ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ DOCUMENTO


(αναδημοσίευση από το site tribune.gr)

Aποκαλυπτικό ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας DOCUMENTO την Κυριακή υπό τον τίτλο: «Πόλεμος εξουσίας στην ελληνική μασονία».

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης στο ρεπορτάζ του αναφέρεται στο οικονομικό σκάνδαλο, την εισαγγελική έρευνα και τις καταγγελίες που ταλανίζουν την ισχυρότερη και αρχαιότερη τεκτονική αδελφότητα στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος που εδρεύει στην οδό Αχαρνών της Αθήνας.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται από υψηλά ιστάμενους ελευθεροτεκτονικούς κύκλους που μίλησαν στο TRIBUNE, η ενασχόληση μιας φιλοκυβερνητικής αριστερής εφημερίδας με θέματα της Μεγάλης Στοάς είναι ιδιαίτερης σημασίας και αποτιμάται ως «θετική» στην επιχείριση εσωτερικής κάθαρσης που έχουν ξεκινήσει οι Έλληνες Ελευθεροτέκτονες.
Ο Ελευθεροτεκτονισμός, που αυτοπροσδιορίζεται ως «θεσμός προοδευτικός», υπήρξε εξαρχής ζυμωτήριο φιλελεύθερων, δημοκρατικών, επιστημονικών και λογικών απόψεων.

Ως ένας χώρος που έχει προσφέρει παγκοσμίως τους τελευταίους τρεις αιώνες εκατοντάδες αγωνιστές της ελευθερίας, για αυτό και κατασυκοφαντήθηκε ως «παραθρησκεία», «αίρεση» και «σκοτεινή συνωμοσία» από τυραννικά και μισάνθρωπα καθεστώτα, τα τελευταία χρόνια και υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, ανακάμπτει στην αρχική του στόχευση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται -όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι- και η αυτοκάθαρση που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μεγάλο Διδάσκαλο και συνεχίζεται έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νομικός, λογιστικός και φορολογικός έλεγχος στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, στο Τεκτονικό ίδρυμα και στο σωματείο «Τεκτονική Αδελφότητα» ξεκίνησε στο τέλος του 2013 μετά από απόφαση της τότε διοίκησης του Μεγάλου Διδασκάλου Γεωργίου Βασιλογεώργη και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες.

Ο έλεγχος αυτός εντάθηκε στο τέλος του 2015 όταν και πάλι μετά από απόφαση της τότε διοίκησης του ιδίου Μεγάλου Διδασκάλου μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και πάλι, δυο μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν και επιλέχτηκε η ανάθεση της εργασίας ελέγχου στο μειοδότη που ήταν η ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές Crowe Horwath.
Από τον έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία της τότε Διοικήσεως προέκυψαν υπεξαιρέσεις οι οποίες είχαν γίνει από τον τότε υπάλληλο-λογιστή (σύμφωνα πάντα με την ομολογία του).

Μάλιστα υπεδείχθησαν από τον ίδιο και δύο πρόσωπα στα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του είχε δοθεί το μεγαλύτερο μέρος των υπεξαιρεθέντων ποσών.

Άμεσα η τότε Διοίκηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος άσκησε Έγκληση – Μήνυση στον λογιστή, στα άτομα που αυτός υπέδειξε και κατά παντός υπευθύνου.

Επίσης έγινε αγωγή κατά των υπαιτίων της υπεξαίρεσης και συντηρητική κατάσχεση στην περιουσία τους.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε αρμοδίως η Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Από τις αρχές του 2016 και μετά το Συμβούλιο τα Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εγκατέστησε και πλέον λειτουργεί ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο σύστημα για την γραμματειακή, λογιστική και φορολογική λειτουργία των φορέων της με καταγεγραμμένες διαδικασίες και εσωτερικό έλεγχο, επίσης εφάρμοσε μετά από διαγωνισμό την πρόσληψη ορκωτών ελεγκτών για την τριετή θητεία της με μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου.

Παρόλα αυτά από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου με δικαστική απόφαση διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στο σωματείο «Τεκτονική Αδελφότητα» με βασικό αίτημα για τον διορισμό της, την υπεξαίρεση που έγινε σε βάθος δεκαετίας και προκειμένου να ερευνηθεί και να βρεθούν οι ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί.

Οι διορισμένοι στην προσωρινή διοίκηση είχαν ζητήσει από το δικαστήριο τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου σε όλα τα Τεκτονικά σώματα (Τεκτονικό Ίδρυμα, Μεγάλη Στοά και Σωματείο) από πραγματογνώμονες ορκωτούς ελεγκτές (από το 2006 έως σήμερα) οι οποίοι θα οριστούν από τον υπάρχοντα, για το σκοπό αυτό, ειδικό πίνακα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πράγματι, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 132/2017 δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με την οποία διορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες για να πραγματοποιήσουν οικονομικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο παρήγγειλε στους δύο πραγματογνώμονες να διερευνήσουν, όλες τις κινήσεις των βιβλίων εσόδων και εξόδων και των τραπεζικών κ.λπ. λογαριασμών.

Ακόμη, να ερευνήσουν: «1) τους ισολογισμούς από το έτος 2006 έως τώρα και τις διαφορές που προκύπτουν από τα στοιχεία που θα ελεγχθούν, 2) τις εκθέσεις των εξελεγκτικών επιτροπών και 3) τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παραλαβής των ταμείων από τους αντίστοιχους ταμίες κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους».

Η δικαστική απόφαση ζητάει από τους δύο ορκωτούς λογιστές «να αποφανθούν με έκθεση τους δεόντως αιτιολογημένη» ως προς «το ακριβές τυχόν υπεξαιρεθέν ποσό από τα ταμεία των τριών φορέων», αλλά και «ποιοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά και για ποιο σκοπό».
Οι πραγματογνώμονες οφείλουν να αναζητήσουν «τυχόν φαινόμενα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, παραλήψεων, τυχόν διαφθοράς ή και οικονομικών ατασθαλιών».

Η Διοίκηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, το Αδελφάτο του Τεκτονικού Ιδρύματος και η προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου «Τεκτονική Αδελφότητα» οφείλουν άμεσα να συνδράμουν πάση δυνάμει τους δύο πραγματογνώμονες για να πραγματοποιήσουν τον οικονομικό έλεγχο ενδελεχώς και να διαπιστωθεί αν τα πορίσματα των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την προηγούμενη και την παρούσα διοίκηση και έχουν ήδη δοθεί στις εισαγγελικές Αρχές ήταν σωστά.

Επίσης εάν η ομολογία του λογιστή για την κατάχρηση καλύπτει όλα τα ποσά ή εμπλέκονται και άλλοι στην υπεξαίρεση.

Πηγή: www.tribune.gr