ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Πάπας , μετά από δέκα αιώνες, ζητά την παραίτηση του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας


Την παραίτηση του Μεγάλου Μάγιστρου του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας,  Μάθιου Φέστινγκ, ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας  ότι ένας παπικός εκπρόσωπος του  θα πάρει τη θέση του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιταλικού τύπου η σύγκρουση ξεκίνησε αρχικά με μια προσωπική διαμάχη, συνεχίστηκε με δημόσια διαφωνία για την χρήση των προφυλακτικών για να φθάσει στην προσπάθεια, όπως αναφέρεται από πολλούς, να απομακρυνθούν στοιχεία που ελέγχονται για την Τεκτονική τους ιδιότητα. 

Η υποβόσκουσα κόντρα είχε οδηγήσει την Αγία Έδρα να συγκροτήσει επιτροπή  προκειμένου να αποφανθεί για το εάν έχει δικαιοδοσία ο Ποντίφικάς εξουσία πάνω στο Τάγμα. Η Επιτροπή τελικά αποφάσισε ότι ο Πάπας είχε εξουσία επί των Ιπποτών της Μάλτας. Αμέσως μετά ο Πάπας ζήτησε την παραίτηση του Μεγάλου Μαγίστρου.

Αυτό που έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι το Βατικανό είναι ένα δημιούργημα  που οικοδομήθηκε  επάνω  στην παράδοση. Οι Ιππότες της Μάλτας είναι ένα προπύργιο της Καθολικής παράδοσης και η ρήξη αυτή δεν είναι καλό σημάδι..

Λίγα λόγια για το Τάγμα…
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, λατινικά: Supremus Ordo Militaris Melitensis, S.M.O.M.) όπως είναι το πλήρες όνομά του, συχνά αναφέρεται και ως Τάγμα της Μάλτας ή Ιππότες της Μάλτας, είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα τη Ρώμη. Η επίσημη γλώσσα των μελών του είναι τα ιταλικά. Το ρητό του είναι "Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum" (στα λατινικά, "Άμυνα της πίστης και βοήθεια προς τους φτωχούς". Έχει εκτός από σημαία, και "εθνικό" ύμνο, το Ave Crux Alba ("Χαίρε Λευκέ Σταυρέ").

Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Το Φεβρουάριο του 2008 πέθανε ο Άντριου Μπερτιέ και το Μάρτιο εξελέγη στη θέση αυτή ο αδελφός Μάθιου Φέστινγκ.

 Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό. Όλοι αυτοί εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των προσφύγων, των απόρων, αστέγων καθώς επίσης και των παιδιών.

πηγή: Ε.Π.Τ.Ε