ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Έναρξη των εργασιών του Υπάτου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη


Στo Τεκτονικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θα τελεσθούν στις 18 Σεπτεμβρίου οι εναρκτήριες δια την νέα Τεκτονική περίοδο εργασίες των Φιλοσοφικών Εργαστηρίων της πόλεως, σε 4° βαθμό.

Στις εργασίες θα παρευρεθεί ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης Εμμ. Γερακιός 33° και Αξιωματικοί του Υπάτου Συμβουλίου.


Πηγή: SR Herald Gr

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Νέο Φιλοσοφικό Εργαστήριο στα Νότια Προάστια από το Ύπατο Συμβούλιο του 33


Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° δια την Ελλάδα του ΑΑΣΤ, θα εγκαθιδρύσει το Φιλοσοφικό Εργαστήριο , Άρειο Πάγο, "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΛΗΡΕΥΣ".
Το εργαστήριο αυτό θα καλύψει τις ανάγκες των Φιλοσοφικών Εργαστηρίων των νοτίων προαστίων ως προς τους ανάλογους βαθμούς.

Της τελετής θα πρωτοστατήσει ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης Εμμ. Γερακιός 33° .


Πηγή: SR Herald Gr.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ GOdF

Ο νέος Μ.Δ αδ. Philippe Foussier

Ο δημοσιογράφος Philippe Foussier , 52 ετών, είναι ο νέος Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας. Ο νέος Μ.Δ διαδέχεται τον αδελφό Christophe Habas  και μυήθηκε πριν από 25 χρόνια στο Παρίσι.


‘’ Ζούμε σε μία εποχή που κλονίζεται από τον πολιτικό εξτρεμισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό. Σκοπός μας είναι να φέρουμε την πραγματική αδελφοσύνη στην κοινωνία…’’ ήταν η πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του.

Πηγή: Le Figaro

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ


Δείτε πως είναι το Τεκτονικό Μέγαρο της οδού Hope Street του Λονδίνου.
Η ιστορία ξεκινά to 1857 όταν το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία των αδελφών ενώ επεκτάθηκε το 1932.












Πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ο VIRAL ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΑΠΟ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ



Ο viral ρασοφόρος «πατήρ Κλεομένης» από το «γραφικός» πέρασε στο «επικίνδυνος» και ανάγκασε μέχρι και την εκκλησία να ασχοληθεί μαζί του.

Από τους βανδαλισμούς στα ATM και τους αφορισμούς των κεραιών κινητής τηλεφωνίας , τον βανδαλισμό του μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων της Λάρισας έφθασε να τα βάλει και με τον Προσκοπισμό διότι ανακάλυψε ότι είναι προπαρασκευαστικό στάδιο για την Μασονία.

Βέβαια όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις ιδέες , τις πράξεις και το ύφος του δεν πρόκειται για κανονικό Μοναχό η Ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι κατατοπιστική (18/7/2017):

 «Κατά το τελευταίο διάστημα αναρτώνται στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένοι βανδαλισμοί μνημείων και εγκαταστάσεων και υβριστικές δηλώσεις ρασοφόρου, ο οποίος αυτοαποκαλείται "πατήρ Κλεομένης" και δηλώνει ότι ενεργεί προς υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως. Επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι ούτε μοναχός, ούτε κληρικός της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αποδοκιμάζουμε τις παράνομες πράξεις του ως απολύτως άσχετες με τον Λόγο αγάπης και πραότητας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας προς όσους πλήττονται από τις ενέργειές του.
Με αφορμή την παραπάνω περίσταση, καλούμε τον λαό να είναι γενικότερα επιφυλακτικός απέναντι σε ανάλογες περιπτώσεις ρασοφόρων, οι οποίοι εμφανίζονται ως δήθεν μοναχοί ή κληρικοί της ορθόδοξης Εκκλησίας».

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

EVELINE DURIE, - O EΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, (μέσα του 18ου αι. -1830), 1999


Διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


«Η πρώτη κανονική στοά της Ζακύνθου θα φέρει την ονομασία "Φιλανθρωπία" - "Filantropia" και θα ιδρυθεί από το γνωστό Γάλλο αστρονόμο, φυσικό, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών Cassini de Thury César - Francois (1714-1784) που προερχόταν από τη γαλλική στοά "La Philosophie".

