 μέλη της Στοάς "Πυθαγόρας" καθώς καί αρκετά μέλη της Στοάς "Αναγέννηση" περιλαμβανομένων των δύο ομήρων φιλίας. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι φιλικών τεκτονικών δυνάμεων. Μετά το πέρας των εργασιών κάθε εσπέρας, όλοι οι μετέχοντες μοιράστηκαν ωραία δείπνα αγάπης σε εστιατόρια - την δεύτερη βραδυά υπό τους ήχους παραδοσιακής επτανησιακής μουσικής.


 Στις 21/3/2016 η Στοά "Ορφέας-Ήλιος, 1465" πραγματοποίησε τελετή υιοθεσίας λυκιδέως (σε λευκό περιβάλλον) στην τεκτονική Στέγη. Λυκιδεύς έγινε ο νεαρός Ν. Σιγ., γιός του μέλους της Στοάς Αδελφού Τ. Σιγ., 30ο. Στην ωραία καί τρυφερή τελετή, πού δεν οργανώνεται συχνά, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, δύο Μεγάλοι Γενικοί Επιθεωρητές, η Πρόεδρος τού Εθνικού Αρείου Πάγου, Πρόεδροι φιλοσοφικών Εργαστηρίων, η Σεβασμία της Σ:.Σ:. "Δήλος, 1400", πολλά μέλη της Σ:.Σ:. "Αθηνά, 815", καθώς καί κάποιοι αμύητοι επισκέπτες. Ο Ναός είχε διακοσμηθεί ωραία καί συνέβαλε στην ατμόσφαιρα της τελετής. Ακολούθησε δείπνο αγάπης στην Υγρή Αίθουσα της Στέγης. Η ίδια Στοά είχε πραγματοποιήσει υιοθεσία Λυκιδέως άλλες δύο φορές στο παρελθόν, την πιό πρόσφατη πριν 9 χρόνια.

πηγή: .droit-humain.gr 

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ανοιχτή εκδήλωση στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών



Στις 16 Απριλίου και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ανοιχτή εκδήλωση με θέμα 
<< Ιωάννης Καποδίστριας – ο άνθρωπος, ο πολιτικός , ο Τέκτων>>.


6η Έκθεση Τεκτονικού Βιβλίου


To διήμερο 21-22 Μαΐου 2016 θα  πραγματοποιηθεί στη Λιλ , η 6η Έκθεση Τεκτονικού Βιβλίου με τον τίτλο ΄΄Μονοπάτια Ελευθερίας΄΄.


Όπως κάθε χρόνο θα είναι παρόντες πλήθος συγγραφέων και ερευνητών . 

Βιβλίο από τον Α.Ελευθεριάδη: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία κατά της μασονίας»


(Αναδημοσίευση από http://www.pronews.gr/)

΄΄Αν η Μασονία (ελευθεροτεκτονισμός) είναι Θρησκεία ή δεν είναι Θρησκεία συζητείται εδώ και τριακόσια χρόνια, ήδη από το 1717, χρονιά που στο καπηλειό του Λονδίνου «Χήνα και Εσχάρα» ιδρύθηκε η Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, με τους Μασόνους να διακηρύσσουν ότι η Μασονία δεν είναι Θρησκεία, ενώ από την άλλη πλευρά οι Χριστιανοί, Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι και ορισμένες Ευαγγελικές Ομολογίες να υποστηρίζουν πως πρόκειται περί μιας νέας Θρησκείας.

Μιας, ούτως ειπείν, Πανθρησκείας που λατρεύει τον Εωσφόρο και πολεμάει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Πάνω στο θεωρητικό αυτό και θεο-φιλοσοφικό πρόβλημα υπάρχει πλούσια παγκόσμια βιβλιογραφία.

Ο Καθηγητής Αντώνης Ιακώβου Ελευθεριάδης, με ειλικρινή ερευνητική διάθεση και με αυστηρή επιστημοσύνη εξετάζει αυτό το ζήτημα στο υπ΄ αυτού συγγραφέν πόνημα που φέρει τον τίτλο Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ, που αυτές τις μέρες κυκλοφορήθηκε από τις «Εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ , Σύγχρονη Πέννα» Αθήνα 2015.

Ο Συγγραφέας, θεολόγος και Φιλόλογος, αποδεικνύει με επιχειρήματα και διαλεκτική αντιπαράθεση αυθεντικών μασονικών απόψεων και χριστιανικής ορθόδοξης θεολογίας πως ο Μασονισμός ουδεμία σχέση και συνάφεια έχει με την Χριστιανική Πίστη και ακόμη, ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του Μασόνου με εκείνη του βαπτισμένου Ορθοδόξου Χριστιανού.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που απαντώντας σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας διεκήρυξε urbi et orbi (= ανά την υφήλιο) ότι δεν είναι μασόνος και επομένως καταδικάζει το θεολογικό αυτό θεοσοφικό, συγκρητιστικό και παγανιστικό μόρφωμα.

Το βιβλίο αυτό διατίθεται σε όλα τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία και στα γραφεία των εκδόσεων Σύγχρονη Πέννα, τιμή 9€.΄΄