ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Πάπας , μετά από δέκα αιώνες, ζητά την παραίτηση του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας


Την παραίτηση του Μεγάλου Μάγιστρου του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας,  Μάθιου Φέστινγκ, ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας  ότι ένας παπικός εκπρόσωπος του  θα πάρει τη θέση του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιταλικού τύπου η σύγκρουση ξεκίνησε αρχικά με μια προσωπική διαμάχη, συνεχίστηκε με δημόσια διαφωνία για την χρήση των προφυλακτικών για να φθάσει στην προσπάθεια, όπως αναφέρεται από πολλούς, να απομακρυνθούν στοιχεία που ελέγχονται για την Τεκτονική τους ιδιότητα. 

Η υποβόσκουσα κόντρα είχε οδηγήσει την Αγία Έδρα να συγκροτήσει επιτροπή  προκειμένου να αποφανθεί για το εάν έχει δικαιοδοσία ο Ποντίφικάς εξουσία πάνω στο Τάγμα. Η Επιτροπή τελικά αποφάσισε ότι ο Πάπας είχε εξουσία επί των Ιπποτών της Μάλτας. Αμέσως μετά ο Πάπας ζήτησε την παραίτηση του Μεγάλου Μαγίστρου.

Αυτό που έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι το Βατικανό είναι ένα δημιούργημα  που οικοδομήθηκε  επάνω  στην παράδοση. Οι Ιππότες της Μάλτας είναι ένα προπύργιο της Καθολικής παράδοσης και η ρήξη αυτή δεν είναι καλό σημάδι..

Λίγα λόγια για το Τάγμα…
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, λατινικά: Supremus Ordo Militaris Melitensis, S.M.O.M.) όπως είναι το πλήρες όνομά του, συχνά αναφέρεται και ως Τάγμα της Μάλτας ή Ιππότες της Μάλτας, είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα τη Ρώμη. Η επίσημη γλώσσα των μελών του είναι τα ιταλικά. Το ρητό του είναι "Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum" (στα λατινικά, "Άμυνα της πίστης και βοήθεια προς τους φτωχούς". Έχει εκτός από σημαία, και "εθνικό" ύμνο, το Ave Crux Alba ("Χαίρε Λευκέ Σταυρέ").

Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Το Φεβρουάριο του 2008 πέθανε ο Άντριου Μπερτιέ και το Μάρτιο εξελέγη στη θέση αυτή ο αδελφός Μάθιου Φέστινγκ.

 Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό. Όλοι αυτοί εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των προσφύγων, των απόρων, αστέγων καθώς επίσης και των παιδιών.

πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Συνέδριο από την Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας


Συνέδριο με θέμα την υγεία θα πραγματοποιήσει στις 11 Φεβρουαρίου η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ρεν με συμμετοχή του δημάρχου της πόλης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι Μεγάλος Διδάσκαλος της ΜΑτΓ αδ. Habas Christophe (νευροακτινολόγος).
πηγή: Ε.Π.Τ.Ε


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Όχι του δημάρχου του Λονδίνου στην αποκάλυψη της τεκτονικής ιδιότητας των αστυνομικών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας




 Κόντρα στην  οδηγία της ανεξάρτητης επιτροπής παράπονων της αστυνομίας της Αγγλίας  ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan αρνήθηκε να αναγκάσει τους άνδρες της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου να δηλώνουν εάν ανήκουν σε κάποια τεκτονική δύναμη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως παράνομο καθώς αντίκειται στο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Νέο βιβλίο για τον Τεκτονισμό από τον Δρ. Πάνο Κορωνάκη


(πηγή κειμένου: http://www.toposbooks.gr/)