Τις περισσότερες από τις κυριολεκτικά πενιχρές πληροφορίες που έχουμε για αυτήν τις αντλούμε από τα Πρακτικά της εναρκτήριας συνεδρίασης της στοάς "Αναγεννηθείς Φοίνιξ" την οποία θα ιδρύσει ο Ρώμας στη Ζάκυνθο το 1815.

Στα Πρακτικά αυτά, ο Cassini αναφέρεται από το Ρώμα ως Μεγάλος Επιθεωρητής του Σκωτικού Δόγματος, τονίζεται όμως σαφώς ότι η στοά που αυτός ίδρυσε ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τις σκωτικές τεκτονικές αρχές.

[...] ως γνωστό, από το Μάιο του 1810 και εξής, η Ζάκυνθος ζει στον έναν πραγματικό "μήνα του μέλητος" με τους νέους κυρίαρχους της, τους Άγγλους:
Οι τοπικές αρχές συνεστιάζοντο με ιδιαίτερη λαμπρότητα με τους Βρετανούς αξιωματούχους, αυτόχθονες και ετερόχθονες συνεόρταζαν την προαγωγή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε Ταγματάρχη του αγγλικού στρατού, ο κουρσάρος Νικόλας Κεφάλας αγωνιζόταν να στήσει την αγγλική σημαία στους Παξούς, που ήταν το τελευταίο γαλλικό οχυρό της περιοχής.
Στις 30 Σεπτεμβρίου μάλιστα, η κυβέρνηση Ζακύνθου ανακήρυξε με προκήρυξη της την 3η Οκτωβρίου (επέτειο της μεταβίβασης του νησιού στην αγγλική κυριαρχία) σε επίσημη "εθνική γιορτή" .
Η αγγλική πολιτική [...] δε θα πρέπει να είναι εντελώς ξένη με την "εξάπλωση" του έργου της "Φιλανθρωπία" στην ευρύτερη επτανησιακή επικράτεια.
[...] η ζακυνθινή στοά θα αναδεικνυόταν σε ένα πρώτου μεγέθους όργανο εξάπλωσης του τεκτονισμού.
[...] στη Ζάκυνθο λειτουργούσε από το 1810 τουλάχιστον άλλη μια στοά: η "Ένωση", όπου, θα μυηθεί και ο εκ των συνιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος.
[...]
Ο ίδιος ο όρκος του Ρώμα, σχέδιο του οποίου συγκαταλέγεται στα κατάλοιπα του Αρχείου του, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Επτανήσιος τέκτονας αντιλαμβανόταν τη Φιλική Εταιρεία μάλλον ως "εθνική προέκταση" του φιλοσοφικού έργου του τεκτονισμού:
"Ορκίζομαι και ομνύω εις την τιμήν μου, κατ' έμπροσθεν του υπέρτατου Όντος, ότι να μην φανερώσω ουδενός το μυστικόν της Φιλικής Εταιρείας των Ελευσίνιων (...)".
[...]
Η αγγλική διπλωματία θα μεταστραφεί υπέρ του ελληνικού αγώνα και ο Κάννινγκ θα αντικαταστήσει το Μαίτλαντ με τον Φρειδερίκο Άνταμ, κι ο Ρώμας θα μπορέσει να επιστρέψει στα Επτάνησα όπου και θα ξαναναλάβει Μεγάλος Διδάσκαλος του ντόπιου τεκτονισμού, αλλά και θα ιδρύσει την "Επιτροπή Αγώνος" συνεργαζόμενος για την ευόδωση των σκοπών της με τους ισχυρότερους τέκτονες της περιοχής. Η εν λόγω επιτροπή φαίνεται πως συνδεόταν με τις επίσημες αγγλικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι η δράση της λάμβανε υπ' όψη και τα αγγλικά συμφέροντα.»
EVELINE DURIE, " O EΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, (μέσα του 18ου αι. -1830)", 1999
Διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
[Η διατριβή πραγματεύεται το μυστικό εταιρισμό στα Επτάνησα πριν και κατά την επανάσταση του 1821 με βάση αρχειακό υλικό που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι, για τη δράση του επτανησιακού τεκτονισμού.

