ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Επ αγαθώ του Ελληνικού Τεκτονισμού


Την 24η Ιουνίου 1717, ημέρα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, ιδρύθηκε η  «Μεγάλη Στοά της Αγγλίας» ως η «Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ». Την ημέρα αυτή συγκεντρώθηκαν τέσσερεις Στοές της   «Βασιλικής  Τέχνης»  στο «Goose and Gridiron Ale-house» (Ταβέρνα της «Χήνας και της Εσχάρας»),  που ευρίσκεται στην πλατεία της εκκλησίας του Αγ. Παύλου και σχημάτισαν την πρώτη ανά τον κόσμο κανονική «Μεγάλη Στοά».
Η Μεγάλη Στοά, ως βάση έχει την «αλληλεγγύη» και  την «αγάπη» μεταξύ των Ελευθεροτεκτόνων μελών της και ως πεποίθηση, την «ελευθερία σκέψης»  πέρα, από «πολιτικές» και «θρησκευτικές διχόνοιες».

Το 1811, ο Κόντες - Διονύσιος Ρώμας  ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία-Φιλογένεια» και την  «Ειρήνη», σε μια κοινή Στοά.  Αυτή αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», εν Ανατολής  Κερκύρας.  Η πρώτη αυτή Ελληνική Μεγάλη Στοά, όχι μόνο καλλιέργησε το έδαφος για την απελευθέρωση του αλύτρωτου Ελληνισμού, αλλά με την υπευθυνότητα και πρωτοβουλία του Μεγάλου Διδασκάλου της, Διονυσίου Ρώμα, έλαβε αποφάσεις, που είχαν ανυπολόγιστο ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιτυχία του ιερού Αγώνα της Ελληνικής  Εθνεγερσίας.
Στη σύγχρονη πραγματικότητα, την 22α Δεκεμβρίου  2017, η Ιστορία του Ελληνικού Τεκτονισμού  εμπλουτίζεται  και   γράφεται μια νέα χρυσή Δέλτος. Την εσπέρα εκείνη, σε μια Αθηναϊκή Ταβέρνα το «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ»,  δυο πρεσβυγενή Ελληνικά Τεκτονικά Τάγματα, αφενός μεν η  «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος» και αφετέρου η  «Μεγάλη Στοά του  Α.Α.Σ.Τ.», συνεορτάζοντας   το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, πιστά στα «Αρχαία Καθήκοντα-Old Charges» και στα παλαιά  «Οροθέσια-Landmarks», εργαζόμενα  με προσήλωση στο «Σκωτικό Τύπο» και στα «Τεκτονικά Συντάγματα»  (συνταχθέντα  υπό  την επιμέλεια  του Φρειδερίκος Β’ , ο Μέγας της Πρωσίας), εμπνεόμενα από  αδελφικά συναισθήματα,  με μέλη ειλικρινώς  αγαποπλεγμένα μεταξύ τους , συνδεόμενα  με  «Αδελφικούς Δεσμούς» ανυπόκριτης, ανιδιοτελούς και  άδολης αγάπης, αφού  «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΕΚΤΟΝΑΣ και ΟΥΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΕΙ» έγραψαν πάλιν  πολιτισμό  με Κοινή Διακήρυξη, που συνυπέγραψαν οι Ενδοξότατοι Μεγάλοι Διδάσκαλοι:
  


Αλέξανδρος Κουλιουμπής και Παναγιώτης Θαλάσσης,
αντιστοίχως, δίδοντες ένα φωτεινό , προς μίμηση, παράδειγμα στα υπόλοιπα εν Ελλάδι Αδελφά και  Φίλια Κανονικά Τεκτονικά Τάγματα , επ’ αγαθώ του Ελληνικού Τεκτονισμού