 ...''Ο Γερμανός συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκέτε, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Βρετανός πολιτικός Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Βολτέρος, ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας Τζάκομο Καζανόβα, ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Σέλερς, ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τέλης Σαβάλας, ο Ρώσος ποιητής Αλεξάντερ Πούσκιν, ο Σκοτσέζος μικροβιολόγος σερ Αλεξάντρ Φλέμινγκ, ο Ελβετός ανθρωπιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού Ανρί Ντινάν, ο Βρετανός ποιητής Αλεξάντερ Πόουπ, ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Γουέιν, ο Ούγγρος συνθέτης Φραντς Λιστ, ο Άγγλος λογοτέχνης Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και πολλές άλλες προσωπικότητες διεθνούς φήμης είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν Ελευθεροτέκτονες. Υπήρξαν μέλη της αδελφότητας αυτής και οπαδοί ενός φιλοσοφικού συστήματος που αναζητά απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματα που απασχολούν τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο σχετικά με τη θέση του στον κόσμο και το νόημα της ζωής. Η ανθολογία αυτή περιλαμβάνει επιλεγμένα αποφθέγματα από επιφανείς Ελευθεροτέκτονες –ποιητές, φιλοσόφους, συγγραφείς, καλλιτέχνες, πολιτικούς, δικαστές, επιστήμονες, επιχειρηματίες κλπ–, από τη γέννηση του Τεκτονισμού μέχρι σήμερα. Ένα διαχρονικό, συμβολικό δείγμα της σκέψης και της σοφίας των Τεκτόνων.΄΄

Κορωνάκης-Rohlf Πάνος

Σελ.: 192
Σχήμα: 17 x 21
ISBN: 978-960-6610-27-1
Τιμή: 14,90 €

Τιμή online: 13,55 €

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ετήσιο Μήνυμα Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Μεγάλου Διδασκάλου του Διεθνούς Τάγματος αδ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ



Αρχή Νέου Χρόνου. Η είσοδός του με βήματα διστακτικά στην Ατραπό της Ζωής. Η απορία και η ανησυχία ζωγραφισμένη στο νεανικό του πρόσωπο.

Ακούγονται γέλια, μουσικές, χαρούμενες φωνές. Οι άνθρωποι ετοιμάζονται να τον υποδεχθούν. Μα, ο Νέος Χρόνος κοντοστέκεται. Προσπαθεί να καταλάβει.

Οι νεανικοί του ώμοι δεν είναι ανάλαφροι. Κάποιο βάρος τους βαραίνει. Εξακολουθεί να βαδίζει με βήματα διστακτικά. Τα χαρούμενα και γελαστά πρόσωπα του μοιάζουν με μάσκες. Σαν κάτι να προσπαθούν να κρύψουν.

Δίπλα στη χαρά πάνοπλοι φρουροί με πρόσωπα ψυχρά και σφιγμένα. Το βλέμμα προσεκτικό και ανήσυχο. Οι μάσκες της χαράς δύσκολα μπορούν να κρύψουν το φόβο, την ανασφάλεια από κάτι κακό.

Ο θρησκευτικός φανατισμός, η εκβαρβάρωσις του Θείου, η κοινωνική ανισότης, το άδικο μεταξύ των ανθρώπων, κυριαρχούν. Ψυχές πονεμένες, ξεριζωμένες από τις ρίζες τους, ανακατεύονται με το πλήθος των χαρούμενων προσώπων. Γνωρίζουν αλλά δεν αναγνωρίζονται.

Ο Χρόνος κοντοστέκεται πάλι. Μέσα στο μέγα μυστήριο της ύπαρξής του, το Καλό και η Αγάπη θα είναι τα όπλα του απέναντι στα όπλα των σκυνθρωπών φρουρών.

Η Αξία της Ζωής με το ουσιαστικό και πανανθρώπινο νόημά της, ο επαναπροσδιορισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ανασφάλειας, ας διαλύσουν το σκότος του φόβου και της αδικίας. Ο Νέος Χρόνος θα μπορέσει έτσι να ξαναβρεί το χαμένο χαμόγελό του.

Είθε το Νέον Έτος 2017 να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία και πίστη στα ιδανικά του Ανθρωπισμού. Εμείς οι Τέκτονες και οι απανταχού της Γης Αδελφοί μας, στρατευμένοι στα Ιδανικά της Ελευθερίας, της Ισότητος και της Αδελφότητος, όχι μόνον ας τα υπηρετούμε αλλά, πιστοί στους όρκους μας, ας τα υπερασπιζόμασθε.
Ας είναι Ευτυχές και Ηθικά Αποδοτικόν το Νέον Έτος!