Τα Επτάνησα υπήρξαν από το 18ο αι. τεκτονικό κέντρο και, στη συνέχεια, κέντρο της δράσης της Φιλικής Εταιρείας. Μέχρι σήμερα όμως, είναι πολλές οι ιστορικές πτυχές του επτανησιακού μυστικού εταιρισμού που παραμένουν είτε αδιευκρίνιστες είτε στο ημίφως της γνώσης. Πολλές από αυτές παρουσιάζονται και αναλύονται σε αυτή τη διατριβή που θα πρέπει να εκδοθεί, 18 χρόνια μετά την εκπόνησή της!

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ


Η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας ,έδωσε πριν από λίγες ημέρες στην δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την δυναμικότητα της και την σύνθεση των Στοών της. Συγκεκριμένα για το 2016:

Ο αριθμός των μελών της  ανήλθε στους 58.525  (55.590 και 2935 γυναίκες.

1319 Στοές

Ρυθμός αύξησης Στοών 2,5%

Η Μέση ηλικία  είναι τα 59 χρόνια (56 το 2004)

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 2830 νέες μυήσεις , 440 εντάξεις από άλλες δυνάμεις και 233 επανένταξεις μελών.

Το 2016 υπήρξαν 2941 έξοδοι εκ των οποίων 1911 παραιτήσεις, 544 θάνατοι και 500 σε άδεια.


Η μέση ηλικία εισδοχής είναι τα 45 χρόνια

Πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΦΥΡΙ ΔΕΧΤΗΚΕ Ο Μ.Δ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Ο Μ.Δ Christophe Habas

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα La Parisien  πριν από λίγο καιρό ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας αδελφός Christophe Habas δέχθηκε επίθεση από μια φανατική γυναίκα την ώρα που βρίσκονταν σε σταθμό του Metro .Η γυναίκα επιτέθηκε στον αδ. Habas  φωνάζοντάς τον Εβραίο και τον χτύπησε με ένα σφυρί.

Να σημειωθεί ότι ο Μ.Δ προσφάτως είχε γυρίσει από ταξίδι του στο Ισραήλ όπου η εκεί επίσκεψη του είχε σημαντική κάλυψη από τα γαλλικά Μ.Μ.Ε.

Πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 2595/2017 ΥΠΌ Σ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΏΤΗ 33ου



Δια της παρούσης παρουσιάζουμε τη γνωμοδότηση της απόφασης 2595/2017  του Κραταιού αδελφού Σ. Παραμυθιώτη 33ο συμβούλου επί τιμή του Συμβουλίου Επικρατείας.
“ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΗ ανωτέρω δικαστική απόφαση ούτε αναφέρεται ούτε αφορά κατ΄ουδέν το παρόν ΄Υπατο Συμβούλιο του 33ου και Τελευταίου Βαθμού δια την Ελλάδα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου 1872, υπό τον ΄Υπατο Μεγάλο Ταξιάρχη Νικόλαο Κιλάκο ο οποίος και το εκπροσωπεί νομίμως,  το οποίο, νομίμως, κανονικώς και αδιαταράκτως συνεχίζει τη λειτουργία του, επιφυλάσσεται δε παντός νομίμου δικαιώματός του.”


Διαβάστε την γνωμοδότηση εδώ…

Πηγή: http://srgreece.gr


Παρέλαση Τεκτόνων στο Stratford


Περίπου 70 ελευθεροτέκτονες παρέλασαν πριν από λίγες ημέρες στο Stratford του Λονδίνου . Πρόκειται για την πρώτη παρέλαση μετά το 1929 όπου οι αδελφοί είχαν επαναλάβει το εγχείρημα αυτό. Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν  με την Δήμαρχο της πόλης κα  Victoria Alcock  δώρισαν  μια χάλκινη καρέκλα κι ένα γραφείο που τοποθετήθηκαν σε δημοτικό κήπο απέναντι από το σπίτι που γεννήθηκε ο Σαίξπηρ προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κάθονται και να εμπνέονται από τον μεγάλο ποιητή και  θεατρικό συγγραφέα .






Πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ DOCUMENTO


(αναδημοσίευση από το site tribune.gr)

Aποκαλυπτικό ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας DOCUMENTO την Κυριακή υπό τον τίτλο: «Πόλεμος εξουσίας στην ελληνική μασονία».

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης στο ρεπορτάζ του αναφέρεται στο οικονομικό σκάνδαλο, την εισαγγελική έρευνα και τις καταγγελίες που ταλανίζουν την ισχυρότερη και αρχαιότερη τεκτονική αδελφότητα στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος που εδρεύει στην οδό Αχαρνών της Αθήνας.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται από υψηλά ιστάμενους ελευθεροτεκτονικούς κύκλους που μίλησαν στο TRIBUNE, η ενασχόληση μιας φιλοκυβερνητικής αριστερής εφημερίδας με θέματα της Μεγάλης Στοάς είναι ιδιαίτερης σημασίας και αποτιμάται ως «θετική» στην επιχείριση εσωτερικής κάθαρσης που έχουν ξεκινήσει οι Έλληνες Ελευθεροτέκτονες.
Ο Ελευθεροτεκτονισμός, που αυτοπροσδιορίζεται ως «θεσμός προοδευτικός», υπήρξε εξαρχής ζυμωτήριο φιλελεύθερων, δημοκρατικών, επιστημονικών και λογικών απόψεων.

Ως ένας χώρος που έχει προσφέρει παγκοσμίως τους τελευταίους τρεις αιώνες εκατοντάδες αγωνιστές της ελευθερίας, για αυτό και κατασυκοφαντήθηκε ως «παραθρησκεία», «αίρεση» και «σκοτεινή συνωμοσία» από τυραννικά και μισάνθρωπα καθεστώτα, τα τελευταία χρόνια και υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, ανακάμπτει στην αρχική του στόχευση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται -όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι- και η αυτοκάθαρση που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μεγάλο Διδάσκαλο και συνεχίζεται έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νομικός, λογιστικός και φορολογικός έλεγχος στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, στο Τεκτονικό ίδρυμα και στο σωματείο «Τεκτονική Αδελφότητα» ξεκίνησε στο τέλος του 2013 μετά από απόφαση της τότε διοίκησης του Μεγάλου Διδασκάλου Γεωργίου Βασιλογεώργη και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες.

Ο έλεγχος αυτός εντάθηκε στο τέλος του 2015 όταν και πάλι μετά από απόφαση της τότε διοίκησης του ιδίου Μεγάλου Διδασκάλου μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και πάλι, δυο μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν και επιλέχτηκε η ανάθεση της εργασίας ελέγχου στο μειοδότη που ήταν η ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές Crowe Horwath.
Από τον έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία της τότε Διοικήσεως προέκυψαν υπεξαιρέσεις οι οποίες είχαν γίνει από τον τότε υπάλληλο-λογιστή (σύμφωνα πάντα με την ομολογία του).

Μάλιστα υπεδείχθησαν από τον ίδιο και δύο πρόσωπα στα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του είχε δοθεί το μεγαλύτερο μέρος των υπεξαιρεθέντων ποσών.

Άμεσα η τότε Διοίκηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος άσκησε Έγκληση – Μήνυση στον λογιστή, στα άτομα που αυτός υπέδειξε και κατά παντός υπευθύνου.

Επίσης έγινε αγωγή κατά των υπαιτίων της υπεξαίρεσης και συντηρητική κατάσχεση στην περιουσία τους.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε αρμοδίως η Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Από τις αρχές του 2016 και μετά το Συμβούλιο τα Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εγκατέστησε και πλέον λειτουργεί ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο σύστημα για την γραμματειακή, λογιστική και φορολογική λειτουργία των φορέων της με καταγεγραμμένες διαδικασίες και εσωτερικό έλεγχο, επίσης εφάρμοσε μετά από διαγωνισμό την πρόσληψη ορκωτών ελεγκτών για την τριετή θητεία της με μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου.

Παρόλα αυτά από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου με δικαστική απόφαση διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στο σωματείο «Τεκτονική Αδελφότητα» με βασικό αίτημα για τον διορισμό της, την υπεξαίρεση που έγινε σε βάθος δεκαετίας και προκειμένου να ερευνηθεί και να βρεθούν οι ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί.

Οι διορισμένοι στην προσωρινή διοίκηση είχαν ζητήσει από το δικαστήριο τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου σε όλα τα Τεκτονικά σώματα (Τεκτονικό Ίδρυμα, Μεγάλη Στοά και Σωματείο) από πραγματογνώμονες ορκωτούς ελεγκτές (από το 2006 έως σήμερα) οι οποίοι θα οριστούν από τον υπάρχοντα, για το σκοπό αυτό, ειδικό πίνακα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πράγματι, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 132/2017 δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με την οποία διορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες για να πραγματοποιήσουν οικονομικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο παρήγγειλε στους δύο πραγματογνώμονες να διερευνήσουν, όλες τις κινήσεις των βιβλίων εσόδων και εξόδων και των τραπεζικών κ.λπ. λογαριασμών.

Ακόμη, να ερευνήσουν: «1) τους ισολογισμούς από το έτος 2006 έως τώρα και τις διαφορές που προκύπτουν από τα στοιχεία που θα ελεγχθούν, 2) τις εκθέσεις των εξελεγκτικών επιτροπών και 3) τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παραλαβής των ταμείων από τους αντίστοιχους ταμίες κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους».

Η δικαστική απόφαση ζητάει από τους δύο ορκωτούς λογιστές «να αποφανθούν με έκθεση τους δεόντως αιτιολογημένη» ως προς «το ακριβές τυχόν υπεξαιρεθέν ποσό από τα ταμεία των τριών φορέων», αλλά και «ποιοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά και για ποιο σκοπό».
Οι πραγματογνώμονες οφείλουν να αναζητήσουν «τυχόν φαινόμενα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, παραλήψεων, τυχόν διαφθοράς ή και οικονομικών ατασθαλιών».

Η Διοίκηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, το Αδελφάτο του Τεκτονικού Ιδρύματος και η προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου «Τεκτονική Αδελφότητα» οφείλουν άμεσα να συνδράμουν πάση δυνάμει τους δύο πραγματογνώμονες για να πραγματοποιήσουν τον οικονομικό έλεγχο ενδελεχώς και να διαπιστωθεί αν τα πορίσματα των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την προηγούμενη και την παρούσα διοίκηση και έχουν ήδη δοθεί στις εισαγγελικές Αρχές ήταν σωστά.

Επίσης εάν η ομολογία του λογιστή για την κατάχρηση καλύπτει όλα τα ποσά ή εμπλέκονται και άλλοι στην υπεξαίρεση.

Πηγή: www.tribune.gr



Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Μια βόλτα στο Προτεσταντικό Νεκροταφείο των Αθηνών

..γενική άποψη του Προτεσταντικού Τμήματος του Α' Νεκροταφείου Αθηνών
(αναδημοσίευση από το site http://athenshistorytoday.blogspot.gr/2017/08/blog-post_13.html)

΄΄  ….Ο θάνατος είναι πρόβλημα
Μόνο για τους ζωντανούς’’

 Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα στο Πανεπιστήμιο θυμάμαι έναν καθηγητή  να μας λέει συνεχώς πως εάν θέλουμε να γνωρίσουμε την πραγματική  ιστορία ενός πολιτισμού κι ενός τόπου , το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι τα νεκροταφεία του. Φανταστείτε αυτή η οπτική πόσο βαρύνουσα σημασία έχει όταν μιλάμε για μια πόλη όπως η Αθήνα.