ΠΗΓΗ: delphiorder.org

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Εκδήλωση - Μύθος και μυθουργία σε μια εποχή αγωνίας




Ο σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ Ιορδάνης Πουλκούρας και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Στάθης Γκόνος συνομιλούν με τον Κωνσταντίνο Θ. Ζάρρα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Εγκαίνια νέου Τεκτονικού Μεγάρου στην πόλη Frejus από την Μεγάλη Στοά της Γαλλίας


Στις 28 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Τεκτονικού Μεγάρου του Αγίου Ραφαήλ στην πόλη Frajus της Νοτίου Γαλλίας . Παρά το γεγονός ότι η πόλη είναι σχετικά μικρή έχει πλούσια Τεκτονική ιστορία καθώς Τεκτονικά <<ίχνη>> ανιχνεύονται από τα 1784.

Το Τεκτονικό Μέγαρο διαθέτει τρεις Ναούς με τον μεγαλύτερο να μπορεί να φιλοξενήσει 180 αδελφούς.


Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας  αδ. Charuel Philip .

πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Στη Ζάκυνθο ο Sir David Wootton για τα 300 χρόνια της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας

(αναδημοσίευση από http://imerazante.gr)




Τη Ζάκυνθο επισκέφτηκε ο Sir David Wootton, 684ος Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου και Βοηθός Μεγάλος Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας. Αφορμή για την επίσκεψη του Sir Wootton στο νησί μας ήταν η επέτειος των 300 χρόνων του οργανωμένου Τεκτονισμού και της ίδρυσης της πρώτης Μεγάλης Στοάς και, πιο συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου 1717, στο Λονδίνο.
Στη Ζάκυνθο λειτουργεί Τεκτονική Στοά η οποία ανήκει απευθείας στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. Η τοπική Στοά ιδρύθηκε το 1862, όταν τα Επτάνησα τελούσαν υπό αγγλική κατοχή. Ετσι, τα μέλη της ζακυνθινής Μεγάλης Στοάς διοργάνωσαν εκδήλωση για την επέτειο, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Στοάς του Λονδίνου και στην οποία παραβρέθηκαν πολλά μέλη της. Πατρόντες ήταν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς.
Τη συνεισφορά και το ρόλο του Τεκτονισμού σε μια σύγχρονη κοινωνία εξήγησε ο Sir Wootton. «Ο Τεκτονισμός ανθεί σε κοινωνίες ελεύθερες γιατί προάγει την ατομική και κοινωνική ελευθερία, μακριά από τα δεσμά της πολιτικής και της θρησκείας», εξηγεί ο Sir Wootton. «Με αφορμή την επέτειο των 300 ετών του Τεκτονισμού, θέλουμε να δώσουμε ‘έμφαση ακριβώς σε αυτό».

Ο Sir Wootton σχολίασε και την κατάσταση στην Ελλάδα, με όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματά της. «Η σύσταση και η λογική του Τεκτονισμού απαγορεύει στα μέλη της κάθε ανάμιξη στην ενεργό πολιτική και τη θρησκεία. Γι’ αυτό και απαγορεύεται να συμμετέχουν σε συζητήσεις με πολιτικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο», λέει ο Sir Wootton. «Αντιθέτως, αυτό που προωθεί είναι το να προσεγγίζονται μεταξύ τους άνθρωποι που πιστεύουν στις ίδιες θεμελιώδεις αξίες και να τις επικοινωνούμε μεταξύ μας. Η πολιτική και η θρησκεία συνήθως χωρίζουν τους ανθρώπους ενώ οι αξίες του Τεκτονισμού τούς ενώνουν και φέρνουν κοντά ανθρώπους με τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα, διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κοινότητες, ώστε να βρουν μαζί, κοινούς τρόπους επικοινωνίας, συνεργασίας και συνεννόησης. Γι’αυτό βρίσκομαι άλλωστε εδώ, να συναντήσω ανθρώπους από διαφορετική χώρα και κοινωνία, αλλά με τις ίδιες στιβαρές αξίες του αλληλοσεβασμού και της συνεισφοράς την κοινότητα», καταλήγει ο Sir Wootton.