Ενώ οι περισσότεροι έχουν επισκεφτεί (και δικαίως) το μοναδικό σε ιστορική σημασία νεκροταφείο του Κεραμεικού που ξεδιπλώνει με τρόπο μοναδικό μια ιστορική διαδρομή πολλών αιώνων , λίγοι έχουν σκεφτεί να κάνουν μια <<βόλτα>> στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Και πριν αρχίσετε και κάνετε το σταυρό σας και να φτύνεται τον κόρφο σας για να ξορκίσετε το κακό όπως θέλει η λαϊκή μας παράδοση δώστε έστω για λίγο στον εαυτό σας την ευκαιρία , μέσω του κειμένου μου αυτού, να γνωρίσει το μοναδικό αυτό ιστορικό στολίδι της πόλης μας. Διότι , πέραν του γεγονότος ότι εκεί έχουν ταφεί σημαντικές προσωπικότητες που καθόρισαν την πολιτική ζωή του τόπου, των επιστημών και των τεχνών αποτελεί και μια υπαίθρια συλλογή γλυπτών της Ελλάδας του 19ου αιώνα.

διαβάστε τη συνέχεια εδώ....

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Α ' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ - ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΣΠ. ΓΑΛΑΤΗ.


Το δημοσίευμά μας για τον Τεκτονικό τάφο του Α’ Νεκροταφείου είχε για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη. Το κείμενο διάβασε ο κος  Theo Dirix ,πρώην Πρόξενος του Βελγίου στην Ελλάδα, ο οποίος διατηρεί το site http://www.theodirix.com .Όπως μας πληροφόρησε το 2016 είχε δημοσιεύσει μια έρευνα σχετικά με τους Τεκτονικούς Τάφους στην Ελλάδα.

 Μελετώντας την πολύ ενδιαφέρουσα  εργασία του βρήκαμε και έναν άλλον τάφο που φέρει  τεκτονικό συμβολισμό . Αυτή τη φορά όμως ανήκει σε Έλληνα. Πρόκειται για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σπύρο Γαλάτη. Όπως διαβάζουμε στο περιοδικό ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (τευχ. 101 2011) ο Σπ. Γαλάτης γεννήθηκε στην Βράιλα Ρουμανίας από εύπορη οικογένεια (22.05.1921). Φοίτησε στην Κογιαλένειο Σχολή Σπετσών,  γράφηκε στην Νομική Αθηνών, και κατετάγη εθελοντής στον πόλεμο του 1940. Κατά την κατοχή εντάχθηκε στον “ουλαμό καταστροφών” της αντιστασιακής οργανώσεως ΠΕΑΝ από τον τέκτονα αξιωματικό της αεροπορίας και ιδρυτή της οργανώσεως Κωνσταντίνο Περρίκο, ο οποίος προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την 04.02.1943. Ο Σπ. Γαλάτης κατασκεύασε και τοποθέτησε την βόμβα που τίναξε το κτίριο της δοσιλογικής ΕΣΠΟ (Εθνικοσοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στην οδό Πατησίων, η οποία στην περίοδο της μεγάλης πείνας στρατολογούσε νέους εργάτες για την πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας και προσπαθούσε να σχηματίσει λεγεώνα Ελλήνων εθελοντών για το ρωσικό μέτωπο. Με την καταστροφή του κτιρίου η ΕΣΠΟ διαλύθηκε, σκοτώθηκε ο αρχηγός της με 39 συνεργάτες και 59 Γερμανοί της μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (GEP)(20.09.1942).


 Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά συναντούμε τάφο  που ανήκει σε Έλληνα και φέρει επάνω χαραγμένο , έστω και διακριτικά  το Γνώμονα με τον Διαβήτη (βρίσκεται στο πλάι του μνήματος).
(οι φωτογραφίες ανήκουν στον κο Theo Dirix)

(Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Theo Dirix για την πληροφορία και τις φωτογραφίες)


Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ


Πολλοί συμπολίτες μας αγνοούν ότι εντός του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών υπάρχει Προτεσταντικό Νεκροταφείο. Μέχρι  το 1914  (όπου έγινε η μεταφορά του στο σημερινό χώρο) οι Προτεστάντες θάβονταν σε κοιμητήριο που υπήρχε απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Κάνοντας μια περιήγηση διαπιστώσαμε ότι στους χώρους του έχουν ταφεί σημαντικές προσωπικότητες όπως o John Herny Hill , ιδρυτής του ομώνυμου ιδιωτικού σχολείου στην Πλάκα όπου υπήρξε και το πρώτο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο του Ελληνικού Κράτους (1831), ο Σ. Μέλριν της γνωστής οικογενείας ο οποίος εισήγαγε στην Ελλάδα την ομώνυμη ποικιλία πορτοκαλιών, ο σπουδαίος Βρετανός Ιστορικός George Finley o οποίος συμμετείχε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και πολλοί άλλοι.

Μεταξύ τον ταφικών μνημείων υπάρχει κι ένα με χαραγμένο επάνω το Τεκτονικό Σύμβολο του Γνώμονα και του Διαβήτη. Πρόκειται για τον τάφο του  αδ. ALBERT MAYOR METCALFE  από την πόλη ASKRIGG του Yorkshire της Αγγλίας με ημερομηνία θανάτου την 20η Απριλίου του 1935 σε ηλικία 35 ετών.


Θα παρακαλούσαμε , εάν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο για τον αδελφό να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο gmna2011@gmail.com.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΒΙΒΛΙΟ – 100 ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΚΤΟΝΕΣ


Ο Ισπανός συγγραφέας Xavi Casinos κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του με θέμα διάφορες εφευρέσεις – ιδέες – ανακαλύψεις οι οποίες οφείλονται σε Τέκτονες. Μεταξύ αυτών παρουσιάζονται ο Ερυθρός Σταυρός, η Πενικιλίνη, το μπάσκετ, οι κανόνες του ποδοσφαίρου, η Coca Cola κ.α

Ο συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει (και μέσω του βιβλίου να ανατρέψει) το λόγο όπου ακόμη και στην προ Φράγκο εποχή οι Ισπανοί είχαν μια αρνητική άποψη για τον Τεκτονισμό καθώς υπάρχει μια γενικευμένη άποψη ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι υπεύθυνος για τις απώλειες των ισπανικών κτήσεων.  


Πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ιστορικά Ανάλεκτα – Η άρνηση των Τεκτόνων του Κάλιαρι να παρέχουν βοήθεια στον Ιωάννη Μεταξά



Μετά τα γνωστά γεγονότα του Εθνικού Διχασμού και την εκθρόνιση του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄  ,ο Ύπατος Αρμοστής των προστάτιδων δυνάμεων έστειλε στον πρωθυπουργό της χώρας Ανδρέα Ζαϊμη κατάλογο με τους ανεπιθύμητους βασιλικούς οι οποίοι έπρεπε να εξοριστούν. Ο κατάλογος αυτός περιείχε και τα ονόματα των Ιωάννη Μεταξά , Δημητρίου Γούναρη και Γεωργίου Πεσμαζόγλου οι οποίοι και εξορίστηκαν στην Κορσική (20/6/1917).

Στους επόμενους μήνες ο Μεταξάς ήλθε σε επαφή με τους Τέκτονες της περιοχής και τους ζήτησε να τον βοηθήσουν να διαφύγει. Στο τολμηρό εγχείρημα συμμετείχαν και οι Πεσμαζόγλου – Γούναρης.  Έτσι στις 6 Δεκεμβρίου του 1918 το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και οι τρεις εξόριστοι ,και φυγάδες πια, βρέθηκαν στην Σαρδηνία της Ιταλίας. Εδώ έρχεται να ρίξει φως το δημοσίευμα που βρήκαμε στο φύλλο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 1918 όπου αναφέρει ότι ο Μεγάλος Διδάσκαλος των Τεκτόνων επιδοκίμασε την στάση των αδελφών της πόλης Κάλιαρι να μην παρέχουν προστασία στους φυγάδες.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στη συνέχεια οι Ιταλοί αδελφοί θα συμβάλουν τα μέγιστα , ασκώντας πιέσεις στον τότε υπουργό των εξωτερικών Τιττόνι όχι μόνον να αρνηθεί την έκδοσή τους στην Ελλάδα, όπως ζητούσε ο Βενιζέλος ,αλλά και να τους επιτραπεί να μετεγκατασταθούν σε μια από τις πόλεις Περούτζια, Σιένα ή Λούκκα.

Πηγή: Ε.Π.Τ.Ε